SVIBOR - Projekt broj: 4-07-066

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 4-07-066


KEMIJSKI I BIOLOŠKI KONTAMINANTI U HRANI I VODI NA PODRUČJU SLAVONIJE


Glavni istraživač: MANDIĆ, MILENA (73571)



Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.95.

Ukupno radova na projektu: 22
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 10
Naziv ustanove: Prehrambeno tehnoloski fakultet, Osijek (113)
Odjel/Zavod: Katedra za nadzor kakvoće
Adresa: Tenjska cesta bb, pp 349
Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0) 31 55 16 15
Telefon: 385 (0) 31 25 344
Telefon: 385 (0) 31 25 239
teleFaks: 385 (0) 31 26 721
E-mail: tklapec@etfos.hr
E-mail: mandicm@etfos.hr
E-mail: primorac@etfos.hr

Sažetak: Istraživanje obuhvaća ispitivanje stupnja kontaminiranosti Ť hrane i vode kemijskim komponentama- pesticidima, metalima i Ť mikotoksinima, kao i plijesnima vrste Aspergillus flavus, Ť poznatim producentima aflatoksina. Također se Ť ispituje koncentracija nekih kontaminanata i u in vivo Ť sustavima, te nepoželjni metabolički efekti istih.

Ključne riječi: pesticidi-organoklorni insekticidi, metabolizam, plijesni, aflatoksin, teški metali, živa, elementi u tragovima, selen, krom, aluminium, kadmium, arsen, hrana, masne kiseline, senzorska procjena

Ciljevi istraživanja: Cilj ovog istraživanja je odrediti prisutnost i stupanj kontaminiranosti sirovina, hrane i humanog materijala pesticidima, gljivama producentima aflatoksina, aflatoksinima i metalima. Glede pesticida, prvenstveno se proučavaju organoklorni insekticidi u"in vivo" sustavu (štakori) kao i prehrambenim proizvodima. Ispituje se i stupanj onečišćenja hrane i sirovina za proizvodnju hrane plijesnima vrste Aspergillus flavus, poznatim producentima aflatoksina. Iz grupe metala proučavana je živa, zatim drugi elementi čija esencijalnost još nije potvrđena kao Cd, Al, As te esncijalni elementi koji su u većoj količini također toksični. Istraživanje se obavlja za hranu i sirovine na području Slavonije, Hrvatskog glavnog proizvođača hrane.


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: Klinička bolnica Osijek, Dječji odjel
    Tip ustanove: Neprofitna
    Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska

  2. Naziv ustanove: Županijski zavod za javno zdravstvo
    Tip ustanove: Neprofitna
    Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska

  3. Naziv ustanove: IPK Osijek "Croatia",poduzeće u društvenom vlasništvu za promet i preradu žitarica
    Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
    Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska

  4. Naziv ustanove: "SLOBODA" poduzeće za proizvodnju keksa i kruha
    Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
    Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska

  5. Naziv ustanove: Medicinski fakultet Zagreb
    Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

  6. Naziv ustanove: Institut za genetička istraživanja
    Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

  7. Naziv ustanove: Poljoprivredni fakultet
    Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
    Tip suradnje: Zajedničko objavljivanje znanstvenih radova
    Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska

  8. Naziv ustanove: "Saponia" d.d.
    Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
    Tip suradnje: Zajedničko objavljivanje znanstvenih radova
    Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 09.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr