Naslov: Medicinsko i veterinarsko-sanitarno značenje primarne
bakterijske kontaminacije namirnica.
Naslov: Istraživanje mikrobiološke kvalitete mesa i higijenskog
rukovanja mesom u hotelima visoke kategorije
Naslov: Istraživanje utjecaja spola na masnokiselinski sastav
lipida u mesu svinja
Naslov: Istraživanje randmana, prinosa i kakvoće mesa jaradi
Naslov: Dokaz i higijensko značenje sporozoa Toxoplasma gondii u
mesu kokoši
Naslov: Utjecaj pasminskog sastava na prinos i kakvoću svinjskog
mesa
Naslov: Istraživanje kakvoće goveđeg mesa na liniji klanja
Naslov: Kakvoća proizvoda životinjskog podrijetla s gledišta
propisa i standarda Europske zajednice - Europa '92
Naslov: Istraživanje zagađenosti mesa, radnih površina i pribora
bakterijama roda Proteus.
Naslov: Ocjena kakvoće "Naturel" guščje jetre.
Naslov: Nalaz ektoparazita Sphyrion lumpi u morskoj ribi.
Naslov: Strategija sigurnosti i unapređivanja biološke
vrijednosti namirnica životinjskog podrijetla.
Naslov: Istraživanje mikrobiološkog zagađenja radnih površina i
pribora za jelo u restauracijama zatvorenog tipa.
Naslov: Trendovi higijene namirnica u javnom zdravstvu
Naslov: Utjecaj hranidbe životinja na kakvoću i ispravnost
namirnica životinjskog podrijetla
Naslov: Utjecaj hranidbe na kakvoću stočnih proizvoda
Naslov: Nalaz bakterija Listeria spp. u mesu u Republici
Hrvatskoj.
Naslov: Ostaci štetnih tvari u namirnicama i veterinarsko javno
zdravstvo - Legislastiva i praksa
Naslov: Ostaci štetnih tvari u namirnicama i veterinarsko javno
zdravstvo - legislativa i praksa
Naslov: Kakvoća i higijenska ispravnost mesa u funkciji
unapređivanja peradarstva
Naslov: HACCP- koncepcija sanitacije u klaonici kunića
Naslov: The Weights of fresh, salted, pressed, smoked and matured
Hams
Naslov: Strategija sigurnosti i unapređivanja biološke
vrijednosti namirnica životinjskog podrijetla
Naslov: Trendovi higijene namirnica u javnom zdravstvu.
Naslov: Novi postupci nadzora u ocjeni bakteriološke ispravnosti
junećeg mesa.
Naslov: Nalaz i higijensko značenje bakterija Listeria spp. u
mesu.
Naslov: Ocjena mikrobiološke kakvoće gotovih jela od mesa.
Naslov: Istraživanje higijenske kakvoće krvi kao sirovine u
industriji mesa.
Naslov: Mikrobiološka kakvoća ovčjeg mesa.
Naslov: Prevalencija iksrice Cysticercus bovis s. inermis s
posebnim obzirom na patohistološke promjene.
Naslov: Ocjena kakvoće "Naturel" guščje jetre.
Naslov: Istraživanje bakteriološke ispravnosti proizvoda od jaja.
Naslov: Nalaz ektoparazita Sphyrion lumpi u morskoj ribi.
Naslov: Značenje virusa za higijenu namirnica animalnog
podrijetla
Naslov: Nalaz bakterija Salmonella spp. u mesu peradi na
zagrebačkom tržištu
Naslov: Novija saznanja o procjeni biološke vrijednosti namirnica
životinjskog podrijetla
Naslov: Utjecaj hranidbe na kakvoću i ispravnost namirnica
životinjskog podrijetla
Naslov: Proizvodnja i ocjena kakvoće paniranih proizvoda od mesa
peradi
Naslov: Higijensko značenje i dokaz Campylobacter jejuni et coli
u mesu.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 03.10.91
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 156
Sažetak: Istraživana je prevalencija Campylobacter jejuni et coli
uobriscima s površine trupa i iz pleurovisceralne šupljine pilića(brojlera)
nakon klanja i obrade u industrijskoj i u obrtničkojklaonici i u
maloprodaji, pa u obriscima s površine trupovasvinja i goveda zaklanih u
industrijskoj klaonici. Za izolacijuspomenutih bakterija upotrijebljene su
četiri selektivne hranjivepodloge (Campylobacter beskrvna podloga (mod.
CCDA-Prestonpodloga), "Zagrebačka podloga", Blaser-Wangova podloga
iButzlerova podloga) a uvjeti potrebne mikroaerofilije uinkubaciji
postignuti su na tri načina, i to upotrebom Fortnerovanačela, upotrebom
anaerobnog lonca s generatorima plina u omotu(Gas generator box
"Campylobacter" i Campy_pak Plus) te postupkaizgaranja metanola u
anaerobnom loncu. Iz dobivenih rezultatakoji su dijelom provjereni u
Worcester Royal Infirmary,Worcester, England, vidljivo je da se broj
pozitivnih nalazaC.jejuni et coli kreće u granicama od 10-54% u uzorcima
izindutrijske klaonice, odnosno 6-23% u uzorcima mesa pilića izobrtničke
klaonice. Broj pozitivnih nalaza C.jejuni et coli uuzrocima mesa pilića u
maloprodaji koji su potjecali izindustrijske klaonice kretao se u granicama
od 1-31% a u uzorcimamesa pilića koji su potjecali iz obrtničke proizvodnje
ugranicama od 0-17%. Iz prikazanih je rezultata, nadalje, vidljivoda broj
pozitivnih nalaza C.jejuni et coli u svinjskom mesuiznosi prosječno 7,2%, a
u goveđem 4,7%.
Najveći broj pozitivnih nalaza polučen je s pomoću upotrebeCampylobacter
beskrvne selektivne podloge (mod.CCDA-Prestonpodloga) i to u
mikroaerofilnim uvjetima inkubacije koji supostignuti izgaranjem metanola.
Ako se apstrahiraju razlikeizmeđu upotrijebljenih postupaka izolacije onda
je redosljedprevalnecije C.jejuni et coli u mesu slijedeći: meso pilića
s15,7%, meso svinja s 7,2% i meso goveda s 4,7% pozitivnih nalaza.
U raspravi su prikazana načela suvremene
organizacijeveterinarsko-sanitarnog nadzora u svrhovitoj kontroli
zagađenjamesa sa C.jejuni et coli (HACCP-koncepcija).
Naslov: Higijensko značenje i postupci izolacije Listeria
monocytogenes u mesu.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 09.06.93
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 130
Sažetak: Istraživani su prevalnecija i učinkovitost različitih
postupakaizolacije i determinacije bakterija Listeria spp. u 477
uzorakamesa teladi, junadi, goveda, svinja i pilića te usitnjena,miješanog
goveđeg i svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj.Istraživanjem su obuhvaćeni
uzorci različitih vrsta i kategorijamesa neposredno nakon obrade u
industrijskim i obrtničkimklaonicama, te u prometu na malo. U
istraživanjima suupotrijebljena tri postupka izolacije i
kulturelno-morfološkedeterminacije Listeria spp. u mesu, i to: 1) postupak
tzv. hladneinkubacije i selektivne izolacije spomenutih bakterija
pomoćuL-bujona (Merck, Nr. 10985) i L-agara (Merck, Nr.
10986;Merck-postupak); 2) postupak koji uključuje predobogaćivanje
uUVM-bujonu te naknadno obogaćivanje u Fraserovoj otopini iselektivnu
izolaciju pomoću MOX-agara (USDA/FSIS-postupak); 3)postupak koji uključuje
predobogaćivanje u UVM 1-bujonu("Biolife", No. 401598), naknadno
obogaćivanje u UVM 2-bujonu("Biolife", No. 401599) i izolaciju pomoću
Listeria Palcam agara("Biolife", No. 401604; "Bilife"-postupak).
Iz dobivenih je rezultata razvidno da se je "Biolife"-postupakizolacije
Listeria spp. iz mesa pokazao po broju pozitivnihnalaza (30,0%, n=130) za
više nego dvostruko djelotvornijim uodnosu na USDA/FSIS-postupak (13,7%,
n=117), odnosno zasedmerostruko djelotovornijim u odnosu na Merck-postupak
(4,3%,n=230). Broj pozitivnih nalaza Listeria spp. iznosio je, uzupotrbu
sva tri spomenuta postupka, 51,5% u usitnjenom mesu(n=68), 36,7% u goveđem
mesu (n=30), 12,8% u svinjskom mesu(n=39), 7,7% u telećem mesu (n=13), 5,6%
u piulećem mesu (n=36)te 3,8% u junećem mesu (n=291) ili sveukupno 13,6% u
svimpretraženim uzorcima različitih vrsta i kategorija mesa (n=477).
Izolirani sojevi Listeria spp. (n=65, 13,6%) biokemijski sudeterminirani i
potvrđeni u referalnom centru u Zagrebu, kao L.monocytogenes 54 soja
(11,3%), L.innocua 9 sojeva (1,9%), iL.ivanovii 2 soja (0,4%).
Utvrđena razina zagađenja ukazuje na potrebu da se Listeria spp.zbog
njihova javnozdravstvenog značenja uvrste umonitoring-programe u okvirima
veterinarsko-sanitarnog nadzora uproizvodnji i u prometu mesa u Republici
Hrvatskoj, na način kakoje to učinjeno u Europskoj zajednici i SAD.
Naslov: Ocjena kakvoće bijelih mesnatih svinja na liniji klanja u
"ABC Pomurka".
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 15.05.91
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 105
Sažetak: Proizvodnja svinjskog mesa zauzima vrlo značajno mjesto u
ukupnojproizvodnji i potrošnji mesa u našoj zemlji. U okvirima"ABCPomurka"
u Murskoj Soboti podignuta je nova farma svinjaNemščak, sa zadatkom da se u
njoj proizvodi kvalitetno svinjskomeso za domaće tržište i za izvoz.
U okviru ove rasprave istražena je i priakzana kakvoća mesasvinja čiste
pasmine švedski Landrace i križanaca F2-generacijesa Pietrainom odnosno
njemačkim Landraceom. Na osnovi dobivenihrezultata može se zaključiti da je
kakvoća mesnatih svinjazadovoljavajuća s mogućnošću daljnjeg poboljšanja.
Tovljenike odlikuje klaonička masa od prosječno 78,43 kg, prinosmesa od
32,56 kg odnosno 40,16% i prosječna debljina leđneslanine od 25,70 mm i
duljine polovica od prosječno 78,51 cm, pase prema spomenutom standardu
tovljenici mogu razvrstati uskupinu mesnatih svinja.
Meso je u prosjeku svijetlocrvene boje, vlažno, mekanekonzistencije i
osrednje sposobnosti vezanja vode, a pH sepostepeno smanjuje (pH1=5,96) a
nakon 24 sata očituje prosječnuvrijednost od pH2=5,65. U pogledu mesnatosti
i istraženihpokazatelja kakvoće prednosti su na strani mesa križanih
svinjasa Pietrainom i njemačkim Landraceom. Svi rezultati i navodi
uliteraturi ukazuju da bolje izraženu mesnatost svinja pratitendencija
razvoja blijedog, vodnjikavog i mekanog mesa(BMV-meso).
Naslov: Istraživanje kakvoće goveđeg mesa na liniji klanja.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 30.12.91
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 89
Sažetak: U okvirima ove rasprave istražena je klaonička vrijednost
ikakvoća mesa goveda svih kategorija na liniji klanja jedne mesneindustrije
tijekom 1986. do 1990. godine. Ocjena kakvoće trupovai polovica goveda na
liniji klanja izvršena je po odredbamastandrada JUS E.C.1.022/1974.
Tijekom pet godina ocijenjeno je 80.761 grlo goveda svihkategorija. U
odnosu na ukupan broj teladi je bilo 5,64%, ajunadi 77,99% dok su odrasla
goveda prezentirana u količini od16,73%.
Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da je kakvoćateladi bila
znatno slabija u odnosu na kakvoću junadi i odraslihgoveda. Telad je
prezentirala prosječna živa masa od x= 171,73kgi prosječna masa toplog
trupa od x=94,45 kg uz prosječni randmanod 55%. U postupcima ocjene prema,
spomenutom standardu, najvećibroj teladi svrstan je u II. klasu (82,93%), a
daleko manji broju I. klasu (10,84%(. U ekstra (E) klasu tijekom pet godina
nijesvrstan niti jedan teleći trup, dok je 6,59% telećih trupovasvrstano
izvan klasa. Prosječna je, pak, masa junadi iznosilax=442,82 kg, a
prosječna masa toplih polovica x=252,72 kg, dok jeprosječni randman bio
x=57,07%. Juneće polovice su uglavnom bileu značajno manjoj mjeri prisutne
(x=7,78%, odnosno x=1,81%), a0,28% polovica ocijenjeno je izvan klasa.
Odrasla goveda odlikujeprosječna živa masa od x= 522,94 kg i prosječna masa
toplihpolovica x=255,81 kg te prosječno klaoničko iskorištenje(randman) x=
48,92%. Polovice odraslih goveda u 70,82% slučajevačine I.klasu i u 19,48%
slučajeva II. klasi, a III. klasa je bilaprisutna u 8,55% slučajeva. Izvan
klasa bilo je svrstano 1.16%goveđih polovica.
Postojeću subjektivnu ocjenu kakvoće goveđeg mesa na linijiklanja potrebno
je nadopuniti objektivnim pokazateljima kakvoćemesa.
Naslov: Istraživanje higijensko-tehnoloških pokazatelja
rasijecanja junećeg mesa pod nazivom "milanski rez".
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 08.03.91
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 46
Sažetak: Milanski rez predstavlja dio mesa zadnje juneće četvrtine,
kojise dobiva klanjem junadi obaju spolova starosti najviše do 18mjeseci.
Milanski rez nastaje rasijecanjem juneće polovice između9. i 10. rebra,
odnosno leđnih kralježaka. Sa zadnje četvrtine sezatim odvaja trbušna
stijenka (potrbušina) rezom koji počinje odkoljenog nabora preko slabinskog
dijela i preostala četiri rebra.Rez od prednjeg dijela zdjeličnih kostiju
ide paralelno skralješnicom na rastojanju od 18-20 cm. Na ovaj način
semilanskim rezom dobiva but u užem smislu te slabinski dio i dioprsne
oblasti kičmenog stupa s pripadajućim rebrima i mišićima.
Konfekcioniranjem milanskog reza u meso bez kostiju, dobivaju seslijedeći
osnovni dijelovi: pisana pečenica, leđa, kuk,unutrašnja butina, crna
pečenica, bijela pečenica, ruža.
Prema podacima ispitivanja milanski rez sadrži u prosjeku 17,15%kostiju,
4,97% masnog i vezivnog tkiva i 52,86% konfekcioniranogjunećeg mesa bez
kostiju.
Iskorištenje milanskog reza pri proizvodnji junećeg mesa bezkostiju za
domaće tržište u skladu sa zakonskim propisima okategorizaciji junećeg
mesa, iznosi: E kategorije 3,87%, I.kategorije 42,15%, II. kategorije 6,84%
i III. kategorije 4,24%.
Naslov: Istraživanje bakteriološke kakvoće polutrajnih kobasica.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 12.06.91
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 75
Sažetak: U raspravi su prikazani rezultati analize bakteriološke
kakvoćepolutrajnih kobasica koje su proizvedene na osnovi
proizvođačkespecifikacije u Industriji mesa "Križevčanka" u Križevima
uperiodu od 1985-1989. godine. Iz dobivenih je rezultata vidljivoda
propisane uvjete bakteriološke ispravnosti nije zadovoljilo3,5% u odnosu na
ukupni broj pretraženih uzoraka kobasica(n=607). Propisane uvjete
bakteriološke ispravnosti zadovoljilisu svi pretraženi uzorci "Alpske
kobasice", "Savske kobasice" i"Moslavačke kobasice". Broj bakteriološki
neispravnih uzoraka"Kalničke kobasice", "Domaćeg jegera" i "Mortadele"
iznosio je9,5%, 2,8% i 10,3% odnosno 6,7% u odnosu na ukupni
brojpretraženih uzoraka spomenutih kobasica (n=313). Uzorkomneispravnosti
je zagađenje nadjeva kobasica sulfit-reduktivnimklostridijama. Spomenuti se
rezultati bakteriološke pretrage mogutumačiti upotrebom mesa lošije kakvoće
te iznutrica, kožica izačina za koje je sirovine poznato da su lošije
mikrobiološkekakvoće.
Naslov: Tehnološko značenje mikroorganizama u proizvodnji trajnih
kobasica. Izbor iz literature.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 13.05.92
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 75
Naslov: Istraživanje mikrobiološke kakvoće gotovih jela od mesa
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 05.05.93
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 40
Sažetak: U raspravi su prikazani rezultati istraživanja
mikrobiološkekakvoće gotovih jela od mesa u limenci i uzoraka
smrznutihgotovih jela od mesa proizvedenih u poduzeću "Zagrepčanka",Zagreb.
Interpretacija rezultata izvršena je po odredbama Pravilnika(Sl.list broj
45/1983 i Narodne novine RH broj 52/91). Dobivenirezultati pokazuju da
primijenjena tehnolgoija osiguravaproizvodnju higijenski ispravnih
proizvoda. O tome svjedoćipodatak da su pretraženi uzorci gotovih jela u
limenkama upotpunosti zadovoljili odredbe citiranog Pravilnika, dok
susmrznuta gotova jela odstupala od propisanih normativa na raziniod 2,8%.
U raspravi je istaknuta potreba da u zakonske propise valjauvrstiti
pouzdane i brze postupke mikrobiološke pretrage te normeuzorkovanja i
interpretacije rezultata pretrage u cilju kontrolekritičnih točaka i
mikrobiološkog nadzora sirovina i stalnognadzora cjelokupnog tehnološkog
procesa proizvodnje.
Naslov: Istraživanje veterinarsko-sanitarnih uvjeta klanja peradi
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Autor: AGANOVIĆ IBRAHIM
Datum obrane: 14.10.92
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 88
Sažetak: U okvirima ove rasprave istraživani su
veterinarsko-sanitarni itehničko-tehnološki uvjeti projektiranja i
izgradnje obrtničkeklaonice peradi pa mikrobiološka ispravnost, kakvoća i
tržišnavrijednost mesa tovljenih pilića (brojlera) u spomenutojklaonici.
Dosljednom primjenom veterinarsko-sanitarnih propisa i na osnoviprimjerenog
tehnološkog projekta moguće je projektirati iizgraditi komunalnu, obrtničku
klaonicu peradi, koju ovisno okapacitetu klanja i obrade (do 500
pilića/dan) odlikuju skromnigabariti (40-50m2) i pretežno manualna obrada
sa vrlo skromnomupotrebom po tehničko-tehnološkim osobinama nedostatne
opreme zaomamljivanje, iskrvarenje, šurenje, čerupanje i
evisceracijupilića. U takvoj propisno izgrađenoj i opremljenoj klaonici i
uzstriktnu primjenu propisa o veterinarsko-sanitarnoj kontroli ihigijeni
proizvodnje, može se proizvoditi meso pilića koje je pomikrobiološkoj
ispravnosti i pokazateljima kakvoće bolje ili jena razini mesa pilića iz
industrijskih klaonica. To se prijesvega odnosi na stupanj kontaminacije
mesa enteropatogenimbakterijama (Salmonella spp. i Campylobacter spp.) te
naučestalost tehnoloških grešaka na mesu nastalih tijekom životapilića
odnosno tijekom klaoničke obrade. Zbog očitovanjaspomenutih grešaka i
drugih nedostataka 21,8% pregledanih trupovanije bilo moguće razvrstati u
najbolju klasu, 5,8% trupova jerazvrstano van klase a 0,96% trupova je
poveterinarsko-sanitarnim propisima ocijenjeno higijenskineispravnim za
javnu potrošnju.
Naslov: Istraživanje bakteriološke kakvoće mesa ovaca
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Autor: AGANOVIĆ IZET
Datum obrane: 07.07.93
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 46
Sažetak: Istraživana je mikrobiološka ispravnost mesa ovaca i
janjadizaklanih na uobičajeni način u klaonicama u Prizrenu, Prištini
iLipjanu. Od ukupno 63 pretražena uzorka mesa prekomjeran brojmezofilnih
bakterija utvrđen je u 41 uzorku ili 65,1%. U svimuzorcima (63 uzorka ili
100,0%) utvrđena je Escherichia coli, doksu sulfitoreduktivne klostridije
utvrđene u 35 uzoraka ili 55,6%.Bakteriološkom su pretragom osim nazočnosti
limitiranih vrstabakterija utvrđene i Streptococcus faecalis, Bacillus
megaterium,Alcaligenes faecalis te plijesni roda Mucor i Penicillium. Niti
ujednom pretraženom uzorku (n=63) nisu utvrđene Salmonella spp.,S.aureus i
Proteus spp. Prema odredbama Pravilnika (Sl.list45/83; NN RH 52/91) niti
jedan od pretraženih uzoraka mesa nijeudovoljio uvjetima propisanim u čl.5.
tč.1., dok se ukupno 35uzoraka mesa (55,6%) treba smatrati higijenski
neispravnim zbognalaza sulfitoreduktivnih klostridija.
Naslov: Značenje nalaza Cysticercus bovis s.inermis u procjeni
higijenske ispravnosti goveđeg mesa.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 23.07.93
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 87
Naslov: Yersinia enterocolitica u mesu i mesnim prerađevinama.
Fakultet: Medicinski u Zagrebu
Datum obrane: 22.05.91
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 102
Sažetak: Istraživana je prikladnost metodike za izolaciju
Yersiniaenterocolitica koja je opisana u literaturi upotrebom
čistihbakterijskih kultura. Također, istraživan je stupanj zagađenjamesa,
mesnih prerađevina u različitim fazama njihove proizvodnje,te površina i
pribora u pogonu MI "Gavrilović". Pored navedenog,istraživana je mogućnost
rasta i razmnožavanja Y.enterocolitica umesnim prerađevinama tijekom
pohrane, dinamike rasta prirazličitim temperaturama, te osjetljivost prema
dezinfekcijskimsredstvima i antibioticima. Rezultati istraživanja
provedenihkomparativno na tri različite hranjive podloge pokazala su da
jeERT (enterogel rapid test) podloga za dokaz i izolaciju Y.enterocolitica
iz mesa i mesnih prerađevina najprikladnija, jersu se na toj podlozi
sumnjive kolonije jasno razlikovale oddrugih već u vremenu od 24 sata što
je sa stanovišta higijenenamirnica zbog njihove upotrebljivosti izuzetno
značajna.
Iz ukupno 1224 uzoraka mesa, mesnih prerađevina, brisova spovršina i
pribora izolirano je 6 sumnjivih sojevaY.enterocolitica no naknadnom
serološkom tipizacijom ibiokemijskom determinacijom samo jedan soj pripada
spomenutojvrsti. Istraživanjem mogućnosti rasta i
razmnožavanjaY.enterocolitica u mesnim prerađevinama tijekom pohrane
utvrđenoje da uobičajeni način čuvanja namirnica na temperaturi do
+4řCpovoljno djeluje na mogućnost njenog razmnožavanja. Izolirani
sojY.enterocolitica bio je gotovo potpuno rezistentan na većinuantibiotika
koji se koriste u veterinarskoj i humanoj medicini,izuzev gentamicina i
kloramfenikola na koja je pokazao slabuosjetljivost. Kemijska
dezinfekcijska sredstva koja se koriste umesnoj industriji u programima
sanitacije pokazala su se u odnosuprema vrsti Y.enterocolitica veoma
učinkovitim. Posebno se toodnosi na upotrebu klornih preparata, čija je
primjena uuobičajenim koncentracijama onemogućavala rast i razmnožavanje.
Naslov: Istraživanje opsega onečišćenja mesa peradi salmonelama i
mikrobiološke čistoće u restoranima "Studentskog centra" u Zagrebu.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 25.11.95
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 88
Sažetak: Analizirani su rezultati pretraga 910 uzorak mesa i
iznutrica peradi na Salmonella spp. te rezultati bakteriološke pretrage 389
uzoraka proizvoda uključujući i gotova jela od mesa peradi te 2.005 uzoraka
obrisaka i otisaka s radnih površina, pribora za jelo i ruku uposlenih
djelatnika u restoranima "STudenstkog centra" u Zagrebnu. Također,
procijenjeni su higijensko-tehnološki uvjeti pripreme gotovih jela u
spomenutim restoranima.
Meso i iznutrice peradi, kao značajen sirovine realnim su mikrobiološkim
rizikom pripreme gotovih jela i obroka hrane, jer su onečišćeni salmonelama
na visokoj razini od 8,6%. Od izoliranih serovarova Salmonella spp. u mesu
peradi najčešće je izolirana S. typhimurium a izolirana je i S.
enteritidis.
S obzirom, pak, na negativni nalaz Salmonella spp. i ostalih uvjetno
špatogenih bakterija u svim pretraženim uzorcima proizvoda (n=241) i
gotvoih jela (n=148) od mesa peradi te u obriscima i isppircima s radnih
površina, pribora za jelo i ruku uposlenih djelatnika, može se smatrati da
je mikrobiološki rizik prehrane u restoranima "Studentskog centra" nba
primjerenoj razini kontrole kritičnih točaka proizvodnje gotvoih jela. No,
to ne znači da spomenute i ostale uvjete ne treba stalno nadzirati
(monitoring) i unapređivati sukladno odrednicama HACCP koncepcije.
Naslov: Higijensko značenje i postupci izolacije Listeria
monocytogenes u mesu
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 09.06.93
Broj stranica: 130
Autor: Uhitil doktor Sunčica
Rad: Doktorat
Naslov: Higijensko značenje i dokaz Campylobacter jejuni et coli
u mesu
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 03.10.91
Broj stranica: 156
Autor: Pranjić doktor Darinka
Rad: Doktorat
Naslov: Ocjena kakvoće bijelih mesnatih svinja na liniji klanja u
"ABC Pomurka".
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 15.05.91
Broj stranica: 105
Autor: Buković magistra Branka
Rad: Magisterij
Naslov: Istraživanje kakvoće goveđeg mesa na liniji klanja.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 30.12.91
Broj stranica: 89
Autor: Borić magistar Ante
Rad: Magisterij
Naslov: Istraživanje higijensko-tehnoloških pokazatelja
rasijecanja junećeg mesa pod nazivom "milanski rez".
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 08.03.91
Broj stranica: 46
Autor: Gašparac magistra Nevenka
Rad: Magisterij
Naslov: Istraživanje bakteriološke kakvoće polutrajnih kobasica.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 12.06.91
Broj stranica: 76
Autor: Majnarić magistra Zorica
Rad: Magisterij
Naslov: Tehnološko značenje mikroorganizama u proizvodnji trajnih
kobasica. Izbor iz literature.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ADLER NEVENKA
Datum obrane: 13.05.92
Broj stranica: 75
Autor: Horvat magistra Darija
Rad: Magisterij
Naslov: Yersinia enterocolitica u mesu i mesnim prerađevinama.
Fakultet: Medicinski u Zagrebu
Datum obrane: 22.05.91
Broj stranica: 101
Autor: Noso magistra Marija
Rad: Magisterij
Naslov: Istraživanje mikrobiološke kakvoće gotovih jela od mesa.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 05.05.93
Broj stranica: 40
Autor: Petani magistra Nada
Rad: Magisterij
Naslov: Istraživanje veterinarsko-sanitarnih uvjeta klanja
peradi.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 14.10.92
Broj stranica: 87
Autor: Kozačinski magistar Josip
Rad: Magisterij
Naslov: Istraživanje bakteriološke kakvoće mesa ovaca
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 07.07.93
Broj stranica: 46
Autor: Kadrija magistar Rrustem
Rad: Magisterij
Naslov: Značenje nalaza Cysticercus bovis s. inermis u procjeni
higijenske ispravnosti goveđeg mesa.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Datum obrane: 23.07.93
Broj stranica: 87
Autor: Velimirović magistar Dragan
Rad: Magisterij
Naslov: Istraživanje opsega onečišćenja mesa peradi salmonelama i
mirkobiološke čistoće u restoranima "Studentskog centra" u Zagrebu.
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 25.11.95
Broj stranica: 88
Autor: Kuvačić dipl.vet. Katica
Rad: Magisterij
Naslov: Ustroj veterinarsko-sanitarnog nadzora u međunarodnom
prometu namirnica s posebnim obzirom na Republiku Capo Verde
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 12.10.95
Broj stranica: 93
Autor: Dwamena student Perdita Hilary
Rad: Diplomski rad
Naslov: Ocjena mikrobiološke ispravnosti mesa peradi
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
Datum obrane: 02.12.94
Broj stranica: 21
Autor: Sakalieva student Todorka
Rad: Diplomski rad
Naslov: Ocjena kakvoće junećeg mesa na liniji klanja u MI PIK-a
Vrbovec
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 10.02.95
Broj stranica: 41
Autor: Hranilović student Zoran
Rad: Diplomski rad
Naslov: Proizvodnja i ocjena kakvoće polutrajnih kobasica
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 07.06.93
Broj stranica: 35
Autor: Stojan student Koraljka
Rad: Diplomski rad
Naslov: Proizvodnja i ocjena kakvoće polutrajnih kobasica sa
sirom
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 16.10.94
Broj stranica: 38
Autor: Antunović student Boris
Rad: Diplomski rad
Naslov: Kakvoća mesa kunića
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 27.09.93
Broj stranica: 14
Autor: Matijatko student Vesna
Rad: Diplomski rad
Naslov: Kemijski sastav mesa kunića
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: KOZAČINSKI LIDIJA
Datum obrane: 12.11.93
Broj stranica: 19
Autor: Maglaić student Siniša
Rad: Diplomski rad
Naslov: Bakteriološka ispravnost češnjovki na varaždinskom
tržištu
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
Datum obrane: 12.07.94
Broj stranica: 22
Autor: Topolnjak student Mladen
Rad: Diplomski rad
Naslov: Istraživanje ikričavosti goveđeg mesa
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 09.11.93
Broj stranica: 37
Autor: Vidaković student Darko
Rad: Diplomski rad
Naslov: Bakteriološka ispravnost paniranih pilećih medaljona
proizvodnje DP "Koka" Varaždin
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
Datum obrane: 11.04.94
Broj stranica: 17
Autor: Šegović student Predrag
Rad: Diplomski rad
Naslov: Proizvodnja i pokazatelji kakvoće dalmatinskog pršuta
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 04.06.91
Broj stranica: 33
Autor: Matić student Dražen
Rad: Diplomski rad
Naslov: Prikaz rasijecanja i tehnoloških pokazatelja rasijecanja
junećeg mesa
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 10.04.92
Broj stranica: 33
Autor: Kunkera student Renata
Rad: Diplomski rad
Naslov: Prinos i kakvoća mesa tovljenih svinja pasmine jorkšir
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 08.02.93
Broj stranica: 33
Autor: Vidaković student Nikola
Rad: Diplomski rad
Naslov: Proizvodnja i ocjena kakvoće trajnih kobasica
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 21.11.91
Broj stranica: 42
Autor: Presečki student Sven
Rad: Diplomski rad
Naslov: Mikrobiološka čistoća pribora i radnih površina u
restoranima društvene prehrane
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: NJARI BELA
Datum obrane: 27.03.91
Broj stranica: 23
Autor: Adorić student Dražen
Rad: Diplomski rad
Naslov: Ocjena kakvoće guščje jetre
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
Datum obrane: 10.10.91
Broj stranica: 23
Autor: Koosz student Attila
Rad: Diplomski rad
Naslov: Higijenska ispravnost gotovih jela u restoranima
društvene prehrane
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
Datum obrane: 10.05.91
Broj stranica: 23
Autor: Matolek student Zlatko
Rad: Diplomski rad
Naslov: Aditivi u proizvodnji mesnih proizvoda u nas i u svijetu
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: PFEIFER KLARA
Datum obrane: 12.11.91
Broj stranica: 29
Autor: Šahinović student Nijaz
Rad: Diplomski rad
Naslov: Učestalost nalaza Trichinella spiralis u mesu svinja na
području općine Vinkovci
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: NJARI BELA
Datum obrane: 01.12.92
Broj stranica: 29
Autor: Sever student Gordana
Rad: Diplomski rad
Naslov: Utvrđivanje količine mesa u svinjskim polovicama na
liniji klanja
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: NJARI BELA
Datum obrane: 28.02.92
Broj stranica: 36
Autor: Fabijanić student Boris
Rad: Diplomski rad
Naslov: Senzorska ocjena kakvoće mesnih proizvoda
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 17.01.92
Broj stranica: 41
Autor: Kolar student Marina
Rad: Diplomski rad
Naslov: Mikrobiološka čistoća ruku uposlenih u restoranima
zatvorenog tipa
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: NJARI BELA
Datum obrane: 24.09.93
Broj stranica: 20
Autor: Račić student Benito
Rad: Diplomski rad
Naslov: Mikrobiološka kakvoća oblikovanih proizvoda od usitnjenog
mesa
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 17.05.91
Broj stranica: 27
Autor: živančević student Dunja
Rad: Diplomski rad
Naslov: Hranjiva vrijednost društvene prehrane
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: PFEIFER KLARA
Datum obrane: 10.09.91
Broj stranica: 35
Autor: Baranović student Ivana
Rad: Diplomski rad
Naslov: Novi proizvodi od usitnjenog mesa
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
Datum obrane: 05.10.92
Broj stranica: 18
Autor: Pauković student Jasminka
Rad: Diplomski rad
Naslov: Kakvoća toplih obroka društvene prehrane s obzirom na
kemijski sastav
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: PFEIFER KLARA
Datum obrane: 24.05.91
Broj stranica: 29
Autor: Brajković student Sandra
Rad: Diplomski rad
Naslov: Nutritivna vrijednost namirnica animalnog porijekla
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: PFEIFER KLARA
Datum obrane: 30.07.92
Broj stranica: 30
Autor: Šnajder student Maja
Rad: Diplomski rad
Naslov: Postupak veterinarsko-sanitarnog nadzora u klaonici
peradi
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
Datum obrane: 15.03.95
Broj stranica: 27
Autor: Fajdetić student Tvrtko
Rad: Diplomski rad
Naslov: Higijensko-epidemiološki značaj ispravnosti gotovih jela
u restoranima otvorenog tipa grada Bjelovara
Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
Datum obrane: 25.05.95
Broj stranica: 46
Autor: Bednaić student Mario
Rad: Diplomski rad
Naslov: Obnova i razvitak poduzeća za preradu stočarskih
proizvoda na području općina Gospić i Otočac.
Naručitelj: Vlada Republike Hrvatske - Agencija za obnovu
Depo ustanova: Vlada Republike Hrvatske - Agencija za obnovu
Godina: 1992
Stranica ukupno: 56
Jezik: hrvatski
Naslov: III. svjetski kongres alimentarnih infekcija i
intoksikacija (Berlin, 16.-19. lipnja 1992.)
Naslov: Novi Institut veterinarske medicine "Robert von Ostertag"
u Berlinu.
Naslov: Trendovi obrazovanja i djelatnosti veterinara u higijeni
namirnica.
Naslov: Uz 90.-obljetnicu rođenja prof.dr. Šimuna Debelića
b) Znanstveno, nastavno i stručno djelo.
Naslov: Zbrinjavanje životinja u funkciji civilne zaštite i
obrane.
Naslov: Savjetovanje "Prehranom do zdravlja"
Naslov: Prehranom do zdravlja ili bliže zdravom životu
Ministarstvo znanosti i tehnologije |
Engleski jezik |
Svibor početna stranica |
Abecedni popis |
Složeno po šifri projekta |
Složeno po ustanovi projekta |
Pretraživanje | Pomoć |