SVIBOR - Projekt broj: 4-07-023

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 4-07-023


UNAPREĐENJE NUTRITIVNO-EKONOMSKE VRIJEDNOSTI MLIJEČNIH PROIZVODA


Glavni istraživač: KRŠEV, LJERKA (111455)



Suradnici
Tip istraživanja: razvojno
Trajanje od: 01.01.91. do 01.01.93.

Ukupno radova na projektu: 22
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58)
Odjel/Zavod: "Dukat" d.d. Razvojni odjel
Adresa: Marijana Čavića 9
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)41 23 55 11/236
teleFaks: 385 (0)41 24 97 00

Sažetak: Cilj istraživanja je bio bolje iskorištenje svih sastojaka mlijeka u proizvodnji fermentiranih mlijeka i svježih sireva. Istražena je proizvodnja navedenih mliježnih proizvoda od ultrafiltriranog mlijeka ili mlijeka sa dodatkom koncentrata proteina sirutke (ultrafiltrirane sirutke). Ispitivan je utjecaj nove sirovine ne fermentaciju, rast i aktivnost mljekarskih kultura te utjecaj na sastav i svojstva proizvedenih/fermentiranih proizvoda. Postignuto je povećanje nutritivne vrijednosti proizvoda, iskorištenje proteina mlijeka (osobito proteina sirutke) i slično. Istražen je i utjecaj tehnološkog postupka - grijanja - na konzistenciju (viskozitet) fermentiranog mliječnog proizvoda. Također je istražena primjena mikrofiltracije pri obradi mlijeka i sirutke, koja može osigurati i produžiti trajnost mliječnih proizvoda te omogućiti bolju sirovinu za pripremu dječje hrane.

Ključne riječi: fermentirana mlijeka, svježi sirevi, trajni mliječni proizvod, ultrafiltracija mlijeka i sirutke, mikrofiltracija mlijeka i sirutke

Ciljevi istraživanja: Istraženo je pri ispitivanju metoda ultrafiltracije mlijeka i sirutke, utjecaj procesnih vrijednosti na sastav dobivenih koncentrata (retentata) te njihov utjecaj na sastav i svojstva fermentiranih mlijeka i svježih sireva u cilju povećanja nutritivne vrijednosti, te ušteda pri proizvodnji. Također je istražena metoda mokrofiltracije mlijeka i sirutke u cilju poboljšanja higijenske i zdravstvene kvalitete, te produženja trajnosti proizvoda. Istražen je viskozitet (Haakeov viskozimetar) trajnog mliječnog proizvoda dobivenog primjenom različite toplinske obrade.


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: Prehrambeno biotehnološki fakultet
    Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

  2. Naziv ustanove: "Dukat" d.d.
    Tip ustanove: Državni institut
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 10.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr