Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-07-106
PERSPEKTIVE ISPRAVNOSTI, KAKVOĆE I NADZORA U PROIZVODNJI I PRERADI MESA
Glavni istraživač
: ŽIVKOVIĆ, JOSIP (55725) Suradnici
HADŽIOSMANOVIĆ, MIRZA (15054)
MIOKOVIĆ, BRANIMIR (31875)
PFEIFER, KLARA (37115)
NJARI, BELA (86384)
KOZAČINSKI, LIDIJA (69745)
PRANJIĆ, DARINKA (26835)
Tip istraživanja: razvojno Trajanje od: 30.04.91. do 31.12.93. Ukupno radova na projektu: 103
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 3
Naziv ustanove: Veterinarski fakultet, Zagreb (53) Odjel/Zavod: Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica Adresa: Heinzelova 55 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)1 239-01-11, 239-01-90
teleFaks: 385 (0)1 21-46-97
Sažetak: Predloženi projekat istraživanja obuhvaća relevantne pokazatelje ispravnosti, tržišne kakvoće i prihvatljivosti te optimalizacije sustava nadzora u proizvodnji, preradi i u prometu mesa na domaćem tržištu i u izvozu. U svemu je tome posebno značenje dobre proizvodne prakse (GMP) i suvremene tržišne definicije kakvoće (SQA) te svrhovite procjene rizika i kontrole kritičnih točaka proizvodnje i prometa mesa, sve u skladu sa smjernicama EEZ (HACCP-koncepcija). Sve se to odnosi na istraživanje kakvoće i standardizacije goveđeg, svinjskog i kozjeg mesa te mesa peradi pa na kakvoću mesnih proizvoda s gledišta norme i mjerila Europske unije (Europa 92). Istraživani su mikrobiološki pokazatelji kakvoće proizvoda, uključujući i mikrobiološku čistoću radnih površina u proizvodnji. Posebno je značenje hrandibe životinja i veterinarske prakse na kakvoću i higijensku ispravnost životinjskih proizvoda, naročito s obzirom na bio-rezidua (QCA).
Ključne riječi: namirnice životinjskog podrijetla, životinjski proizvodi, meso, dobra proizvodna praksa, sigurnost, kakvoća,prihvatljivost, nadzor
Ciljevi istraživanja: Zaštita potrošača i tržišta uopće uključuje,
dakle, probleme nadzora i prevencije pojava različitih vidova
kontaminacije te učinkovita ustrojstva nadzornih odnosno inspekcijskih
službi. U tome je posebno značajna uloga nadzora kakvoće prehrambenih
proizvoda u kontekstu ograničavanja i eliminiranja zagađenja okoliša. U
pogledu kontrole kakvoće proizvoda u svijetu je dominantna praksa
deregulacije u kojoj se nastoji utvrditi optimalan odnos između industrije
mesa, nadzornih službi i glavnih trendova u metodici ocjene kakvoće
proizvoda. Prosperitet proizvodnje i potrošnje mesa je moguć samo na
načelima harmonizacije GMP, tržišne definicije kakvoće po SQA-koncepciji
te izbora optimalne metodike ocjene kakvoće na osnovi procjene rizika i
kontrole kritičnih točaka proizvodnje (HACCP-koncepcija). Razložno je
stoga ocjenu kakvoće jedinstveno regulirati i locirati u proizvodnji i u
preradi u cilju postizanja uvjeta da garantirana proizvođačka
specifikacija i tržišna deklaracija postanu čimbenicima razvitka
indsutrije i stabilnosti tržišta. S tim su u svezi i ciljevi predloženog
istraživanja relevantnih čimbenika svrhovite integracije interne kontrole
kakvoće i nadzornih službi na načelima moguće deregulacije svih tržišnih
činitelja proizvodnje i prometa mesa, svrhovitog i kontinuiranog
noveliranja propisa, stalnog usavršavanja neposrednog i laboratorijskog
nadzora u sustavima monitoringa te jedinstvene doktrine
veterinarsko-sanitarnog nadzora u svijetu. Za očekivati je dakle, da će se
istraživanjem polučiti pokazatelji perspektive ispravnosti i kakvoće te
veće učinkovitosti nadzora u proizvodnji mesa u svjetskom trendu "Zdrave
životinje - sigurna hrana - zdraviji čovjek" (Healthy animals - saffety
food - healthy man). Ostali podaci o projektu.