Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-07-066
KEMIJSKI I BIOLOŠKI KONTAMINANTI U HRANI I VODI NA PODRUČJU SLAVONIJE
Glavni istraživač
: MANDIĆ, MILENA (73571) Suradnici
BIOČIĆ-STEINER, IVKA (78315)
HALT, MARIJA (76414)
ČAČIĆ, MILAN (73646)
BEŠLO, DRAGO (120571)
PRIMORAC, LJILJANA (111126)
GLAVAŠ-OBROVAC, LJUBICA (162671)
KLAPEC, TOMISLAV (900702)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.95. Ukupno radova na projektu: 22
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 10
Naziv ustanove: Prehrambeno tehnoloski fakultet, Osijek (113) Odjel/Zavod: Katedra za nadzor kakvoće Adresa: Tenjska cesta bb, pp 349 Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0) 31 55 16 15
Telefon: 385 (0) 31 25 344
Telefon: 385 (0) 31 25 239
teleFaks: 385 (0) 31 26 721
E-mail: tklapec@etfos.hr
E-mail: mandicm@etfos.hr
E-mail: primorac@etfos.hr
Sažetak: Istraživanje obuhvaća ispitivanje stupnja kontaminiranosti Ť
hrane i vode kemijskim komponentama- pesticidima, metalima i Ť
mikotoksinima, kao i plijesnima vrste Aspergillus flavus, Ť
poznatim producentima aflatoksina. Također se Ť
ispituje koncentracija nekih kontaminanata i u in vivo Ť
sustavima, te nepoželjni metabolički efekti istih.
Ciljevi istraživanja: Cilj ovog istraživanja je odrediti prisutnost
i stupanj kontaminiranosti sirovina, hrane i humanog materijala
pesticidima, gljivama producentima aflatoksina, aflatoksinima i metalima.
Glede pesticida, prvenstveno se proučavaju organoklorni insekticidi u"in
vivo" sustavu (štakori) kao i prehrambenim proizvodima. Ispituje se i
stupanj onečišćenja hrane i sirovina za proizvodnju hrane plijesnima vrste
Aspergillus flavus, poznatim producentima aflatoksina. Iz grupe metala
proučavana je živa, zatim drugi elementi čija esencijalnost još nije
potvrđena kao Cd, Al, As te esncijalni elementi koji su u većoj količini
također toksični. Istraživanje se obavlja za hranu i sirovine na području
Slavonije, Hrvatskog glavnog proizvođača hrane.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: Klinička bolnica Osijek, Dječji odjel Tip ustanove: Neprofitna Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Naziv ustanove
: Županijski zavod za javno zdravstvo Tip ustanove: Neprofitna Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Naziv ustanove
: IPK Osijek "Croatia",poduzeće u društvenom
vlasništvu za promet i preradu žitarica Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Naziv ustanove
: "SLOBODA" poduzeće za proizvodnju keksa i kruha Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Naziv ustanove
: Medicinski fakultet Zagreb Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: Institut za genetička istraživanja Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: Poljoprivredni fakultet Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Tip suradnje: Zajedničko objavljivanje znanstvenih radova Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Naziv ustanove
: "Saponia" d.d. Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Tip suradnje: Zajedničko objavljivanje znanstvenih radova Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska Ostali podaci o projektu.