SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-07-022

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-07-022


Broj radova citiranih u CC: 13
Broj ostalih radova: 100
Ukupno objavljenih radova: 113


  1. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Sistem bodovanja u senzorskoj procjeni kvalitete sira

    Autori:
    Ritz, Milana (41154)
    Vojnović, Vera (52882)
    Vahčić, Nada (125475)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 5
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 41
    Godina: 1991
    Stranice: od 127 do 135
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Za procjenu kakvoće prehrambenih proizvoda koristi se niz metoda,među kojima senzorske metode zauzimaju sve značajnije mjesto.U ovom radu prikazana je praktična provedba senzorske procjene uzoraka mekih i polutvrdih sireva sistemom ponderiranih bodova.Izrađene su potrebne ocjenjivačke liste za svaku grupu istraživanih uzoraka,u kojoj su unesena odgovarajuća svojstva (parametri kvalitete),zahtjevi za kakvoćom izraženi odgovarajućom ocjenom,kao i "faktori značaja".Istraživanje je obuhvatilo uzorke mekih sireva s plemenitim plijesnima tipa "Camembert" i uzorke polutvrdih sireva tipa "Trapist" različitih jugoslavenskih proizvođača.Ocjenjivanje je provela grupa od 5 senzorskih analitičara ("panel") i to u dva uzastopna zasjedanja.Rezultati su statistički interpretirani,utvrđena je preciznost i pouzdanost ispitivača,a uzorci su,na temelju postignutih bodova,svrstani u odgovarajuće kategorije kvalitete.
    Ključne riječi: senzorska procjena sira

  2. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Statističke metode u kontroli kvalitete mlijeka i proizvoda.1.Utvrđivanje slučajnih pogrešaka u rezultatima analize.

    Autori:
    Filajdić, Mirko (58)
    Ritz, Milana (41154)
    Vahčić, Nada (125475)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 4
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 41
    Godina: 1991
    Stranice: od 87 do 96
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Nakon osnivanja Analitičke sekcije na 28. simpoziju mljekarske industrije 1990. godine ukazala se potreba proširenja spoznaja i obnova znanja iz primjene statističkih metoda u interpretaciji rezultata analiza pri provjeri kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda.Prvi dio rada sadrži nekoliko praktičnih primjera utvrđivanja sličajne pogreške rezultata analiza kad se rezultati izražavaju kao kontinuirane ili diskretne veličine mjerenja.
    Ključne riječi: slučajna pogreška,kontinuirane ili diskretne veličine mjerenja

  3. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Statističke metode u kontroli kvalitete mlijeka i proizvoda.2.Proračun slučajne pogreške rezultata analiza izraženih diskretnim veličinama

    Autori:
    Filajdić, Mirko (58)
    Vojnović, Vera (52882)
    Vahčić, Nada (125475)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 4
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 41
    Godina: 1991
    Stranice: od 97 do 111
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Navode se četiri numerička primjera iz analitičke prakse.Provjereno je utvrđivanje nepropusnosti materijala u koji je spremljeno pasterizirano mlijeko,utvrđivanje granica vjerojatnosti pojave škarta u slučaju kad vrijedi Poissonova i binomna razdioba.
    Ključne riječi: slučajna pogreška

  4. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Statističke metode u kontroli kvalitete mlijeka i proizvoda.3.Usporedba rezultata analiza sastava i kvalitete u industrijskoj preradi.

    Autori:
    Filajdić, Mirko (58)
    Gruner, Matilda (14742)
    Vujanić, Diana (133950)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 5
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 41
    Godina: 1991
    Stranice: od 115 do 126
    Broj referenci: 7
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U trećem se dijelu na praktičnim primjerima uspoređuju rezultati različitih analiza,rezultati analiza diskretnih veličina i određuju optimalne veličine uzoraka pri provedbi analiza.
    Ključne riječi: statistička usporedba analitičkih podataka

  5. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Gehalt an verfugbarem Lysin in gammabestrahlten Sojaproteinprodukten.

    Autori:
    Horvatić, Marija (16182)
    Gruner, Matilda (14742)
    Mulalić, N.
    Časopis: Zeitschrift fur Ernahrungswissenschaft
    ISSN: 0044-264
    Volumen: 30
    Godina: 1991
    Stranice: od 307 do 312
    Broj referenci: 17
    Jezik: njemački

  6. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Procjena senzorskih svojstava kruha postupkom modificirane kantitativno-deskriptivne analize

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Filajdić, Mirko (58)
    Horvatić, Marija (16182)
    Mulalić, N.
    Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
    Broj: 3
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 29
    Godina: 1991
    Stranice: od 167 do 170
    Broj referenci: 32
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U radu je ispitivana senzorska kakvoća pšeničnog kruha,kojemu je djelomično zamijenjeno pšenično brašno s 3,5,7 i 9 % pšeničnih,raženih,ječmenih i zobenih pahuljica.Primjenjena je metoda ponderiranih bodova i grafički prikazana ocjena senzorskih pokazatelja kakvoće,kao što je u kvantitativnoj deskriptivnoj analizi (QDA),tako da su na polarne koordinate,umjesto intenziteta ispitivanih pokazatelja kakvoće,nanošene postignute ocjene (kao prosječne vrijednosti) relevantnih pokazatelja.Ocjene su bile od 5 do 1 za svaki pojedini pokazatelj kakvoće(volumen,kora,sredina,miris i okus),a procjena senzorskih obilježja uzoraka s dodavanim pahuljicama uspoređivana je prema senzorskim svojstvima kontrolnog kruha.Grupa senzorskih analitičara sastojala se od 5 stručnjaka,čije su sposobnosti i pouzdanost ispitani prema uobičajenim kriterijima.Dobiveni rezultati pokazuju da djelomična zamjena pšeničnog brašna s 3 i 5% pahuljica navedenih cerealija povoljno utječe na volumen,miris i okus kruha.Dodatak pahuljica različitih cerealija nepovoljno se odražava na svojstvo sredine,a u nekim primjerima i kore, supstituiranog kruha.U usporedbi s kontrolnim uzorkom relativno najmanje razlike senzorskih svojstava kruha nastaju dodavanjem zobenih pahuljica.Ovaj je način prikazivanja rezultata dobivenih bodovanjem vrlo djelotvoran,jer omogućuje jednostavnu i brzu procjenu senzorske kakvoće kruha.
    Ključne riječi: pšenični kruh,senzorska svojstva,

  7. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Identifikacija rizika i kritičnih higijensko-tehnoloških točaka u proizvodnji mlijeka

    Autori:
    Magdalenić, Branka (160590)
    Anić, Nada
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 3
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 41
    Godina: 1991
    Stranice: od 71 do 76
    Broj referenci: 7
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: HACCP-koncepcija ukazuje na slabe točke proizvodnje,odnosno mjesta gdje se pogreške i mogući rizici kontaminacije moraju popraviti da bi se proizveo higijenski ispravan proizvod.To se odnosi i na uvjete proizvodnje konzumnog mlijeka,a tiče se propisane toplinske obrade mlijeka,hlađenja,punjenja i drugih tehnoloških procesa u proizvodnji mlijeka.U radu se prikazuju rezultati bakterioloških pretraga mlijeka u tehnološkom procesu proizvodnje primjenom HAACP-koncepcije, a koji ukazuju na glavnu kontaminaciju,moguću kontaminaciju,kao i na efikasnu i ograničenu kontrolu u proizvodnji mlijeka.
    Ključne riječi: rizici i kritične točke,proizvodnja mlijeka

  8. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Određivanje nitrita u siru

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Vujanić, Diana (133950)
    Filajdić, Mirko (58)
    Časopis: Prehrambena industrija
    Broj: 1
    ISSN: 0353-6564
    Volumen: 2
    Godina: 1991
    Stranice: od 22 do 25
    Broj referenci: 3
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U spektrofotometrijsloj metodi ISO 6739 za utvrđivanje nitrita u siru izabrano je pet faktora (dilema u postupku) čiji je utjecaj ispitan reduciranim faktorskim planom tipa 2(5-2).Regresijskom analizom ispitana je značajnost faktora te je ustanovljeno da je jedan od njih bio statistički značajan na razini p=0,05.Taj zaključak je uzet u obzir u propisu za određivanje nitrita u siru,te su na taj način riješene dileme koje bi mogle povećati disperziju rezultata ukoliko se ispitivanja vrše u više laboratorija.
    Ključne riječi: Kontrola sira,sadržaj nitrita,spektrofotometrijska metoda

  9. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Copper and iron content in wines

    Autori:
    Dikanović-Lučan, Željka (160606)
    Palić, Angelina (34665)
    Vahčić, Nada (125475)
    Gačić, Milica (25823)
    Časopis: Rivista di viticoltura e di enologia
    Broj: 4
    ISSN: 0370-7865
    Volumen: 45
    Godina: 1992
    Stranice: od 29 do 33
    Broj referenci: 18
    Jezik: engleski

  10. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Mathematical evaluation of relationships between copper,iron,ascorbic acid and redox potential of milk

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Palić, Angelina
    Ritz, Milana (41154)
    Časopis: Milchwissenschaft
    Broj: 4
    ISSN: 0026-3788
    Volumen: 47
    Godina: 1992
    Stranice: od 228 do 230
    Broj referenci: 13
    Jezik: engleski
    Ključne riječi: bakar,željezo, askorbinska kiselina, redox potencijal, korelacija

  11. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Senzorska procjena desertnih mliječnih proizvoda

    Autori:
    Ritz, Milana (41154)
    Vojnović, Vera (52882)
    Vahčić, Nada (125475)
    Mahnet, Stjepan
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 1
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 42
    Godina: 1992
    Stranice: od 53 do 60
    Broj referenci: 8
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: Albuminski namaz,čokoladni albuminski namaz,hedonistička procjena kvalitete,senzorska ocjena kvalitete.

  12. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Konstrukcija plana uzorkovanja pri kontroli po varijablama pri procjeni kvalitete staklene ambalaže

    Autori:
    Filajdić, Mirko (58)
    Ritz, Milana (41154)
    Vahčić, Nada (125475)
    Časopis: Kemija u industriji
    Broj: 12
    ISSN: 0022-9830
    Volumen: 41
    Godina: 1992
    Stranice: od 487 do 492
    Broj referenci: 7
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: plan uzorkovanja s varijablama,AQL,RQL,alfa i beta rizici

  13. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Nitrati i nitriti u proizvodima od mesa

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Ritz, Milana (41154)
    Palić, Angelina
    Časopis: Hrana i ishrana
    Broj: 1
    ISSN: 0018-6872
    Volumen: 32
    Godina: 1991
    Stranice: od 23 do 25
    Broj referenci: 14
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: nitrati,nitriti,proizvodi od mesa

  14. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Ispitivanje fizikalno-kemijskih i senzorskih parametara kvalitete jabučnog octa

    Autori:
    Vojnović, Vera (52882)
    Vujanić, Diana (133950)
    Časopis: Hrana i ishrana
    Broj: 1
    ISSN: 0018-6872
    Volumen: 32
    Godina: 1991
    Stranice: od 11 do 13
    Broj referenci: 5
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: vinski ocat,kvaliteta

  15. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Gehalt Einiger Organischen Sauren Wahrend der Kasereifung

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Horvatić, Marija (16182)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 3
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 42
    Godina: 1992
    Stranice: od 203 do 213
    Broj referenci: 8
    Jezik: njemački
    Ključne riječi: zrenje "Zdenačkog sira",L- i D- mliječna kiselina,limunskakiselina,jabučna kiselina

  16. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Određivanje udjela cinka,željeza,bakra,kalcija i fosfora u pepelu pšeničnog kruha s dodatkom pahuljica različitih žitarica

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Horvatić, Marija (16182)
    Filajdić, Mirko (58)
    Mulalić, N.
    Gačić, Milica (25823)
    Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
    Broj: 1
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 30
    Godina: 1992
    Stranice: od 31 do 34
    Broj referenci: 16
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: pšenični kruh,mineralni sastojci

  17. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Einfluss der Gamma-Bestrahlung auf die Lipidkomponente von Soyaproteinprodukten

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Horvatić, Marija (16182)
    Kujundžić, Diana
    Magdalenić, Branka (160590)
    Časopis: Die Nahrung
    Broj: 5
    ISSN: 0027-769
    Volumen: 36
    Godina: 1992
    Stranice: od 443 do 450
    Broj referenci: 28
    Jezik: njemački

  18. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Određivanje sorbinske kiseline u siru

    Autori:
    Stojak, Ljubica (44984)
    Gačić, Milica (25823)
    Lešić, Ljerka (25812)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 1
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 42
    Godina: 1992
    Stranice: od 41 do 52
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: sorbinska kiselina u siru-metode određivanja,zabrana konzerviranja površine sira dodavanjem konzervansa,preporuka za izmjenu zakonskih propisa

  19. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Izbor podloga za određivanje Campylobacter jejuni u sirovom kravljem mlijeku

    Autori:
    Magdalenić, Branka (160590)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 3
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 43
    Godina: 1992
    Stranice: od 139 do 142
    Broj referenci: 10
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: Campylobacter jejuni-metide dokazivanja u mlijeku,Skirrow i Preston podloga, fekalna kontaminacija

  20. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Sensory evaluation of whey-based fruit beverages

    Autori:
    Vojnović, Vera (52882)
    Ritz, Milana (41154)
    Vahčić, Nada (125475)
    Časopis: Die Nahrung
    Broj: 3
    ISSN: 0027-769
    Volumen: 37
    Godina: 1993
    Stranice: od 246 do 251
    Broj referenci: 9
    Jezik: engleski

  21. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Prijedlog standarda za uzorkovanje mlijeka i mliječnih proizvoda

    Autori:
    Filajdić, Mirko (58)
    Gruner, Matilda (14742)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 1
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 43
    Godina: 1993
    Stranice: od 67 do 80
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Prijedlog metoda za uzorkovanje mlijeka i mliječnih proizvoda
    Ključne riječi: mlijeko,proizvodi od mlijeka,uzorkovanje

  22. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: IDF STANDARD 50B:1985.Mlijeko i mliječni proizvodi metode uzorkvanja

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Filajdić, Mirko (58)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 3
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 43
    Godina: 1993
    Stranice: od 223 do 257
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Prijedlog metoda uzorkovanja mlijeka i mliječnih proizvoda
    Ključne riječi: IDF Standard 50B,mlijeko i mliječni proizvodi,uzorkovanje

  23. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Proračun OC-funkcija za atributivne planove

    Autori:
    Filajdić, Mirko (58)
    Ritz, Milana (41154)
    Vahčić, Nada (125475)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 3
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 43
    Godina: 1993
    Stranice: od 215 do 222
    Broj referenci: 7
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: Standardi za uzorkovanje mlijeka i mliječnih proizvoda,teorija uzorkovanja,planovi uzorkovanja,atributivni plan,postupak konstrukcije OC-funkcije,proračun veličine uzorka,broj prihvatljivosti c.

  24. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Potrošačka ocjena prihvatljivosti komercijalnog jogurta primjenom hedonističke skale

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Ritz, Milana (41154)
    Vojnović, Vera (52882)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 2
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 43
    Godina: 1993
    Stranice: od 153 do 159
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: hedonistička ocjena jogurta, potrošači-ocjenjivači,prihvatljivost proizvoda

  25. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Senzorske promjene nekih konditorskih proizvoda u kontroliranim uvjetima čuvanja

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Vojnović, Vera (52882)
    Ritz, Milana (41154)
    Časopis: Podravka
    Broj: 1
    ISSN: 0352-1753
    Volumen: 10
    Godina: 1993
    Stranice: od 15 do 21
    Broj referenci: 4
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: konditorski proizvodi,senzorska procjena,sistem bodovanja safaktorima vaganja

  26. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Einfluss der Gamma-Bestrahlung auf den Methionin-und Tryptophangehalt in Sojaproteinprodukten

    Autori:
    Horvatić, Marija (16182)
    Gruner, Matilda (14742)
    Časopis: Die Nahrung
    Broj: 2
    ISSN: 027 - 769
    Volumen: 37
    Godina: 1993
    Stranice: od 147 do 152
    Broj referenci: 20
    Jezik: njemački

  27. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Komparacija dviju metoda utvrđivanja laktoze u sirutki

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Filajdić, Mirko (58)
    Hanser, Damir
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 1
    ISSN: 026-704
    Volumen: 43
    Godina: 1993
    Stranice: od 49 do 54
    Broj referenci: 8
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: određivanje laktoze;metode- gravimetrijske,enzimne,proučavanje rezultata

  28. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Značaj nalaza Listeria monocytogenes u mlijeku i mliječnim proizvodima

    Autori:
    Magdalenić, Branka (160590)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 1
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 43
    Godina: 1993
    Stranice: od 11 do 21
    Broj referenci: 22
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: Listeria monocytogenes u mlijeku i mliječnim proizvodima,trovanje,preživljavanje u mliječnim proizvodima,dokazivanje prisustva,

  29. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov:


  30. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov:


  31. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Primjena "Razvojnih operacija" (EVOP) u industrijskoj preradi ulja

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Ritz, Milana (41154)
    Filajdić, Mirko (58)
    Naslov zbornika: Savjetovanje o unapređenju uljarstva Jugoslavije
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Beograd, Jugoslavija
    Godina: 1991
    Stranice: od 383 do 398
    Skup: Savjetovanje o unapređenju uljarstva Jugoslavije
    Održan: od 08.05.91 do 10.05.91
    Ključne riječi: EVOP-metoda.,

  32. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Sensory evaluation as an adequate measure of heating oil quality

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Ritz, Milana (41154)
    Urednici
    Baltes, W.
    Eklund, T.
    Fenwick, R.
    Pfannhauser, W.
    Ruiter, A.
    Thier, H.P.
    Naslov zbornika: Strategies for food quality control and analytical methods in Europe
    Jezik: engleski
    Mjesto: Hamburg, Njemačka
    Godina: 1991
    ISBN/ISSN: 3-86022-004-7
    Stranice: od 619 do 624
    Skup: EURO FOOD CHEM VI
    Održan: od 22.09.91 do 26.09.91

  33. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Correlation of expert and consumer panel ratings for commercial plain yogurts

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Ritz, Milana (41154)
    Vojnović, Vera (52882)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Urednici
    De Barber, Benedito
    Collar, C.
    Martinez-Anaya, M.A.
    Morell, J.
    Naslov zbornika: Progress in food fermentation
    Jezik: engleski
    Mjesto: Valencia, Španjolska
    Godina: 1993
    ISBN/ISSN: 84-604-7038-5
    Stranice: od 104 do 109
    Skup: EURO FOOD CHEM VII
    Održan: od 20.09.93 do 22.09.93

  34. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Metali u hrani-zakoni i propisi

    Autori:
    Vojnović, Vera (52882)
    Vahčić, Nada (125475)
    Ritz, Milana (41154)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Urednici
    Grgić, Zdravko
    Naslov zbornika: Metali u hrani i okolišu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 55 do 60
    Skup: Metali u hrani i okolišu
    Održan: od 01.06.94 do 03.06.94
    Sažetak: U posljednje vrijeme kontaminacija hrane toksičnim elementima je u porastu tako da je danas teško naći namirnicu koja ne sadrži jedan ili više kontaminanata.Može izgledati paradoksalno da je hrana čija je osnovna funkcija održavanje života također izvor i uzrok toksičnih oštećenja koja su u mnogo slučajeva razorna i pogubna.U ovom radu prikazani su noviji rezultati sustavnog nadzora namirnica na prisutnost metala i nemetala u raznim zemljama svijeta.Dat je pregled internacionalnih preporuka za razine metala i nemetala u raznim vrstama namirnica, te tjednog i denvnog unosa u organizam.Izloženo je stanje zakonskih propisa u našoj zemlji kao i prijedlozi što bi trebalo učiniti da se ukljičimo u svjetske tokove zaštite zdravlja potrošača.
    Ključne riječi: metali u hrani, zakoni i propisi

  35. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Sensoric quality of the new milk dessert products

    Autori:
    Ritz, Milana (41154)
    Vahčić, Nada (125475)
    Mahnet, Stjepan
    Naslov zbornika: Nutritional scienses:New developments of consumer concern
    Jezik: engleski
    Mjesto: Atena, Grčka
    Godina: 1991
    Stranice: od 179 do 179
    Skup: Sixth European Nutrition Conference
    Održan: od 25.05.91 do 28.05.91

  36. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Quality evaluation of heated fats

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Ritz, Milana (41154)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Naslov zbornika: Nutritional sciences:New developments of consumer concern
    Jezik: engleski
    Mjesto: Atena, Grčka
    Godina: 1991
    Stranice: od 161 do 161
    Skup: Sixth European Nutrition Conference
    Održan: od 25.05.91 do 28.05.91

  37. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Sensory evaluation of cereal products for breakfast

    Autori:
    Ritz, Milana (41154)
    Vojnović, Vera (52882)
    Vahčić, Nada (125475)
    Naslov zbornika: First international multidisciplinary conference of food choise
    Jezik: engleski
    Mjesto: Brussels, Belgija
    Godina: 1992
    Stranice: od 106 do 106
    Skup: First food choice conference
    Održan: od 27.07.92 do 30.07.92

  38. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Some physical,chemical and organoleptic properties of apple after fluidized bed drying

    Autori:
    Vrač, Nevenka (38300)
    Gruner, Matilda (14742)
    Naslov zbornika: First international multidisciplinary conference on food choice
    Jezik: engleski
    Mjesto: Brussels, Belgija
    Godina: 1992
    Stranice: od 109 do 109
    Skup: First food choice conference
    Održan: od 27.07.92 do 30.07.92

  39. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Primjena nedestruktivnih metoda analize u određivanju suhe tvari surutke

    Autori:
    Mišanović, Silva
    Mišanović, Đuro
    Banović, Mara (83392)
    Gruner, Matilda (14742)
    Urednici
    Rogelj, Irena
    Naslov zbornika: Mleko in mlečni izdelki
    Jezik: engleski
    Mjesto: Domžale, Slovenija
    Godina: 1995
    Stranice: od 75 do 75
    Skup: Prvi slovenski međunarodni kongres "Mleko in mlečni izdelki"
    Održan: od 20.09.95 do 22.09.95
    Sažetak: U radu je istražena mogućnost primjene nedestruktivnih metoda analize za određivanje suhe tvari surutke. Korištene su slijedeće nedestruktivne metode: infracrvena spektroskopija, krioskopija i mjerenje elektroprovodljivosti, a kao referentna korištena je gravimetrijska metoda. Statističkom interpretacijom rezultata utvrdjen je stohastički odnos između nezavisne varijable (ispitivana metoda) i zavisne varijable (referentna metoda). Stohastički odnos pokazao je zadovoljavajuću ovisnost varijabli linearnom funkcijom oblika Y,=boxo+b1x1+E. Disperzija eksperimentalnih i izračunatih vrijednosti izrečunata je analizom varijanse. Efikasnost modela je provjerena koeficijentom determinacije. Infracrvena spektroskopija i krioskopija pokazale su se kao uspješne metode za određivanje suhe tvari surutke. Rezultati dobiveni mjerenjem elektroprovodljivosti manje su precizni.
    Ključne riječi: Surutka, suha tvar surutke, infracrvena spektroskopija, krioskopija, mjerenje elektroprovodljivosti

  40. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: High Pressure Liquid Chromatographic Determination of Carbohydrates in Cereal Flakes

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Kujundžić, Diana
    Banović, Mara (83392)
    Horvatić, Marija (16182)
    Naslov zbornika: The role of cereals in future nutrition
    Jezik: engleski
    Mjesto: Schwechat, Austria
    Godina: 1995
    Stranice: od 22 do 22
    Skup: ICC Jubilee Conference
    Održan: od 21.05.95 do 24.05.95

  41. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov:


  42. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov:


  43. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Protein nutritive quality of hydrothermic treated cereal products

    Autori:
    Horvatić, Marija (16182)
    Gruner, Matilda (14742)
    Gutterman, Marica
    Urednici
    De Vrijer, Flora
    Naslov zbornika: Quality cereals in a changing world
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zeist, Netherlands
    Godina: 1994
    Stranice: od P 4.4 do P 4.4
    Skup: 14th ICC Congress
    Održan: od 05.06.94 do 09.06.94

  44. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Molar ratio value of phytic acid and some mineral components during industrial cereal flakes production

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Horvatić, Marija (16182)
    Gačić, Milica (25823)
    Banović, Mara (83392)
    Urednici
    De Vrijer, Flora
    Naslov zbornika: Quality cereals in a changing world
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zeist, Netherlands
    Godina: 1994
    Stranice: od P 4.6 do P 4.6
    Skup: 14th ICC Congress
    Održan: od 05.06.94 do 09.06.94

  45. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Sustavi osiguranja kakvoće

    Autori:
    Filajdić, Mirko (58)
    Urednici
    Lovrić, T.i sur.
    Naslov zbornika: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 111 do 111
    Skup: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.95 do 17.06.95
    Sažetak: Osnovni faktor u djelatnosti bilo koje organizacije jest kakvoća njenih proizvoda. U svijetu je široko razvijen trend glede očekivanja potrošača obzirom na kakvoću.Prateći taj trend došlo je do porasta realizacije u stalnom unapređenju kakvoće da bi se ona dostigla i izvela pod povoljnim ekonomskim okolnostima. Zahtjevi regulative svih civiliziranih sredina su obično unešeni u "specifikacije" ili "pravilnike", koji sami po sebi ne moraju davati garanciju da će zahtjevi potrošača biti u potpunosti ispunjeni.Serija međunarodnih Standarda (ISO 9000 do 9009) predstavlja racionalizaciju mnogih i raznih nacionalnih pristupa u toj sferi, pa će zato ovdje o tome biti raspravljano, sa težištem na objašnjenje sistema namjenjenih osiguranju kakvoće.
    Ključne riječi: Kakvoća, osiguranje kakvoće, program osiguranja kakvoće prehrambenih proizvoda, specifikacije

  46. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Iskoristivost cinka u kruhu sa dodatkom različitih pahuljica

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Horvatić, Marija (16182)
    Gačić, Milica (25823)
    Urednici
    Lovrić, T.i sur.
    Naslov zbornika: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 116 do 116
    Skup: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Fitinska kiselina u žitaricama i proizvodima na bazi žitarica smanjuje biološku iskoristivost esencijalnih mineralnih sastojaka. Tehnološki procesi prerade i pripreme proizvoda žitarica mogu pod određenim uvjetima povoljno utjecati na iskoristivost minerala. Istraživanja in vivo rezultirala su podacima da kao pokazatelj biološke iskoristivosti cinka može poslužiti, pored ostalog, molarni odnos fitinske kiseline i cinka. U ovom radu iskoristivost cinka izračunata je iz molarnih odnosa eksperimentalno dobivenih rezultata za fitinsku kiselinu i cink. Fitinska kiselina određena je spektrofotometrijskom metodom po Wheeler-u, a cink atomskom apsorpcionom spektrofotometrijom. Ispitivanja su provedena sa sirovinama ( brašno tip 500, pšenične, ražene, ječmene i zobene pahuljice) te kruhovima dobivenim supstitucijom brašna sa 3% i 5% navedenih pahuljica. Dobiveni rezultati pokazuju da je količina fitinske kiseline u kruhu signifikantno (p=0.05) manja, računato na početnu količinu u odgovarajućim sirovinama, i to u kruhu sa pšeničnim pahuljicama prosječno za 55.4%, sa raženim za 78.3%, sa ječmenim za 100% i zobenim za 52,5%. Time se molarni omjer fitinska kiselina/cink signifikantno (p=0.05) smanjio (1.82 do 5.74) i niži je od kritičnog omjera 12, iznad kojeg se smatra da je iskoristivost cinka znatno smanjena.
    Ključne riječi: Obogaćeni kruh, fitinska kiselina, iskoristivost cinka

  47. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Primjena QDA metode u procjeni senzorskih svojstava "bitter" čokolade

    Autori:
    Banović, Mara (83392)
    Carić, Marija
    Filajdić, Mirko (58)
    Urednici
    Lovrić, T.i sur.
    Naslov zbornika: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologe i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 125 do 126
    Skup: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: U cilju proizvodnje niskokaloričnih i dijetetsko-dijabetičkih proizvoda izređeno je nekoliko uzoraka "bitter" čokolade u kojima su umjesto saharoze primjenjeni zamjenski šećeri. Za ovaj rad odabrani su uzorci sa sorbitolom, maltitolom i litessom. Provedeno je senzorsko ocjenjivanje primjenom kvalitativne deskriptivne analize (QDA). Ispitivanje je izvršilo pet iskusnih ocjenjivača, koji su prema instrukcijskoj listi identificirali i kvantificirali određenim redoslijedom senzorska svojstva pojedinih uzoraka. Svaki pojedini uzorak predstavljen je karakterističnim dijagramom na kojem su njegova svojstva uspoređena sa svojstvima "bitter" čokolade sa saharozom. Dobiveni rezultati interpretirani su uobičajenim statističkim metodama (aritmetička sredina, varijanca, relativna disperzija, analiza varijance i Duncan-ov test). Razlike u ocjenama između senzorskih analitičara nisu se pokazale statistički značajnima (p>0.05), dok su razlike između uzoraka bile statistički visoko značajne (p<0.01). Primjenom Duncan-ovog testa (koeficijenti homogenih raspona) utvrđena je značajna razlika između "bitter" čokolade sa litessom i ostalih uzoraka po svojstvu slatkoće, te između "bitter" čokolade sa sorbitolom i ostalih po svojstvu hlađenja.
    Ključne riječi: "Bitter" čokolada, senzorska svojstva, statističke metode

  48. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Dijagram kvalitete u procjeni senzorskih obilježja keksa

    Autori:
    Primorac, Ljiljana
    Filajdić, Mirko (58)
    Martinušić, V.
    Urednici
    Lovrić, T.i sur.
    Naslov zbornika: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 126 do 127
    Skup: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Značajan utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda, između mnogih faktora, imaju senzorska obilježja. Kako metodologija senzorske procjene za većinu prehrambenih proizvoda kod nas nije regulirana u sklopu tzv. službenih (standardnih) metoda, na proizvođaču je da izabere metodu i odredi dinamiku senzorskog ocjenjivanja. Cilj ovog rada je bio predložiti prikladan način praćenja i prikazivanja senzorske kvalitete keksa i srodnih proizvoda koji bi omogućio jednostavno kontrolu proizvodnje. Analizirana ja senzorska kvaliteta 10 proizvoda Tvornice keksa i kruha "Sloboda" iz Osijeka, koja za ocjenu senzorske kvalitete svojih proizvoda primjenjuje bod sustav s različitim brojem poena za pojedina obilježja. Rezultati bodovanja su preko faktora značajnosti izraženi ocjenama od 0 do 5, a zatim je za svako obilježje izračunata prosječna ocjena i granice pouzdanosti. Rezultati su prikazani grafički, polarnim dijagramom, u kojem su obilježja predstavljena koordinatama, a ocjene koncentričnim krugovima. Prosječna ocjena i granice pouzdanosti za svako senzorsko obilježje naneseni su na odgovarajućoj koordinati te su tako dobiveni dijagrami kvalitete odabranih proizvoda. Iz njih se dobiva trenutačni uvid u kvalitetu proizvoda, a nanešeni na transparentnu foliju mogu se koristiti kao standard s kojim će se uspoređivati rezultati dnevne proizvodnje.
    Ključne riječi: Keks, polarni dijagram, senzorska analiza

  49. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Fitinska kiselina u hidrotermički tretiranim proizvodima žitarica

    Autori:
    Horvatić, Marija (16182)
    Skočić, R.
    Gruner, Matilda (14742)
    Urednici
    Lovrić, T.i sur.
    Naslov zbornika: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 143 do 143
    Skup: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Fitinska kiselina se prirodno nalazi u zrnu žitarica. Tehnološki postupci prerade i pripreme proizvoda žitarica mogu rezultirati smanjenjem količine fitinske kiseline. Stupanj razgradnje ovisi o nizu faktora, koji utječu na enzimsku ili kemijsku hidrolizu fitinske kiseline. Osim toga, pojedine žitarice se znatno razlikuju u pogledu termičke stabilnosti i aktiviteta fitaze. Ova istraživanja obuhvaćaju praćenje količine fitinske kiseline u dvije proizvodne šarže uzoraka, tijekom tehnološkog postupka proizvodnje pšeničnih, raženih, ječmenih i zobenih pahuljica. Fitinska kiselina je određena spektrofotometrijskom metodom. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da u pojedinim fazama tehnološkog procesa proizvodnje pšeničnih, raženih i ječmenih pahuljica obiju serija, nema značajnih (p=0.05) promjena količine fitinske kiseline. Jedino je kod zobenih pahuljica utvrđeno značajno smanjenje, koje u odnosu na sirovinu iznosi 14% odnosno 12%.Značajno veću količinu fitinske kiseline u odnosu na ostale vrste pahuljica, sadrže zobene (serija 1:1.04%+/- 0.06%, serija 2:1.02%+/-0.06), i pšenične pahuljice (serija 1:1.09%+/-0.05, serija 2:0.94%+/-0.06). Nešto niže vrijednosti utvrđene su kod raženih pahuljica (serija 1:0.96%+/-0.06, serija 2:0.87%+/-0.06). Najmanja količina dobivena je kod ječmenih pahuljica (serija 1:0.58%+/-0.06, serija 2:0.59%+/-0.06).
    Ključne riječi: Fitinska kiselina, pšenične pahuljice , ražene pahuljice, ječmene pahuljice, zobene pahuljice

  50. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Mikrobiološka kontrola UHT mlijeka

    Autori:
    Magdalenić, Branka (160590)
    Urednici
    Rogelj, Irena
    Naslov zbornika: Mleko in mlečni izdelki
    Jezik: engleski
    Mjesto: Domžale, Slovenija
    Godina: 1995
    Stranice: od 108 do 108
    Skup: Prvi slovenski međunarodni kongres "Mleko in mlečni izdelki"
    Održan: od 20.09.95 do 22.09.95
    Sažetak: Svrha ovog rada bila je usporedba dvije mikrobiološke metode za kontrolu UHT mlijeka. Kontrola sterilnosti ispitana je na 800 uzoraka UHT mlijeka. Uzorci mlijeka bili su ispitivani na ukupan broj mikroorganizama (na hranjivom agaru) nakon 48 sati i nakon 5 dana inkubacije. Cilj istraživanja bio je, da se utvrdi u što kraćem roku moguća mikrobiološka kontaminacija UHT mlijeka.
    Ključne riječi: UHT mlijeko, mikrobiološka kontrola, sterilnost

  51. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Identifikacija potencijalno rizičnih mikroorganizama u proizvodnji nekih sireva primjenom HACCO sustava

    Autori:
    Magdalenić, Branka (160590)
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka XXI hrvatskog simpoyija mljekarskih stručnjaka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 14 do 14
    Skup: XXXI. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
    Održan: od 16.11.94 do 18.11.94
    Sažetak: Prehrambena industrija razvojem tehnologija nastoji proizvesti nove proizvode odlične kvalitete. Kvaliteta se mora zaštićivati tijekom cjelokupnog proizvodnog i skladišnog procesa čuvanja hrane. HACCP koncepcija (Hazard analysis critical control point-Slučajna analiza kritične kontrolne točke), poštiva načela, "dobre proizvodne prakse" (GMP- Good manufacturing practice), pa valja kontrolirati svaku potencijalnu opasnost kontaminacije u proizvodnji prije negoli se opasnost pojavi. Pojave trovanja hranom uzrokovane rizičnim mikroorganizmima kao što su: Salmonella, Clostridium perfrigens, Eschericia coli, Listeria monocytogenes itd. zadnjih su godina sve češće pa je u proizvodnom procesu prvi i važan korak utvrđivanje rizičnih mikroorganizama kontroliranjem sirovine, proizvodnog procesa i tijeka skladištenja. Identifikacijom kritičnih kontrolnih točaka (CCP) i zaštitnim mjerama eventualno se uništavaju štetni mikroorganizmi. U radu je prikazan princip identifikacije rizičnih mkroorganizama u proizvodnji mekog sira.
    Ključne riječi: Potencijalno rizični mikroorganimi, HACCP sistem, meki sir

  52. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj fizičko-kemijskih karakteristika kozjeg mlijeka na kakvoću fermentiranih proizvoda od kozjeg mlijeka

    Autori:
    Magdalenić, Branka (160590)
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka XXXI hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 22 do 22
    Skup: XXXI. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
    Održan: od 16.11.94 do 18.11.94
    Sažetak: Kozje mlijeko je svojim sastavom hranidbeno veoma vrijedan proizvod. U radu je proučavan utjecaj različitog sastava mlijeka na jogurt proizveden od kozjeg mlijeka. Uzorci kozjeg mlijeka poznatog sastava su pasterizirani (85 stupnjeva C), ohlađeni (45 stpnjeva C) i inokulirani s 2% jogurtne kulture, te inkubirani (42 stupnja C). Tijekom fermentacije praćena je brzina stvaranja koaguluma. Proizvedeni jogurt pohranjen je pri 8 stupnjeva C, te su praćene reološke promjene vrijednosti viskoziteta, i organoleptička svojstva tijekom 3, 7 i 14 dana. Organoleptičke su promjene usko povezane s promjenama reoloških svojstava, a to upućuje na zaključak da sastav kozjeg mlijeka utječe na gotov proizvod.
    Ključne riječi: Kozje mlijeko, fermentirani proizvodi od.., fizičko-kemijske karakteristike..

  53. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Ispitivanje stabilnosti dječje mliječne hrane u prahu

    Autori:
    Kulier, Ignac
    Vrač, Nevenka (38300)
    Urednici
    Lovrić, T.i sur.
    Naslov zbornika: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 60 do 61
    Skup: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Stabilnost masnih komponenti dječje milječne hrane koja se nalazi na tržištu, jedan je od važnijih zahtjeva za kvalitetu kod industrijske proizvodnje. Postoji niz čimbenika koji izravno ili neizravno utječu na njihovu kakvoću ( broj dvostrukih veza u lancu triglicerida, količina nazočnog željeza i bakra, količina ostatnog kisika, stupanj vlage itd.) zbog čega je sustavno ispitivanje stabilnosti osobito zadnjih godina važan segment ukupnog ispitivanja kvalitete. Rok valjanosti dječje hrane na temelju mlijeka, može se definirati kao vrijeme u kojem proizvod zadržava karakteristična fizikalna, kemijska, mikrobiološka i organoleptička svojstva. Postojanost takvih proizvoda može se ispitivati za vrijeme pripreme formulacije, njegove redovne proizvodnje te upotrebe kod krajnjeg potrošača, a izravno je ovisna o kemijskom sastavu (najviše o ukupnoj količini masti), primjenjenom tehnološkom postupku, vrsti ambalaže i atmosferi pakiranja i o uvjetima uskladištenja i distribucije. U radu su prezentirani samo neki od rezultata ispitivanja stabilnosti dječje mliječne hrane u prahu, koja se standardno pakira u vrećice od višeslojne folije i u atmosferi inertnog plina.
    Ključne riječi: Dječja hrana, infant formule, stabilitet

  54. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Metali u voćnim octima

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Gačić, Milica (25823)
    Naslov zbornika: Metali u hrani i okolišu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Stubičke toplice, Hrvatska
    Godina: 1994
    Stranice: od 290 do 290
    Skup: Metali u hrani i okolišu
    Održan: od 01.06.94 do 03.06.94
    Sažetak: Proizvodnja voćnih octeva (jabučni, vinski) u mnogim zemljama ima dugu tradiciju.Poznato je da ti proizvodi u nutritivnom i biološkom pogledu imaju u odnosu na alkoholni ocat niz prednosti, glede vrijednoh sastojaka koje sadrže (organske kiseline, vitamini, mineralne tvari).Osim industrijske proizvodnje voćnih octeva na tržištu su sve više prisutni i oni od individualnih proizvođača.Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati kakvoću i zdravstvenu ispravnost 20 uzoraka voćnih octeva (10 jabučnih i 10 vinskih) industrijskih i individualnih proizvođača prisutnih na zagrebačkom tržištu.Fizikalno-kemijska ispitivanja obuhvatila su određivanje udjela ekstrakta bez šećera, udio ukupnih kiselina,udio etanola i udio ukupnog pepela metodama prema Pravilniku.Težište zdravstvene ispravnosti bilo je usmjereno na utvrđivanje količine nekih metala (Pb,Cd,As,Sn) čija je količina limitirana postojećim Pravilnikom.Rezultati istraživanja su pokazali da je udio pojedinih metala u svim uzorcima manji od količina dopuštenih Pravilnikom uz naznaku da su u uzorcima individualnih proizvođača vrijednosti nešto više nego u uzorcima industrijskih proizvođača.
    Ključne riječi: metali, voćni octevi

  55. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Određivanje masenog udjela kave u proizvodima od kave i surogata kave

    Autori:
    Goldoni, Luka
    Ritz, Milana (41154)
    Filajdić, Mirko (58)
    Naslov zbornika: 2.Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa,biotehnologa i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 117 do 117
    Skup: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Zakonskim propisima nisu date metode određivanja masenog udjela kave u proizvodima od kave i surogata kave (kavovina).Iz predhodnog razloga u uvom radu izvršena je analiza mogućnosti primjene metoda određivanja količine vodotopljivog ekstrakta, mineralnog ostatka (ukupnog pepela) i masti (petroleterskog ekstrakta) za procjenu masenog udjela pržene mljevene kave u mješavini s prženim mljevenim ječmom.Predviđen je jedan linearni model jednadžbi regresije, izračunatih iz podataka predhodne analize količine navedenih sastojaka u prženoj mljevenoj kavi,prženom mljevenom ječmu i jednoj mješavini poznatog masenog udjela kave.Dobiveni rezultati ukazuju da se iz izračunatih jednadžbi regresije može procijeniti nepoznati maseni udio kave u proizvodu sa sljedećom standardnom greškom (S.E.):iz podataka analize količine vodotopljivog ekstrakta sa S.E. od 2,71 do 3,22 %,mineralnog ostatka sa S.E. od 3,34 do 3,98 % i masti sa S.E. od 0,593 do 0,947 %.Ove standardne greške proizlaze iz jednadžbi regresije izračunatih iz 15 podataka svake analize i uključuju 5 paralelnih analiza pojedinačnih uzoraka kave,ječma i njihove mješavine.
    Ključne riječi: pržena mljevena kava, prženi mljeveni ječam, maseni udio kave

  56. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Mogućnosti određivanja laktoze

    Autori:
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Vojnović, Vera (52882)
    Vahčić, Nada (125475)
    Naslov zbornika: 2.Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa,biotehnologa i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 120 do 120
    Skup: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Cilj istraživanja bio je odrediti količinu laktoze u sirovom mlijeku s tri različita geografska područja primjenom triju,u svijetu najčešće korištenih metoda:gravimetrijska (I),polarimetrijska (II) i infracrvena spektrofotometrija (III).Osim razlike u prosječnim vrijednostima količine laktoze (4,38-4,91) između sabirnih stanica uočljiva je i razlika u dobivenim vrijednostima između metoda.Postotak varijabilnosti svake pojedine metode je različit i kreće se od 1,34 do 2,38 za metodu (I), od 2,06 do 3,49 za metodu (II)te od 1,36 do 2,31 za metodu (III).Razlike u količini laktoze između sabirnih stanica mogu se objasniti činjenicom da sabirne stanice predstavljaju tri različita geografska područja, a kao što pokazuju literaturni podaci na količinu laktoze u mlijeku uz brojne čimbenike utječu i geografsko područje s kojega mlijeko potječe.Primijenjene metode određivanja laktoze međusobno se značajno razlikuju te nije dopustivo rezultate analize dobivene po jednoj metodi uspoređivati s rezultatime dobivenim po drugoj metodi.
    Ključne riječi: laktoza, mlijeko, metode određivanja

  57. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Senzorska procjena ribljih konzervi

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Ritz, Milana (41154)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Naslov zbornika: 2.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa,biotehnologa i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 127 do 127
    Skup: Drugi hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Senzorske karakteristike prehrambenih proizvoda su bitni pokazatelji kakvoće.Za procjenu tih karakteristika u Europi se najviše koristi metoda bodovanja prema preporuci Europske organizacije za kontrolu kvalitete (EOQC).U ovom radu predlaže se novi sistem bodovanja za ocjenu konzervi sardina sa skalom od 20 vaganih bodova.Ocjenjivanje je provela grupa od 5 senzorskoh analitičara.Izrađene su ocjenjivačke liste gdje su navedena svojstva,zahtjevi za kakvoćom i odgovarajući faktori značaja.Ocijenjeno je 25 konzervi sardina različitih proizvođača i godina proizvodnje.Rezultati su statistički obrađeni.Izračunata je preciznost i pouzdanost ispitivača,a proizvodi su svrstani u kategorije kvalitete prema sumi postignutih bodova.
    Ključne riječi: konzerva od sitne plave ribe,senzorska procjena

  58. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Promjena udjela laktoze i mliječne kiseline u jogurtu tijekom skladištenja

    Autori:
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Vahčić, Nada (125475)
    Ritz, Milana (41154)
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka XXXI. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1994
    Stranice: od 18 do 19
    Skup: XXXI. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
    Održan: od 16.11.94 do 18.11.94
    Sažetak: Svrha je istraživanja bila pratiti promjene udjela laktoze i mliječne kiseline, bitnih parametara kakvoće, u uzorcima jogurta tijekom čuvanja u uvjetima dvije različite temperature(+4 C;+20 C)tijekom 10 dana.Istraživanje je obuhvatilo 7 uzoraka jogurta različitih proizvođača nabavljenih na zagrebačkom tržištu.Primijenjene su dvije metode određivanja laktoze i mliječne kiseline:kromatografska HPLC i enzimska metoda.Rezultati su pokazali da se udio laktoze tijekom čuvanja uzoraka pri temperaturama pokusa značajno smanjuje a udio mliječne kiseline lagano povećava.Očito je da je smanjenje udjela laktoze odnosno povećanje udjela mliječne kiseline,izražajnije pri višoj temperaturi čuvanja.Svi rezultati određeni enzimnom metodom niži su i točniji od rezultata HPLC metode.Enzimna se metoda može preporučiti kao brza,jednostavnija i specifična te metoda koja ne zahtijeva skupu aparaturu.
    Ključne riječi: udio laktoze,čuvanje jogurta,HPLC metoda, enzimatska metoda,udio mliječne kiseline

  59. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Senzorska procjena topljenih sireva

    Autori:
    Ritz, Milana (41154)
    Vojnović, Vera (52882)
    Vahčić, Nada (125475)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka XXXI.hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1994
    Stranice: od 19 do 20
    Skup: XXXI. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
    Održan: od 16.11.94 do 18.11.94
    Sažetak: U procjeni kakvoće prehrambenih proizvoda senzorske metode zauzimaju sve značajnije mjesto.Europska organizacija za kontrolu kakvoće (EOQC),sekcija za prehrambene proizvode,pokrenula je postupak za izradu jedinstvene metode bodovanja za senzorsku procjenu svih prehrambenih proizvoda.U ovom radu prema njihovim preporukama,primijenjen je novi sustav bodovanja s faktorima vaganja i skalom od 20 bodova za procjenu senzorske kakvoće topljenog sira.Autori su izradili liste sa zahtijevima za senzorsku kakvoćutih proizvoda.Provedeno je bodovanje vanjskog izgleda,konzistencije,mirisa i okusa.Panel grupa od 5 senzorskih analitičara ocijenjivala je 10 uzoraka topljenog sira različitih proizvođača (svježih i čuvanih u hladnjaku pri +4 C tijekom 90 dana).Procječne vrijednosti senzorske procjene uzoraka svježeg topljenog sira pokazuiju da je većina njih odlične kakvoće (više od 17,6 bodova).Tijekom skladištenja dolazi do značajne promjene kakvoće svih uzoraka ali one nisu tolike da bi proizvod nakon 90 dana čuvanja bio senzorski neprihvatljiv (ispod 11,2 boda).
    Ključne riječi: topljeni sirevi,senzorska procjena

  60. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Upute za izbor senzorske tehnike

    Autori:
    Filajdić, Mirko (58)
    Ritz, Milana (41154)
    Vahčić, Nada (125475)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka XXXI.hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1994
    Stranice: od 20 do 20
    Skup: XXXI. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
    Održan: od 16.11.94 do 18.11.94
    Sažetak: U ovom pregledu iznijeti su neki razlozi izvođenja senzorskih testova i data su objašnjenja o sljedećim problemima:definirati svrhu projekta,definirati svrhu testa,razmotriti svrhu projekta i testa-provjeriti.Sadržaj je iznijet u obliku pet tablica:Tablica 1.ipovi problema koji se susreću u senzorskoj analizi;Tablica 2.Područje primjene testova diferenci:da li postoji senzorska razlika između uzoraka?;Tablica 3.Područje primjene metodi diferenci obilježja:Kako se obilježje X razlikuje između uzoraka?;Tablica 4.Područje primjene testova sklonosti u testiranju potrošača i primjena testova prihvaćanja;Tablica 5.Područje primjene deskriptivnih testova.
    Ključne riječi: senzorske analize, senzorski testovi,

  61. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Quality of heated olive oil

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Ritz, Milana (41154)
    Naslov zbornika: Nutrition et sante autour de la mediterranee
    Jezik: engleski
    Mjesto: Marseille, Francuska
    Godina: 1995
    Stranice: od A-06
    Skup: Congres scientifique Nutrition et sante autour de la Mediterranee
    Održan: od 16.02.95 do 18.02.95

  62. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Mercury content in tuna fish from the Croatian coast of the Adriatic

    Autori:
    Ritz, Milana (41154)
    Gačić, Milica (25823)
    Vahčić, Nada (125475)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Naslov zbornika: Congres scientifique Nutrition et sante autour de la mediterranee
    Jezik: engleski
    Mjesto: Marseille, Francuska
    Godina: 1995
    Stranice: od A-07
    Skup: Congres scientifique Nutrition et sante autour de la Mediterranee
    Održan: od 16.02.95 do 18.02.95

  63. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Quality of used frying oils from restaurants

    Autori:
    Vahčić, Nada (125475)
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Ritz, Milana (41154)
    Naslov zbornika: Seventh European Nutrition Conference
    Jezik: engleski
    Mjesto: Beč, Austrija
    Godina: 1995
    Stranice: od 69 do 69
    Skup: Seventh european nutrition conference
    Održan: od 24.05.95 do 28.05.95

  64. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Acidophilus milk-trend in nutrition

    Autori:
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Vahčić, Nada (125475)
    Ritz, Milana (41154)
    Naslov zbornika: Seventh european nutrition conference
    Jezik: engleski
    Mjesto: Beč, Austrija
    Godina: 1995
    Stranice: od 69 do 69
    Skup: Seventh european nutrition conference
    Održan: od 24.05.95 do 28.05.95

  65. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Aroma profiles and sensory evaluation of yogurt during storage

    Autori:
    Hruškar, Mirjana (190205)
    Vahčić, Nada (125475)
    Ritz, Milana (41154)
    Urednici
    Rogelj, Irena
    Naslov zbornika: 1.Slovenski međunarodni kongres "Mleko in mlečni izdelki"
    Jezik: engleski
    Mjesto: Domžale, Slovenija
    Godina: 1995
    Stranice: od 77 do 77
    Skup: Prvi slovenski međunarodni kongres "Mleko in mlečni izdelki"
    Održan: od 20.09.95 do 22.09.95

  66. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov:


  67. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Unapređenje metode za senzorsku procjenu keksa prema kriterijima Europske Organizacije za Kontrolu Kvalitete
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: FILAJDIĆ MIRKO
    Datum obrane: 02.07.93
    Broj stranica: 99
    Autor: Primorac Ljiljana
    Rad: Magisterij


  68. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Procjena prihvatljivosti cottage sira
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 29.09.95
    Broj stranica: 50
    Autor: Tomašević dipl.ing. Inga
    Rad: Diplomski rad


  69. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Doprinos poznavanju kakvoće soka od naranče
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: VOJNOVIĆ VERA
    Datum obrane: 05.05.95
    Broj stranica: 41
    Autor: Tomac ing. Vesna
    Rad: Diplomski rad


  70. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Procjena senzorske kakvoće soka od naranče
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: VOJNOVIĆ VERA
    Datum obrane: 05.05.95
    Broj stranica: 60
    Autor: Šeparović ing. Željka
    Rad: Diplomski rad


  71. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Primjena nedestruktivnih metoda analize u određivanju suha tvari surutke
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: GRUNER MATILDA
    Datum obrane: 09.12.93
    Broj stranica: 80
    Autor: Mišanović mr.sci. Silva
    Rad: Magisterij


  72. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov:


  73. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov:


  74. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Korelacija fizikalno-kemijskih i senzorskih parametara kvalitete ulja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 25.04.91
    Broj stranica: 50
    Autor: Hruškar dipl.ing Mirjana
    Rad: Diplomski rad


  75. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Praćenje promjena ulja kukuruznih klica tokom dugotrajnog zagrijavanja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 21.05.91
    Broj stranica: 56
    Autor: Šipka Vesna
    Rad: Diplomski rad


  76. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Sistem bodovanja u senzorskoj procjeni kvalitete mesnih konzervi
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 21.05.91
    Broj stranica: 34
    Autor: Žmire Ante
    Rad: Diplomski rad


  77. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Senzorska analiza osvježavajućih napitaka na bazi sirutke
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: VOJNOVIĆ VERA
    Datum obrane: 20.06.91
    Broj stranica: 39
    Autor: Lučić Mladen
    Rad: Diplomski rad


  78. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Praćenje promjena kvalitete ulja tokom zagrijavanja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 27.06.91
    Broj stranica: 46
    Autor: Lisjak Ljiljana
    Rad: Diplomski rad


  79. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Primjena faktorskog plana u praćenju promjena kvalitete grijanog ulja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 27.06.91
    Broj stranica: 78
    Autor: Veselinović Vesna
    Rad: Diplomski rad


  80. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Primjena sekvencijalne analize kod izbora kandidata za senzorsku analizu mlijeka i mliječnih proizvoda
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: VOJNOVIĆ VERA
    Datum obrane: 24.09.92
    Broj stranica: 52
    Autor: Vugrinčić Lidija
    Rad: Diplomski rad


  81. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Promjena kvalitete ulja tijekom prženja namirnica biljnog porijekla
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 07.07.92
    Broj stranica: 77
    Autor: Primorac Ljiljana
    Rad: Diplomski rad


  82. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Doprinos poznavanju kvalitete topljenih sireva
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: VOJNOVIĆ VERA
    Datum obrane: 07.07.93
    Broj stranica: 31
    Autor: Mikić Ksenija
    Rad: Diplomski rad


  83. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Promjene količine vitamina C u tvrdim punjenim bombonima tijekom skladištenja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 28.10.93
    Broj stranica: 51
    Autor: Šagovac Nataša
    Rad: Diplomski rad


  84. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Primjena pšenične klice u pekarskoj industriji
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: VOJNOVIĆ VERA
    Datum obrane: 30.11.93
    Broj stranica: 54
    Autor: Kiseljak Nikolina
    Rad: Diplomski rad


  85. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Praćenje kakvoće jogurta tijekom čuvanja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 01.02.94
    Broj stranica: 44
    Autor: Zuber Nataša
    Rad: Diplomski rad


  86. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kakvoća čajnog peciva
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 01.02.94
    Broj stranica: 69
    Autor: Sokolović Sanja
    Rad: Diplomski rad


  87. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Promjene kakvoće koncentrata za juhu tijekom skladištenja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 24.02.94
    Broj stranica: 49
    Autor: Petras Slađana
    Rad: Diplomski rad


  88. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Praćenje promjene rafiniranog ulja tijekom višestrukog zagrijavanja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 02.12.93
    Broj stranica: 57
    Autor: Nišević Goranka
    Rad: Diplomski rad


  89. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Teški metali i pesticidi u proizvodima od rajčice u limenoj ambalaži
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 31.03.94
    Broj stranica: 66
    Autor: Diminić Marina
    Rad: Diplomski rad


  90. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Praćenje kakvoće jogurta tijekom skladištenja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 28.04.94
    Broj stranica: 44
    Autor: Kolarić Jasmina
    Rad: Diplomski rad


  91. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Praćenje kakvoće rafiniranog biljnog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja i prženja namirnica biljnog i životinjskog porijekla
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: VOJNOVIĆ VERA
    Datum obrane: 26.05.94
    Broj stranica: 66
    Autor: Janeković Vlatka
    Rad: Diplomski rad


  92. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kvalitete vinskog i jabučnog octa
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 23.12.93
    Broj stranica: 57
    Autor: Kožić Snjažana
    Rad: Diplomski rad


  93. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje pesticida i teških metala u mlijeku u prahu
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: VOJNOVIĆ VERA
    Datum obrane: 27.06.94
    Broj stranica: 39
    Autor: Bojčić Maja
    Rad: Diplomski rad


  94. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Promjena kakvoće rafiniranog biljnog ulja tijekom prženja namirnica
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 29.09.94
    Broj stranica: 50
    Autor: Jukić Igor
    Rad: Diplomski rad


  95. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Promjene kakvoće maslinovog ulja tijekom prženja namirnica
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 02.06.95
    Broj stranica: 56
    Autor: Štembal Tamara
    Rad: Diplomski rad


  96. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje kakvoće pilećih hrenovki
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 02.06.95
    Broj stranica: 39
    Autor: Vrbanić Lidija
    Rad: Diplomski rad


  97. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kakvoća ulja korištenih za prženje u restoranima
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 04.10.94
    Broj stranica: 43
    Autor: Iharoš Tamara
    Rad: Diplomski rad


  98. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Promjena kakvoće maslinovog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 07.06.95
    Broj stranica: 63
    Autor: Šuk Tajana
    Rad: Diplomski rad


  99. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Promjene sastojaka arome jogurta tijekom skladištenja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 12.07.95
    Broj stranica: 45
    Autor: Smoljan Julija
    Rad: Diplomski rad


  100. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje laktoze u mlijeku
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 23.12.93
    Broj stranica: 38
    Autor: Verica Dragović
    Rad: Diplomski rad


  101. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kakvoća ulja korištenih za prženje u restoranima
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 29.09.95
    Broj stranica: 38
    Autor: Ljuboja Vladislava
    Rad: Diplomski rad


  102. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Fizikalno-kemijske i senzorske promjene jogurta tijekom skladištenja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 05.10.93
    Broj stranica: 35
    Autor: Svečnjak Branka
    Rad: Diplomski rad


  103. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Primjena kvarternih NH4-soli i formalina kao dezinfekcijskih sredstava u proizvodnji šećera
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 26.02.93
    Broj stranica: 78
    Autor: Kepec Mirjana
    Rad: Magisterij


  104. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Procjena prihvatljivosti gotovih jela primjenom hedonističke skale
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 10.07.93
    Broj stranica: 69
    Autor: Kos-Rosandić Ljubica
    Rad: Magisterij


  105. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Istraživanje selena u namirnicama animalnog podrijetla
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: RITZ MILANA
    Datum obrane: 25.11.93
    Broj stranica: 157
    Autor: Beker mr.sci. Dubravka
    Rad: Doktorat



MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr