Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-07-011
PROIZVODNJA ODABRANIH VRSTA KVASACA ZA POSEBNE NAMJENE
Glavni istraživač
: GRBA, SLOBODAN (14222) Suradnici
POVIJAČ-GERŠIĆ, LJILJANA (116644)
STEHLIK-TOMAS, VESNA (44734)
MATOŠIĆ, SREĆKO (71284)
MEHAK, MILENA (51414)
KRIŽANIĆ, JANKO (109931)
Tip istraživanja: razvojno Trajanje od: 23.03.91. do 31.12.94. Ukupno radova na projektu: 32
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 5
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58) Odjel/Zavod: Zavod za prehrambeno tehnološko inženjerstvo Adresa: Pierottijeva 6 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)440-051
teleFaks: 385 (0)418-230
Sažetak: U predloženom razvojnom projektu, istraživali su se procesi Ť
uzgoja kvaščeve biomase koja bi se koristila za posebne namjene Ť
(prehrambeni proizvodi, pivski kvasac za pekarstvo i kvasci za Ť
terapeutiku). Posebna pažnja posvečena je ugradnji cinka, selena, Ť
kroma i germanija u kvaščevu biomasu tijekom uzgoja, te Ť
proizvodnji pivskog kvasca S.uvarum za pekarstvo. Parametri Ť
uzgoja za navedene procese istraživani su u laboratorijskim Ť
fermentorima. Na osnovu parametara procesa kultivacije kvaščeve Ť
biomase u laboratorijskom mjerilu u razradi su tehnološki Ť
postupci za primjenu u industrijskim pogonima. Za neke od ovih Ť
postupaka predviđa se izgradnja novih postrojenja ili Ť
rekonstrukcija postojećih.
Ključne riječi: Rast kvaščeve biomase, prehrambeni kvasac, ugradnja biogenih elemenata, pivski kvasac za pekarsku industriju
Ciljevi istraživanja: Ciljevi projekta bili su proizvodnja kvaščeve
biomase za posebne namjene, što bi znatno poboljšalo asortiman kvaščeve
biomase u Hrvatskoj. Za proizvodnju pivskog kvasca za pekarstvo razrađen
je tehnološki proces, koji se može primjeniti u industriji bez većih
ulaganja. Postupak je prijavljen za patentiranje. Odabrani soj kvasca
S.cerevisiae visoke aktivnosti i stabilnosti za pekarstvo primjenjen je u
industriji (Pliva, S.Marof). Osim toga razrađeni su postupci za ugradnju
biogenih elemenata u kvasac S.cerevisiae. Rezultati ugradnje nekih
elemenata primjenjeni su u industrijskom mjerilu (Badel, Sesvete). Na soku
lucerne u razradi je postupak proizvodnje krmnog kvasca.
SURADNJA - PROJEKTI
Naziv projekta
: Znanstveno-isrraživački rad Naziv ustanove: Podravka, dd-Koprivnica Grad: 48300 - Koprivnica, Hrvatska
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: Badel, d.d proizvodnja, Sesvete, Zagrebačka 23 Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Tip suradnje: Povremena razmjena informacija Grad: Sesvete, Hrvatska Ostali podaci o projektu.