SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-07-066

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-07-066


Broj radova citiranih u CC: 10
Broj ostalih radova: 12
Ukupno objavljenih radova: 22


  1. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Quality Diagram in Evaluation of Biscuits Sensory Properties

    Autori:
    Primorac, Ljiljana (111126)
    Filajdić, Mirko
    Martinušić, Vesna
    Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
    Broj: 4
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 32
    Godina: 1994
    Stranice: od 191 do 193
    Broj referenci: 4
    Jezik: engleski
    Sažetak: Cilj ovog rada je bio predložiti pogodan način praćenja i prikazivanja senzorske kakvoće keksa i srodnih proizvoda koji bi omogućio jednostavnu kontrolu proizvodnje. Analizirana je senzorska kakvoća 10 proizvoda Tvornice keksa i kruha "Sloboda" iz Osijeka, koja pri ocjenjivanju svojih proizvoda primjenjuje sustav bodovanja s različitim brojem poena za pojedina obilježja. Rezultati bodovanja su preko faktora značajnosti izraženi ocjenama od 0 do 5, a zatim je za svako obilježje izračunana prosječna ocjena i granice pouzdanosti. Rezultati su prikazani grafički, polarnim dijagramom, u kojem su obilježja označena koordinatama, a ocjene koncentričnim krugovima. Prosječna ocjena i granice pouzdanosti za svako senzorsko obilježje naneseni su na odgovarajućoj koordinati te su tako dobiveni dijagrami kakvoće odabranih proizvoda. Iz njih se dobiva trenutačni uvid u kakvoću proizvoda, a nanešeni na prozirnu foliju mogu se koristiti kao standard s kojim će se uspoređivati rezultati dnevne proizvodnje.
    Ključne riječi: Keksi, senzorska svojstva, dijagram kakvoće

  2. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Onečišćenje žitarica, brašna i tjestenine slavonskobaranjskog područja plijesnima vrste Aspergillus flavus i aflatoksinom B1

    Autori:
    Halt, Marija (76414)
    Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
    Broj: 1
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 32
    Godina: 1994
    Stranice: od 21 do 25
    Broj referenci: 56
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U radu su prikazani rezultati ispitivanja stupnja onečišćenja žitarica, brašna i tjestenine (548) uzoraka plijesnima vrste Aspergillus flavus, poznatim producentom aflatoksina. Ta je vrsta nađena u 58 (od 465 analiziranih) uzoraka brašna i tjestenine. Prisutnost aflatoksina B1, masenog udjela od 2 do 10 ppb, dokazana je u 62 % uzoraka brašna onečišćenih s A. flavus. U samo 2 uzorka tjestenine, od 15 onečišćenih plijesnima vrsteA. flavus, dokazan je maseni udjel od 2 ppb aflatoksina B1. Plijesan vrste A. flavus pronađena je u 32 (od 83 analizirana) uzorka kukuruza i ječma. U 27 uzoraka s dokazanom prisutnošću A. flavus utvrđen je i maseni udjel od 5 do 20 ppb aflatoksina B1.
    Ključne riječi: Žitarice, brašno, tjestenina, Aspergillus flavus, aflatoksin B1

  3. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Sastav mišićnog i abdominalnog masnog tkiva s obzirom na spol broilera

    Autori:
    Kralik, Gordana
    Mandić, Milena L. (73751)
    Karuza, Ljiljana (68574)
    Kušec, Goran
    Časopis: Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji
    Broj: 1
    ISSN: 0352-1346
    Volumen: 24
    Godina: 1994
    Stranice: od 88 do 93
    Broj referenci: 17
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U radu se prikazuje kemijski sastav bijelog (m. pectoralis thoracicus) i crvenog mesa (mišići batka i nadbatka), kao i abdominalnog masnog tkiva s obzirom na spol broilera. Istraživanje je provedeno s Ross 208 broilerima koji su zaklani u dobi od 42 dana. Rezultati istraživanja udjela vode, masti, bjelančevina i pepela pokazali su da kemijski sastav ovisi o vrsti mesa i spolu pilića. Ženski pilići imaju signifikantno više (P<0,05) vode, a manje bjelančevina u bijelom mesu, a muški pilići više bjelančevina u crvenom mesu. Analizom udjela masnih kiselina: miristinske (C 14:0), palmitinske (C 16:0), palmitoleinske (C 16:1), stearinske (C 18:0), oleinske (C 18:1), linolne (C 18:2) i linolenske (C 18:3) ustanovljeni su signifikantno (P<0,05) veći udjeli palmitinske i oleinske kiseline u masnom tkivu ženskih u odnosu na muške broilere.
    Ključne riječi: Broileri, abdominalno masno tkivo, mišićno masno tkivo, masne kiseline

  4. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Chemical Composition of Different Parts of Matricaria chamomilla

    Autori:
    Grgesina, Dragica
    Karuza, Ljiljana (68574)
    Mandić, Milena (73571)
    Bočkinac, Drago
    Klapec, Tomislav (900702)
    Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
    Broj: 2-3
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 33
    Godina: 1995
    Stranice: od 111 do 113
    Broj referenci: 21
    Jezik: engleski
    Sažetak: U radu su određeni količina i sastav eteričnog ulja i flavonoida kamilice s područja Slavonije. Navedeni pokazatelji kakvoće točno su utvrđeni u cvijetu, pulvisu (žutim cvjetićima), laticama te stabljici i listu. Količina eteričnog ulja određena je metodom po Clevengeru, a zatim je sastav ulja ispitan plinskom kromatografijom. Flavonoidi su određeni spektrofotometrijski, nakon stvaranja kelata između flavonoidnih aglikona i Al3+-iona.
    Ključne riječi: Matricaria chamomilla, eterično ulje, flavonoidi

  5. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Medium-chain Triacylglycerols Effect Fatty Acid Modification in Rat's Kidney

    Autori:
    Glavaš-Obrovac, Ljubica (162671)
    Popović, Milivoj
    Steiner-Biočić, Ivka (78315)
    Naslov zbornika: HB 94 Annual Meeting of Croatian Biochemists with International Partipation
    Jezik: engleski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1994
    Stranice: od 74 do 74
    Skup: HB94 Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 03.10.94 do 05.10.94
    Ključne riječi: Triacilgliceroli srednjeg lanca, masne kiseline, bubreg štakora

  6. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Copper and Zinc Content in Human Milk of a Few Groups of Nursing Women

    Autori:
    Grgić, Jerica
    Grgić, Zdravko (2792)
    Halt, Marija (76414)
    Mandić, Milena (73571)
    Mandić, Zlatko (103471)
    Karuza, Ljiljana (68574)
    Naslov zbornika: Seventh European Nutrition Conference - Book of Abstracts
    Jezik: engleski
    Mjesto: Vienna, Austria
    Godina: 1995
    Stranice: od 76 do 76
    Skup: Seventh European Nutrition Conference
    Održan: od 24.05.95 do 28.05.95
    Ključne riječi: Bakar, cink, majčino mlijeko

  7. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Odnos mjerenog i izračunatog aktiviteta vode Brie i Camembert sireva

    Autori:
    Sudar, Rezica
    Primorac, Ljiljana (111126)
    Jurković, Zorica
    Mandić, Milena (73571)
    Urednici
    Lovrić, Tomislav
    Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 119 do 119
    Skup: 2.hrvatski kongresprehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Kod ocjenjivanja kvalitete prehrambenih proizvoda značajan pokazatelj mikrobiološke stabilnosti je aktivitet vode (aw). Kao alternativa za direktno mjerenje aw u siru, može se primijeniti izračunavanje aw iz podataka o njegovom kemijskom sastavu. Cilj ovog rada bio je naći zavisnost aw od topljivih komponenata brie i camembert sireva, koja bi najbolje predstavljala izmjerene vrijednosti. Voda (V), pepeo (P), sol (NaCl), topljivi dušik (TN) i neproteinski dušik (NPN) određeni su u 20 mekih sireva s plemenitim plijesnima brie i camembert, a količina je izražena u g/100 g vode. Rezultati ispitivanja zavisnosti aw od količine pojedine topljive komponente, dobiveni linearnom regresionom analizom, pokazuju da najviša korelacija postoji između aw i količine NPN (r=0.54), odnosno dobivena je slijedeća jednadžba: aw = 0.9521 - 0.0091(NPN) Multiplom regresionom analizom najviši koeficijent korelacije (r=0.75) dobiven je za jednadžbu: aw = 1.1099 - 0.0064(P) - 0.0068(NaCl) + 0,0045(TN) - 0.0185(NPN) Analiza varijance pokazuje da ne postoji značajna razlika (P=0.998) između izmjerenih vrijednosti i izračunatog aw pomoću ove dvije jednadžbe, pa se prema tome jedna i druga mogu upotrijebiti za izračunavanje aktiviteta vode kod brie i camembert sireva.
    Ključne riječi: Aktivitet vode, sir, Brie, Camembert

  8. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Kemijski sastav pojedinih dijelova kamilice (Matricaria recutita L.)

    Autori:
    Grgesina, Dragica
    Karuza, Ljiljana (68574)
    Mandić, Milena (73571)
    Bočkinac, Drago
    Karuza, Ljiljana (68574)
    Urednici
    Lovrić, Tomislav
    Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 118 do 118
    Skup: 2.hrvatski kongresprehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: U radu su određeni količina i sastav eteričnog ulja i flavonoida kamilice s područja Slavonije. Navedeni pokazatelji kakvoće točno su utvrđeni u cvijetu, pulvisu (žutim cvjetićima), laticama te stabljici i listu. Količina eteričnog ulja određena je metodom po Clevengeru, a zatim je sastav ulja ispitan plinskom kromatografijom. Flavonoidi su određeni spektrofotometrijski, nakon stvaranja kelata između flavonoidnih aglikona i Al3+-iona. ??
    Ključne riječi: Matricaria recutita L., eterično ulje, flavonoidi

  9. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Effect of Pectin Addition on the Quality of Baked Wheat Products

    Autori:
    Ugarčić-Hardi, Žaneta
    Hackenberger, Dubravka
    Halt, Marija
    Perić, Ljiljana
    Naslov zbornika: ICC Jubilee Conference - The Role of Cereals in Future Nutrition, Book of abstra
    Jezik: engleski
    Mjesto: Vienna, Austria
    Godina: 1995
    Skup: ICC Jubilee Conference
    Održan: od 22.05.95 do 24.05.95
    Ključne riječi: Pektin, pšenični pekarski proizvodi

  10. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Work in the Nutrition Department of the Clinical Hospital in Osijek During the War in Croatia

    Autori:
    Adam-Perl, Marija
    Mandić, Milena L. (73751)
    Naslov zbornika: 7th European Nutrition Conference - Book of Abstracts
    Jezik: engleski
    Mjesto: Vienna, Austria
    Godina: 1995
    Stranice: od 81 do 81
    Skup: Seventh European Nutrition Conference
    Održan: od 24.05.95 do 28.05.95
    Ključne riječi: Bolnička hrana, rat

  11. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kontaminiranost nekih vrsta meda aluminijem, kromom i selenom
    Fakultet: Prehrambeno-bitehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: MANDIĆ MILENA
    Datum obrane: 11.07.91
    Broj stranica: 104
    Autor: Trstenjak Petrović znanstveni asistent Željka
    Rad: Magisterij


  12. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Dr. Ivka Steiner-Biočić



MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr