SVIBOR - Radovi u CC - projekt broj: 4-07-116

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi citirani u Current Contents na projektu 4-07-116


Broj radova citiranih u CC: 19
Broj ostalih radova: 18
Ukupno objavljenih radova: 37


Naslov: Spectrofluorometric method for determination of the total mercury content in natural waters

Autori:
Balint, Lazar (1835)
Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
Horvatić, Marija (16182)
Murati, Ivo
Časopis: Z Lebensm Unters Forsch
ISSN: 0044-3026
Volumen: 198
Godina: 1994
Stranice: od 29 do 32
Broj referenci: 11
Jezik: engleski
Sažetak: Opisana je jednostavna i visokoselektivna metoda za određivanjeukupne žive u prirodnim vodama, na bazi gašenja fluorescencijerodamina B pomoću žive u prisutnosti jodid iona. Organski ianorganski spojevi žive bili su razoreni pomoću smjese sumpornekiseline i kalij-permanganata, a Hg(II) reducirana pomoćustanum(II) klorida. Živine pare prebaćene su pomoću struje zrakau otopinu za apsorpciju, gdje se živa re-oksidira i u kojoj semjeri gašenje fluorescencije ksantenske boje. Ova metoda dajepouzdane rezultate za koncentraciju žive od 0.5 mikrograma/Lvode.
Ključne riječi: Spektrofluorometrijska metoda, ukupna živa, rodamin B, prirodne vode, gašenje fluorescencije.

Naslov: Molar ratio of phytic acid and zinc during industrial cereal flake production

Autori:
Gruner, Matilda (14742)
Horvatić, Marija (16182)
Gačić, Milica
Banović, M
Časopis: J. Sci. Food Agric.
Volumen: 58
Godina: 1995
Broj referenci: 22
Jezik: engleski
Sažetak: U procesu proizvodnje pahuljica različitih žitarica, fitinska kiselina je rezistentna na termičku i hidrotermičku obradu. Molarni odnos sa cinkom ostaje nepromijenjen i ukazuje na relativno nisku biološku iskoristivost ovog mikroelementa.
Ključne riječi: pahuljice cerealija, fitinska kiselina, minerali

Naslov: Relationship among the phytic acid and protein content during maize grain maturation

Autori:
Horvatić, Marija (16182)
Balint, Lazar (1835)
Časopis: J. Agronomy and Crop Science
ISSN: 0931-2250
Volumen: 174
Godina: 1995
Broj referenci: 11
Jezik: engleski
Sažetak: U tijeku razvoja i sazrijevanja zrna kukuruza odlaganje fitinske kiseline korelira značajno sa proteinskom komponentom (ukupni proteini, prolamini, alfa-amino dušik), što upućuje na usku povezanost biosinteze proteina i kumulacije fosfora u obliku fitinske kiseline.
Ključne riječi: zrioba kukuruza, fitinska kiselina

Naslov: Wheat flour starch granule-size distribution and rheological properties of dough. Part 1. Granulometric analysis of starch

Autori:
Šebečić, Blaženka (80894)
Šebečić, Berislav (101226)
Časopis: Die Nahrung
Broj: 2
ISSN: 0027-769
Volumen: 39
Godina: 1995
Stranice: od 106 do 116
Broj referenci: 36
Jezik: engleski
Sažetak: Predložena je kvantitativna mikroskopska metoda za određivanje veličine granula škroba i distribucije veličina granula direktno u mikroskopskom preparatu pšeničnog brašna upotrebom polarizacijskog mikroskopa. Distribucija granula opisana je granulometrijskim i statističkim parametrima koji se koriste u sedimentologiji te paremetrima distribucije grupiranih podataka. Nađena je normalna, uglavnom bimodalna distribucija sa platikurtik ili leptokurtik pozitivno asimetričnim krivuljama. Rezultati pokazuju da se ispitivana kvalitetno različita pšenična brašna razlikuju i u odnosu na granulometrijske i statističke parametre distribucije.
Ključne riječi: pšenično brašno, škrob, granulometrijska analiza,mikroskopska metoda

Naslov: Wheat flour starch granule-size distribution and rheological properties of dough. Part 2. Extensographic measurements

Autori:
Šebečić, Blaženka (80894)
Šebečić, Berislav (101226)
Časopis: Die Nahrung
Broj: 2
ISSN: 0027-769
Volumen: 39
Godina: 1995
Stranice: od 117 do 123
Broj referenci: 13
Jezik: engleski
Sažetak: Da bi se ispitala međuovisnost reoloških svojstava tijesta i granulometrijskog sastava škroba pšeničnog brašna, korelirani su granulometrijski i statistički parametri distribucije veličina granula sa parametrima ekstenzograma prema AACC, ICC kriterijima i novo predloženim kriterijima prema Balint i sur. (Nahrung 1991). Rezultati pokazuju da manje granule značajno povećavaju rastezljivost i smanjuju otpor kao i odnos otpora i rastezljivosti. Granule veće od 27.5 um povećavaju otpor na rastezanje. Signifikantna korelacija između parametara ekstenzograma i granulometrijskih parametara distribucije veličine škrobnih granula ukazuje na mogućnost da distribucija veličina granula utječe na viskoelastična svojstva tijesta, posebno na elastičnu deformaciju.
Ključne riječi: granulometrijski sastav pšeničnog škroba, reološka svojstva tijesta, ekstenzografska mjerenja

Naslov: Estimation of dietary intake of lead and cadmium in the general population of the Republic of Croatia

Autori:
Sapunar-Postružnik, Jasenka
Bažulić, Davorin
Kubala, Helena
Balint, Lazar (1835)
Časopis: The Science of the Total Environment
Godina: 1995
Broj referenci: 12
Jezik: engleski
Sažetak: Metodom atomske apsorpcione spektrofotometrije određivana je razina olova i kadmija u prehrambenim artiklima u Republici Hrvatskoj u razdoblju od početka 1988. do sredine 1993. Tjedni prehrambeni unos ovih toksičnih metala bio je određen na bazi razine kontaminacije i potrošnje pojedinih namirnica. Rezultati pokazuju da je srednji tjedni prehrambeni unos olova 701 ug/osobi, a 121.4 ug cadmija/osobi. Uvažavajući dozvoljene tjedne unose ove vrijednosti za olovo iznose 19.9 % i 24.4 % za kadmij.
Ključne riječi: olovo, kadmij, prehrambeni unos, dozvoljeni tjedni prehrambeni unos, Republika Hrvatska


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr