SVIBOR - Radovi u CC - projekt broj: 4-07-066
MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE
Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Radovi citirani u Current Contents na projektu 4-07-066
Broj radova citiranih u CC: 10
Broj ostalih radova: 12
Ukupno objavljenih radova: 22
Naslov: Aluminium Content of Soft Drinks from Aluminium Cans
- Autori:
Mandić, Milena L. (73751)
Grgić, Jerica
Šeruga, Marijan (73953)
Časopis: Zeitschrift fuer Lebensmitteluntersuchung und -Forschung
Broj: 4
ISSN: 0044-3026
Volumen: 198
Godina: 1994
Stranice: od 313 do 316
Broj referenci: 17
Jezik: engleski
Ključne riječi: Aluminij, bezalkoholna pića, ambalaža
Naslov: Aluminium Levels in Human Milk
- Autori:
Mandić, Milena L. (73751)
Grgić, Jerica
Grgić, Zdravko (2792)
Halt, Marija (76414)
Šeruga, Marijan (73953)
Časopis: The Science of the Total Environment
ISSN: 0048-9697
Volumen: 170
Godina: 1995
Stranice: od 165 do 170
Broj referenci: 22
Jezik: engleski
Ključne riječi: Aluminij, majčino mlijeko
Naslov: Ash and Chromium Levels of Some Types of Honey
- Autori:
Mandić, Milena L. (73751)
Grgić, Jerica
Grgić, Zdravko (2792)
Trstenjak Petrović, Željka (162693)
Časopis: Zeitschrift fuer Lebensmitteluntersuchung und -Forschung
ISSN: 0044-3026
Volumen: 198
Godina: 1994
Stranice: od 36 do 39
Broj referenci: 11
Jezik: engleski
Ključne riječi: Pepeo, Krom, vrste meda
Naslov: Aspergillus flavus and Aflatoxin B1 in Flour Production
- Autori:
Halt, Marija
Časopis: European Journal of Epidemiology
ISSN: 0392-2990
Volumen: 10
Godina: 1994
Stranice: od 555 do 558
Broj referenci: 32
Jezik: engleski
Ključne riječi: Aflatoksin, brašno, plijesni
Naslov: Effect of Different Diet on Lung Fatty Acid Modification
- Autori:
Glavaš-Obrovac, Ljubica (162671)
Steiner-Biočić, Ivka (78315)
Popović, Milivoj
Časopis: Croatica Chemica Acta
Broj: 1
Volumen: 69
Godina: 1996
Broj referenci: 16
Jezik: engleski
Ključne riječi: hrana s niskim sadržajem masti, triacilgliceroli, pluća, promjene masnih kiselina
Naslov: Medium-chain Triacylglycerols Effect Fatty Acid
Modification in Rat's Kidney
- Autori:
Steiner-Biočić, Ivka (78315)
Glavaš-Obrovac, Ljubica (162671)
Popović, Milivoj
Časopis: Croatica Chemica Acta
Broj: 1
Volumen: 69
Godina: 1995
Broj referenci: 24
Jezik: engleski
Sažetak: Cilj ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj dijete
sa kratkolančastim triacilglicerolima (MCTD) na lipide bubrega. Ispitane su
promjene masnih kiselina u pojedinim lipidnim klasama bubrega štakora.
Dvije grupe štakora soja Fischer hranjene su 14 dana sa dvije različite
dijete, koje su bile izoenergetske ( MCTD 32 kJ/g, CD 35 kJ/g).
Ukupni lipidi izolirani su iz tkiva bubrega, te razdjeljeni na pojedine
lipidne frakcije tankoslojnom kromatografijom.
Ustanovljeno je da nema značajnijih promjena u raspodjeli lipidnih klasa
(kolesterol, kolesterol ester, triacilgliceroli, slobodne masne kiseline,
fosfatidilkolin, fosfatidiletanolamin i sfingomijelini) u ukupnim lipidima
tkiva bubrega primjenom MCTD.
Dobiveni rezultati pokazuju da nema promjena u koncentraciji neutralnih
lipida, ali su primjećene blage promjene koncentracija pojedinih lipidnih
klasa neutralnih lipida. Koncentracija kolesterola i kolesterol estera
opada za 14% primjenom MCTD, dok se u isto vrijeme koncentracija
triacilglicerola i slobodnih masnih kiselina povećava za 4%. Primjenom MCTD
omjer kolesterol/fosfolipidi opada (17%). Dobiveni rezultati su pokazali da
primjenom MCTD dolazi do zasićenja u masnim kiselinama svih ispitivanih
lipidnih klasa, koje je u ovom radu izraženo kao faktor zasićenja (Sf).
Faktor zasićenja u sfingomijelinskoj frakciji, kao najviše zastupljenoj
frakciji u tkivu bubrega, primjenom MCTD povećan je 385%. Dobiveni
rezultati ukazuju da MCTD ima utjecaj na propusnost membrane bubrega i
ukazuje na potrebu ispitivanja promjena fiziološke funkcije bubrega kod
primjene MCTD.
Ključne riječi: Triacilgliceroli srednjeg lanca, bubreg štakora, masne kiseline
Naslov: Lung Fatty Acid Manipulation in Low Fat Diet
- Autori:
Steiner-Biočić, Ivka (78315)
Glavaš-Obrovac, Ljubica (162671)
Popović, Milivoj
Časopis: Acta Pharmaceutica
Broj: 4
ISSN: 1330-0075
Volumen: 45
Godina: 1995
Broj referenci: 24
Jezik: engleski
Sažetak: U ovom radu ispitan je utjecaj hrane s niskim sadržajem
masti (LFD) na sastav masnih kiselina lipida pluća štakora.
Hrana, kojom su hranjene pokusne životinje - štakori soja Fischer je
bila energetski punovrijedna (15 kJ/g s.t.) i proteinsko-ugljikohidratnog
tipa (proteini 11.94%, ugljikohidrati 75.33%, masti 0.66% na suhu tvar).
Kontrolna grupa pokusnih životinja je hranjena standardnom hranom za
pokusne životinje (CD) prema modelu Laboratorija Unilever Co. Vlaardingen,
te je također bila energetski punovrijedna.
Nakon 14-dnevnog režima ishrane pokusne životinje su žrtvovane. Iz
izoliranih pluća izdvojeni su ukupni lipidi
ekstrakcijom sa smjesom otapala kloroform:metanol (2:1, 1:1, 1:2 v/v).
Određena je količina ukupnih lipida pluća (TL) LFD-grupe (0.54 mg TL/mg
proteina) i kontrolne grupe (0.35 mg TL/mg proteina) pokusnih životinja.
Ukupni lipidi su tankoslojnom kromatografijom razdvojeni na pojedine
lipidne frakcije: triacilglicerole (TG), slobodne masne kiseline (FFA),
fosfatidil-kolin (PC), fosfatidil-etanolamin (PE), cerebrozide (CRB) i
sfingomijeline (SPH).
Sastav masnih kiselina ispitivanih lipidnih frakcija određen je
plinskokromatografskom metodom.
Rezultati kvalitativne i kvantitativne analize masnih kiselina
izoliranih lipidnih frakcija pokazuju: povećano nezasićenje u C16 masnim
kiselinama frakcije PC (95.6%), PE (143.5 %) i u TG (66%). U C18 masnim
kiselinama, efekt nezasićenja je znatno manji, a najjače je izražen u
frakciji SPH (30.8%).
Dobiveni rezultati pokazuju da hrana s niskim sadržajem masti stimulira
nezasićenje u masnim kiselinama glicerofosfatida pluća, te ima utjecaj na
sastav plućnog surfaktanta i staničnih membrana.
??
Ključne riječi: Hrana s niskim sadržajem masti, pluća, masne kiseline, nezasićenje
Naslov: Moulds and Mycotoxins in Herb Tea and Medicinal Plants
- Autori:
Halt, Marija
Časopis: European Journal of Epidemiology
ISSN: 0392-2990
Godina: 1996
Jezik: engleski
Ključne riječi: Biljni čajevi, ljekovite biljke, plijesni, mikotoksini
Naslov: Selenium Content of Breast Milk
- Autori:
Mandić, Zlatko (103471)
Mandić, Milena (73571)
Grgić, Jerica
Grgić, Zdravko (2792)
Halt, Marija (76414)
Časopis: Zeitschrift fuer Lebensmitteluntersuchung und -Forschung
ISSN: 0044-3026
Volumen: 201
Godina: 1995
Stranice: od 209 do 212
Broj referenci: 22
Jezik: engleski
Ključne riječi: Selen, majčino mlijeko
Naslov: Modification of Protein-Gliadine by Phosphine
- Autori:
Steiner-Biočić, Ivka (78315)
Bešlo, Drago (120571)
Časopis: Acta Pharmaceutica
Broj: 4
ISSN: 1330-0075
Volumen: 44
Godina: 1994
Stranice: od 265 do 268
Broj referenci: 10
Jezik: engleski
Sažetak:
Predmet ispitivanja u ovom radu je kemijska modifikacija proteina gliadina.
Gliadin je izoliran iz raznih sorti pšenice. Fosfin (PH3) je pesticid koji
se koristi za zaštitu pšenice od štetnika. Gliadin je protein koji se
sastoji od 4 različite podjedinice: alfa, beta, gama i omega. Koncentracija
proteina je određena Lowry metodom. Determinacija podjedinica gliadina
provedena je Weber Osbornovom metodom koristeći SDS-gel elektroforezu.
Komparirajući fosfinom tretirani gliadin s netretiranim detektirane su
promjene u beta-podjedinici. Beta-podjedinica na elektroforegramu sastoji
se od dvije frakcije. Poznato je da u beta-podjedinici postoji relativno
velik broj disulfidnih veza. Fosfin je jako reduktivno sredstvo i rezultat
je redukcija disulfidnih veza. Dvije frakcije beta-podjedinice mogu se
protumačiti kao posljedica promjene broja disulfidnih veza i strukture
nastale djelovanjem fosfina.
Ključne riječi: Modifikacija gliadina, fosfin
Informacije: svibor@znanost.hr