SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-07-106

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-07-106


Broj radova citiranih u CC: 3
Broj ostalih radova: 100
Ukupno objavljenih radova: 103


  1. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Medicinsko i veterinarsko-sanitarno značenje primarne bakterijske kontaminacije namirnica.

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Hadžiosmanović, Mirza (15054)
    Urednici
    Žagar, Živojin
    Izdavač: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,Druš- tvo mikrobiologa Hrvatske.
    Godina: 1991
    Stranice: od 1 do 8
    Broj referenci: 14
    Jezik: hrvatski

  2. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Istraživanje mikrobiološke kvalitete mesa i higijenskog rukovanja mesom u hotelima visoke kategorije

    Autori:
    Mioković, Branimir (31875)
    Živković, Josip (55725)
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Časopis: Hrana i ishrana
    Broj: 1
    ISSN: 0018-6872
    Volumen: 32
    Godina: 1991
    Stranice: od 7 do 9
    Broj referenci: 5
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U ovom su radu izvršena istraživanja uvjeta proizvodnje gotovihjela u ugostiteljskim radnjama na području Zagreba. Istraživanjasu izvršena u hotelima A, B i C kategorije i u jednom restoranutako, da su u ljetnim mjesecima uzeti u dva navrata brisovi sunutrašnjih površina hladnjaka i s površine mesa, te posuda začuvanje mesa, mesarskog pribora (nož, sjekira, panj), strojeva zausitnjavanje mesa, tanjura i ruku radnika u prostorijama zapripremu hrane. Rezultati pretrage na ukupni broj mezofilnihbakterija na radnim površinama i na rukama radnika ukazuju navrlo visoku bakterijsku kontaminaciju svih istraživanih površina,pa su postavljene kriterije zadovoljila samo 3 brisa što iznosi3,75% u odnosu na ukupni broj pretraženih brisova. Od 10pretraženih brisova s ruku kuhara kriterije su zadovoljila samodva brisa, i to s ocjenom dobar i zadovoljava. Ujedno supretražene površine u 73,3% slučajeva sadržavale po jednu a nekei više vrsta uvjetno patogenih bakterija (koagulaza-pozitivnistafilokoki, sulfitreducirajuće klostridije, Proteus vrste iEscherichia coli), što ukazuje na vrlo nezadovoljavajućehigijenske prilike u ispitivanim ugostiteljskim objektima.

  3. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Istraživanje utjecaja spola na masnokiselinski sastav lipida u mesu svinja

    Autori:
    Njari, Bela (86384)
    Živković, Josip (55725)
    Martinčić, Tomo
    Svetina, Ante
    Časopis: Hrana i ishrana
    Broj: 3
    ISSN: 0018-6872
    Volumen: 32
    Godina: 1991
    Stranice: od 123 do 125
    Broj referenci: 27
    Jezik: hrvatski

  4. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Istraživanje randmana, prinosa i kakvoće mesa jaradi

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Knežević, Dražen
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 5
    ISSN: 0351-0832
    Volumen: 45
    Godina: 1991
    Stranice: od 181 do 187
    Broj referenci: 11
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Istraženi su stupanj klaoničkog iskorištenja (randman), prinos isenzorski pokazatelji kakvoće mesa jaradi križanaca domaćebalkanske (ž.) i srnasto-alpinske koze (m.) u dobi od 5-6mjeseci. Na osnovi dobivenih rezultata može se konstatirati darandman jaradi dobiven iz odnosa mase neohlađenog trupa s glavomi bez iznutrica i žive vage prije klanja pokazuje tendencijeporasta usporedo s porastom žove vage i iznosi 50,1 ń 1,977%. Nameso I. kategorije (butovi i slabine) otpada 43,8%, na meso II.kategorije (plećka, leđa i vrat) 39,6%, a na meso III. kategorije(ostali dijelovi) 16,1% u odnosu na klaoničku masu jaradi odprosječno 7,7 kg. Senzorska ocjena kakvoće mesa jaradi utrupovima, dobivena vrednovanjem boje mišićnog i masnog tkiva tekonformacije trupa, građe, izgleda i konzistencije mesa pobod-sistemu od 1-5 poena, iznosila je prosječno 3,5 poena u muškei 3,8 poena u ženske jaradi, ili sveukupno 3,6 ń 0,308 poena.

  5. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Dokaz i higijensko značenje sporozoa Toxoplasma gondii u mesu kokoši

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Arežina, Ljudmil
    Časopis: Veterinarska stanica
    Broj: 6
    ISSN: 0350-7149
    Volumen: 22
    Godina: 1991
    Stranice: od 323 do 330
    Broj referenci: 34
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Istraživana je razina invadiranosti mesa kokoši nesilica saT.gondii kao i njezino veterinarsko-sanitarno značenje u procjenihigijenske ispravnosti mesa. Rezultati pretrage mesa (mišića)kokoši dobiveni postupcima umjetne probave i bojenjamikroskopskog preparata postupkom po Romanovskom i Gimsaipokazuju da razina invazije varira od 8,26 do 11,61 posto iprosječno iznosi 10,1 postotaka ukupnog broja pretraženih uzoraka(n=386). U raspravi se posebno napominje obavezna procjena higijenskeispravnosti invadiranog mesa samo za preradu i govori se ohigijenskoj dispoziciji otpadaka u klaonici i dijagnostici uprimarnoj proizvodnji (Dye-test).

  6. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Utjecaj pasminskog sastava na prinos i kakvoću svinjskog mesa

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Buković, Branka
    Njari, Bela (86384)
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 1
    ISSN: 0351-0832
    Volumen: 46
    Godina: 1992
    Stranice: od 25 do 31
    Broj referenci: 24
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Istraženi su pokazatelji prinosa i kakvoće mesa u svinja pasminešvedski Landrace (skupina A) te tropasminskih križanaca F2generacije švedski Landrace x velika bijela (ž) s Pietrainom (m;skupina B), i njemačkim Landraceom (m; skupina C) u poduzeću ABC"Pomurka", Republika Slovenija. Dobiveni rezultati pokazaše dakrižanci s Pietrainom očituju prednosti u pogledu mesnatosti, aliizraženu osjetljivost na stres s tendencijom očitovanja blijedog,mekanog i vodnjikavog mesa (BMV meso). U spomenutom su pogleduprednosti na strani križanaca s njemačkim Landraceom. Srednjemjesto zauzimaju svinje čiste pasmine švedski Landrace, koje unavedenom uzgoju svinja nisu ni namijenjene za tov i proizvodnjumesa, već služe kao osnova za križanje s drugim pasminama.

  7. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Istraživanje kakvoće goveđeg mesa na liniji klanja

    Autori:
    Njari, Bela (86384)
    Borić, Ante
    Živković, Josip (55725)
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 3
    ISSN: 0351-0832
    Volumen: 46
    Godina: 1992
    Stranice: od 95 do 101
    Broj referenci: 14
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Analizirani su rezultati ocjene kakvoće i klasifikacije trupovagoveda na liniji klanja u jednoj većoj industrijskoj klaonici uRepublici Hrvatskoj u periodu od 1986.-1990. godine. Propisanojklasifikaciji podvrgnuto je 80.761 goveda, i to 4.533 teleta(5,64%), 62.986 junadi (77,99%) i 13.222 odrasla goveda (16,37%).Najveći broj telećih trupova razvrstan je u II. klasu (82,93%),dok su polovice trupova junadi i odraslih goveda ocijenjene Iklasom u 90,12% odnosno 70,82% slučajeva. Propisani postupci ocjene kakvoće mesa goveda na liniji klanja uvelikoj su mjeri subjektivni, pa ih valja nadopuniti nekimobjektivnim pokazateljima kakvoće.

  8. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Kakvoća proizvoda životinjskog podrijetla s gledišta propisa i standarda Europske zajednice - Europa '92

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 9
    ISSN: 0351-0832
    Volumen: 46
    Godina: 1992
    Stranice: od 379 do 387
    Broj referenci: 13
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Programi obnove i preustrojstva stočarske proizvodnje i preradestočarskih proizvoda moraju biti u funkciji razvitka iuključivanja hrvatskog poljodjelastva u trendove proizvodnje,međunarodne trgovine i kakvoće proizvoda u okviru EUROPA '92. Utom cilju treba objektivno procijeniti postojeće stanje, naročitos obzirom na nizak stupanj ukupne razvijenosti, gospodarskeučinkovitosti i poslovne sposobnosti proizvodnje i preradestočarskih proizvoda. Treba, također, definirati kakvoćuproizvoda i procijeniti trendove njezina nadzora u tržišnojprivredi u odnosu na mjerila (standarde), modele potrošnje,praksu dereguliranja i potrebu integracije nadzora u ciljuučinkovite zaštite tržišta. U svemu tome posebno značenje imajudobra proizvodna praksa te suvremeno ustrojstvo neposrednog ilaboratorijskog nadzora ("monitoring") kakvoće stočarskihproizvoda što uključuje njihovu ispravnost, vrsnoću i tržišnuprihvatljivost. U pogledu proizvodnje i međunarodne trgovinemesom, mlijekom, jajima i ostalim proizvodima životinjskogpodrijetla valja prihvatiti smjernice EZ-a s kojima se, u okvirusuvremenog veterinarsko-sanitarnog nadzora u javnom zdravstvu,osiguravaju ujednačenost, istovjetna primjena i potpunadostupnost primjene propisa nadzoru službenih organa EZ-a.

  9. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Istraživanje zagađenosti mesa, radnih površina i pribora bakterijama roda Proteus.

    Autori:
    Hadžiosmanović, Mirza (15054)
    Trešćec, Aida
    Živković, Josip (55725)
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 3
    ISSN: 0351-0832
    Volumen: 46
    Godina: 1992
    Stranice: od 103 do 109
    Broj referenci: 16
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Istraživan je stupanj zagađenja sirovna i radnih površina tijekomproizvodnje mesnih prerađevina bakterijama roda Proteus.Rezultati su pokazali da je meso peradi zagađeno vrstama rodaProteus u količini od 8,8%, svježe goveđe meso 7,8% a polutrajnei obarene kobasice neposredno nakon proizvodnje u količini od2,8%. Rezultati pretraga brisova s proizvodnih linija pokazuju daje pripradnika roda Proteus najviše u kobasičarnici (14,6%), naliniji prerade svinja (11,8%) goveda (10,9%), a u manjoj mjeri ina drugim mjestima obrade i prerade mesa. Dobiveni rezultati mogupridonijeti unapređivanju sveukupnog sustava nadzora iprogramiranja mjera zaštite proizvoda i potrošača (HACCP i drugekoncepcije).

  10. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Ocjena kakvoće "Naturel" guščje jetre.

    Autori:
    Mioković, Branimir (31875)
    Ko˘sz, Atilla
    Živković, Josip (55725)
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 7
    ISSN: 0351-7149
    Volumen: 47
    Godina: 1993
    Stranice: od 299 do 305
    Broj referenci: 5
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U radu je istraživana kakvoća toplinski obrađene "Naturel"guščjejetre, zalivene guščjom masti, u keramičkoj posudi. Pretraženiuzorci guščje jetre sadržavali su prosječno 49,9% masti, 35,8%vode, 12,2% bjelančevina i 1,04% minerala. Odlikuje ih visokaenergetska vrijednost od prosječno 2.151 kJ, pri čemu naenergestku vrijednost masti otpada 90,3% (1.942 kJ). Poprosječnom sadržaju masti, te omjeru sadržaja masti ibjelančevina (4,1:1,0), pa omjeru masti i vode (1,4:1,0) može sezaključiti da su u proizvod prerađena guščja jetra visoke kakvoće(I-II kategorije) u kojima sadržaj masti nije prelazio vrijednostod 28-42%. U senzorskoj ocjeni kakvoće pretraženi uzorci "Naturel" guščjejetre očitovali su vrlo visoklu razinu mirisa i okusa, svojstvenoujednačenu mekoelastičnu konzistenciju te svijetlosmeđu boju, štoim, uz primjereno odabrano pakiranje u keramičkim posudama dajesve atribute gurmanskog specijaliteta.

  11. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Nalaz ektoparazita Sphyrion lumpi u morskoj ribi.

    Autori:
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Živković, Josip (55725)
    Mioković, Branimir (31875)
    Časopis: Veterinarska stanica
    Broj: 4
    ISSN: 0350-7149
    Volumen: 24
    Godina: 1993
    Stranice: od 203 do 210
    Broj referenci: 15
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Na našem je tržištu sve više smrznute morske ribe iz uvoza. Pritome se gotovo redovito susrećemo s problemima koji se, prijesvega, odnose na parazitarne invazije. Osim miksosporidija Kudoaspp. i nematoda Anisakis spp. u posljednje se vrijeme na tržištusve češće nalaze i ribe invadirane ektoparazitom Sphyrion lumpiiz roda Copepoda, koji može uzrokovati organoleptičke promjenekoje dovode u pitanje higijensku ispravnost ribe. U okvirima ovograda izvršene su pretrage uzoraka smrznute škarpine (Sebastesmarinus - Typus marinus i Typus mentella). Ocjena higijenskeispravnosti riba obuhvatila je organoleptičku pretragu u smisluodredaba Pravilnika (Sl.list broj 68/89; NN RH broj 52/91) iparazitološku pretragu na ektoparazita Sphyrion lumpi.Ektoparazit Sphyrion lumpi nađen je u 11 uzoraka, što iznosi55,0% ukupnog broja pretraženih riba (n=20). Osim toga, u 11pregledanih riba otkrivene su i svojstvene upalne promjene kože ilezije u dubini mišića. Ukupno je, dakle, 55,0% pretraženihuzoraka evisceriranih smrznutih škarpina ocijenjeno higijenskineispravnim uslijed uznapredovalih organoleptičkih promjena.Invadiranu ribu treba povući iz prometa i postupcima dorade(narezivanje) osposobiti za prehranu ljudi. Invazija morske ribeektoparazitom Sphyrion lumpi ima, dakle, posve konkretnoveterinarsko-sanitarno značenje, pa je kao čimbenika uvjetnehigijenske ispravnosti odnosno higijenske neispravnosti ribevalja regulirati veterinarsko-sanitarnim propisima.

  12. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Strategija sigurnosti i unapređivanja biološke vrijednosti namirnica životinjskog podrijetla.

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Časopis: Veterinarska stanica
    Broj: 6
    ISSN: 0350-7149
    Volumen: 24
    Godina: 1993
    Stranice: od 339 do 348
    Broj referenci: 15
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Republika Hrvatska ima prirodne a po njima gospodarske,tehnološke i ostale mogućnosti proizvodnje biološki vrednijehrane. Osim potpune biološko-prehrambene vrijednosti u svezi snjezinim sastavom i građom, i takva hrana mora biti potpunosigurna, tj. higijenski ispravna, kvalitetna i na svaki druginačin posve prikladna za zdravu prehranu ljudi. Narav i veličinuproblema sigurnosti hrane i prehrane određuju javnozdravstveniaspekti njezina onečišćavanja biološkim, kemijskim i fizikalnimuzročnisima bolesti čovjeka. Kako nijedna poteškoća nialternativna tehnologija proizvodnje, sama po sebi, ne isključujepotencijalne mogućnosti onečišćenja hrane, treba proizvoditi svepotrebite, znanstveno provjerene mjere i osigurati uvjete kojijamče sigurnost hrane. Sigurnost hrane je, dakle, veoma značajan integralni,materijalizirani dio sustava prehrane i primarne zdravstvenezaštite pučanstva. Strategija sigurnosti hrane moguća je samo nanačelima dobre proizvodne (poljoprivredne, stočarske,veterinarske i prehrambeno-tehnološke) prakse na osnovamakritične procjene prihvatljiva rizika i učinkovite kontrolekritičnih točaka proizvodnje. Pri tome prednost imaju mjeredjelotvornog izravnog i potpornog posredovanja tejavnozdravstveno provjerenih činjenica. Strategija sigurnosti,uključujući i zaštitu biološke vrijednosti proizvoda obuhvaća,nadalje, koordinaciju i skladan odnos proizvođača, državne uprave(legislative i nadzora) te javnosti uopće (edukacija,izvješćivanje, znaost i struka) a provođenju mjera zaštite iunapređivanja biološke osnove proizvodnje, eliminacije rizika uprehrambenom lancu te sigurnosti hrane i prehrane u funkcijizdravlja i dobrobiti pučanstva. O svemu tome, dakle, ovisi iizvoz prehrambenih proizvoda, u prvom redu namirnica životinjskogpodrijetla.

  13. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Istraživanje mikrobiološkog zagađenja radnih površina i pribora za jelo u restauracijama zatvorenog tipa.

    Autori:
    Njari, Bela (86384)
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Časopis: Veterinarska stanica
    Broj: 5
    ISSN: 0350-7149
    Volumen: 24
    Godina: 1993
    Stranice: od 267 do 273
    Broj referenci: 13
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Tijekom 1990./91. godine pretraženo je ukupno 667 uzorakaobrisaka s radnih površina u pripremi i pri izdavanju hrane tepribora za jelo (žlica, vilica, nož i tanjur) u restauracijamazatvorenog tipa. Na osnovi zakonskih propisa ocijenjena jemikrobiološka čistoća spomenutih površina i pribora za jelo. Uuzorcima obrisaka radnih površina za pripremu hrane nađene suuvjetno patogene bakterije roda Enterococcus u 5,95 posto, tebakterije Escherichia coli i koagulaza-pozitivni stafilokoki u1,19 posto uzoraka, a na radnim površinama za izdavanje hranenađene su samo bakterije roda Enterococcus u 1,83 postoispitivanih uzoraka. Bakterije roda Enterococcus nađene su još navilicama i tanjurima u 0,90 posto odnosno 0,81 posto obrisaka.Prosječan broj izraslih kolonija bakterija (cfu-colony formingunit) bio je veći na površinama za pripremu hrane (x=11 cfu/cmý)nego na površinama za izdavanje hrane (x= 7 cfu/cmý). Na priboruza jelo bio je nazočan ovaj prosječni broj bakterija: tanjurix=300 cfu/ml, žlice i vilice x= 200 cfu/ml te noževi x=180cfu/ml. U zbirnoj ocjeni mikrobiološke čistoće bolje su ocijenjene radnepovršine za izdavanje nego radne površine u pripremi hrane. Odpribora za jelo najbolju su ukupnu mikrobiološku čistoću imalinoževi i žlice u usporedbi s tanjurima i vilicama.

  14. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Trendovi higijene namirnica u javnom zdravstvu

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Časopis: Hrvatski veterinarski vjesnik
    Broj: 3-4
    ISSN: 1330-1292
    Volumen: 21
    Godina: 1993
    Stranice: od 65 do 71
    Broj referenci: 19
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Prevencija alimentarnih infekcija i intoksikacija te biologija uzročnih agensa, pa ostaci biološki djelatnih tvari i ostalih zagađivala u namirnicama, dijagnostičke metode, problemi masovne prehrane, legislacija i ustroj nadzora, HACCP-koncepcija (Hazard Analysis Critical Control Points), strategija edukacije nadzornih organa i potrošača i ostali utjecajni čimbenici higijene i tehnologije namirnica, imaju sve veće značenje u teoriji i praksi veterinarsko-sanitarnog nadzora, posebice u svjetskom trendu emancipacije veterinarskog javnog zdravstva. Posbeno značenje u higijeni namirnica ima striktna primjena SQA (Safety-Quality-Acceptability), HACCP i ostalih suvremenih koncpecija sustavnog inspekcijskog nadzora namirnica.

  15. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Utjecaj hranidbe životinja na kakvoću i ispravnost namirnica životinjskog podrijetla

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Mioković, Branimir (31875)
    Hadžiosmanović, Mirza (15054)
    Časopis: Krmiva
    Broj: 3
    ISSN: 0023-4850
    Volumen: 36
    Godina: 1994
    Stranice: od 135 do 140
    Broj referenci: 10
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Uz genetske i neke druge ekološke čimbenike, hranidba životinja je osnova kakvoće namirnica životinjskog podrijetla. To se, prije svega, odnosi na sastav i biološku vrijednost, te na očitovanje nepoželjnih promjena, koje dovode u pitanje kakvoću i ispravnost proizvoda u prehrani ljudi. Namjerna i nenamjerna uporaba veterinarskih lijekova u stočnoj hrani, te uporaba kemijskih sredstava u zaštiti bilja, najznačajniji su putevi kemijskog zagađivanja namirnica i ugrožavanja javnog zdravstva. Razina spomenutog zagađivanja zavisi pak o boljim ili umanjenim mogućnostima uporabe spomenutih sredstava u poljoprivrednoj, stočarskoj i veterinarskoj prakis. To se odnosi na sva glavna zagađivala namirnica, i to na antibiotike, hormene i hormonima slične supstancije, antiparazitike i ostale lijekove, pesticide, mikotoksine, teške kovine i radioaktivne tvari. Spomenuta se zagađivala zajedno s enteropatogenim i ostalim bakterijama longitudinalno promeću u prehrambenom lancu. U kontekstu osiguranja ispravnosti i kakvoće namirnica značajna je i uloga dobre veterinarske prakse u okvirima SQA koncepcije koja, dakle, uključuje kakvoću, sigurnost i prihvatljivost namirnica u rpometu. S time u svezi valja naglasiti da je tradicionalni sustav kontrole manjkav u rješavanju problema "prikrivenih rizika", posebnice s obzirom na potencijalno zagađivanje namirnica enteropatogenim bakterijama i ostacima veterinarskih lijekova u proizvodima prividno zdravih životinja. Zbog toga je sustav okomito integrirane zaštite kakvoće i sigurnosti namirnica nazvan LISA-sustav supsidijaran tradicionalnim sustavima nadzora, jer uključuje kontrolu stočne hrane i dodataka stočnoj hrani, farma i pogona za proizvodnju namirnica uzduž cijeloga prehrambenog lanca, pa sve do potrošača. LISA-sustav svodi se, dakle, na totalnu kontrolu, koja uključuje pravila dobre proizvodne prakse u svim fazama proizvodnog ciklusa, uključujući proizvodnju stočne hrane i hranidbu životinja. Stoga, strategija sigurnosti u funkciji razvitka proizvodnje i nadzora kakvoće aproizvoda moguća je samo na spomenutim načelima i na implementaciji HACCP-koncepcije i ostalih suvremenih koncepcija, koje se mahom temelje na prepoznavanju i procjeni realno prihvatljiva rizika i kontrolnih točaka proizvodnje. Time one dobivaju univerzalno značenje u kontroli proizvodnog procesa od primarne proizvodnje biljaka i životinja, pa sve do gotova proizvoda i stola potrošača. U raspravi su prikazana spomenuta i ostala načela strategije sigurnosti i kakvoće namirnica u odnosu na proizvodnju hrane i hranidbu životinja.

  16. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Utjecaj hranidbe na kakvoću stočnih proizvoda

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Časopis: Krmiva
    Broj: 4
    ISSN: 0023-4850
    Volumen: 36
    Godina: 1994
    Stranice: od 195 do 199
    Broj referenci: 10
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U raspravi su izvršene procjene utjecaja hranidbe životinja na higijensku ispravnost i kakvoću stočnih proizvoda u funkciji zdrva prehrane i dobrobiti potrošača. To se prije svega odnosi na pozitivni utjecaj hranidbe na biološko-prehrambenu vrijednost i kakvoću proizvoda pa na negativne utjecaje hranidbe kao značajnog čimbenika prehrambenog lanca te strategije sigurnosti hrane i prehrane. U raspravi su prikazani javnozdravstveni, nutricionistički, etički, socijalnogospodarski, proizvodno-tehnološki i ostali čimbenici sigurnosti hranidbe životinja u funkciji sigurnosti hrane i prehrane. Prikazani su i primjeri utjecaja hrandibe na kakvoću mesa, naročito s obzirom na zaštitno djelovanje Vit.E na poželjnu boju mesa te na odstupanja u kakvoći svinjskog mesa, poznato pod nazivima blijedo, mekano i vodnjikavo meso (en. PSE), odnosno tvrdo , suho i tamno meso (en. DFD).

  17. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Nalaz bakterija Listeria spp. u mesu u Republici Hrvatskoj.

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Uhitil, Sunčica
    Hadžiosmanović, Mirza (15054)
    Naslov zbornika: 3rd World Congress Foodborne Infections and Intoxications
    Jezik: engleski
    Mjesto: Berlin, Njemačka
    Godina: 1992
    Stranice: od 501 do 505
    Skup: 3rd World Congress Foodborne Infections and Intoxications.
    Održan: od 16.06.92 do 19.06.92

  18. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Ostaci štetnih tvari u namirnicama i veterinarsko javno zdravstvo - Legislastiva i praksa

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Urednici
    Rajković-Kokanović, Nada
    Naslov zbornika: "Ostaci štetnih tvari u životinjama i njihovim tkivima"
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 1 do 4
    Skup: Ostaci štetnih tvari u životinjama i njihovim tkivima
    Održan: od 15.12.94 do 16.12.94
    Sažetak: Naš je cilj unaprijediti djelatnost veterinarsko-sanitarnog nadzora proizvoda životinjskog podrijetla koji obuhvaća ocjenu njihove higijenske ispravnosti, uključujući i pregled na nazočnost bio-rezidua i radionuklida. Veterinarsko-sanitarni nadzor je sastavnica doktrine i strategije sigurnosti hrane i prehrane koja obuhvaća potrebne mjere i uvjete dobre proizvodne prakse u cilju osiguranja sigurnosti zdravstvene ispravnosti, nepatvorenosti i podobnosti namirnica u prehrani ljudi (Živković, 1993). U odnosu na longitudinalno prometanje kemijskih zagađivala u prehrambenom lancu , na prvom su mjestu dobra proizvodna uključujući i veterinarsku praksu, monitoring te ostale mjere zaštite od zagađivanja stočne hrane te sirovine i proizvoda u tehnološkom procesu njihove obrade i prerade. To se odnosi na sva zagađiovala, i to na antibiotike, hormone, antiparazitike, pesticide, mikotoksine, biotoksine, teške kovine, radionuklide, veterinarske lijekove i sredstva za DDD te na aditive u obradi i preradi namirnica.
    Ostalo: Prof.dr.sc. Josip Živković - član organizacijskog odbora seminara "Ostaci štetnih tvari u životinjama i njihovim tkivima"

  19. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Ostaci štetnih tvari u namirnicama i veterinarsko javno zdravstvo - legislativa i praksa

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Urednici
    Rajković-Kokanović, Nada
    Naslov zbornika: Ostaci štetnih tvari u životinjama i njihovim tkivima"
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Vinkovci
    Godina: 1995
    Stranice: od 1 do 9
    Skup: Ostaci štetnih tvari u životinjama i njihovim tkivima
    Održan: od 23.02.95 do 24.02.95
    Sažetak: Naš je cilj unaprijediti djelatnost veterinarsko-sanitarnog nadzora proizvoda životinjskog podrijetla koji obuhvaća ocjenu njihove higijenske ispravnosti, uključujući i pregled na nazočnost bio-rezidua i radionuklida. Veterinarsko-sanitarni nadzor je sastavnica doktrine i strategije sigurnosti hrane i prehrane koja obuhvaća potrebne mjere i uvjete dobre proizvodne prakse u cilju osiguranja sigurnosti, zdravstvene ispravnosti, nepatvorenosti i podobnosti namirnica u prehrani ljudi (Živković, 1993). U odnosu na longitudinalno prometanje kemijskih zagađivala u prehrambenom lancu, na prvom su mjestu dobra proizvodna, uključujući i veterinarsku praksu, monitornig te ostale mjere zaštite od zagađivanja stočne hrane te sirovina i proizvoda u tehnološkom procesu njihove obrade i prerade. To se ofnosi na sva zagađivala, i to na antibiotike, hormone, antiparazitike, pesticide, mikotoksine, biotoksine, teške kovine, radionuklide, veterinarske lijekove i sredstva za DDD te na aditive u obradi i preradi namirnica.
    Ostalo: Prof.dr.sc. Josip Živković, član organizaciojskog odbora seminara

  20. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Kakvoća i higijenska ispravnost mesa u funkciji unapređivanja peradarstva

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Njari, Bela (86384)
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Urednici
    Mudrić, Slobodan
    Naslov zbornika: Zbornik Peradarski dani
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 953-96259-0-4
    Stranice: od 58 do 67
    Skup: Savjetovanje Peradarski dani
    Održan: od 05.10.94 do 07.10.94

  21. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: HACCP- koncepcija sanitacije u klaonici kunića

    Autori:
    Njari, Bela (86384)
    Živković, Josip (55725)
    Urednici
    Vinković, Bara
    Naslov zbornika: Dezinf., dezins., deratiz.- u zaštiti zdravlja životinja i očuvanju okoliša
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-96576-0-1
    Stranice: od 173 do 180
    Skup: Znanstvenostručni skup s međunarodnim sudjelovanjem - Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija u zaštiti zdravlja životinja i očuvanju okoliša
    Održan: od 28.09.95 do 30.09.95
    Sažetak: U raspravi su prikazani industrijksa klaonička obrada kunića, HACCP-koncepcija veterinarsko-sanitarnog nadzora te uloga i značenje mjera sanitacije u klaonici kunića. Na prvom su mjestu propisani veterinarsko-sanitarni normativi, koji u posljednje vrijeme dobivaju na značenju u okvirima suvremenih koncepcija (HACCP i dr.) te suvremenih postupaka sanitacije u klaonici kunića (CIP i dr.). Bez tih se koncepcija ne mogu osigurati potrebite mjere sprečavanja i kontrole zagađivanja mesa kunića enteropatogenim (salmonella spp.) i ostalim patogenim (Staphylococcus, Listeria spp.) i gnjiležnim bakterijama.

  22. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: The Weights of fresh, salted, pressed, smoked and matured Hams

    Autori:
    Matoković, Josip
    Sviben, Marijan
    Živković, Josip (55725)
    Urednici
    Stekar, Jasna
    Naslov zbornika: Zb. Biotehniške fak. v Ljubljani: Perspektive proizvodnje različnih vrst mesa
    Jezik: engleski
    Mjesto: Ljubljana, Slovenija
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 0459-6404
    Stranice: od 191 do 195
    Skup: 3. mednarodni simpozij "Živinorejski znanstveni dnevi" Perspektive proizvodnje različnih vrst mesa
    Održan: od 26.09.95 do 29.09.95

  23. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Strategija sigurnosti i unapređivanja biološke vrijednosti namirnica životinjskog podrijetla

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Urednici
    Katica, Dijana
    Naslov zbornika: Zbornik radova Hrvatska: Biološki vrednijom hranom u Europu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-6387-01-8
    Stranice: od 46 do 50
    Skup: Hrvatska: Biološki vrednijom hranom u Europu
    Održan: od 25.05.95
    Ostalo: Prof.dr.sc. Josip Živković - član izdavačkog odbora

  24. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Trendovi higijene namirnica u javnom zdravstvu.

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 59 do 60
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.06.93 do 25.06.93

  25. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Novi postupci nadzora u ocjeni bakteriološke ispravnosti junećeg mesa.

    Autori:
    Mioković, Branimir (31875)
    Kovačić, Mijo
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 61 do 0
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.06.93 do 25.06.93

  26. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Nalaz i higijensko značenje bakterija Listeria spp. u mesu.

    Autori:
    Uhitil, Sunčica
    Živković, Josip (55725)
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 62 do 0
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.06.93 do 25.06.93

  27. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Ocjena mikrobiološke kakvoće gotovih jela od mesa.

    Autori:
    Petani, Nada
    Živković, Josip (55725)
    Rukavina, Vladimir
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 63 do 0
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.04.93 do 25.06.93

  28. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Istraživanje higijenske kakvoće krvi kao sirovine u industriji mesa.

    Autori:
    Horčička, Marija
    Hadžiosmanović, Mirza (15054)
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 64 do 0
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.06.93 do 25.06.93

  29. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Mikrobiološka kakvoća ovčjeg mesa.

    Autori:
    Kadrija, Rrustem
    Hadžiosmanović, Mirza (15054)
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 65 do 0
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.06.93 do 25.06.93

  30. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Prevalencija iksrice Cysticercus bovis s. inermis s posebnim obzirom na patohistološke promjene.

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Velimirović, Dragan
    Džaja, Petar
    Grabarević, Željko
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 66 do 0
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.06.93 do 25.06.93

  31. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Ocjena kakvoće "Naturel" guščje jetre.

    Autori:
    Mioković, Branimir (31875)
    Ko˘sz, Atilla
    Živković, Josip (55725)
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 67 do 0
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.06.93 do 25.06.93

  32. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Istraživanje bakteriološke ispravnosti proizvoda od jaja.

    Autori:
    Pranjić, Darinka (37115)
    Sambolek, Božena
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 71 do 0
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.06.93 do 25.06.93

  33. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Nalaz ektoparazita Sphyrion lumpi u morskoj ribi.

    Autori:
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Živković, Josip (55725)
    Mioković, Branimir (31875)
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 72 do 0
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.06.93 do 25.06.93

  34. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Značenje virusa za higijenu namirnica animalnog podrijetla

    Autori:
    Njari, Bela (86384)
    Madić, Josip
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 73 do 0
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.06.93 do 25.06.93

  35. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Nalaz bakterija Salmonella spp. u mesu peradi na zagrebačkom tržištu

    Autori:
    Jakšić, Slavica
    Urednici
    Sulimanović, Đuro
    Naslov zbornika: Veterinarska znanost i struka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 74 do 0
    Skup: Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka".
    Održan: od 24.06.93 do 25.06.93

  36. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Novija saznanja o procjeni biološke vrijednosti namirnica životinjskog podrijetla

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Hadžiosmanović, Mirza (15054)
    Mioković, Branimir (31875)
    Njari, Bela (86384)
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Urednici
    Katica, Dijana
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka referata savjetovanja "Prehranom do zdravlja"
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 1 do 5
    Skup: Međunarodni sajam medicina i tehnika 94. Savjetovanje: "Prehranom do zdravlja"
    Održan: od 25.05.94
    Sažetak: Iz poznavanja evolucije prehrane a i inače iz znanosti o prehrani nedvojbeno proistječe da su namirnice životinjskog podrijetla osnova biološki vrijedne prehrane u funkciji rasta, razvitka i održavanja fiziološke sposobnosti organizma. Ne ulazeći u procjene biološke vrijednosti namirnica u odnosu na hranidbene potrebe čovjeka valja naglasiti da se mijenjaju tradicionalna shvaćanja o vrijednosti namirnica kao izvora energije. To se u najvećoj mjeri odnosi na lipide. U svezi navedenog valja naglasiti da svojstveni sastav lipida, posebice u odnosu na masne kiseline i kolesterol daju svinjskom mesu stanovite nutricionističke prednosti. Spoemnute se spoznaje odnose i na meso kunića kojemu zbog umanjene količine lipida, kolesterola, odnosno uvećane količine bjelančevina i minerala mnogi pridaju posebne nutricionističke prednosti u odnosu na ostale vrste mesa.Riba, pak, s obziorm na kemijski sastav, energetsku vrijednost i sadržaj zaštitnih tvari nimalo ne zaostaje za mesom i drugim namirnicama. Što više, zbog znatnijeg sadržaja nekih vitamina i oligoelemenata te zbog bolje probavljivosti bjelančevina, riba može imati i veću biološku vrijedmost u odnosu na meso životinja za klanje. Suvremena razmišljanja o kakvoći mesa i ostalih namirnica ukazuju da će u budućnosti njihove proizvodnje i potrošnje dobivati na značenju slijedeća tri osnovna činioca: 1. primjena normizacije na osnovi vrednovanja njihova sastava i kakvoće; 2. unapređivanje kakvoće na sonovi postignuća u području genetike, hranidbe i organizacije uzgoja životinja; i 3. izrada modela potrošnje namirnica u odnosu na navike, zdravstvewne potrebe i moguće promjene u načinu prehrane naroda.
    Ostalo: prof.dr.sc. Josip Živković - član organizacijskog odbora

  37. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj hranidbe na kakvoću i ispravnost namirnica životinjskog podrijetla

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Mioković, Branimir (31875)
    Hadžiosmanović, Mirza (15054)
    Urednici
    Zlatić, Hrvoje
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka: Proizvodnja stočne hrane i hranidba
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 49 do 50
    Skup: Savjetovanje: Proizvodnja stočne hrane i hranidba
    Održan: od 06.10.93 do 09.10.93
    Sažetak: Uz genetske i neke druge ekološke čimbenike, hranidba životinja je osnova kakovće namirnica životinjskog podrijetla. To se, prije svega, odnosi na sastavi biološku vrijednost, te na očitovanje nepoželjnih promjena, koje dovode u pitanje kakvoću ispravnosti proizvoda u prehrani ljudi. Namjerna i nanamjerna uporaba veterinarskih lijekova u stočnoj hrani, te uporaba kemijskih sredstava u zaštiti bilja, najznačajniji su putevi kemijskog zagađivanja namirnica i ugrožavanja javnog zdravstva. Razina spomenutog zagađivanja zavisi pak o boljim ili umanjenim mogućnostima uporabe spomenutih sredstava u poljoprivrednoj, stočarskoj i veterinarskoj praksi. To se odnosi na sva glavna zagađivala namrincia, i to na antibiotike, hormone i hormonima slične supstancije, antiparazitike i ostale lijekove, pesticide, mikotoksine, teške kovine, radioaktivne tvari. Spomenuta se zagađivala zajedno s enteropatogenim i ostalim bakterijama longitudinalno promeću u prehrambenom lancu. U kontekstu osiguranja ispravnosti i kakvoće namirnica značajna je i uloga dobre veterinarske prakse u okvirima SQA koncepcije koja, dakle, uključuje kakvoću, sigurnost i prihvatljivost namirnica u prometu. S time u svezi valja naglasiti da je tradicionalni sustav kontrole manjkav u rješavanju problema "prikrivenih rizika", posebice s obzirom na potencijalno zagađivanje namirnica enteropatogenim bakterijama i ostacima veterinarskih lijekova u proizvodima prividno zdravih životinja. Zbog toga je sustav okomito integrirane zaštite kakvoće i sigurnosti namirnica nazvan LISA-sustav supsidijaran tradicionalnim sustavima namirnica uzduž cijeloga prehrambenog lanca, pa sve do potrošača. LISA-sustav svodi se, dakle, na totalnu kontrolu, koja uključuje pravila dobre proizvodne prakse u svim fazama proizvodnog ciklusa, uključujući proizvodnju stočne hrane i hranidbu životinja. Stoga, strategija sigurnosti u funkciji razvitka proizvodnje i nadzora kakvoće proizvoda moguća je samo na spomenutim načelima i na implementaciji HACCP-koncepcije i ostalih suvremenih koncepcija koje se mahom temelje na prepoznavanju i procjeni realno prihvatljiva rizika i kontrolnih točaka proizvodnje. Time one dobivaju univerzqalno značenje u kontroli proizvodnog procesa od primarne proizvodnje biljaka i životinja, pa sve do gotova proizvoda i stola potrošača. U raspravi su prikazana spomenuta i ostala načela strategije sigurnosti i kakvoće namirnica u odnosu na proizvodnju hrane i hranidbu životinja.
    Ostalo: Prof.dr.sc. Josip Živković, član programskog odbora

  38. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Proizvodnja i ocjena kakvoće paniranih proizvoda od mesa peradi

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Mioković, Branimir (31875)
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Vodopija, Snježana
    Urednici
    Lovrić, Tomislav
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka 2. hrvatskog kongresa prehrm tehn., biotehn. i nutricionista
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 55
    Skup: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.07.94 do 17.09.94
    Sažetak: U radu su prikazani tehnologija proizvodnje te rezultati kemijske i bakteriološke pretrage u oblikovanim, paniranim i pečenim proizvodima od mesa peradi. Ukazuje se na razlike u postupcima utvrđivanja i parametrima kemijskog sastava paniranih proizvoda u odnosu na europske standarde, kao i na pokazatelje mikrobiološke kakvoće proizvoda. Utvrđena razina zagađenja ukazuje na potrebu da se Listeria spp. zbog njihova javnozdravstvenog značenja uvrste u monitoring-program veterinarsko-sanitarnog nadzora u proizvodnji i u prometu mesa peradi u Republici Hrvatskoj, na način kako je to učlinjeno u Europskoj uniji i SAD.

  39. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Higijensko značenje i dokaz Campylobacter jejuni et coli u mesu.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 03.10.91
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 156
    Sažetak: Istraživana je prevalencija Campylobacter jejuni et coli uobriscima s površine trupa i iz pleurovisceralne šupljine pilića(brojlera) nakon klanja i obrade u industrijskoj i u obrtničkojklaonici i u maloprodaji, pa u obriscima s površine trupovasvinja i goveda zaklanih u industrijskoj klaonici. Za izolacijuspomenutih bakterija upotrijebljene su četiri selektivne hranjivepodloge (Campylobacter beskrvna podloga (mod. CCDA-Prestonpodloga), "Zagrebačka podloga", Blaser-Wangova podloga iButzlerova podloga) a uvjeti potrebne mikroaerofilije uinkubaciji postignuti su na tri načina, i to upotrebom Fortnerovanačela, upotrebom anaerobnog lonca s generatorima plina u omotu(Gas generator box "Campylobacter" i Campy_pak Plus) te postupkaizgaranja metanola u anaerobnom loncu. Iz dobivenih rezultatakoji su dijelom provjereni u Worcester Royal Infirmary,Worcester, England, vidljivo je da se broj pozitivnih nalazaC.jejuni et coli kreće u granicama od 10-54% u uzorcima izindutrijske klaonice, odnosno 6-23% u uzorcima mesa pilića izobrtničke klaonice. Broj pozitivnih nalaza C.jejuni et coli uuzrocima mesa pilića u maloprodaji koji su potjecali izindustrijske klaonice kretao se u granicama od 1-31% a u uzorcimamesa pilića koji su potjecali iz obrtničke proizvodnje ugranicama od 0-17%. Iz prikazanih je rezultata, nadalje, vidljivoda broj pozitivnih nalaza C.jejuni et coli u svinjskom mesuiznosi prosječno 7,2%, a u goveđem 4,7%. Najveći broj pozitivnih nalaza polučen je s pomoću upotrebeCampylobacter beskrvne selektivne podloge (mod.CCDA-Prestonpodloga) i to u mikroaerofilnim uvjetima inkubacije koji supostignuti izgaranjem metanola. Ako se apstrahiraju razlikeizmeđu upotrijebljenih postupaka izolacije onda je redosljedprevalnecije C.jejuni et coli u mesu slijedeći: meso pilića s15,7%, meso svinja s 7,2% i meso goveda s 4,7% pozitivnih nalaza. U raspravi su prikazana načela suvremene organizacijeveterinarsko-sanitarnog nadzora u svrhovitoj kontroli zagađenjamesa sa C.jejuni et coli (HACCP-koncepcija).


  40. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Higijensko značenje i postupci izolacije Listeria monocytogenes u mesu.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 09.06.93
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 130
    Sažetak: Istraživani su prevalnecija i učinkovitost različitih postupakaizolacije i determinacije bakterija Listeria spp. u 477 uzorakamesa teladi, junadi, goveda, svinja i pilića te usitnjena,miješanog goveđeg i svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj.Istraživanjem su obuhvaćeni uzorci različitih vrsta i kategorijamesa neposredno nakon obrade u industrijskim i obrtničkimklaonicama, te u prometu na malo. U istraživanjima suupotrijebljena tri postupka izolacije i kulturelno-morfološkedeterminacije Listeria spp. u mesu, i to: 1) postupak tzv. hladneinkubacije i selektivne izolacije spomenutih bakterija pomoćuL-bujona (Merck, Nr. 10985) i L-agara (Merck, Nr. 10986;Merck-postupak); 2) postupak koji uključuje predobogaćivanje uUVM-bujonu te naknadno obogaćivanje u Fraserovoj otopini iselektivnu izolaciju pomoću MOX-agara (USDA/FSIS-postupak); 3)postupak koji uključuje predobogaćivanje u UVM 1-bujonu("Biolife", No. 401598), naknadno obogaćivanje u UVM 2-bujonu("Biolife", No. 401599) i izolaciju pomoću Listeria Palcam agara("Biolife", No. 401604; "Bilife"-postupak). Iz dobivenih je rezultata razvidno da se je "Biolife"-postupakizolacije Listeria spp. iz mesa pokazao po broju pozitivnihnalaza (30,0%, n=130) za više nego dvostruko djelotvornijim uodnosu na USDA/FSIS-postupak (13,7%, n=117), odnosno zasedmerostruko djelotovornijim u odnosu na Merck-postupak (4,3%,n=230). Broj pozitivnih nalaza Listeria spp. iznosio je, uzupotrbu sva tri spomenuta postupka, 51,5% u usitnjenom mesu(n=68), 36,7% u goveđem mesu (n=30), 12,8% u svinjskom mesu(n=39), 7,7% u telećem mesu (n=13), 5,6% u piulećem mesu (n=36)te 3,8% u junećem mesu (n=291) ili sveukupno 13,6% u svimpretraženim uzorcima različitih vrsta i kategorija mesa (n=477). Izolirani sojevi Listeria spp. (n=65, 13,6%) biokemijski sudeterminirani i potvrđeni u referalnom centru u Zagrebu, kao L.monocytogenes 54 soja (11,3%), L.innocua 9 sojeva (1,9%), iL.ivanovii 2 soja (0,4%). Utvrđena razina zagađenja ukazuje na potrebu da se Listeria spp.zbog njihova javnozdravstvenog značenja uvrste umonitoring-programe u okvirima veterinarsko-sanitarnog nadzora uproizvodnji i u prometu mesa u Republici Hrvatskoj, na način kakoje to učinjeno u Europskoj zajednici i SAD.


  41. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Ocjena kakvoće bijelih mesnatih svinja na liniji klanja u "ABC Pomurka".
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 15.05.91
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 105
    Sažetak: Proizvodnja svinjskog mesa zauzima vrlo značajno mjesto u ukupnojproizvodnji i potrošnji mesa u našoj zemlji. U okvirima"ABCPomurka" u Murskoj Soboti podignuta je nova farma svinjaNemščak, sa zadatkom da se u njoj proizvodi kvalitetno svinjskomeso za domaće tržište i za izvoz. U okviru ove rasprave istražena je i priakzana kakvoća mesasvinja čiste pasmine švedski Landrace i križanaca F2-generacijesa Pietrainom odnosno njemačkim Landraceom. Na osnovi dobivenihrezultata može se zaključiti da je kakvoća mesnatih svinjazadovoljavajuća s mogućnošću daljnjeg poboljšanja. Tovljenike odlikuje klaonička masa od prosječno 78,43 kg, prinosmesa od 32,56 kg odnosno 40,16% i prosječna debljina leđneslanine od 25,70 mm i duljine polovica od prosječno 78,51 cm, pase prema spomenutom standardu tovljenici mogu razvrstati uskupinu mesnatih svinja. Meso je u prosjeku svijetlocrvene boje, vlažno, mekanekonzistencije i osrednje sposobnosti vezanja vode, a pH sepostepeno smanjuje (pH1=5,96) a nakon 24 sata očituje prosječnuvrijednost od pH2=5,65. U pogledu mesnatosti i istraženihpokazatelja kakvoće prednosti su na strani mesa križanih svinjasa Pietrainom i njemačkim Landraceom. Svi rezultati i navodi uliteraturi ukazuju da bolje izraženu mesnatost svinja pratitendencija razvoja blijedog, vodnjikavog i mekanog mesa(BMV-meso).


  42. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Istraživanje kakvoće goveđeg mesa na liniji klanja.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 30.12.91
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 89
    Sažetak: U okvirima ove rasprave istražena je klaonička vrijednost ikakvoća mesa goveda svih kategorija na liniji klanja jedne mesneindustrije tijekom 1986. do 1990. godine. Ocjena kakvoće trupovai polovica goveda na liniji klanja izvršena je po odredbamastandrada JUS E.C.1.022/1974. Tijekom pet godina ocijenjeno je 80.761 grlo goveda svihkategorija. U odnosu na ukupan broj teladi je bilo 5,64%, ajunadi 77,99% dok su odrasla goveda prezentirana u količini od16,73%. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da je kakvoćateladi bila znatno slabija u odnosu na kakvoću junadi i odraslihgoveda. Telad je prezentirala prosječna živa masa od x= 171,73kgi prosječna masa toplog trupa od x=94,45 kg uz prosječni randmanod 55%. U postupcima ocjene prema, spomenutom standardu, najvećibroj teladi svrstan je u II. klasu (82,93%), a daleko manji broju I. klasu (10,84%(. U ekstra (E) klasu tijekom pet godina nijesvrstan niti jedan teleći trup, dok je 6,59% telećih trupovasvrstano izvan klasa. Prosječna je, pak, masa junadi iznosilax=442,82 kg, a prosječna masa toplih polovica x=252,72 kg, dok jeprosječni randman bio x=57,07%. Juneće polovice su uglavnom bileu značajno manjoj mjeri prisutne (x=7,78%, odnosno x=1,81%), a0,28% polovica ocijenjeno je izvan klasa. Odrasla goveda odlikujeprosječna živa masa od x= 522,94 kg i prosječna masa toplihpolovica x=255,81 kg te prosječno klaoničko iskorištenje(randman) x= 48,92%. Polovice odraslih goveda u 70,82% slučajevačine I.klasu i u 19,48% slučajeva II. klasi, a III. klasa je bilaprisutna u 8,55% slučajeva. Izvan klasa bilo je svrstano 1.16%goveđih polovica. Postojeću subjektivnu ocjenu kakvoće goveđeg mesa na linijiklanja potrebno je nadopuniti objektivnim pokazateljima kakvoćemesa.


  43. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Istraživanje higijensko-tehnoloških pokazatelja rasijecanja junećeg mesa pod nazivom "milanski rez".
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 08.03.91
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 46
    Sažetak: Milanski rez predstavlja dio mesa zadnje juneće četvrtine, kojise dobiva klanjem junadi obaju spolova starosti najviše do 18mjeseci. Milanski rez nastaje rasijecanjem juneće polovice između9. i 10. rebra, odnosno leđnih kralježaka. Sa zadnje četvrtine sezatim odvaja trbušna stijenka (potrbušina) rezom koji počinje odkoljenog nabora preko slabinskog dijela i preostala četiri rebra.Rez od prednjeg dijela zdjeličnih kostiju ide paralelno skralješnicom na rastojanju od 18-20 cm. Na ovaj način semilanskim rezom dobiva but u užem smislu te slabinski dio i dioprsne oblasti kičmenog stupa s pripadajućim rebrima i mišićima. Konfekcioniranjem milanskog reza u meso bez kostiju, dobivaju seslijedeći osnovni dijelovi: pisana pečenica, leđa, kuk,unutrašnja butina, crna pečenica, bijela pečenica, ruža. Prema podacima ispitivanja milanski rez sadrži u prosjeku 17,15%kostiju, 4,97% masnog i vezivnog tkiva i 52,86% konfekcioniranogjunećeg mesa bez kostiju. Iskorištenje milanskog reza pri proizvodnji junećeg mesa bezkostiju za domaće tržište u skladu sa zakonskim propisima okategorizaciji junećeg mesa, iznosi: E kategorije 3,87%, I.kategorije 42,15%, II. kategorije 6,84% i III. kategorije 4,24%.


  44. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Istraživanje bakteriološke kakvoće polutrajnih kobasica.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 12.06.91
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 75
    Sažetak: U raspravi su prikazani rezultati analize bakteriološke kakvoćepolutrajnih kobasica koje su proizvedene na osnovi proizvođačkespecifikacije u Industriji mesa "Križevčanka" u Križevima uperiodu od 1985-1989. godine. Iz dobivenih je rezultata vidljivoda propisane uvjete bakteriološke ispravnosti nije zadovoljilo3,5% u odnosu na ukupni broj pretraženih uzoraka kobasica(n=607). Propisane uvjete bakteriološke ispravnosti zadovoljilisu svi pretraženi uzorci "Alpske kobasice", "Savske kobasice" i"Moslavačke kobasice". Broj bakteriološki neispravnih uzoraka"Kalničke kobasice", "Domaćeg jegera" i "Mortadele" iznosio je9,5%, 2,8% i 10,3% odnosno 6,7% u odnosu na ukupni brojpretraženih uzoraka spomenutih kobasica (n=313). Uzorkomneispravnosti je zagađenje nadjeva kobasica sulfit-reduktivnimklostridijama. Spomenuti se rezultati bakteriološke pretrage mogutumačiti upotrebom mesa lošije kakvoće te iznutrica, kožica izačina za koje je sirovine poznato da su lošije mikrobiološkekakvoće.


  45. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Tehnološko značenje mikroorganizama u proizvodnji trajnih kobasica. Izbor iz literature.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 13.05.92
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 75


  46. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Istraživanje mikrobiološke kakvoće gotovih jela od mesa
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 05.05.93
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 40
    Sažetak: U raspravi su prikazani rezultati istraživanja mikrobiološkekakvoće gotovih jela od mesa u limenci i uzoraka smrznutihgotovih jela od mesa proizvedenih u poduzeću "Zagrepčanka",Zagreb. Interpretacija rezultata izvršena je po odredbama Pravilnika(Sl.list broj 45/1983 i Narodne novine RH broj 52/91). Dobivenirezultati pokazuju da primijenjena tehnolgoija osiguravaproizvodnju higijenski ispravnih proizvoda. O tome svjedoćipodatak da su pretraženi uzorci gotovih jela u limenkama upotpunosti zadovoljili odredbe citiranog Pravilnika, dok susmrznuta gotova jela odstupala od propisanih normativa na raziniod 2,8%. U raspravi je istaknuta potreba da u zakonske propise valjauvrstiti pouzdane i brze postupke mikrobiološke pretrage te normeuzorkovanja i interpretacije rezultata pretrage u cilju kontrolekritičnih točaka i mikrobiološkog nadzora sirovina i stalnognadzora cjelokupnog tehnološkog procesa proizvodnje.


  47. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Istraživanje veterinarsko-sanitarnih uvjeta klanja peradi
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Autor: AGANOVIĆ IBRAHIM
    Datum obrane: 14.10.92
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 88
    Sažetak: U okvirima ove rasprave istraživani su veterinarsko-sanitarni itehničko-tehnološki uvjeti projektiranja i izgradnje obrtničkeklaonice peradi pa mikrobiološka ispravnost, kakvoća i tržišnavrijednost mesa tovljenih pilića (brojlera) u spomenutojklaonici. Dosljednom primjenom veterinarsko-sanitarnih propisa i na osnoviprimjerenog tehnološkog projekta moguće je projektirati iizgraditi komunalnu, obrtničku klaonicu peradi, koju ovisno okapacitetu klanja i obrade (do 500 pilića/dan) odlikuju skromnigabariti (40-50m2) i pretežno manualna obrada sa vrlo skromnomupotrebom po tehničko-tehnološkim osobinama nedostatne opreme zaomamljivanje, iskrvarenje, šurenje, čerupanje i evisceracijupilića. U takvoj propisno izgrađenoj i opremljenoj klaonici i uzstriktnu primjenu propisa o veterinarsko-sanitarnoj kontroli ihigijeni proizvodnje, može se proizvoditi meso pilića koje je pomikrobiološkoj ispravnosti i pokazateljima kakvoće bolje ili jena razini mesa pilića iz industrijskih klaonica. To se prijesvega odnosi na stupanj kontaminacije mesa enteropatogenimbakterijama (Salmonella spp. i Campylobacter spp.) te naučestalost tehnoloških grešaka na mesu nastalih tijekom životapilića odnosno tijekom klaoničke obrade. Zbog očitovanjaspomenutih grešaka i drugih nedostataka 21,8% pregledanih trupovanije bilo moguće razvrstati u najbolju klasu, 5,8% trupova jerazvrstano van klase a 0,96% trupova je poveterinarsko-sanitarnim propisima ocijenjeno higijenskineispravnim za javnu potrošnju.


  48. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Istraživanje bakteriološke kakvoće mesa ovaca
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Autor: AGANOVIĆ IZET
    Datum obrane: 07.07.93
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 46
    Sažetak: Istraživana je mikrobiološka ispravnost mesa ovaca i janjadizaklanih na uobičajeni način u klaonicama u Prizrenu, Prištini iLipjanu. Od ukupno 63 pretražena uzorka mesa prekomjeran brojmezofilnih bakterija utvrđen je u 41 uzorku ili 65,1%. U svimuzorcima (63 uzorka ili 100,0%) utvrđena je Escherichia coli, doksu sulfitoreduktivne klostridije utvrđene u 35 uzoraka ili 55,6%.Bakteriološkom su pretragom osim nazočnosti limitiranih vrstabakterija utvrđene i Streptococcus faecalis, Bacillus megaterium,Alcaligenes faecalis te plijesni roda Mucor i Penicillium. Niti ujednom pretraženom uzorku (n=63) nisu utvrđene Salmonella spp.,S.aureus i Proteus spp. Prema odredbama Pravilnika (Sl.list45/83; NN RH 52/91) niti jedan od pretraženih uzoraka mesa nijeudovoljio uvjetima propisanim u čl.5. tč.1., dok se ukupno 35uzoraka mesa (55,6%) treba smatrati higijenski neispravnim zbognalaza sulfitoreduktivnih klostridija.


  49. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Značenje nalaza Cysticercus bovis s.inermis u procjeni higijenske ispravnosti goveđeg mesa.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 23.07.93
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 87


  50. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Yersinia enterocolitica u mesu i mesnim prerađevinama.
    Fakultet: Medicinski u Zagrebu
    Datum obrane: 22.05.91
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 102
    Sažetak: Istraživana je prikladnost metodike za izolaciju Yersiniaenterocolitica koja je opisana u literaturi upotrebom čistihbakterijskih kultura. Također, istraživan je stupanj zagađenjamesa, mesnih prerađevina u različitim fazama njihove proizvodnje,te površina i pribora u pogonu MI "Gavrilović". Pored navedenog,istraživana je mogućnost rasta i razmnožavanja Y.enterocolitica umesnim prerađevinama tijekom pohrane, dinamike rasta prirazličitim temperaturama, te osjetljivost prema dezinfekcijskimsredstvima i antibioticima. Rezultati istraživanja provedenihkomparativno na tri različite hranjive podloge pokazala su da jeERT (enterogel rapid test) podloga za dokaz i izolaciju Y.enterocolitica iz mesa i mesnih prerađevina najprikladnija, jersu se na toj podlozi sumnjive kolonije jasno razlikovale oddrugih već u vremenu od 24 sata što je sa stanovišta higijenenamirnica zbog njihove upotrebljivosti izuzetno značajna. Iz ukupno 1224 uzoraka mesa, mesnih prerađevina, brisova spovršina i pribora izolirano je 6 sumnjivih sojevaY.enterocolitica no naknadnom serološkom tipizacijom ibiokemijskom determinacijom samo jedan soj pripada spomenutojvrsti. Istraživanjem mogućnosti rasta i razmnožavanjaY.enterocolitica u mesnim prerađevinama tijekom pohrane utvrđenoje da uobičajeni način čuvanja namirnica na temperaturi do +4řCpovoljno djeluje na mogućnost njenog razmnožavanja. Izolirani sojY.enterocolitica bio je gotovo potpuno rezistentan na većinuantibiotika koji se koriste u veterinarskoj i humanoj medicini,izuzev gentamicina i kloramfenikola na koja je pokazao slabuosjetljivost. Kemijska dezinfekcijska sredstva koja se koriste umesnoj industriji u programima sanitacije pokazala su se u odnosuprema vrsti Y.enterocolitica veoma učinkovitim. Posebno se toodnosi na upotrebu klornih preparata, čija je primjena uuobičajenim koncentracijama onemogućavala rast i razmnožavanje.


  51. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Istraživanje opsega onečišćenja mesa peradi salmonelama i mikrobiološke čistoće u restoranima "Studentskog centra" u Zagrebu.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 25.11.95
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 88
    Sažetak: Analizirani su rezultati pretraga 910 uzorak mesa i iznutrica peradi na Salmonella spp. te rezultati bakteriološke pretrage 389 uzoraka proizvoda uključujući i gotova jela od mesa peradi te 2.005 uzoraka obrisaka i otisaka s radnih površina, pribora za jelo i ruku uposlenih djelatnika u restoranima "STudenstkog centra" u Zagrebnu. Također, procijenjeni su higijensko-tehnološki uvjeti pripreme gotovih jela u spomenutim restoranima. Meso i iznutrice peradi, kao značajen sirovine realnim su mikrobiološkim rizikom pripreme gotovih jela i obroka hrane, jer su onečišćeni salmonelama na visokoj razini od 8,6%. Od izoliranih serovarova Salmonella spp. u mesu peradi najčešće je izolirana S. typhimurium a izolirana je i S. enteritidis. S obzirom, pak, na negativni nalaz Salmonella spp. i ostalih uvjetno špatogenih bakterija u svim pretraženim uzorcima proizvoda (n=241) i gotvoih jela (n=148) od mesa peradi te u obriscima i isppircima s radnih površina, pribora za jelo i ruku uposlenih djelatnika, može se smatrati da je mikrobiološki rizik prehrane u restoranima "Studentskog centra" nba primjerenoj razini kontrole kritičnih točaka proizvodnje gotvoih jela. No, to ne znači da spomenute i ostale uvjete ne treba stalno nadzirati (monitoring) i unapređivati sukladno odrednicama HACCP koncepcije.


  52. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Higijensko značenje i postupci izolacije Listeria monocytogenes u mesu
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 09.06.93
    Broj stranica: 130
    Autor: Uhitil doktor Sunčica
    Rad: Doktorat


  53. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Higijensko značenje i dokaz Campylobacter jejuni et coli u mesu
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 03.10.91
    Broj stranica: 156
    Autor: Pranjić doktor Darinka
    Rad: Doktorat


  54. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ocjena kakvoće bijelih mesnatih svinja na liniji klanja u "ABC Pomurka".
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 15.05.91
    Broj stranica: 105
    Autor: Buković magistra Branka
    Rad: Magisterij


  55. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Istraživanje kakvoće goveđeg mesa na liniji klanja.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 30.12.91
    Broj stranica: 89
    Autor: Borić magistar Ante
    Rad: Magisterij


  56. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Istraživanje higijensko-tehnoloških pokazatelja rasijecanja junećeg mesa pod nazivom "milanski rez".
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 08.03.91
    Broj stranica: 46
    Autor: Gašparac magistra Nevenka
    Rad: Magisterij


  57. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Istraživanje bakteriološke kakvoće polutrajnih kobasica.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 12.06.91
    Broj stranica: 76
    Autor: Majnarić magistra Zorica
    Rad: Magisterij


  58. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Tehnološko značenje mikroorganizama u proizvodnji trajnih kobasica. Izbor iz literature.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ADLER NEVENKA
    Datum obrane: 13.05.92
    Broj stranica: 75
    Autor: Horvat magistra Darija
    Rad: Magisterij


  59. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Yersinia enterocolitica u mesu i mesnim prerađevinama.
    Fakultet: Medicinski u Zagrebu
    Datum obrane: 22.05.91
    Broj stranica: 101
    Autor: Noso magistra Marija
    Rad: Magisterij


  60. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Istraživanje mikrobiološke kakvoće gotovih jela od mesa.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 05.05.93
    Broj stranica: 40
    Autor: Petani magistra Nada
    Rad: Magisterij


  61. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Istraživanje veterinarsko-sanitarnih uvjeta klanja peradi.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 14.10.92
    Broj stranica: 87
    Autor: Kozačinski magistar Josip
    Rad: Magisterij


  62. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Istraživanje bakteriološke kakvoće mesa ovaca
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 07.07.93
    Broj stranica: 46
    Autor: Kadrija magistar Rrustem
    Rad: Magisterij


  63. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Značenje nalaza Cysticercus bovis s. inermis u procjeni higijenske ispravnosti goveđeg mesa.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Datum obrane: 23.07.93
    Broj stranica: 87
    Autor: Velimirović magistar Dragan
    Rad: Magisterij


  64. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Istraživanje opsega onečišćenja mesa peradi salmonelama i mirkobiološke čistoće u restoranima "Studentskog centra" u Zagrebu.
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 25.11.95
    Broj stranica: 88
    Autor: Kuvačić dipl.vet. Katica
    Rad: Magisterij


  65. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ustroj veterinarsko-sanitarnog nadzora u međunarodnom prometu namirnica s posebnim obzirom na Republiku Capo Verde
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 12.10.95
    Broj stranica: 93
    Autor: Dwamena student Perdita Hilary
    Rad: Diplomski rad


  66. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ocjena mikrobiološke ispravnosti mesa peradi
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
    Datum obrane: 02.12.94
    Broj stranica: 21
    Autor: Sakalieva student Todorka
    Rad: Diplomski rad


  67. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ocjena kakvoće junećeg mesa na liniji klanja u MI PIK-a Vrbovec
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 10.02.95
    Broj stranica: 41
    Autor: Hranilović student Zoran
    Rad: Diplomski rad


  68. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Proizvodnja i ocjena kakvoće polutrajnih kobasica
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 07.06.93
    Broj stranica: 35
    Autor: Stojan student Koraljka
    Rad: Diplomski rad


  69. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Proizvodnja i ocjena kakvoće polutrajnih kobasica sa sirom
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 16.10.94
    Broj stranica: 38
    Autor: Antunović student Boris
    Rad: Diplomski rad


  70. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kakvoća mesa kunića
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 27.09.93
    Broj stranica: 14
    Autor: Matijatko student Vesna
    Rad: Diplomski rad


  71. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kemijski sastav mesa kunića
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: KOZAČINSKI LIDIJA
    Datum obrane: 12.11.93
    Broj stranica: 19
    Autor: Maglaić student Siniša
    Rad: Diplomski rad


  72. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Bakteriološka ispravnost češnjovki na varaždinskom tržištu
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
    Datum obrane: 12.07.94
    Broj stranica: 22
    Autor: Topolnjak student Mladen
    Rad: Diplomski rad


  73. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Istraživanje ikričavosti goveđeg mesa
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 09.11.93
    Broj stranica: 37
    Autor: Vidaković student Darko
    Rad: Diplomski rad


  74. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Bakteriološka ispravnost paniranih pilećih medaljona proizvodnje DP "Koka" Varaždin
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
    Datum obrane: 11.04.94
    Broj stranica: 17
    Autor: Šegović student Predrag
    Rad: Diplomski rad


  75. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Proizvodnja i pokazatelji kakvoće dalmatinskog pršuta
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 04.06.91
    Broj stranica: 33
    Autor: Matić student Dražen
    Rad: Diplomski rad


  76. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Prikaz rasijecanja i tehnoloških pokazatelja rasijecanja junećeg mesa
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 10.04.92
    Broj stranica: 33
    Autor: Kunkera student Renata
    Rad: Diplomski rad


  77. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Prinos i kakvoća mesa tovljenih svinja pasmine jorkšir
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 08.02.93
    Broj stranica: 33
    Autor: Vidaković student Nikola
    Rad: Diplomski rad


  78. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Proizvodnja i ocjena kakvoće trajnih kobasica
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 21.11.91
    Broj stranica: 42
    Autor: Presečki student Sven
    Rad: Diplomski rad


  79. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Mikrobiološka čistoća pribora i radnih površina u restoranima društvene prehrane
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: NJARI BELA
    Datum obrane: 27.03.91
    Broj stranica: 23
    Autor: Adorić student Dražen
    Rad: Diplomski rad


  80. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ocjena kakvoće guščje jetre
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
    Datum obrane: 10.10.91
    Broj stranica: 23
    Autor: Koosz student Attila
    Rad: Diplomski rad


  81. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Higijenska ispravnost gotovih jela u restoranima društvene prehrane
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
    Datum obrane: 10.05.91
    Broj stranica: 23
    Autor: Matolek student Zlatko
    Rad: Diplomski rad


  82. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Aditivi u proizvodnji mesnih proizvoda u nas i u svijetu
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: PFEIFER KLARA
    Datum obrane: 12.11.91
    Broj stranica: 29
    Autor: Šahinović student Nijaz
    Rad: Diplomski rad


  83. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Učestalost nalaza Trichinella spiralis u mesu svinja na području općine Vinkovci
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: NJARI BELA
    Datum obrane: 01.12.92
    Broj stranica: 29
    Autor: Sever student Gordana
    Rad: Diplomski rad


  84. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utvrđivanje količine mesa u svinjskim polovicama na liniji klanja
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: NJARI BELA
    Datum obrane: 28.02.92
    Broj stranica: 36
    Autor: Fabijanić student Boris
    Rad: Diplomski rad


  85. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Senzorska ocjena kakvoće mesnih proizvoda
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 17.01.92
    Broj stranica: 41
    Autor: Kolar student Marina
    Rad: Diplomski rad


  86. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Mikrobiološka čistoća ruku uposlenih u restoranima zatvorenog tipa
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: NJARI BELA
    Datum obrane: 24.09.93
    Broj stranica: 20
    Autor: Račić student Benito
    Rad: Diplomski rad


  87. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Mikrobiološka kakvoća oblikovanih proizvoda od usitnjenog mesa
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 17.05.91
    Broj stranica: 27
    Autor: živančević student Dunja
    Rad: Diplomski rad


  88. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Hranjiva vrijednost društvene prehrane
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: PFEIFER KLARA
    Datum obrane: 10.09.91
    Broj stranica: 35
    Autor: Baranović student Ivana
    Rad: Diplomski rad


  89. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Novi proizvodi od usitnjenog mesa
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
    Datum obrane: 05.10.92
    Broj stranica: 18
    Autor: Pauković student Jasminka
    Rad: Diplomski rad


  90. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Kakvoća toplih obroka društvene prehrane s obzirom na kemijski sastav
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: PFEIFER KLARA
    Datum obrane: 24.05.91
    Broj stranica: 29
    Autor: Brajković student Sandra
    Rad: Diplomski rad


  91. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Nutritivna vrijednost namirnica animalnog porijekla
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: PFEIFER KLARA
    Datum obrane: 30.07.92
    Broj stranica: 30
    Autor: Šnajder student Maja
    Rad: Diplomski rad


  92. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Postupak veterinarsko-sanitarnog nadzora u klaonici peradi
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: ŽIVKOVIĆ JOSIP
    Datum obrane: 15.03.95
    Broj stranica: 27
    Autor: Fajdetić student Tvrtko
    Rad: Diplomski rad


  93. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Higijensko-epidemiološki značaj ispravnosti gotovih jela u restoranima otvorenog tipa grada Bjelovara
    Fakultet: Veterinarski u Zagrebu
    Mentor: MIOKOVIĆ BRANIMIR
    Datum obrane: 25.05.95
    Broj stranica: 46
    Autor: Bednaić student Mario
    Rad: Diplomski rad


  94. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Obnova i razvitak poduzeća za preradu stočarskih proizvoda na području općina Gospić i Otočac.
    Naručitelj: Vlada Republike Hrvatske - Agencija za obnovu
    Depo ustanova: Vlada Republike Hrvatske - Agencija za obnovu
    Godina: 1992
    Stranica ukupno: 56
    Jezik: hrvatski


  95. Tip rada: Ostalo

    Naslov: III. svjetski kongres alimentarnih infekcija i intoksikacija (Berlin, 16.-19. lipnja 1992.)

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Vrsta rada: Izviješće o znanstvenom skupu.
    Jezik: hrvatski
    Ostalo: Veterinarska stanica, 23 (5) 1992., str.313.

  96. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Novi Institut veterinarske medicine "Robert von Ostertag" u Berlinu.

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Vrsta rada: stručna rasprava
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Prikaz povijesnog razvoja, sadašnje svrhe i podjele Institutaveterinarske medicine "Robert von Ostertag" koji je osnovan15.lipnja 1992. u Berlinu.
    Ostalo: Veterinarska stanica, 23 (6) 1992., str.359-362.

  97. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Trendovi obrazovanja i djelatnosti veterinara u higijeni namirnica.

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Vrsta rada: stručna rasprava.
    Jezik: hrvatski
    Ostalo: Veterinarska stanica, 23 (3) 1992., str. 165-169 Nastavak: Veterinarska stanica 23 (4) 1992., str.229-235.

  98. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Uz 90.-obljetnicu rođenja prof.dr. Šimuna Debelića b) Znanstveno, nastavno i stručno djelo.

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Vrsta rada: izviješće o obljetnici.
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U ovom se prikazu ukazuje na znanstvenu karijeru prof.dr. ŠimunaDebelića, a ta je počela 15.veljače 1928. obranom disertacije"Bakterije parakoli i paratifus-grupe u ekskrementima zdravihovaca". Kao stipendist Rockefellerove fundacije proveo je godinudana na specijalizaciji javnog zdravstva u SAD i posebno polagodine u Njemačkoj i Švicarskoj. Po povratku sa specijalizacijeuređuje i oprema Zavod za higijenu i tehnologiju namirnicaživotinjskog podrijetla u Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, ukojem postaje 1940. redovitim profesorom. Od 1924. do 1938.objavljuje 24 znanstvene i stručne rasprave. U to je vrijeme podnjegovim nadzorom izrađeno desetak doktorskih disertacija. Prvije hrvatski veterinarski djelatnik u zdravstvenim ustanovama. Bioje vrlo djelatan u zdravstvenom prosvjećivanju zajedno sliječnicima. Posebno se je istakao u stručnoj nadgradnjimesarsko-kobasičarske djelatnosti u Hrvatskoj. U njegovo jevrijeme ustrojeno tržišno nadzorništvo s kemijsko-analitičkimlaboratorijem. Kasnije, kao voditelj Odsjeka za veterinarskopostavlja temelje ustroja državne veterinarske uprave s terenskomslužbom te sa županijskim i kotarskim "izvjestiteljima"(insepktorima). Uz to ustrojava samostalni Stočarsko-zdravstveniodjel sa sedam odsjeka. Valja istaknuti da je spomenuti modelkoji je primjeren tržišnoj privredi i građanskom veterinarstvuaktualan i danas u samostalnoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj.
    Ostalo: Veterinarska stanica 24 (1) 1993, str. 35-39.

  99. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Zbrinjavanje životinja u funkciji civilne zaštite i obrane.

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Vrsta rada: pregledni članak.
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U članku se razmatraju zadaci i ustrojstvo veterinarskogzbrinjavanja (zaštite i spašavanja) životinja i životinjskihproizvoda u praksi u Republici Hrvatskoj. Iznose se iskustva iztog područja za vrijeme proteklih ratnih zbivanja u Hrvatskoj, ukojima su mnoge neprijateljske aktivnosti imale značajgospodarskog rata protiv Hrvatske. Autor u zaključku navodi daprema najboljim svjetskim iskustvima veterinarsko zbrinjavanje ucivilnoj zaštiti valja usmjeravati na: izviđanje i izvješćavanje,prvu veterinarsku pomoć, asanaciju, zaštitu i spašavanjeugroženih životinja, zaštitu, nadzor i racionalnu upotrebunamirnica životinjskog podrijetla.
    Ključne riječi: veterinarsko zbrinjavanje, procjena ugroženosti u ratu
    Ostalo: Civilna zaštita 1 (2) 1992, str. 127-134.

  100. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Savjetovanje "Prehranom do zdravlja"

    Autori:
    Živković, Josip (55725)
    Vrsta rada: prikaz sa znanstvenog skupa
    Jezik: hrvatski
    Ostalo: Veterinarska stanica 25 (4) 1994, str. 244.

  101. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Prehranom do zdravlja ili bliže zdravom životu

    Autori:
    Pranjić, Darinka (37115)
    Kozačinski, Lidija (69745)
    Živković, Josip (55725)
    Vrsta rada: stručni članak u časopisu
    Jezik: hrvatski
    Ostalo: Gospodarstvo i okoliš III, 1, 1995. str.64-65. ISSN 1330-1152 UDK 504


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr