SVIBOR - Projekt broj: 4-07-011

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 4-07-011


PROIZVODNJA ODABRANIH VRSTA KVASACA ZA POSEBNE NAMJENE


Glavni istraživač: GRBA, SLOBODAN (14222)



Suradnici
Tip istraživanja: razvojno
Trajanje od: 23.03.91. do 31.12.94.

Ukupno radova na projektu: 32
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 5
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58)
Odjel/Zavod: Zavod za prehrambeno tehnološko inženjerstvo
Adresa: Pierottijeva 6
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)440-051
teleFaks: 385 (0)418-230

Sažetak: U predloženom razvojnom projektu, istraživali su se procesi Ť uzgoja kvaščeve biomase koja bi se koristila za posebne namjene Ť (prehrambeni proizvodi, pivski kvasac za pekarstvo i kvasci za Ť terapeutiku). Posebna pažnja posvečena je ugradnji cinka, selena, Ť kroma i germanija u kvaščevu biomasu tijekom uzgoja, te Ť proizvodnji pivskog kvasca S.uvarum za pekarstvo. Parametri Ť uzgoja za navedene procese istraživani su u laboratorijskim Ť fermentorima. Na osnovu parametara procesa kultivacije kvaščeve Ť biomase u laboratorijskom mjerilu u razradi su tehnološki Ť postupci za primjenu u industrijskim pogonima. Za neke od ovih Ť postupaka predviđa se izgradnja novih postrojenja ili Ť rekonstrukcija postojećih.

Ključne riječi: Rast kvaščeve biomase, prehrambeni kvasac, ugradnja biogenih elemenata, pivski kvasac za pekarsku industriju

Ciljevi istraživanja: Ciljevi projekta bili su proizvodnja kvaščeve biomase za posebne namjene, što bi znatno poboljšalo asortiman kvaščeve biomase u Hrvatskoj. Za proizvodnju pivskog kvasca za pekarstvo razrađen je tehnološki proces, koji se može primjeniti u industriji bez većih ulaganja. Postupak je prijavljen za patentiranje. Odabrani soj kvasca S.cerevisiae visoke aktivnosti i stabilnosti za pekarstvo primjenjen je u industriji (Pliva, S.Marof). Osim toga razrađeni su postupci za ugradnju biogenih elemenata u kvasac S.cerevisiae. Rezultati ugradnje nekih elemenata primjenjeni su u industrijskom mjerilu (Badel, Sesvete). Na soku lucerne u razradi je postupak proizvodnje krmnog kvasca.


SURADNJA - PROJEKTI


  1. Naziv projekta: Znanstveno-isrraživački rad
    Naziv ustanove: Podravka, dd-Koprivnica
    Grad: 48300 - Koprivnica, Hrvatska


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: Badel, d.d proizvodnja, Sesvete, Zagrebačka 23
    Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
    Tip suradnje: Povremena razmjena informacija
    Grad: Sesvete, Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 09.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr