SVIBOR - Radovi u CC - projekt broj: 4-07-066

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi citirani u Current Contents na projektu 4-07-066


Broj radova citiranih u CC: 10
Broj ostalih radova: 12
Ukupno objavljenih radova: 22


Naslov: Aluminium Content of Soft Drinks from Aluminium Cans

Autori:
Mandić, Milena L. (73751)
Grgić, Jerica
Šeruga, Marijan (73953)
Časopis: Zeitschrift fuer Lebensmitteluntersuchung und -Forschung
Broj: 4
ISSN: 0044-3026
Volumen: 198
Godina: 1994
Stranice: od 313 do 316
Broj referenci: 17
Jezik: engleski
Ključne riječi: Aluminij, bezalkoholna pića, ambalaža

Naslov: Aluminium Levels in Human Milk

Autori:
Mandić, Milena L. (73751)
Grgić, Jerica
Grgić, Zdravko (2792)
Halt, Marija (76414)
Šeruga, Marijan (73953)
Časopis: The Science of the Total Environment
ISSN: 0048-9697
Volumen: 170
Godina: 1995
Stranice: od 165 do 170
Broj referenci: 22
Jezik: engleski
Ključne riječi: Aluminij, majčino mlijeko

Naslov: Ash and Chromium Levels of Some Types of Honey

Autori:
Mandić, Milena L. (73751)
Grgić, Jerica
Grgić, Zdravko (2792)
Trstenjak Petrović, Željka (162693)
Časopis: Zeitschrift fuer Lebensmitteluntersuchung und -Forschung
ISSN: 0044-3026
Volumen: 198
Godina: 1994
Stranice: od 36 do 39
Broj referenci: 11
Jezik: engleski
Ključne riječi: Pepeo, Krom, vrste meda

Naslov: Aspergillus flavus and Aflatoxin B1 in Flour Production

Autori:
Halt, Marija
Časopis: European Journal of Epidemiology
ISSN: 0392-2990
Volumen: 10
Godina: 1994
Stranice: od 555 do 558
Broj referenci: 32
Jezik: engleski
Ključne riječi: Aflatoksin, brašno, plijesni

Naslov: Effect of Different Diet on Lung Fatty Acid Modification

Autori:
Glavaš-Obrovac, Ljubica (162671)
Steiner-Biočić, Ivka (78315)
Popović, Milivoj
Časopis: Croatica Chemica Acta
Broj: 1
Volumen: 69
Godina: 1996
Broj referenci: 16
Jezik: engleski
Ključne riječi: hrana s niskim sadržajem masti, triacilgliceroli, pluća, promjene masnih kiselina

Naslov: Medium-chain Triacylglycerols Effect Fatty Acid Modification in Rat's Kidney

Autori:
Steiner-Biočić, Ivka (78315)
Glavaš-Obrovac, Ljubica (162671)
Popović, Milivoj
Časopis: Croatica Chemica Acta
Broj: 1
Volumen: 69
Godina: 1995
Broj referenci: 24
Jezik: engleski
Sažetak: Cilj ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj dijete sa kratkolančastim triacilglicerolima (MCTD) na lipide bubrega. Ispitane su promjene masnih kiselina u pojedinim lipidnim klasama bubrega štakora. Dvije grupe štakora soja Fischer hranjene su 14 dana sa dvije različite dijete, koje su bile izoenergetske ( MCTD 32 kJ/g, CD 35 kJ/g). Ukupni lipidi izolirani su iz tkiva bubrega, te razdjeljeni na pojedine lipidne frakcije tankoslojnom kromatografijom. Ustanovljeno je da nema značajnijih promjena u raspodjeli lipidnih klasa (kolesterol, kolesterol ester, triacilgliceroli, slobodne masne kiseline, fosfatidilkolin, fosfatidiletanolamin i sfingomijelini) u ukupnim lipidima tkiva bubrega primjenom MCTD. Dobiveni rezultati pokazuju da nema promjena u koncentraciji neutralnih lipida, ali su primjećene blage promjene koncentracija pojedinih lipidnih klasa neutralnih lipida. Koncentracija kolesterola i kolesterol estera opada za 14% primjenom MCTD, dok se u isto vrijeme koncentracija triacilglicerola i slobodnih masnih kiselina povećava za 4%. Primjenom MCTD omjer kolesterol/fosfolipidi opada (17%). Dobiveni rezultati su pokazali da primjenom MCTD dolazi do zasićenja u masnim kiselinama svih ispitivanih lipidnih klasa, koje je u ovom radu izraženo kao faktor zasićenja (Sf). Faktor zasićenja u sfingomijelinskoj frakciji, kao najviše zastupljenoj frakciji u tkivu bubrega, primjenom MCTD povećan je 385%. Dobiveni rezultati ukazuju da MCTD ima utjecaj na propusnost membrane bubrega i ukazuje na potrebu ispitivanja promjena fiziološke funkcije bubrega kod primjene MCTD.
Ključne riječi: Triacilgliceroli srednjeg lanca, bubreg štakora, masne kiseline

Naslov: Lung Fatty Acid Manipulation in Low Fat Diet

Autori:
Steiner-Biočić, Ivka (78315)
Glavaš-Obrovac, Ljubica (162671)
Popović, Milivoj
Časopis: Acta Pharmaceutica
Broj: 4
ISSN: 1330-0075
Volumen: 45
Godina: 1995
Broj referenci: 24
Jezik: engleski
Sažetak: U ovom radu ispitan je utjecaj hrane s niskim sadržajem masti (LFD) na sastav masnih kiselina lipida pluća štakora. Hrana, kojom su hranjene pokusne životinje - štakori soja Fischer je bila energetski punovrijedna (15 kJ/g s.t.) i proteinsko-ugljikohidratnog tipa (proteini 11.94%, ugljikohidrati 75.33%, masti 0.66% na suhu tvar). Kontrolna grupa pokusnih životinja je hranjena standardnom hranom za pokusne životinje (CD) prema modelu Laboratorija Unilever Co. Vlaardingen, te je također bila energetski punovrijedna. Nakon 14-dnevnog režima ishrane pokusne životinje su žrtvovane. Iz izoliranih pluća izdvojeni su ukupni lipidi ekstrakcijom sa smjesom otapala kloroform:metanol (2:1, 1:1, 1:2 v/v). Određena je količina ukupnih lipida pluća (TL) LFD-grupe (0.54 mg TL/mg proteina) i kontrolne grupe (0.35 mg TL/mg proteina) pokusnih životinja. Ukupni lipidi su tankoslojnom kromatografijom razdvojeni na pojedine lipidne frakcije: triacilglicerole (TG), slobodne masne kiseline (FFA), fosfatidil-kolin (PC), fosfatidil-etanolamin (PE), cerebrozide (CRB) i sfingomijeline (SPH). Sastav masnih kiselina ispitivanih lipidnih frakcija određen je plinskokromatografskom metodom. Rezultati kvalitativne i kvantitativne analize masnih kiselina izoliranih lipidnih frakcija pokazuju: povećano nezasićenje u C16 masnim kiselinama frakcije PC (95.6%), PE (143.5 %) i u TG (66%). U C18 masnim kiselinama, efekt nezasićenja je znatno manji, a najjače je izražen u frakciji SPH (30.8%). Dobiveni rezultati pokazuju da hrana s niskim sadržajem masti stimulira nezasićenje u masnim kiselinama glicerofosfatida pluća, te ima utjecaj na sastav plućnog surfaktanta i staničnih membrana. ??
Ključne riječi: Hrana s niskim sadržajem masti, pluća, masne kiseline, nezasićenje

Naslov: Moulds and Mycotoxins in Herb Tea and Medicinal Plants

Autori:
Halt, Marija
Časopis: European Journal of Epidemiology
ISSN: 0392-2990
Godina: 1996
Jezik: engleski
Ključne riječi: Biljni čajevi, ljekovite biljke, plijesni, mikotoksini

Naslov: Selenium Content of Breast Milk

Autori:
Mandić, Zlatko (103471)
Mandić, Milena (73571)
Grgić, Jerica
Grgić, Zdravko (2792)
Halt, Marija (76414)
Časopis: Zeitschrift fuer Lebensmitteluntersuchung und -Forschung
ISSN: 0044-3026
Volumen: 201
Godina: 1995
Stranice: od 209 do 212
Broj referenci: 22
Jezik: engleski
Ključne riječi: Selen, majčino mlijeko

Naslov: Modification of Protein-Gliadine by Phosphine

Autori:
Steiner-Biočić, Ivka (78315)
Bešlo, Drago (120571)
Časopis: Acta Pharmaceutica
Broj: 4
ISSN: 1330-0075
Volumen: 44
Godina: 1994
Stranice: od 265 do 268
Broj referenci: 10
Jezik: engleski
Sažetak: Predmet ispitivanja u ovom radu je kemijska modifikacija proteina gliadina. Gliadin je izoliran iz raznih sorti pšenice. Fosfin (PH3) je pesticid koji se koristi za zaštitu pšenice od štetnika. Gliadin je protein koji se sastoji od 4 različite podjedinice: alfa, beta, gama i omega. Koncentracija proteina je određena Lowry metodom. Determinacija podjedinica gliadina provedena je Weber Osbornovom metodom koristeći SDS-gel elektroforezu. Komparirajući fosfinom tretirani gliadin s netretiranim detektirane su promjene u beta-podjedinici. Beta-podjedinica na elektroforegramu sastoji se od dvije frakcije. Poznato je da u beta-podjedinici postoji relativno velik broj disulfidnih veza. Fosfin je jako reduktivno sredstvo i rezultat je redukcija disulfidnih veza. Dvije frakcije beta-podjedinice mogu se protumačiti kao posljedica promjene broja disulfidnih veza i strukture nastale djelovanjem fosfina.
Ključne riječi: Modifikacija gliadina, fosfin


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr