Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-07-023
UNAPREĐENJE NUTRITIVNO-EKONOMSKE VRIJEDNOSTI MLIJEČNIH PROIZVODA
Glavni istraživač
: KRŠEV, LJERKA (111455) Suradnici
TRATNIK, LJUBICA (50382)
Tip istraživanja: razvojno Trajanje od: 01.01.91. do 01.01.93. Ukupno radova na projektu: 22
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58) Odjel/Zavod: "Dukat" d.d. Razvojni odjel Adresa: Marijana Čavića 9 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)41 23 55 11/236
teleFaks: 385 (0)41 24 97 00
Sažetak: Cilj istraživanja je bio bolje iskorištenje svih sastojaka mlijeka u proizvodnji fermentiranih mlijeka i svježih sireva. Istražena je proizvodnja navedenih mliježnih proizvoda od ultrafiltriranog mlijeka ili mlijeka sa dodatkom koncentrata proteina sirutke (ultrafiltrirane sirutke). Ispitivan je utjecaj nove sirovine ne fermentaciju, rast i aktivnost mljekarskih kultura te utjecaj na sastav i svojstva proizvedenih/fermentiranih proizvoda. Postignuto je povećanje nutritivne vrijednosti proizvoda, iskorištenje proteina mlijeka (osobito proteina sirutke) i slično. Istražen je i utjecaj tehnološkog postupka - grijanja - na konzistenciju (viskozitet) fermentiranog mliječnog proizvoda. Također je istražena primjena mikrofiltracije pri obradi mlijeka i sirutke, koja može osigurati i produžiti trajnost mliječnih proizvoda te omogućiti bolju sirovinu za pripremu dječje hrane.
Ključne riječi: fermentirana mlijeka, svježi sirevi, trajni mliječni proizvod, ultrafiltracija mlijeka i sirutke, mikrofiltracija mlijeka i sirutke
Ciljevi istraživanja: Istraženo je pri ispitivanju metoda
ultrafiltracije mlijeka i sirutke, utjecaj procesnih vrijednosti na sastav
dobivenih koncentrata (retentata) te njihov utjecaj na sastav i svojstva
fermentiranih mlijeka i svježih sireva u cilju povećanja nutritivne
vrijednosti, te ušteda pri proizvodnji. Također je istražena metoda
mokrofiltracije mlijeka i sirutke u cilju poboljšanja higijenske i
zdravstvene kvalitete, te produženja trajnosti proizvoda. Istražen je
viskozitet (Haakeov viskozimetar) trajnog mliječnog proizvoda dobivenog
primjenom različite toplinske obrade.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: Prehrambeno biotehnološki fakultet Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: "Dukat" d.d. Tip ustanove: Državni institut Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska Ostali podaci o projektu.