SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-07-012

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-07-012


Broj radova citiranih u CC: 39
Broj ostalih radova: 132
Ukupno objavljenih radova: 171


  1. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Utjecaj pšenične prekrupe na fizikalno-kemijske i tehnološke karakteristike sladovine i piva

    Autori:
    Balent, Zvonimir
    Marić, Vladimir (28422)
    Časopis: Pivarstvo
    Broj: 2
    ISSN: 0554-2308
    Volumen: 24
    Godina: 1991
    Stranice: od 65 do 73
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski

  2. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Antimikrobna aktivnost laktobacila i streptokoka

    Autori:
    Blažeka, Božidar (160643)
    Šušković, Jagoda (40116)
    Matošić, Srećko (71284)
    Časopis: World Journal of Microbiology and Biotechnology
    ISSN: 0959-3993
    Volumen: 7
    Godina: 1991
    Stranice: od 533 do 536
    Broj referenci: 8
    Jezik: engleski

  3. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Utjecaj kalcij-karbonata na antimikrobnu aktivnost bakterija mliječne kiseline

    Autori:
    Blažeka, Božidar (160643)
    Šušković, Jagoda (40116)
    Matošić, Srećko (71284)
    Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
    Broj: 2
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 29
    Godina: 1991
    Stranice: od 163 do 166
    Broj referenci: 25
    Jezik: engleski

  4. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Odabir soja kvasca Saccharomyces cerevisiae za industrijsku primjenu

    Autori:
    Grba, Slobodan (14222)
    Stehlik-Tomas, Vesna (44734)
    Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
    Broj: 1
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 29
    Godina: 1991
    Stranice: od 39 do 41
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski

  5. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Matematičko modeliranje miješanja u horizontalnim cijevnim bioreaktorima

    Autori:
    Horvat, Predrag (120253)
    Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
    Broj: 1
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 29
    Godina: 1991
    Stranice: od 43 do 45
    Broj referenci: 27
    Jezik: hrvatski

  6. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Kvalitetna sirovina i suvremena proizvodnja piva

    Autori:
    Marić, Vladimir (28422)
    Časopis: Pivarstvo
    Broj: 3
    ISSN: 0554-2308
    Volumen: 24
    Godina: 1991
    Stranice: od 119 do 123
    Broj referenci: 10
    Jezik: hrvatski

  7. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Matematički modeli miješanja u deep jet bioreaktorima:Analiza

    Autori:
    Horvat, Predrag (120253)
    Časopis: Bioprocess Engineering
    ISSN: 0178-5154
    Volumen: 7
    Godina: 1991
    Stranice: od 171 do 176
    Broj referenci: 20
    Jezik: engleski

  8. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Matematički modeli miješanja u deep jet bioreaktorima: izračunavanje parametara

    Autori:
    Horvat, Predrag (120253)
    Časopis: Bioprocess Engineering
    ISSN: 0178-5154
    Volumen: 7
    Godina: 1991
    Stranice: od 177 do 182
    Broj referenci: 6
    Jezik: engleski

  9. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Potrošnja šećera u 2-deoxy-D-glucose rezistentnim mutantom

    Autori:
    Novak, Srđan (85892)
    Časopis: Journal of Industrial Microbiology
    ISSN: 0169-4146
    Volumen: 7
    Godina: 1991
    Stranice: od 35 do 40
    Broj referenci: 19
    Jezik: engleski

  10. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Tehnoekonomski aspekti primjene pšenice u proizvodnji piva

    Autori:
    Marić, Vladimir (28422)
    Časopis: Pivarstvo
    Broj: 3
    ISSN: 0554-2308
    Volumen: 24
    Godina: 1991
    Stranice: od 125 do 130
    Broj referenci: 8
    Jezik: hrvatski

  11. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Kinetika nastajanja mliječne kiseline na različitim izvorima ugljika

    Autori:
    Šušković, Jagoda (40116)
    Novak, Srđan (85892)
    Marić, Vladimir (28422)
    Matošić, Srećko (71284)
    Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
    Broj: 3
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 29
    Godina: 1991
    Stranice: od 155 do 158
    Broj referenci: 10
    Jezik: engleski

  12. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Povezanost organizacije biotehnologije u Jugoslaviji s EFB

    Autori:
    Marić, Vladimir (28422)
    Časopis: Biotech. Forum Europe
    ISSN: 0938-7501
    Volumen: 8
    Godina: 1991
    Stranice: od 528 do 530
    Jezik: engleski

  13. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Problemi smanjenja količine nukleinskih kiselina u kvascima i dobivanje mononukleotida

    Autori:
    Beluhan, Sunčica
    Marić, Vladimir (28422)
    Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
    Broj: 1
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 30
    Godina: 1992
    Stranice: od 25 do 30
    Broj referenci: 75
    Jezik: engleski

  14. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Optimiranje uzgoja pekarskog kvasca

    Autori:
    Čović, Željko
    Grba, Slobodan (14222)
    Stehlik-Tomas, Vesna (44734)
    Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
    Broj: 2
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 30
    Godina: 1992
    Stranice: od 117 do 121
    Broj referenci: 19
    Jezik: hrvatski

  15. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Utjecaj iona bakra i cinka na rast kvasca i specifičnu brzinu alkoholne fermentacije

    Autori:
    Grba, Slobodan (14222)
    Bezmalinović, Ivica
    Stehlik-Tomas, Vesna (44734)
    Vuković, Sanja
    Časopis: Kem. Ind.
    Broj: 3
    ISSN: 0022-9830
    Volumen: 41
    Godina: 1992
    Stranice: od 93 do 96
    Broj referenci: 8
    Jezik: hrvatski

  16. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Inhibicija rasta Acetobacter aceti S-2 proizvodom u uvjetima šaržne fermentacije

    Autori:
    Malešević, Natalija
    Cvjetičanin, Ana
    Horvat, Predrag (120253)
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Marić, Vladimir (28422)
    Časopis: Chem. Biochem. Eng. Q.
    Broj: 2
    ISSN: 0352-9568
    Volumen: 6
    Godina: 1992
    Stranice: od 71 do 74
    Broj referenci: 25
    Jezik: engleski

  17. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Biosinteza ergot alkaloida s imobiliziranim micelijem Claviceps paspali

    Autori:
    Matošić, Srećko (71284)
    Mehak, Milena (51414)
    Ercegović, Lidija
    Okwor, James
    Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
    Broj: 2
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 30
    Godina: 1992
    Stranice: od 83 do 88
    Broj referenci: 18
    Jezik: hrvatski

  18. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Inženjersko približavanje kvantifikacije miješanja u bioreaktorima

    Autori:
    Mayr, Bernhardt
    Horvat, Predrag (120253)
    Moser, Anton
    Časopis: Bioprocess Engineering
    ISSN: 0178-5154
    Volumen: 8
    Godina: 1992
    Stranice: od 137 do 143
    Broj referenci: 13
    Jezik: engleski

  19. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Preživaljavanje bakterija mliječne kiseline čuvanih pri niskim temperaturama

    Autori:
    Runjić-Perić, Vjera (39790)
    Bobić, Vedranka
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Časopis: Periodicum Biologorum
    Broj: 3
    ISSN: 0031-5362
    Volumen: 94
    Godina: 1992
    Stranice: od 179 do 186
    Broj referenci: 20
    Jezik: engleski

  20. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Jedan postupak plinsko-kromatografske kvantifikacije nehlapljivih organskih kiselina i fosforne kiseline u obliku trimetilsililnih derivata

    Autori:
    Šehović, Đurđica (46376)
    Časopis: Podravka
    Broj: 1
    ISSN: 0352-1753
    Volumen: 9
    Godina: 1992
    Stranice: od 39 do 44
    Broj referenci: 19
    Jezik: hrvatski

  21. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Plinsko-kromatografsko određivanje nehlapljivih organskih kiselina u vinima derivatizacijom kiselina u metilne estere

    Autori:
    Šehović, Đurđica (46376)
    Časopis: Podravka
    Broj: 1
    ISSN: 0352-1753
    Volumen: 9
    Godina: 1992
    Stranice: od 47 do 52
    Broj referenci: 28
    Jezik: hrvatski

  22. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Matematički model i procjena kinetičkih parametara u proizvodnji mliječne kiseline s Lactobacillus delbrueckii

    Autori:
    Šušković, Jagoda (40116)
    Beluhan, Sunčica
    Beluhan, Damir
    Kurtanjek, Želimir
    Časopis: Chem. Biochem. Eng. Q.
    Broj: 3
    ISSN: 0352-9568
    Volumen: 6
    Godina: 1992
    Stranice: od 127 do 132
    Broj referenci: 15
    Jezik: engleski

  23. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Djelotvornost mikrobne zajednice kvasaca i bakterija iz mora Kvarnerskog zaljeva u razgradnji nafte

    Autori:
    Vrdoljak, Marija
    Marinković, Goran
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Johanides, Vera (18803)
    Časopis: Periodicum Biologorum
    Broj: 3
    ISSN: 0031-5362
    Volumen: 94
    Godina: 1992
    Stranice: od 169 do 178
    Broj referenci: 25
    Jezik: engleski

  24. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Antibakterijska aktivnost različitih sojeva bakterije Lactobacillus plantarum

    Autori:
    Brkić, Blaženka
    Šušković, Jagoda (40116)
    Matošić, Srećko (71284)
    Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
    Broj: 2
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 31
    Godina: 1993
    Stranice: od 77 do 81
    Broj referenci: 22
    Jezik: hrvatski

  25. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Modeliranje miješanja i simulacija utjecaja miješanja na fermentaciju glutaminske kiseline

    Autori:
    Mayr, Bernhardt
    Nagy, E.
    Horvat, Predrag (120253)
    Moser, Anton
    Časopis: Chem. Biochem. Eng. Q.
    Broj: 1
    ISSN: 0352-9568
    Volumen: 7
    Godina: 1993
    Stranice: od 37 do 48
    Broj referenci: 29
    Jezik: engleski

  26. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Primjena modela miješanja u industrijskim šaržnim bioreaktorima

    Autori:
    Mayr, Bernhardt
    Horvat, Predrag (120253)
    Nagy, E.
    Moser, Anton
    Časopis: Bioprocess Engineering
    ISSN: 0178-5154
    Volumen: 9
    Godina: 1993
    Stranice: od 1 do 12
    Broj referenci: 46
    Jezik: engleski

  27. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Fluiditet membane Brevibacterium sp. ATCC 13869 pri proizvodnji glutaminske kiseline

    Autori:
    Neubeck, Michael
    Prenner, Elmar
    Horvat, Predrag (120253)
    Bona, Rudolfo
    Hermetter, Albin
    Moser, Anton
    Časopis: Arch. Microbiol
    ISSN: 0178-5154
    Volumen: 160
    Godina: 1993
    Stranice: od 101 do 107
    Broj referenci: 33
    Jezik: engleski

  28. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Utjecaj glukoze na energetski metabolizam kvasca-represija glukozom i katabolička inaktivacija

    Autori:
    Novak, Srđan (85892)
    Marić, Vladimir (28422)
    Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
    Broj: 1
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 31
    Godina: 1993
    Stranice: od 35 do 42
    Broj referenci: 88
    Jezik: hrvatski

  29. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Povećanje biomase i fermentacijske aktivnosti pivskog kvasca u fed-batch postupku

    Autori:
    Strel, Biserka
    Grba, Slobodan (14222)
    Marić, Vladimir (28422)
    Časopis: Appl. Microbiol. Biotechnol.
    ISSN: 0175-7598
    Volumen: 39
    Godina: 1993
    Stranice: od 53 do 57
    Broj referenci: 18
    Jezik: engleski

  30. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus

    Autori:
    Šušković, Jagoda (40116)
    Krobot, Maša
    Mehak, Milena (51414)
    Matošić, Srećko (71284)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 2
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 43
    Godina: 1993
    Stranice: od 95 do 106
    Broj referenci: 20
    Jezik: hrvatski

  31. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Jabučno-mliječna fermentacija vina

    Autori:
    Runjić-Perić, Vjera (39790)
    Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
    Broj: 1
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 31
    Godina: 1993
    Stranice: od 51 do 56
    Broj referenci: 62
    Jezik: engleski

  32. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Priprema starter kultura za kisela tijesta

    Autori:
    Stehlik-Tomas, Vesna (44734)
    Grba, Slobodan (14222)
    Bezmalinović, Ivica
    Galić, Neira
    Časopis: Podravka
    Broj: 10
    ISSN: 0352-1753
    Volumen: 1
    Godina: 1991
    Stranice: od 31 do 34
    Broj referenci: 8
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U radu je istražen rast bakterija na djelomično hidroliziranom škrobu brašna s različitim dodacima u cilju optimizacije podloge za pripremu starter kulture za kisela tijesta. Djelomično hidroliziranom škrobu brašna dodane su hranjive soli i tvari rasta potrebne za stimulaciju rasta bakterija iz roda Lactobacillus i za proizvodnju metabolita. Pokusi su provedeni u anaerobnim uvjetima pri 30 oC. Utvrđeno je da podloge obogaćene tvarima rasta i mineralnim tvarima povoljno utječu na proizvodnju mliječne kiseline, hlapljivih kiselina i specifičnu brzinu rasta bakterija. Najbolji prinos mliječne kiseline (9,8 g/L), hlapljivih kiselina (2,8 g/L) i specifična brzina rasta (0,3 1/h) postignuti su fermentacijom s odabranom bakterijom Lactobacillus sp.1 u podlozi obogaćenoj kalijevim i magnezijevim solima, površinski aktivnim tvarima, kalcij karbonatom i kazein hidrolizatom. Dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost korištenja odabrane kulture Lactobacillus sp1 u pripremi startera za kisela tijesta u svrhu poboljšanja kvalitete pekarskih proizvoda.

  33. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Utjecaj protupjenila na biosintezu ergot alkaloida pri kultivaciji visoko produktivnog soja Claviceps paspali F-2057

    Autori:
    Matošić, Srećko (71284)
    Mehak, Milena (51414)
    Šušković, Jagoda (40116)
    Golob, Zoran
    Časopis: Acta Bot. Croat.
    ISSN: 0365-0588
    Volumen: 53
    Godina: 1994
    Stranice: od 39 do 47
    Broj referenci: 17
    Jezik: engleski

  34. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Fiziološka diferencijacija sojeva gljive Claviceps purpurea (Fr.) TUL pri proizvodnji ergot-alkaloida

    Autori:
    Matošić, Srećko (71284)
    Mehak, Milena (51414)
    Šušković, Jagoda (40116)
    Časopis: Acta Bot. Croat.
    ISSN: 0365-0588
    Volumen: 53
    Godina: 1994
    Stranice: od 21 do 30
    Broj referenci: 17
    Jezik: engleski

  35. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Vrednovanje soka iz prerade lucerne kao supstrata za uzgoj kvasca

    Autori:
    Mehak, Milena (51414)
    Matošić, Srećko (71284)
    Časopis: Krmiva
    Broj: 1
    ISSN: 0023-4850
    Volumen: 37
    Godina: 1995
    Stranice: od 23 do 29
    Broj referenci: 21
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Kemijski sastav soka lucerne, otpadnog proizvoda iz prerade biljke čini ga interesantnim supstratom za kultivaciju mikroorganizama. Maseni udjel suhe tvari soka priređenog prešanjem lucerne varira od 5 % do 8,5 %, odnosno od 0,7 % do 1,4 % šećera i od 1 % do 4 % bjelančevina ovisno o danu otkosa i sorte biljke. Sok priređen iz listova biljke sadrži, međutim, od 20 % do 30 % više suhe tvari te bjelančevina i šećera nego sok priređen iz biljke. Prethodnom obradom cijele biljke ili samo listova parom ne mijenjaju bitno koncentracije suhe tvari, bjelančevina i šećera u soku. Pri testiranju soka lucerne kao supstrata za uzgoj biomase mikroorganizama postignut je maksimalni prinos suhe tvari kvasca Candida tropicalis 212 20,3 g/L te produktivnost procesa 0,65 g/Lh. Rezultati uzgoja kvasca svrstavaju sok iz prerade odnosno prešanja lucerne u potencijalne supstrate za proizvodnju bjelančevina jednostaničnih organizama s primjenom u krmivima.

  36. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Proizvodnja biomase kvasca u soku lucerne

    Autori:
    Mehak, Milena (51414)
    Matošić, Srećko (71284)
    Šušković, Jagoda (40116)
    Časopis: Krmiva
    Broj: 2
    ISSN: 0023-4850
    Volumen: 37
    Godina: 1995
    Stranice: od 59 do 64
    Broj referenci: 16
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Kemijski sastav soka lucerne, otpadnog proizvoda iz postupka prerade biljke, čini ga interesantnim supstratom za kultivaciju mikroorganizama. Četiri vrste kvasaca: C. tropicalis 212, C. utilis 49, S. cerevisiae 70 i S. diastaticus 63, uzgajane su u različito pripremljenom soku lucerne. Neobrađeni sok je pogodniji za kultivaciju svih istraživanih vrsta od djelomičnog deproteiniziranog soka lucerne. Znatno viši prirast suhe tvari biomase dobiven je s kvascima iz roda Candida i to 16,93 g/L za C. tropicalis 212 i 15,73 g/L za C. utilic 49. Produktivnost procesa uzgoja dva navedena kvasca iznosila je 0,70 odnosno 0,65 g/Lh. Dobivene biomasa kvasca C. tropicalis 212 i C. utilis 49, s obzirom na koncentraciju bjelančevina odgovara standardima i pogodna je za uporabu kao krmni kvasac.

  37. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Matematički model miješanja u VB-IZ-12 deep jet bioreaktoru

    Autori:
    Horvat, Predrag (120253)
    Mayr, Bernhardt
    Jury, Walter
    Steiner, Walter
    Moser, Anton
    Naslov zbornika: Internationales Treffen fur Chemische Technik und Biotechnologie
    Jezik: engleski
    Mjesto: Frankfurt am Main/D
    Godina: 1991
    Stranice: od 1 do 5
    Skup: Achema 91
    Održan: od 10.06.91 do 14.06.91

  38. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Novosti u primjeni biotehnologije u postupcima prerade hrane

    Autori:
    Marić, Vladimir (28422)
    Naslov zbornika: Advances in Food Process Engineering
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Stranice: od 39 do 45
    Skup: Advances in Food Process Engineering
    Održan: od 08.06.92 do 16.06.92

  39. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Očuvanje otpadaka šećerne repe pomoću kemijskih i bioloških aditiva

    Autori:
    Blažeka, Božidar (160643)
    Prenner, Elmar
    Marić, Vladimir (28422)
    Naslov zbornika: Ecological Bioprocessing-chanses in new application
    Jezik: engleski
    Mjesto: Graz, Austria
    Godina: 1991
    Stranice: od 39 do 50
    Skup: Ecological Bioprocessing
    Održan: od 21.10.91 do 22.10.91

  40. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Mjerenje redoks potencijala i provodnosti u kontroli proizvodnje jogurta

    Autori:
    Palić, Angelina
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Dikanović-Lučan, Željka
    Tratnik, Ljubica
    Naslov zbornika: Progress in food fermentation
    Jezik: engleski
    Mjesto: Valencia, Spain
    Godina: 1993
    Stranice: od 443 do 448
    Skup: Euro Food Chem VII
    Održan: od 20.09.93 do 22.09.93

  41. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Primjenjivost mjerenja redoks potencijala pri procjeni rasta halotolerantne bakterije

    Autori:
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Palić, Angelina
    Dikanović-Lučan, Željka
    Zorić, Ivana (146265)
    Naslov zbornika: Pogress in Food Fermentation
    Jezik: engleski
    Mjesto: Valencia, Spain
    Godina: 1993
    Stranice: od 511 do 515
    Skup: Euro Food Chem VII
    Održan: od 20.09.93 do 22.09.93

  42. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utjecaj sastojaka isplake na kvasac Candida sp. iz mora koji razgrađuje ugljikovodike

    Autori:
    Bobić, Vedranka
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Palić, Angelina
    Naslov zbornika: Environmental Biotechnology II
    Jezik: engleski
    Mjesto: Oostende, Belgija
    Godina: 1991
    Stranice: od 407 do 410
    Skup: International Symposium on Environmental Biotechnology
    Održan: od 22.04.91 do 25.04.91

  43. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Razgradnja smjese ugljikovodika mikrobnim konzorcijem izoliranim iz Kvarnerskog zaljeva

    Autori:
    Brainović, J
    Muhl, J.
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Johanides, Vera (18803)
    Marinković, Goran
    Naslov zbornika: Environmental Biotechnology
    Jezik: engleski
    Mjesto: Oostende, Belgija
    Godina: 1991
    Stranice: od 145 do 148
    Skup: International Symposium on Environmental Biotechnology
    Održan: od 22.04.91 do 25.04.91

  44. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Razgradnja različitih lakih frakcija nafte s mikrobnom asocijacijom izoliranom iz mora Kvarnerskog zaljeva

    Autori:
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Brainović, J
    Vrdoljak, Marija
    Ahmetašević, M.
    Anušić, F.
    Muhl, J.
    Bobić, Vedranka
    Naslov zbornika: Ecologically Rational Development of Chemical Technologies
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Stranice: od 372 do 372
    Skup: XII Sastanak Kemičara Hrvatske
    Održan: od 14.02.91 do 15.02.91

  45. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj isplake na rast mješovite mikrobne kulture koja razgrađuje naftu u marinama

    Autori:
    Vrdoljak, Marija
    Martinko, B.
    Viher, B.
    Naslov zbornika: Ecologically rational development of chemical technologies
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Stranice: od 373 do 373
    Skup: XII Sastanak Kemičara Hrvatske
    Održan: od 14.02.91 do 15.02.91

  46. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj isplaka na rast kvasca Candida sp. iz mora koji razgrađuje ugljikovodike

    Autori:
    Bobić, Vedranka
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Naslov zbornika: Ecologically rational development of chemical technologies
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Stranice: od 374 do 374
    Skup: XII Sastanak Kemičara Hrvatske
    Održan: od 14.02.91 do 15.02.91

  47. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Toksičan utjecaj fenola, tiocijanata, bakra i nikla na bakteriju Pseudomonas. sp.

    Autori:
    Bobić, Vedranka
    Zorić, Ivana (146265)
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Naslov zbornika: Ecologically Rational Development of Chemical Technologies
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 400 do 400
    Skup: XIII Skup Hrvatskih Kemičara
    Održan: od 08.02.93 do 10.02.93

  48. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj izvora ugljika na sadržaj lipida i sastav masnih kiselina u kvascu Candida lipolytica

    Autori:
    Rupčić, Jasminka (70160)
    Blagović, Branka (142202)
    Marić, Vladimir (28422)
    Naslov zbornika: Godišnji sastanak Hrvatskih biokemičara
    Jezik: engleski
    Godina: 1993
    Stranice: od 142 do 142
    Skup: Godišnji sastanak Hrvatskih biokemičara
    Održan: od 17.06.93 do 18.06.93

  49. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Sfingolipidi kvasca candida lipolytica

    Autori:
    Rupčić, Jasminka (70160)
    Blagović, Branka (142202)
    Marić, Vladimir (28422)
    Naslov zbornika: Biochemia Medica
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    ISBN/ISSN: 1330-0962
    Stranice: od 151 do 151
    Skup: 1. Hrvatski Kongres Medicinske Biokemije
    Održan: od 29.09.93 do 01.10.93

  50. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Stabilnost enzimske aktivnosti kreatin kinaze

    Autori:
    Smokvina, D.
    Bakić, D.
    Varljen, J.
    Marić, Vladimir (28422)
    Naslov zbornika: Biochemia Medica
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    ISBN/ISSN: 1330-0962
    Stranice: od 188 do 188
    Skup: 1. Hrvatski Kongres Medicinske Biokemije
    Održan: od 29.09.93 do 01.10.93

  51. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Nakupljanje selena i germanija u kvascu S. cerevisiae

    Autori:
    Povijač-Geršić, Ljiljana
    Križanić, Janko
    Grba, Slobodan (14222)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  52. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj rata na promjene društveno-političkog sustava na izobrazbu u biotehnologiji

    Autori:
    Novak, Srđan (85892)
    Bošnjak, Marjan
    Marić, Vladimir (28422)
    Vlašić, Drago
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  53. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Mikolitički enzimi (MLE) koje proizvodi Polyporus squamosus i očuvanje hrane

    Autori:
    Blažeka, Božidar (160643)
    Marić, Vladimir (28422)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  54. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Doprinos istraživanja bakterijskih starter kultura mesnoj industriji

    Autori:
    Vranar, K.
    Sobota, V.
    Marić, Vladimir (28422)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  55. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Antimikrobna aktivnost L. plantarum L4 - starter kulture za siliranje

    Autori:
    Šušković, Jagoda (40116)
    Matošić, Srećko (71284)
    Vučetić, Marijana
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  56. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Fluiditet membrane u bakterije Brevibacterium sp. ATCC 13869

    Autori:
    Neubeck, Michael
    Prenner, Elmar
    Horvat, Predrag (120253)
    Bona, Rudolfo
    Hermetter, Albin
    Moser, Anton
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  57. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Matematički modeli miješanja u deep-jet i cjevnim rotacijskim bioreaktorima

    Autori:
    Horvat, Predrag (120253)
    Mayr, Bernhardt
    Moser, Anton
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  58. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj temperature na rast i nastajanje cista u Azotobacter chroococcum

    Autori:
    Šantek, Božidar
    Marić, Krešimir
    Marić, Vladimir (28422)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  59. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Regulacija biosinteze klortetraciklina s anorganskim anionima i kationima

    Autori:
    Filipović, B.
    Pokorny, M.
    Matošić, Srećko (71284)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  60. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Usporedba mikrobioloških, spektrofotometrijskih i kromatografskih metoda u kvantitativnom određivanju antibiotika

    Autori:
    Sokolić, M.
    Pokorny, M.
    Matošić, Srećko (71284)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  61. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Optimizacija smanjenja količine RNA u kvascu S. cerevisiae

    Autori:
    Beluhan, Sunčica
    Marić, Vladimir (28422)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  62. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Ultrastrukturne promjene spora Rhizopus oryzae tijekom biosinteze biotina

    Autori:
    Križanić, Janko
    Marić, Vladimir (28422)
    Česi, Vlasta
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  63. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Korelacija aktivnosti pivskog kvasca s koncentracijom reduciranog glutationa (GSH) i adenin-nukleotida

    Autori:
    Kolb, Nada (21694)
    Marić, Vladimir (28422)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  64. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Razvoj toksičnosti isplaka

    Autori:
    Bobić, Vedranka
    Runjić-Perić, Vjera (39790)
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  65. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Uzgoj biomase kvasca u alfalfa soku

    Autori:
    Mehak, Milena (51414)
    Lončar, Linda
    Matošić, Srećko (71284)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  66. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: pH vrijednost uzgoja kao regulator razgradnje škroba pomoću amilolitičkog kvasca Candida ingeniosa

    Autori:
    Batič, Martin
    Raspor, Peter
    Grba, Slobodan (14222)
    Adamič, J.
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  67. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Smanjenje koncentracije RNA u kvascu Saccharomyces cerevisie i proizvodnja 5-mononukleotida

    Autori:
    Beluhan, Sunčica
    Marić, Vladimir (28422)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 87 do 88
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94

  68. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Djelovanje odabranih fizikalno-kemijskih parametara na kinetiku rasta starter kulture u jabučno-mliječnu fermentaciju vina

    Autori:
    Božanić, Rajka
    Runjić-Perić, Vjera (39790)
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Marić, Vladimir (28422)
    Suzić, Dragana
    Naslov zbornika: Sažeci,Abstracts
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 89 do 90
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Poticanje jabučno-mliječne fermentacije (JMF) u vinima inokulacijom odabranim bakterijama mliječne kiseline zaokuplja sve veću pažnju enologa. Za poticanje JMF najčešće se koriste sojevi L. oenos prilagođeni rastu u nepovoljnim uvjetima pod kojima se fermentacija provodi. U radu su istraženi optimalni uvjeti rasta L. oenos UR u svrhu proizvodnje starter kulture, te utjecaj različitih temperatura pH podloge, koncentracije etanola i SO2, na kinetiku rasta ove bakterije u MRS podlozi. Maksimalna koncentracija stanica (oko 5x109 st/mL) postignuta je pri 37 oC, dok pH3 i 12 % etanola u podlozi značajno inhibiraju njegov rast. SO2 u istraživanim koncentracijama nije značajno utjecao na rast. Najpovoljnijom se pokazala kombinacija parametara pH3,0, gama SO2 30 mg/Li fi etanola 7 % te temperatura 25 oC. Statistički visoko značajan na nivou 99 % je utjecaj vrijednosti pH na rast i istraživanog soja, dok je za ostale varijable ta značajnost na nivou 95 %. Udio negativnog djelovanja početne vrijednosti pH na rast ove bakterije je oko 85 %, SO2 sudjeluje u inhibiciji rasta oko 10 %, dok je udio djelovanja etanola i temperature ispod 3 %.
    Ključne riječi: jabučno-mliječna fermentacija, Leuconostoc oenos

  69. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline

    Autori:
    Brkić, Blaženka
    Šušković, Jagoda (40116)
    Matošić, Srećko (71284)
    Naslov zbornika: Sažeci, Abstracts
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 90 do 91
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Ispitana je antibakterijska antivnost četiri soja bakterija mliječne kiseline, izoliranih iz fermentiranog povrća i silaže: L. plantarum L4, L. plantarum Y88, L. plantarum PS9 i Lactobacillus sp. J91, prema test mikroorganizmima: S. aureus 3048, S. aureus K-144, E. coli, S. mumum, B. cereus, B. subtilis i E. faecium. Antibakterijsko djelovanje supernatanata kultura laktobacila prema test mikroorganizmima praćeno je metodama difuzije u agar i turbidimetrijski(mjerenjem prividne apsorbanicje pri 460 nm).
    Ključne riječi: bakterije mliječne kiseline, antibakterijska aktivnost

  70. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Mikolitički enzimi (MLE) gljive Polyporus squamosus i konzerviranje krmiva

    Autori:
    Blažeka, Božidar (160643)
    Marković, Ivan
    Marić, Vladimir (28422)
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 88 do 89
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Poznato je da mikolitički enzimi (MLE) imaju sposobnost hidroliziranja stanične stijenke gljiva. MLE imaju prednost u usporedbi s kemijskim konzervirajućim agensima. Oni djeluju strogo specifično cijepajući glukozidnu vezu glukana stanične stijenke bez razgradnje proteinskih i ugljikohidratnih sastojaka supstrata. Nadalje, mikolitički enzimi su neškodljivi jer su u osnovi građeni od aminokiselina. Istraživano je konzerviranje otpadaka šećerne repe: 1. spontanim siliranjem i 2. siliranjem uz dodatak mikolitičkih enzima. Spontano silirani otpaci šećerne repe pokazali su smanjenu stabilnost jer otpaci pećerne repe imaju visok udjel vode (iznad 85%), pa su pogodan supstrat za rst kvasaca i plijesni. Naprotiv, otpacišećerne repe silirani uz dodatak mikolitičkih enzima iz submerznog uzgoja gljive P. squamosus sačuvali su hranjivu vrijednost kroz duše vrijeme (nakon 97 dana siliranja 70 odnosno 80 bodova po Fliegeu). Uz to, dodatkom MLF bitno se smanjio broj kvasaca i plijesni u uzorcima. Neočekivano, primijećeno je i smanjenje bakterijske mikroflore u nekim uzorcima tretiranim s mikolitičkim enzimima.
    Ključne riječi: Polyporus squamosus, mikolitički enzimi, siliranje

  71. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj temperature na nastajanje organskih kiselina tijekom fermentacije tijesta s L. brevis, S. uvarum i C. krusei (u čistoj i mješovitim kulturama)

    Autori:
    Grba, Slobodan (14222)
    Stehlik-Tomas, Vesna (44734)
    Šehović, Đurđica (46376)
    Romac, Saša
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 85
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Istraženi su uvjeti fermentacije tijesta s bakterijom L. brevis u čistoj i mješovitim kulturama s kvascima S. uvarum i C. krusei u svrhu proizvodnje optimalne količine mliječne, octene i drugih organskih kiselina kojima se poboljšavaju svojstva tijesta. Navedene kiseline daju kruhu aromatičniji okus i produljuju mu trajnost te smanjuju mrvljenje i kvarenje. Utvrđeno je da je kiseljenjem tijesta s bakterijom L. brevis pri iskorištenju 200 (odnos rijesta i brašna x 100) nastala maksimalna količina mliječne kiseline fermentacijom kod 30 i 35 oC (0,7 %). U tim uvjetima temperatura fermentacije nije utjecala na proizvodnju octene kiseline. Najbolji prinosi octene i mliječne kiseline postignuti su kad su fermentacije provedene s mješovitom kulturom L. brevis i C. krusei pri 30 i 35 oC (0,9 % mliječne kiseline i 0,2 % octene kiseline). Međutim, fermentacijom tijesta s mješovitom kulturom bakterije L. brevis i kvasca S. uvarum postignuti su najbolji rezultati produkcije organskih kiselina. Naime, kiseljenjem tijesta pri 30 i 35 oC, uz proizvedenu mliječnu kiselinu (0,7 %) i octenu kiselinu (0,25 %), utvrđene su koncentracije i-maslačne, valerijanske i i-valerijanske kiseline.

  72. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Ugradnja selena i germanija u stanice kvasca Saccharomyces cerevisiae

    Autori:
    Povijač-Geršić, Ljiljana
    Križanić, Janko
    Grba, Slobodan (14222)
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 86 do 87
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: U ovom radu su razrađeni tehnološki postupci za proizvodnju kvaščeve biomase obogaćene biogenim elementima selenom i germanijem. U tu svrhu korišten je kvasac S. cerevisiae koji je uzgajan na melasnom supstratu. Pokusi su obavljeni u 14-litarskom fermentoru, pri čemu su primijenjeni različiti postupci. Z ugradnju selena u kvaščevu biomasu odabran je šaržni postupak s pritokom supstrata i otopine natrijevog selenita. Tijekom 16 sati kultivacije pri optimalnim uvjetima okoline (30 oC i pH=5,0), ustanovljeno je da se kontinuiranim pritokom melasnog supstrata i natrijevog selenita postiže brži rast i zadovoljavajuća ugradnja selena u kvaščeve stanice (Yse/x=0,4), u usporedbi s periodičkim pritokom. Pri optimalnim uvjetima uzgoja proizvedena je kvaščeva biomasa s oko 2 mg/g ugrađenog organski vezanog selena. S druge strane, za proizvodnju kvaščeve biomase obogaćene germanijem odabran je šaržni postupak bez pritoka supstrata, u anaerobnim uvjetima. Kvasac uzgajan na melasnom supstratu s dodatkom GeO2 pri optimalnim uvjetima (28 oC i pH=5,0) ugradi 1,1 mg/g organski vezanog germanija u vlastitu biomasu. Proizvedena kvaščeva biomasa, obogaćena selenom ili germanijem, oprana i nakon termolize osušena, zadovoljava sve zahtjeve kakvoće prehrambenog kvasca bogatog proteinima i B-vitaminima.
    Ključne riječi: biogeni elementi, Selen, Germanij, S. cerevisiae

  73. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Ugradnja cinkovih iona u kvaščeve stanice i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije

    Autori:
    Stehlik-Tomas, Vesna (44734)
    Grba, Slobodan (14222)
    Alagić, Jasmina
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 96
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Istraženi su postupci za proizvodnju kvaščeve biomase obogaćene cinkom te utjecaj cinkovih iona na kinetiku alkoholne fermentacije. Pri optimalnim uvjetima okoline utvrđeno je da je dodatak 0,150-0,200 g/L cink-sulfata u melasnu podlogu optimalan za rast kvasca S. cerevisiae u semiaerobnim uvjetima, dok je za proizvodnju etanola optimalan dodatak cink-sulfata od 0,250-0,300 g/L. Dodatak cink-sulfata u melasnu podlogu od 0,150 g/L optimalan je za rast kvasca S. cerevisiae u anaerobnim uvjetima, a proizvodnja etanola pospješena je dodatkom cink-sulfata u melasnu podlogu u koncentracijama od 0,150-0,200 g/L. Također je utvrđeno da pritok melasnog supstrata ima značajan utjecaj na nakupljanje cinkovih iona u kvaščeve stanice. Naime, u šaržnom postupku s pritokom supstrata ugradilo se najviše cinkovih iona u kvaščevu biomasu (0,65 mg/g s.tv.), dok se kroz isto vrijeme (12 sati fermentacije) u kvaščeve stanice u semiaerobnim uvjetima ugradilo cinkovih iona 0,2 mg/g s.tv. kvasca, a u anaerobnim uvjetima 0,4 mg/g s.tv. kvasca, ako je u podlogu dodano 50 mg/L cink-sulfata.

  74. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Matematički model miješanja u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRTB)

    Autori:
    Šantek, Božidar
    Mayr, Bernhardt
    Horvat, Predrag (120253)
    Novak, Srđan (85892)
    Moser, Anton
    Marić, Vladimir (28422)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 108
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94

  75. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Promjene koncentracije reduciranog glutationa tijekom reciklacije pivskog kvasca

    Autori:
    Kolb, Nada (21694)
    Mejaški, Valentina
    Marić, Vladimir (28422)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 86
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94

  76. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Kemijski sastav i nutritivna vrijednost algi Arame i Hiziki

    Autori:
    Panjkota-Krbavčić, Ines
    Markusović, Nensi
    Kolb, Nada (21694)
    Colić, Irena
    Jurković, Nada
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 147
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Svrha ovog rada je istraživanje kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti dviju algi (Arame i Hiziki) koje se, među ostalima, mogu naći na hrvatskom tržištu. Rezultati ispitivanja pokazuju da ove alge imaju visoku nutritivnu i nisku energetsku vrijednost. Bogat su izvor minerala (Ca, Mg, Fe, Cu), te sadrže vrlo niske koncentracije teških metala i nukleinskih kiselina tako da se mogu koristiti u ljudskoj prehrani bez opasnosti po zdravlje.
    Ključne riječi: alge, nutritivna vrijednost, kemijski sastav, nukleinske kiseline

  77. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj površinski aktivnih tvari na biosintezu ergot alkaloida s imobiliziranim micelijem gljive C. paspali F-2057

    Autori:
    Mehak, Milena (51414)
    Matošić, Srećko (71284)
    Golob, Zoran
    Ercegović, Lidija
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Stranice: od 94 do 95
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Ispitan je utjecaj odabranih parametara na biosintezu ergot alkaloida pri semikontinuiranom uzgoju imobiliziranog micelija gljive C. paspali F-2057 uz dodatak površinski aktivnih tvari, odnosno komercijalnih tvari za sprečavanje pjenjenja u bioprocesima. Za biosintezu ergot alkaloikda s imobiliziranim stanicama C. paspali najpovoljniji je micelij vegetativnog cjepiva od 6 dana udjela 4,25 g/L, a najpovoljnija je koncentracija natrij alginata za imobilizaciju micelija 4 %. U semikontinuiranom postupku uzgoja imobilizirani micelij C. paspali proizvodi alkaloide tijekom 60 dana tj. 6 opetovanih uzgoja. Dpdatak površinski aktivnih tvari poliglikolne struture i Tweena u hranjivu podlogu pri kultivaciji visoko produktivnog soja C. paspali mijenja intenzitet biosinteze alkaloida.
    Ključne riječi: imobilizacija, površinski aktivne tvari, C. paspali

  78. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj načina pripreme biomase bakterije Lactobacillus plantarum L4 na fiziološku aktivnost tijekom čuvanja pri različitim temperaturama zamrzavanja

    Autori:
    Poljak, Sanja
    Runjić-Perić, Vjera (39790)
    Bobić, Vedranka
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 95 do 96
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: U radu je istražen utjecaj dugotrajnog čuvanja zamrzavanjem na fiziološku aktivnost L. plantarum L4. Bakterijska je biomasa nakon uzgoja u optimalnim uvjetima rasta, za zamrzavanje pripremljena na tri načina: a) talog biomase je pomiješan sa cjelokupnim volumenom neutralizirane istrošene hranjive podloge bomasa je pomiješana sa 1/5 volumena neutralizirane istrošene hranjive podloge i c) biomasa je nakon uzgoja isprana i pomiješana s fiziološkom otopinom do koncentracije stanica kao pod a). Tijekom čuvanja pri temperaturama -20, -30, i -70 oC praćeno je preživljavanje stanica metodom nacjepljivanja decimalnih razrjeđenja na čvrstu hranjivu MRS podlogu, te metabolička aktivnost preko proizvodnje mliječne kiseline. Pri svim istraživanim temperaturama zamrzavanja tijekom cijelog perioda čuvanja preživljavanje L.plantarum L4 u (BNIP) je bilo 100 %-tno. U ispranoj biomasi zamrznutoj u fiziološkoj otopini preživljavanje je bilo znatno lošije; nakon 100 dana čuvanja pri -20 oC određeno je samo 42 % živih stanica, pri -70 0C, 48 % dok je pri -30 oC na kraju čuvanja bilo samo 5 % živih stanica. Preživljavanje L. plantarum L4 u ugušćenoj biomasi pri istraživanim temperaturama zamrzavanja bilo je između 71 i 81 %. Metabolička je aktivnost, izražena kao odnos proizvodnje mliječne kiseline odmrznutih i nezamrznutih stanica, nakon 100 dana čuvanja bila između 85 i 91 %.
    Ključne riječi: bakterije mliječne kiseline, zamrzavanje

  79. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Procjena mogućnosti emulgiranja naftnih derivata kvascem Candida sp. 4

    Autori:
    Bobić, Vedranka
    Runjić-Perić, Vjera (39790)
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 97 do 98
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Čišćenje okoliša od izlivene nafte se oslanja prvenstveno na mogućnost mikrobne populacije da razgrađuje naftne ugljikovodike. Takvi mikroorganizmi najčešće proizvode površinski aktivne tvari (bioemulgatore) kojima stanici ubrzavaju i olakšavaju dostupnost ugljikovodika, supstrata netopljivog u vodi. Kvasac Candida sp. 4 izoliraje je iz priobalnog mora zagađenog naftom i može koristiti n-parafine kao izvor ugljika i energije. U laboratorijskim uvjetima istražej je utjecaj različitih izvora ugljika na rast ovog kvasca i proizvodnju površinski aktivnih tvari (PAT). Praćen je porast biomase (gravimetrijski i optički) tijekom 48 sati submerznog uzgoja kvasca (250 o/min, 25 oC) u umjetnoj morskoj vodi (UMV) uz dodatak različitih izvora ugljika (nafta Angola, heksadekan i tetradekan -fi=1% , te glukoza -w=1%). Nakon 48 sati rasta biomasa je odvojena filtracijom (millipore 0.22 i 0.45 um), a filtratima je određen indeks emulgacije i izmjerena površinska napetost. Kemijska vrsta PAT iz filtrata određena je metodom kromatografije na tankom sloju.
    Ključne riječi: Candida iz mora, bioemulgiranje, derivati nafte

  80. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Antibakterijska aktivnost i detekcija plazmida u odabranim bakterijama mliječne kiseline

    Autori:
    Brkić, Blaženka
    Šušković, Jagoda (40116)
    Matošić, Srećko (71284)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Nice, Francuska
    Godina: 1995
    Skup: 7th European Congres on Biotechnology
    Održan: od 19.02.95 do 23.02.95

  81. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Matematičko modeliranje miješanja u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru

    Autori:
    Šantek, Božidar
    Horvat, Predrag (120253)
    Novak, Srđan (85892)
    Mayr, Bernhardt
    Moser, Anton
    Marić, Vladimir (28422)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Nice, Francuska
    Godina: 1995
    Stranice: od 66
    Skup: 7th European Congres on Biotechnology
    Održan: od 19.02.95 do 23.02.95

  82. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Poluindustrijsko i industrijsko pročišćavanje procjednih voda kombiniranim postupkom biološke i membranske separacije

    Autori:
    Mayr, Bernhardt
    Novak, Srđan (85892)
    Horvat, Predrag (120253)
    Moser, Anton
    Jezik: engleski
    Mjesto: Nice, Francuska
    Godina: 1995
    Stranice: od 79
    Skup: 7th European Congres on Biotechnology
    Održan: od 19.02.95 do 23.02.95

  83. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Inkorporacija iona kroma u stanice kvasca

    Autori:
    Grba, Slobodan (14222)
    Stehlik-Tomas, Vesna (44734)
    Franekić, Jasna
    Jezik: engleski
    Mjesto: Nice, Francuska
    Godina: 1995
    Stranice: od 67
    Skup: 7th European Congres on Biotechnology
    Održan: od 19.02.95 do 23.02.95

  84. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj temperature i koncentracije otopljenog kisika na rast i nastajanje cista u Azotobacter chroococcum

    Autori:
    Šantek, Božidar
    Marić, Vladimir (28422)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Nice, Francuska
    Godina: 1995
    Stranice: od 96
    Skup: 7th European Congres on Biotechnology
    Održan: od 19.02.95 do 23.02.95

  85. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Primjena plinske kromatografije u analizama hrane

    Autori:
    Šehović, Đurđica (46376)
    Hrovatin, Roberta
    Jezik: engleski
    Mjesto: Bled, Slovenija
    Godina: 1994
    Stranice: od 173
    Skup: International Symposium on Chromatographic and Electrophoretic Techniques
    Održan: od 10.10.94 do 13.10.94

  86. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Mulj i toksičnost aditiva mulja prema morskim mikroeukatiotima Candida sp. 4

    Autori:
    Bobić, Vedranka
    Runjić-Perić, Vjera (39790)
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Jezik: engleski
    Godina: 1994
    Stranice: od 91
    Skup: 7th International Congress of Bacteriology and Applied Microbiology Division 7th Interrnational Congress of Mycology Division
    Održan: od 03.07.94 do 08.07.94

  87. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj krioprotektora na fiziološku aktivnost Lactobacillus plantarum L4 pri različitim temperaturama smrzavanja

    Autori:
    Runjić-Perić, Vjera (39790)
    Poljak, Sanja
    Bobić, Vedranka
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Marić, Vladimir (28422)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Prague, Češka
    Godina: 1994
    Stranice: od 116
    Skup: 7th International Congress of Bacteriology and Applied Microbiology Division 7th Interrnational Congress of Mycology Division
    Održan: od 03.07.94 do 08.07.94

  88. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Promjene u kompoziciji keramida u Candida lipolytica ovisno o izvoru ugljika

    Autori:
    Rupčić, Jasminka (70160)
    Blagović, Branka (142202)
    Marić, Vladimir (28422)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Leipzig
    Godina: 1995
    Stranice: od 37
    Skup: Biochemische Analytik 95
    Održan: od 25.04.95 do 28.04.95

  89. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Sastav masnih kiselina u lipidima submerzno uzgojenih kultura Claviceps paspali

    Autori:
    Rupčić, Jasminka (70160)
    Blagović, Branka (142202)
    Matošić, Srećko (71284)
    Marić, Vladimir (28422)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1994
    Stranice: od 47
    Skup: Godišnji sastanak Hrvatskih biokemičara
    Održan: od 14.10.94 do 15.10.94

  90. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Kompleksi bakra (II) u N,N-dimetiltreoninu: Stabilnost i UV/Vis spektar

    Autori:
    Blagović, Branka (142202)
    Paulić, N.
    Raos, N.
    Simeon, V.
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    Stranice: od 209
    Skup: XIV. Skup Hrvatskih Kemičara
    Održan: od 06.02.95 do 08.02.95

  91. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Komparativno istraživanje hranidbeno-biološke vrijednosti krmnog kvasca i termički obrađene soje
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 140


  92. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Transport šećera u regulacijskim mutantima kvasca
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 185


  93. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Priprema mješovitih starter-kultura za pekarstvo
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Autor: STEHLIK-TOMAS VESNA
    Datum obrane: 03.05.95
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 152


  94. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Utjecaj pH na brzinu rasta i prinos biomase amilolitičkog kvasca Candida ingeniosa u škrobnoj podlozi
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 129


  95. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Proizvodnja biomase kvasaca u soku lucerne
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 123
    Ključne riječi: Proteini jednostaničnih organizama, lucerna, biljka, sok, krmni kvasci, biomasa kvasca


  96. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Ugradnja selena i germanija u stanice kvasca S. cerevisiae primjenom različitih procesa uzgoja kvaščeve biomase
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 108


  97. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Optimizacija tehnološkog postupka uzgoja kvasca S. uvarum za pekarstvo
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 83


  98. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Biosinteza ergot alkaloida s imobiliziranim micelijem Claviceps paspali
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 83
    Ključne riječi: Ergot alkaloidi, Imobilizacija stanica, Claviceps paspali


  99. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Stabilnost bakar (II), nikal (II) i kobalt (II) kompleksa s L-N,N-dimtiltreoninom
    Fakultet: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 53


  100. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Biosinteza i primjena b-glukanaznih enzima gljive Polyporus squamosus
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 142


  101. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Novi pristup preradi i primjeni pšenice za pivarstvo
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 114


  102. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Kinetika fermentacije različitih sorti zelenih maslina uz primjenu starter kulture
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 140


  103. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Proizvodnja biomase kvasaca u soku lucerne
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Broj stranica: 123
    Autor: Mehak Milena
    Rad: Magisterij


  104. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Biosinteza ergot alkaloida s imobiliziranim micelijem Claviceps paspali
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Broj stranica: 83
    Autor: Okwor James
    Rad: Magisterij


  105. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Komparativno istraživanje hranidbeno-biološke vrijednosti krmnog kvasca i termički obrađene soje
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Broj stranica: 140
    Autor: Jurković Zorica
    Rad: Doktorat


  106. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Novi pristup preradi i primjeni pšenice za pivarstvo
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Broj stranica: 114
    Autor: Protrka Milan
    Rad: Magisterij


  107. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Biosinteza i primjena b-glukanaznih enzima gljive Polyporus squamosus
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Broj stranica: 142
    Autor: Blažeka Božidar
    Rad: Magisterij


  108. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Transport šećera u regulacijskim mutantima kvasca
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Broj stranica: 185
    Autor: Novak Srđan
    Rad: Doktorat


  109. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Optimizacija tehnološkog postupka uzgoja kvasca Saccharomyces uvarum za pekarstvo
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Broj stranica: 83
    Autor: Bezmalinović Ivica
    Rad: Magisterij


  110. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ugradnja selena i germanija u stanice kvasca S. cerevisiae primjenom različitih procesa uzgoja kvaščeve biomase
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Broj stranica: 108
    Autor: Povijač-Geršić Ljiljana
    Rad: Magisterij


  111. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj pH na brzinu rasta i prinos biomase amilolitičkog kvasca Candida ingeniosa u škrobnoj podlozi
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Broj stranica: 128
    Autor: Batič Martin
    Rad: Magisterij


  112. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kinetika fermentacije različitih sorti zelenih maslina uz primjenu starter kulture
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Broj stranica: 140
    Autor: Jurišić Zorica
    Rad: Magisterij


  113. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Matematičko modeliranje miješanja u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MARIĆ VLADIMIR
    Datum obrane: 18.11.94
    Broj stranica: 118
    Autor: Šantek Božidar
    Rad: Magisterij


  114. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kvasac Saccharomyces cerevisiae-izvor 5-ribonukleotida i visokovrijednih proteina
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MARIĆ VLADIMIR
    Datum obrane: 21.10.94
    Broj stranica: 90
    Autor: Beluhan Sunčica
    Rad: Magisterij


  115. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Bakterijska starter kultura za primjenu u mesnoj industriji
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MARIĆ VLADIMIR
    Datum obrane: 19.12.94
    Broj stranica: 130
    Autor: Vranar K.
    Rad: Magisterij


  116. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Primjena odabranih starter kultura u pekarstvu
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 12.07.95
    Broj stranica: 115
    Autor: Mandić Krunoslava
    Rad: Magisterij


  117. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Priprema starter kultura za kisela tijesta
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 01.02.91
    Broj stranica: 48
    Autor: Galić Neira
    Rad: Diplomski rad


  118. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Izbor podloge za uzgoj bakterije L. brevis
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 26.11.92
    Broj stranica: 58
    Autor: Kordić Sonja
    Rad: Diplomski rad


  119. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj faktora okoline na rast bakterije L. sanfrancisco u sintetskoj podlozi
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 26.11.92
    Broj stranica: 54
    Autor: Lončar Natalia
    Rad: Diplomski rad


  120. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Optimizacija podloge za uzgoj mješovitih starter kultura za pekarstvo
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 05.10.93
    Broj stranica: 52
    Autor: Kljajić Tanja
    Rad: Diplomski rad


  121. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Uvjeti rasta bakterije L. brevis
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 05.10.93
    Broj stranica: 60
    Autor: Kovač Veronika
    Rad: Diplomski rad


  122. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj temperature i iskorištenja tijesta na nastajanje organskih kiselina fermentacijom s bakterijom L. brevis i kvascima S. uvarum i C. krusei u čistoj i mješovitim kulturama
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 25.01.94
    Broj stranica: 66
    Autor: Romac Saša
    Rad: Diplomski rad


  123. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kinetika alkoholne fermentacije kvasca Saccharomyces cerevisiae u melasnoj podlozi uz dodatak cinkovih iona i njihova ugradnja u kvaščeve stanice
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 24.02.94
    Broj stranica: 64
    Autor: Alagić Jasmina
    Rad: Diplomski rad


  124. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kinetika fermentacije bakterije L. brevis i kvasaca S. uvarum i C. krusei u čistoj i mješovitim kulturama
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 06.07.94
    Broj stranica: 52
    Autor: Duk Dijana
    Rad: Diplomski rad


  125. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kinetika alkoholne fermentacije i ugradnja cinkovih iona s različitim sojevima kvasca S. cerevisiae
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 22.12.94
    Broj stranica: 49
    Autor: Erčić Sanja
    Rad: Diplomski rad


  126. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Odabir podloge za pripravu starter kultura za pekarstvo
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 31.01.95
    Broj stranica: 50
    Autor: Grubeša Marija
    Rad: Diplomski rad


  127. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Optimizacija podloge za uzgoj bakterije L. brevis
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: GRBA SLOBODAN
    Datum obrane: 28.04.92
    Broj stranica: 55
    Autor: Blažek Zrinka
    Rad: Diplomski rad


  128. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Respiracija i biooksidacija stanicama Gluconobacter oxydans
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: NOVAK SRĐAN
    Datum obrane: 28.06.94
    Broj stranica: 64
    Autor: Karalić Nijaz
    Rad: Diplomski rad


  129. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Biološka stabilizacija piva dodatkom K-sorbata i K-metabisulfita
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MARIĆ VLADIMIR
    Datum obrane: 05.07.95
    Broj stranica: 81
    Autor: Ibrahimpašić Edin
    Rad: Diplomski rad


  130. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Antimikrobna aktivnost bakterije Lactobacillus plantarum
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MATOŠIĆ SREĆKO
    Datum obrane: 25.04.92
    Broj stranica: 78
    Autor: Vučetić Marijana
    Rad: Diplomski rad


  131. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Antimikrobna aktivnost bakterije Lactobacillus acidophilus
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MATOŠIĆ SREĆKO
    Datum obrane: 21.12.91
    Broj stranica: 73
    Autor: Krobot Maša
    Rad: Diplomski rad


  132. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobaciilus
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MATOŠIĆ SREĆKO
    Datum obrane: 22.05.92
    Broj stranica: 89
    Autor: Brkić Blaženka
    Rad: Diplomski rad


  133. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Rast i probiotsko djelovanje bakterije Lactobacillus acidophilus
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MATOŠIĆ SREĆKO
    Datum obrane: 22.07.93
    Broj stranica: 74
    Autor: Slavica Anita
    Rad: Diplomski rad


  134. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj sastojaka hranjive podloge na proizvodnju 2,5-diketoglukonske kiseline s Gluconobacter oxydans
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MARIĆ VLADIMIR
    Datum obrane: 19.07.93
    Broj stranica: 37
    Autor: Galić Dubravka
    Rad: Diplomski rad


  135. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj istovremenog djelovanja različitih parametara na rast bakterije Leuconostoc oenos sojeva UR i PSU-1
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: PAVUŠEK IVANKA
    Datum obrane: 24.05.93
    Broj stranica: 55
    Autor: Suzić Dragana
    Rad: Diplomski rad


  136. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj krioprotektora na preživljavanje i metaboličku aktivnost bakterije Lactobacillus plantarum soj L4 pri različitim temperaturama
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: PAVUŠEK IVANKA
    Datum obrane: 28.11.93
    Broj stranica: 66
    Autor: Poljak Sanja
    Rad: Diplomski rad


  137. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ekološki uvjeti uzgoja bakterija mliječne kiseline Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 mogućih starter kultura za siliranje
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: PAVUŠEK IVANKA
    Datum obrane: 28.05.92
    Broj stranica: 61
    Autor: Domijan Tomislav
    Rad: Diplomski rad


  138. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kinetika rasta bakterija Lactobacillus plantarum L4 i Entorococcus faecium L3 u čistim i mješovitim kulturama
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: PAVUŠEK IVANKA
    Datum obrane: 05.07.91
    Broj stranica: 99
    Autor: Baljak Darko
    Rad: Diplomski rad


  139. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Promjena fermentacijske aktivnosti pivskog kvasca tokom dvostepenog postupka odgorčavanja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MARIĆ VLADIMIR
    Datum obrane: 25.01.92
    Broj stranica: 58
    Autor: Zulumović Angelina
    Rad: Diplomski rad


  140. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Karakteristike respiracijske aktivnosti bakterije Gluconobacter oxydans pri oksidaciji glukoze u 2,3-diketo-D-glukonsku kiselinu
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MARIĆ VLADIMIR
    Datum obrane: 28.06.91
    Broj stranica: 56
    Autor: Mamić Suzana
    Rad: Diplomski rad


  141. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Promjena koncentracije reduciranog glutationa u pivskom kvascu tokom aerobnog uzgoja i vrenja piva
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MARIĆ VLADIMIR
    Datum obrane: 27.03.91
    Broj stranica: 79
    Autor: Stanišić Štefica
    Rad: Diplomski rad


  142. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Usporedba oksidacije prevrelih voćnih sokova u ocat
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MARIĆ VLADIMIR
    Datum obrane: 22.04.92
    Broj stranica: 54
    Autor: Gluhalić Almira
    Rad: Diplomski rad


  143. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Istraživanje postupka proizvodnje niskoalkoholnog piva uz prekidanje vrenja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
    Mentor: MARIĆ VLADIMIR
    Datum obrane: 23.03.92
    Broj stranica: 46
    Autor: Ivanić Gordana
    Rad: Diplomski rad


  144. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Studija upravljanja otpadnim materijalima u Hrvatskoj

    Autori:
    Horvat, Predrag (120253)
    Novak, Srđan (85892)
    Naručitelj: A.S.A. (Abfall Service Austria) Sud
    Depo ustanova: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
    Godina: 1994
    Stranica ukupno: 190
    Jezik: engleski/njemački

  145. Tip rada: Projekt

    Naslov: Strojno-tehnološki projekt vrionog podruma Karlovačke pivovare.

    Autori:
    Marić, Vladimir (28422)
    Duić, Zdenko
    Naručitelj: Karlovačka pivovara
    Depo ustanova: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
    Godina: 1991
    Stranica ukupno: 0
    Jezik: hrvatski

  146. Tip rada: Projekt

    Naslov: Idejno rješenje vriono-ležnog podruma i obrade piva Daruvarske pivovare

    Autori:
    Marić, Vladimir (28422)
    Nanaši, L.
    Petrović, D.
    Švelec, I.
    Vrbetić, J.
    Naručitelj: Daruvarska pivovara
    Depo ustanova: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
    Godina: 1992
    Stranica ukupno: 127
    Jezik: hrvatski

  147. Tip rada: Projekt

    Naslov: Idejno tehnološko rješenje tvornice slada za Karlovačku pivovaru

    Autori:
    Marić, Vladimir (28422)
    Goleš, M.
    Naručitelj: Karlovačka pivovara
    Depo ustanova: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
    Godina: 1992
    Stranica ukupno: 152
    Jezik: hrvatski

  148. Tip rada: Projekt

    Naslov: izvedbeni strojno-tehnološki projekt CIP-stanice za pranje tlačnih tankova, filtera, cjevovoda i linija za točenje Karlovačke pivovare

    Autori:
    Marić, Vladimir (28422)
    Brestovec, J.
    Vrbetić, J.
    Naručitelj: Karlovačka pivovara
    Depo ustanova: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
    Godina: 1992
    Stranica ukupno: 81
    Jezik: hrvatski

  149. Tip rada: Projekt

    Naslov: Proizvodnja pivarskog sirupa i sirupa za dobivanje etanola iz kukuruza

    Autori:
    Križanić, Janko
    Marić, Vladimir (28422)
    Naručitelj: "Radonja", Sisak
    Depo ustanova: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
    Godina: 1992
    Stranica ukupno: 68
    Jezik: hrvatski

  150. Tip rada: Projekt

    Naslov: Proizvodnja aditiva za krmne smjese.

    Autori:
    Križanić, Janko
    Marić, Vladimir (28422)
    Naručitelj: "Radonja", Sisak
    Depo ustanova: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
    Godina: 1992
    Stranica ukupno: 173
    Jezik: hrvatski

  151. Tip rada: Projekt

    Naslov: Prethodna studija o utjecaju na okoliš odlagališa čvrstog otpada Tvornice šećera Virovitica

    Autori:
    Marić, Vladimir (28422)
    Pavušek, Ivanka (35771)
    Matošić, Srećko (71284)
    Drakulić, Zdenka
    Debelec, V.
    Naručitelj: Tvornica šećera Virovitica
    Depo ustanova: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
    Godina: 1992
    Stranica ukupno: 103
    Jezik: hrvatski

  152. Tip rada: Pozvano predavanje

    Naslov: Prehrambena tehnologija i biotehnologija u razvoju Hrvatske
    Ustanova: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
    Godina: 1994


  153. Tip rada: Pozvano predavanje

    Naslov: Poslijediplomsko obrazovanje
    Ustanova: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
    Godina: 1994


  154. Tip rada: Pozvano predavanje

    Naslov: Autohtoni mikrobi: učinkoviti agenti za bioeliminaciju ugljikovodika
    Ustanova: Technische Universitat Graz, Austria
    Godina: 1994


  155. Tip rada: Pozvano predavanje

    Naslov: Razvojni trendovi biotehnologije u srednjoeuropskim državama
    Ustanova: 1. Slovenski mikrobiološki kongres
    Godina: 1993



MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr