Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-07-022
STANDARDIZACIJA I OPTIMALIZACIJA METODA KONTROLE KVALITETE HRANE PREMA ZAHTJEVIMA E.E.Z.
Glavni istraživač
: GRUNER, MATILDA (14742) Suradnici
VAHČIĆ, NADA (125475)
RITZ, MILANA (41154)
FILAJDIĆ, MIRKO (11724)
LEŠIĆ, LJERKA (25812)
GAČIĆ, MILICA (25823)
MAGDALENIĆ, BRANKA (160590)
STOJAK, LJUBICA (44984)
VOJNOVIĆ, VERA (52882)
VRAČ, NEVENKA (38300)
TRGOVEC-HRUŠKAR, MIRJANA (900527)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.95. Ukupno radova na projektu: 113
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 13
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58) Odjel/Zavod: Zavod za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda Adresa: Pierottijeva 6. Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)41 440-264
teleFaks: 385 (0)41 418-230
E-mail: nvahci@mapbf.pbfrng.hr
Sažetak: Provedena je standardizacija i optimalizacija nekih Ť
fizikalno-kemijskih,enzimnih i senzorskih metoda za provjeru Ť
kakvoće prehrambenih proizvoda.Također je izvršeno usklađivanje Ť
postojećih metoda sa internacionalnim metodama koje se Ť
primjenjuju u zemljama s razvijenom industrijskom proizvodnjom Ť
hrane.Utvrđene su kvalitativne (korelacione) i kvantitativne Ť
(regresione) veze rezultata nekih fizikalno-kemijskih,enzimnih i Ť
senzorskih metoda sa svrhom racionalnog vođenja operacija i Ť
procesa radi dobivanja proizvoda željene kakvoće.Provedena je Ť
statistička interpretacija podataka analitičkih metoda za Ť
provjeru kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda.Izvršena je izrada Ť
postupka uzorkovanja mlijeka i mliječnih proizvoda prema Ť
kriterijima međunarodne organizacije IDF (International Dairy Ť
Federation).Primjenjene su matematičke metode u konstrukciji Ť
OC-funkcija (Operational Curve).
Ciljevi istraživanja: Osnovni zadatak istraživačke djelatnosti
prijavljenog projekta zasniva se na razradi standardnih metoda u provjeri
kakvoće prehrambenih proizvoda.Dosada primjenjivane metode potrebno je
usaglasiti s metodama europskih zemalja,te uvesti standardne senzorske
metode umjesto nestručnih organoleptičkih ispitivanja.Nadalje,provesti
ispitivanje kvalitativne i kvantitativne povezanosti između rezultata
provjere kakvoće fizikalno-kemijskim i senzorskim metodama.Poznavanje
povezanosti omogućit će racionalno i funkcionalno vođenje operacija i
procesa u industrijskim uvjetima generiranja proizvoda željene kakvoće.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: KRAŠ d.d. Prehrambena industrija Zagreb Tip ustanove: Državni institut Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: FARMACEUTSKO-BIOKEMIJSKI FAKULTET,Zavod za
kemiju prehrane, Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: "PLIVA",Farmaceutska kemijska,prehrambena i
kozmetička industrija s.p.o.Zagreb Tip ustanove: Državni institut Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska Ostali podaci o projektu.