SVIBOR - Radovi u CC - projekt broj: 4-07-012
MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE
Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Radovi citirani u Current Contents na projektu 4-07-012
Broj radova citiranih u CC: 39
Broj ostalih radova: 132
Ukupno objavljenih radova: 171
Naslov: Nutritivna vrijednost morskih algi Laminaria japonica i
Undaria pinnatifida
- Autori:
Jurković, Nada
Kolb, Nada (21694)
Colić, Irena
Časopis: Die Nahrung
Broj: 1
ISSN: 0027-769x
Volumen: 39
Godina: 1995
Stranice: od 63 do 66
Broj referenci: 16
Jezik: engleski
Naslov: Scale-up temeljeno na strukturiranim modelima miješanja:
Novi koncept
- Autori:
Mayr, Bernhardt
Nagy, E.
Horvat, Predrag (120253)
Moser, Anton
Časopis: Biotechnology and Bioengineering
Broj: 3
ISSN: 0006-3592
Volumen: 43
Godina: 1994
Stranice: od 195 do 206
Broj referenci: 37
Jezik: engleski
Naslov: Visoko produktivna biološka obrada i membranska tehnika u
čišćenju otpadnih voda: Slučaj-deponijska procjedna voda
- Autori:
Mayr, Bernhardt
Novak, Srđan (85892)
Horvat, Predrag (120253)
Gaisch, F.
Narodoslawsky, M.
Moser, Anton
Časopis: Osterreichische Wasser und Abfallwirtschaft
Broj: 7/8
Volumen: 46
Godina: 1994
Stranice: od 195 do 202
Broj referenci: 19
Jezik: njemački
Naslov: Temperatura i konc. otopljenog kisika kao parametri
uzgoja Azotomacter chroococcum za korištenje u biognojivima
- Autori:
Šantek, Božidar
Marić, Vladimir (28422)
Časopis: Biotechnology Letters
Broj: 4
ISSN: 0141-5492
Volumen: 17
Godina: 1995
Stranice: od 453 do 458
Jezik: engleski
Naslov: Djelovanje fizikalno-kemijskih parametara na rast starter
kulture za jabučno-mliječnu fermentaciju vina
- Autori:
Božanić, Rajka
Runjić-Perić, Vjera (39790)
Pavušek, Ivanka (35771)
Marić, Vladimir (28422)
Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
Broj: 2/3
ISSN: 0352-9193
Volumen: 32
Godina: 1994
Stranice: od 111 do 114
Broj referenci: 14
Jezik: engleski
Naslov: Utjecaj pripreme biomase na fiziološku aktivnost
bakterije Lactobacillus plantarum soj L4 tijekom čuvanja pri različitim
temperaturama zamrzavanja
- Autori:
Runjić-Perić, Vjera (39790)
Poljak, Sanja
Bobić, Vedranka
Božanić, Rajka
Pavušek, Ivanka (35771)
Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
Broj: 4
ISSN: 0352-9193
Volumen: 32
Godina: 1994
Stranice: od 167 do 170
Broj referenci: 15
Jezik: engleski
Naslov: Pročišćavanje procjednih voda kombiniranim metodama
biološke obrade i membranskog odvajanja
- Autori:
Mayr, Bernhardt
Novak, Srđan (85892)
Horvat, Predrag (120253)
Gaisch, F.
Narodoslawsky, M.
Moser, Anton
Časopis: Chem. Biochem. Eng. Q.
Broj: 1
Volumen: 9
Godina: 1995
Stranice: od 39 do 45
Broj referenci: 16
Jezik: engleski
Naslov: Utjecaj temperature na nastajanje organskih kiselina u
fermentaciji tijesta s Lactobacillus brevis, Saccharomyces uvarum i Candida
krusei (u čistim i mješovitim kulturama)
- Autori:
Grba, Slobodan (14222)
Stehlik-Tomas, Vesna (44734)
Šehović, Đurđica (46376)
Romac, Saša
Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
Broj: 1
ISSN: 0352-9193
Volumen: 33
Godina: 1995
Stranice: od 43 do 46
Broj referenci: 13
Jezik: engleski
Naslov: Rast bakterije Lactobacillus brevis i simultana
proizvodnja metabolita u različitim podlogama
- Autori:
Stehlik-Tomas, Vesna (44734)
Grba, Slobodan (14222)
Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
Broj: 4
ISSN: 0352-9193
Volumen: 31
Godina: 1993
Stranice: od 151 do 155
Broj referenci: 20
Jezik: hrvatski
Sažetak: U ovom je radu istražen rast i fermentativna sposobnost
bakterije Lactobacillus brevis. Da bi se proizvele visokoaktivne
starter-kulture za pekarstvo, proveden je uzgoj bakterije L. brevis u
podlozi sa sladnim ekstraktom (40 g/L) i u podlogama istog sastava uz
dodatak kvaščeva ekstrakta, kazein hidrolizata i mesnog ekstrakta kao
izvora vitamina i aminokiselina te uz dodatak mineralnih tvari.
Eksperimenti prikazani u ovom radu pokazuju da se sladni ekstrakt može
koristiti kao osnovni supstrat u proizvodnji bakterije L. brevis. Međutim,
dobiveni rezultati potvrđuju da dodatak ispitivanih hranjivih i mineralnih
tvari uvelike utječu na brzinu rasta bakterije L. brevis, a i na brzinu
proizvodnje metabolita. Najveća specifična brzina rasta postignuta je kada
je osnovna podloga bila obogaćena kalij-hidrogen-fosfatom,
magnezij-sulfatom i kvaščevim ekstraktom (0,77 1/h), dok je proizvodnja
mliječne kiseline i hlapljivih kiselina postigla najveću vrijednost kada je
uzgoj bakterije L. brevis proveden u podlozi obogaćenoj
kalij-hidrogen-fosfatom i natrij-acetatom.
Naslov: Uzgoj kvasaca Candida tropicalis 212 i Candida utilis 49
u soku lucerne
- Autori:
Mehak, Milena (51414)
Lončar, Linda
Matošić, Srećko (71284)
Grba, Slobodan (14222)
Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
Broj: 1
ISSN: 0352-9193
Volumen: 32
Godina: 1994
Stranice: od 7 do 12
Broj referenci: 25
Jezik: engleski
Naslov: Primjena genetičkog inženjerstva u oplemenjivanju
bakterija mliječne kiseline
- Autori:
Brkić, Blaženka
Šušković, Jagoda (40116)
Matošić, Srećko (71284)
Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
Broj: 1
ISSN: 0352-9193
Volumen: 32
Godina: 1994
Stranice: od 35 do 43
Broj referenci: 74
Jezik: hrvatski
Sažetak: Bakterije mliječne kiseline koriste se kao starter kulture
u pripremi cijelog niza prehrambenih fermentiranih proizvoda, silaže i
probiotskih pripravaka. Da bi se poboljšala kakvoća proizvoda, oplemenjuju
se postojeći i dobivaju novi sojevi bakterija za industrijsku primjenu, što
se sve više postiže metodama genetičkog inženjerstva. Poznavanje
fiziologije i genetike bakterija mliječne kiseline preduvjet je za
genetičko konstruiranje sojeva sa specifičnim obilježjima.
Naslov: Transport i regulacija metabolizma ugljikohidrata kod
kvasca Saccharomyces cerevisiae: I. Glukoza, fruktoza i manoza
- Autori:
Novak, Srđan (85892)
Marić, Vladimir (28422)
Časopis: Kem. Ind.
Broj: 8
ISSN: 0022-9830
Volumen: 44
Godina: 1995
Stranice: od 341 do 353
Broj referenci: 114
Jezik: hrvatski
Sažetak: Glukoza, fruktoza i manoza prenose se u stanice kvasca
Saccharomyces cerevisiae, istim mehanizmom transporta kroz plazmatsku
membranu, a u citoplazmi se fosforiliraju istom skupinom fosforilacijskih
enzima: heksokinazom PI, heksokinazom PII i glukokinazom. Proučavanja
transporta ukazala su na postojanje dvaju transportnih sustava za glukozu,
fruktozu i manozu u kvascu S. cerevisiae: transportni sustav I niskog je
afiniteta, a transportni sustav II visokog je afiniteta. Dok transportni
sustav I kod trostrukih kinaza-negativnih mutanata djeluje bez promjena, za
transportni sustav II dokazano je da ovisi o kinazama, te da je pod
kontrolom represije glukozom i kataboličke inaktivacije. Oba transportna
sustava djeluju mehanizmom olakšane difuzije. Transportni sustav II
zahtijeva proizvode SNF3 i HXT2 gena. Novi uvid u regulaciju glikolize
otvorio se otkrićem gcr1 mutanata. Dokazano je da proizvod GCR1 gena
djeluje kao pozitivni regulator transkiripcije nekolicine enzima glikolize.
Nedavno je otkrivena slična mutacija, nazvana gcr2. Po svemu sudeći izgleda
da mnoge činjenice o transportu i metabolizmu glukoze čekaju svoje
otkrivanje.
Naslov: Optimiranje smanjenja udjela RNA u kvascu Saccharomyces
cerevisiae
- Autori:
Beluhan, Sunčica
Marić, Vladimir (28422)
Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
Broj: 2/3
ISSN: 0352-9193
Volumen: 33
Godina: 1995
Stranice: od 85 do 90
Broj referenci: 25
Jezik: engleski
Naslov: Enzimska hidroliza proteina za vrijeme ukomljavanja
- Autori:
Marković, Ivan
Deponte, R.
Marić, Vladimir (28422)
Johanides, Vera (18803)
Časopis: Process Biochemistry
Broj: 5
ISSN: 0032-9592
Volumen: 30
Godina: 1995
Stranice: od 411 do 419
Broj referenci: 35
Jezik: engleski
Naslov: Tranzicijski metalni kompleksi N,N-dimetiltreonina:
Stabilnost i UV/Vis Spektar
- Autori:
Blagović, Branka (142202)
Paulić, N.
Raos, N.
Simeon, V.
Časopis: Monatshefte fur Chemie
Volumen: 125
Godina: 1994
Stranice: od 1083 do 1089
Broj referenci: 13
Jezik: engleski
Naslov: Aktivnost pivskog kvasca u korelaciji s koncentracijom
reduciranog glutationa (GSH) i adenin-nukleotida
- Autori:
Kolb, Nada (21694)
Marić, Vladimir (28422)
Časopis: Preceedings of the 6th European Congress on Biotechnology
Volumen: 2
Godina: 1994
Stranice: od 1101 do 1105
Broj referenci: 13
Jezik: engleski
Informacije: svibor@znanost.hr