SVIBOR - Radovi u CC - projekt broj: 4-07-022
MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE
Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Radovi citirani u Current Contents na projektu 4-07-022
Broj radova citiranih u CC: 13
Broj ostalih radova: 100
Ukupno objavljenih radova: 113
Naslov: Correlation of physico-chemical measurements and sensory
evaluations of yugoslav high-quality red wines.
- Autori:
Palić, Angelina (34665)
Vojnović, Vera (52882)
Vahčić, Nada (125475)
Časopis: Monatsschrift fur Brauwissenschaft
Broj: 2
ISSN: 0723-1520
Volumen: 44
Godina: 1991
Stranice: od 73 do 75
Broj referenci: 15
Jezik: engleski
Naslov: Physico-chemical characteristic of dehydrated baby food
- Autori:
Mesić, Zlata (161034)
Galić, Kata (58664)
Gačić, Milica (25823)
Ciković, Nada (6892)
Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
Broj: 3
ISSN: 0352-9193
Volumen: 29
Godina: 1991
Stranice: od 171 do 175
Broj referenci: 18
Jezik: engleski
Naslov: Quality Diagram in Evaluation of Biscuits Sensory
Properties
- Autori:
Primorac, Ljiljana
Filajdić, Mirko (58)
Martinušić, V.
Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
Broj: 4
ISSN: 0352-9193
Volumen: 32
Godina: 1994
Stranice: od 191 do 193
Broj referenci: 4
Jezik: engleski
Sažetak: Cilj je ovog rada bio predložiti pogodan način praćenja i
prikazivanja senzorske kakvoće kaksa i srodnih proizvoda koji bi omogućio
jednostavnu kontrolu proizvodnje. Analizirana je senzorska kakvoća 10
proizvoda Tvornice keksa i kruha "Sloboda" iz Osijeka, koja pri
ocjenjivanju svojih proizvoda primjenjuje sustav bodovanja s različitim
brojem poena za pojedina obilježja. Rezultati bodovanja preko faktora
značajnosti izraženi su ocjenama od 0 do 5, a zatim je za svako obilježje
izračunata prosječna ocjena i granice pouzdanosti. Rezultati su prikazani
grafički, polarnim dijagramom, u kojem su obilježja označena koordinatama,
a ocjene koncentričnim krugovima. Prosječna ocjena i granice pouzdanosti za
svako senzorsko obilježje naneseni su na odgovarajućoj koordinati te su
tako dobiveni dijagrami kakvoće odabranih proizvoda. Iz njih se dobiva
trenutačni uvid u kakvoću proizvoda, a naneseni na prozirnu foliju mogu se
koristiti kao standard s kojim će se uspoređivati rezultati dnevne
proizvodnje.
Ključne riječi: Keks,polarni dijagram, senzorska analiza
Naslov: Utjecaj trajanja i temperature skladištenja na udio
laktoze u jogurtu-faktorski plan 3
- Autori:
Vahčić, Nada (125475)
Hruškar, Mirjana (190205)
Ritz, Milana (41154)
Vojnović, Vera (52882)
Časopis: Mljekarstvo
Broj: 3
ISSN: 0026-704x
Volumen: 44
Godina: 1994
Stranice: od 167 do 178
Broj referenci: 6
Jezik: hrvatski
Sažetak: Udio laktoze u jogurtu se mijenja tijekom skladištenja
ovisno o temperaturi u skladištu i trajanju.U ovom radu uzet je faktorski
plan 3 (dva faktora-trajanje i temperatura:tri razine)da bi se odredila
jednadžba ovisnosti udjela laktoze o trajanju i temperaturi
skladištenja.Jednadžba također može poslužiti ya predviđanje utjecaja nekog
trajanja skladištenja i temperature u skladištu na promjenu udjela laktoze
unutar istraživanog razdoblja ili za pronalaženje razina tih faktora, kod
kojih je utjecaj na promjenu udjela laktoze minimalan.Efikasnost dobivene
jednadžbe je 99,97 %.
Ključne riječi: udio laktoze, faktorski plan 3 , trajanje skladištenja, temperatura skladište
Naslov: Utjecaj trajanja i temperature skladištenja na udio
laktoze u jogurtu primjenom Yates algoritma u interpretaciji plana 3
- Autori:
Vahčić, Nada (125475)
Hruškar, Mirjana (190205)
Ritz, Milana (41154)
Časopis: Mljekarstvo
Broj: 1
ISSN: 0026-704x
Volumen: 45
Godina: 1995
Stranice: od 11 do 17
Broj referenci: 3
Jezik: hrvatski
Sažetak: U članku "Utjecaj i trajanje temperature skladištenja na
udio laktoze u jogurtu-faktorski plan 3 " izvršena je interpretacija
rezultata pomoću Fisherovog algoritma.Primjenjujući iste rezultate
izvršenog eksperimenta objavljenog u "Mljekarstvu" 3.1994. u ovom dijelu
upotrebljen je Yates algoritam kao još jedan postupak za interpretaciju
eksperimentalnih podataka.Korištena su dva faktora:trajanje i temperatura i
svaki na tri razine.Zavisna varijabla bila je udio laktoze u uzorcima.
Ključne riječi: udio laktoze, Yates algoritam, faktorski plan 3 , trajanje skladištenja, temperatura skladištenja,
Naslov: Primjena nedestruktivne metode u procjeni kakvoće brašna
- Autori:
Stojak, Ljubica (44984)
Gačić, Milica (25823)
Lešić, Ljerka (25812)
Primorac, Ljiljana
Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
Broj: 4
ISSN: 0352-9193
Volumen: 31
Godina: 1993
Stranice: od 165 do 168
Broj referenci: 14
Jezik: hrvatski
Sažetak: U radu je prikazana primjena bliskoinfracrvene
spektrofotometrije u kvantitativnoj analizi pojedinih parametara
relevantnih za ocjenu kakvoće brašna. Instrument InfraAnalyzer 450
Technicon je kalibriran s 53 uzorka brašna prethodno analizirana klasičnim
metodama za određivanje udjela vode, masti, proteina i pepela te kiselinski
stupanj. Rezultati tih analiza pohranjeni su u osobno računalo čiji ih
program koristi a podrška je InfraAnalyzeru, koji je on-line spojen sa
osobnim računalom. Maseni udjeli tako određenih sastojaka iznosili su : za
vodu 11.64-14.70%. masti 1.32-7.90%, proteine 8.48-12.44%, pepeo
0.39-2.26%, a kiselinski stupanj bio je od 1.17 do 7.42.Regresijskom
analizom izrađena je baždarna krivulja čija je valjanost potvrđena analizom
uzoraka klasičnim kemijskim metodama. Primjenjivost te metode potvrđena je
na uzorcima brašna T-500.
Ključne riječi: Bliskoinfracrvena spektroskopija, brašno
Naslov: Molar ratio of Phytic acid and zinc during cereal flakes
production
- Autori:
Gruner, Matilda (14742)
Horvatić, Marija (16182)
Gačić, Milica (25823)
Banović, Mara (83392)
Časopis: Journal of the Science of Food Agriculture
Broj referenci: 22
Jezik: engleski
Sažetak: Dopisom od 22.09.1995. uređivački odbor časopisa "Journal
of the Science of Food and Agriculture" obavijestio nas je da će ovaj rad
biti publiciran. Fotokopiju te obavijesti šaljemo u prilogu.
Naslov: Effect of fluidized bed drying on properties of
dehydrated apples
- Autori:
Vrač, Nevenka (38300)
Gruner, Matilda (14742)
Časopis: Die Nahrung
Broj: 2
ISSN: 0027-769x
Volumen: 38
Godina: 1994
Stranice: od 149 do 157
Broj referenci: 19
Jezik: engleski
Informacije: svibor@znanost.hr