Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Određivanje udjela cinka, željeza, bakra, kalcija i
fosfora u pepelu pšeničnog kruha s dodatkom pahuljica različitih žitarica
- Autori:
Gruner, Matilda (14742)
Horvatić, Marija (16182)
Filajdić, Mirko
Mulalić, Nedžad
Gačić, Milica
Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
Broj: 1
ISSN: 0352-9193
Volumen: 30
Godina: 1992
Stranice: od 31 do 34
Broj referenci: 16
Jezik: hrvatski
Sažetak: Određivana je količina cinka, bakra, željeza, kalcija i
fosfora uuzorcima kruha dobivenog dodatkom 3% i 5% pšeničnih,
ječmenih,raženih i zobenih pahuljica. Dodatak od 5% pahuljica
navedenihžitarica rezultirao je statistički značajnim (p=0.05)
povećanjemkoličine cinka, bakra, kalcija i fosfora u odnosu na
kontrolniuzorak.
Ključne riječi: Pšenični kruh, mineralni sastojci.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Gehalt einiger organischen Sauren wahrend der Kasereifung
- Autori:
Slipčević, Vesna
Horvatić, Marija (16182)
Časopis: Mljekarstvo
Broj: 3
ISSN: 0026-704
Volumen: 42
Godina: 1992
Stranice: od 203 do 213
Broj referenci: 8
Jezik: njemački
Sažetak: Za vrijeme zrenja (u industrijskim uvjetima) autohtonog
sirautvrđeno je značajno (p=0.05) smanjenje količine laktoze inajveća
dinamika smanjenja je u prva dva tjedna. Koncentracija L-i D-mliječne
kiseline povećava se značajno (p=0.05) u prvomtjednu, a smanjuje u drugom
tjednu. Za vrijeme daljnjeg zrenja D-mliječna kiselina se povećava
kontinuirano i značajno.
Ključne riječi: Zrenje sira, organske kiseline.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Re-evaluation of simple colorimetric method for damaged
starch determination
- Autori:
Šebečić, Blaženka (80894)
Časopis: Die Nahrung
Broj: 4
ISSN: 0027-769
Volumen: 36
Godina: 1992
Stranice: od 333 do 345
Broj referenci: 24
Jezik: engleski
Sažetak: Da bi se ispitala prikladnost jednostavne kolorimetrijske
metodeza određivanje oštećenog škroba u brašnu, ispitan je utjecajsadržaja
škroba i proteina na farinografsku apsorpciju. Nađen jedominantan utjecaj
sadržaja oštećenog škroba dok je efektproteina povezan više sa njihovim
svojstvima nego sa sadržajem.Kako se apsorpcija predviđena pomoću
predloženih jednadžbiregresije dobro slaže sa stvarnom apsorpcijom
(r=0.979) dvojbe uliteraturi o njenoj prikladnosti mogu se odbaciti.
Ključne riječi: Oštećeni škrob, kolorimetrijska metoda, farinografska apsorpcija.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Changes of the Methionine Content During Maize Grain
Maturation
- Autori:
Horvatić, Marija (16182)
Balint, Lazar (1835)
Časopis: J. Agronomy and Crop Science
ISSN: 0931-2250
Volumen: 170
Godina: 1993
Stranice: od 45 do 55
Broj referenci: 15
Jezik: engleski
Sažetak: Utvrđeno je značajno povećanje (p=0.01) količine suhe tvari
imetionina, izraženih na originalnu tvar zrna, tijekom zriobehibrida
normalnog kukuruza. Količina metionina u suhoj tvaridostiže u kasnom
stadiju mliječne zrelosti vrijednosti koje sukarakteristične za zrelo zrno.
Količina metionina u ukupnimproteinima se povećava i u voštanoj zrelosti
postiže vrijednostikoje nisu značajno različite od onih u punoj zrelosti
zrna.
Ključne riječi: Zrioba kukuruza, metionin, ukupni dušik, suha tvar.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Einfluss der Gamma-Bestrahlung auf den Methionin- und
Tryptophangehalt in Sojaproteinprodukten
- Autori:
Horvatić, Marija (16182)
Slipčević, Vesna
Časopis: Die Nahrung
Broj: 2
ISSN: 0027-769
Volumen: 37
Godina: 1993
Stranice: od 147 do 152
Broj referenci: 20
Jezik: njemački
Sažetak: Utvrđeno je značajno (p=0.05) smanjenje količine metionina
uproteinskim proizvodima soje, zračenih dozom od 1, 3 i 5 kGy.Paralelno sa
smanjenjem metionina smanjena je i relativnanutritivna kvaliteta proteina.
Količina triptofana smanjuje seznačajno (p=0.05) kod doze zračenja od 3 i 5
kGy. Relativnosmanjenje količine metionina i triptofana korelira
značajno(p=0.05) sa količinom produkata zračenjem inducirane
oksidacijelipida.
Ključne riječi: Proteinski proizvodi soje, gama zračenje, metionin, triptofan.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Dynamics of the Cumulation of Iron, Copper and Sodium
During Development to Maturity of Soybean Seed
- Autori:
Slipčević, Vesna
Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
Balint, Lazar (1835)
Časopis: J. Agronomy and Crop Science
ISSN: 0931-2250
Volumen: 170
Godina: 1993
Stranice: od 224 do 233
Broj referenci: 12
Jezik: engleski
Sažetak: Praćena je dinamika kumulacije željeza, bakra i natrija
tijekomrazvoja zrna četiri genotipa soje uzgojena pod istim topografskimi
agrotehničkim uvjetima za vrijeme od tri godine. Analizomrezultata može se
zaključiti da iako ne utječu na dinamikukumulacije određene predispozicije
genotipa kao i klimatskifaktori imaju u pojedinim razvojnim etapama zrna
znatan utjecajna kumulaciju ispitivanih minerala što se očituje u
njihovimrazličitim koncentracijama u zrelom zrnu soje.
Ključne riječi: Dinamika kumulacije, željezo, bakar, natrij, zrno soje.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Effect of frozen storage on the degree of vitamin B6
degradation in different foods
- Autori:
Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
Šebečić, Blaženka (80894)
Časopis: Z Lebensm Unters Forsch
Broj: 1
ISSN: 0044-3026
Volumen: 198
Godina: 1993
Stranice: od 44 do 46
Broj referenci: 14
Jezik: engleski
Sažetak: Iz rezultata ispitivanja utjecaja zamrzavanja i pet
mjesečnogskladištenja na temperaturi od -18 C na stabilnost ukupnogvitamina
B6 u namirnicama različitog porijekla vidljivo je da segubici na sadržaju
B6 vitamina kreću od 18.92% do 60.26% i da jegubitak signifikantno veći u
namirnicama životinjskog porijekla.Očito je da je biostruktura odnosno
kemijski sastav jedan odbitnih činioca koji utječe na stupanj razgradnje
vitamina B6 unamirnicama koje se pohranjuju zamrzavanjem.
Ključne riječi: Vitamin B6, razgradnja, zamrzavanje, skladištenje, namirnice biljnog i životinjskog porijekla.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Quantitative relations between farinogram area and new
extensogram characteristics of wheat flour
- Autori:
Balint, Lazar (1835)
Horvatić, Marija (16182)
Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
Časopis: Die Nahrung
Broj: 3
ISSN: 0027-769
Volumen: 37
Godina: 1993
Stranice: od 234 do 240
Broj referenci: 8
Jezik: engleski
Sažetak: Analizom farinografskih krivulja utvrđeno je da je
površinafarinograma vrlo pouzdan indikator za procjenu kvalitetepšeničnog
brašna, ako se ta površina mjeri 12 minuta odpostizanja maksimuma krivulje.
Utvrđeni kvantitativni odnosizmeđu površine farinograma i pokazatelja
kvalitete ekstenzogramaA(far)=k'(E)(E)/A daje novi pristup interpretaciji
farinogramagdje je, A(far)=površina farinograma,
k'=konstanta,E=rastezljivost tijesta, A=površina ekstenzograma.
Ključne riječi: Površina farinograma, površina egstenzograma, rastezljivost tijesta.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: A study of the inhibitory effect of sodium metabisulphite
on the reaction of adrenaline oxidation in the presence of EDTA and
superoxide dismutase
- Autori:
Slaveska, Renata
Balint, Lazar (1835)
Momirović-Čuljat, Jelena
Spirevska, Ilinka
Časopis: Acta Pharmaceutica
Broj: 4
ISSN: 1330-0075
Volumen: 44
Godina: 1994
Stranice: od 339 do 345
Broj referenci: 12
Jezik: engleski
Sažetak: Istraženo je antioksidativno djelovanje Na2S2O5 na reakciju
oksidacije adrenalina u prisutnosti EDTA i enzima superoksid dismutaze, u
alkalnoj sredini, spektrofluorimetrijskom metodom. Rezultati ispitivanja su
pokazali da EDTA u veoma niskim koncentracijama od 1 x 10-6 mol/L gotovo ne
utječe na reakciju oksidacije adrenalina. Međutim, u istoj koncentraciji,
EDTA potencira antioksidativni efekt Na2S2O5 na reakciju oksidacije
adrenalina. Ovaj efekt EDTA, vjerojatno je rezultat promjena u mehanizmu
oksidacije Na2S2O5, što je i diskutirano. Model-sistem gdje se adrenalin
koristi kao osnovni supstrat, može se predložiti za testiranje
antioksidativnog djelovanja i drugih kemijskih spojeva koji se
upotrebljavaju ili se mogu upotrijebiti u farmaceutskoj praksi.
Ključne riječi: antioksidanti, adrenalin, EDTA
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: A study of the inhibitory effect of cysteine and
cysteamine on the reaction of adrenaline oxidation in the presence of EDTA
and superoxide dismutase
- Autori:
Slaveska, Renata
Balint, Lazar (1835)
Momirović-Čuljat, Jelena
Spirevska, Ilinka
Časopis: Acta Pharmaceutica
Broj: 4
ISSN: 1330-0075
Volumen: 45
Godina: 1995
Broj referenci: 17
Jezik: engleski
Sažetak: Istraženo je antioksidativno djelovanje cisteina i
cisteamina na reakciju oksidacije adrenalina u alkalnoj sredini, u
prisutnosti EDTA i enzima superoksid dismutaze, spektrofluorometrijskom
metodom. Rezultati istraživanja su pokazali da je u niskom koncentracijskom
području (do 3 x 10-5 mol/L) antioksidativan učinak cisteamina u odnosu na
cistein mnogo jače izražen. Da bi se dobio uvid u mehanizam
antioksidativnog djelovanja upotrebljenih tiola, u reakcionu smjesu
uključen je enzim superoksid dismutaza i EDTA. Dobiveni rezultati pokazuju
da je inhibitorno djelovanje svih ovih komponenata zajedno (cisteina,
cisteamina, superoksid dismutaze i EDTA) jednako sumi njihovih pojedinačnih
ućinaka. Izostanak učinka niskih koncentracija EDTA (od 10 x 10-6 mol/L) na
veličinu antioksidativnog djelovanja cisteina i cisteamina može se
objasniti činjenicom da se O2- premda se generira pri oksidaciji tiola, ne
uključuje direktno u mehanizam formiranja lanca slobodnih radikala pri
njihovoj daljnjoj oksidaciji.
Ključne riječi: inhibicija oksidacije adrenalina, cistein, cisteamin, EDTA, superoksid dismutaza.
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov:
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov:
- Autori:
Gruner, Matilda (14742)
Horvatić, Marija (16182)
Kujundžić, Diana
Banović, M
Mjesto: Vienna, Austrija
Skup: ICC jubilee conference "The role of cereals in future nutrition"
Sažetak: Radi mogućnosti dobivanja potpunijeg uvida u transformaciju
nutritivno značajnih ugljikohidrata za vrijeme tehnološkog procesa
proizvodnje pahuljica žitarica, razrađeno je modificirano HPLC-određivanje
mono-, di- i trisaharida u navedenom supstratu.
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Spectroflourometric method for determination of the
total mercury in environmental samples-waste waters
- Autori:
Balint, Lazar (1835)
Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
Horvatić, Marija (16182)
Šebečić, Blaženka (80894)
- Urednici
- Mildner, Boris
Naslov zbornika: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
Jezik: engleski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1995
ISBN/ISSN: 953-6256-16-9
Stranice: od 91
Skup: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
Održan: od 22.09.95 do 25.09.95
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Influence of light and temperature on the degradation of
vitamin C in different fruit species
- Autori:
Šebečić, Blaženka (80894)
Balint, Lazar (1835)
Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
Horvatić, Marija (16182)
- Urednici
- Mildner, Boris
Naslov zbornika: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
Jezik: engleski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1995
ISBN/ISSN: 953-6256-16-9
Stranice: od 93
Skup: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
Održan: od 22.09.95 do 25.09.95
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Influence of light and temperature on the degradation of
beta-carotene in different fruit species
- Autori:
Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
Šebečić, Blaženka (80894)
Balint, Lazar (1835)
Horvatić, Marija (16182)
- Urednici
- Mildner, Boris
- Mildner, Boris
Naslov zbornika: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
Jezik: engleski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1995
ISBN/ISSN: 953-6256-16-9
Stranice: od 94
Skup: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
Održan: od 22.09.95 do 25.09.95
Sažetak: Obzirom na značajnu ulogu karotena u metabolizmu i
činjenicu da na njegovu stabilnost utječu mnogi faktori određivan je
stupanj razgradnje beta-karotena različitih vrsta voća nakon blanširanja,
sušenja na sobnoj temperaturi, sušenja iylaganjem sunčevoj svjetlosti te
nakon smrzavanja u svrhu produžetka upotrebne vrijednosti. Sadržaj
beta-karotena određivan je Booth-ovom spektrofotometrijskom metodom za
određivanje karotena u biljnom materijalu. Analizom rezultata vidljivo je
da sadržaj beta-karotena signifikantno pada nakon sušenja i zamrzavanja
voća i gubici se ovisno o vrsti voća i primjenjenom postupku konzerviranja
kreću od 6.3 % do 21.0 %.
Ključne riječi: beta-karoten, spektrofotometrija, voće
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Fluorometrijsko određivanje histamina u vinu
- Autori:
Šebečić, Blaženka (80894)
Vukušić, Jelena
- Urednici
- Lovrić, Tomislav
- Grba, Slobodan
- Tripalo, Branko
- Konja, Gordana
- Štrucelj, Dubravka
- Kniewald, Zlatko
- Glancer, M.
- Colić, I.
- Ježek, D.
Naslov zbornika: 2. hrvtaski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međun
Jezik: hrvatski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1994
Stranice: od 120
Skup: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
Sažetak: Histamin u namirnicama je dekarboksilacioni produkt
histidina nastao djelovanjem nekih bakterija. Zbog nepoželjnih fizioloških
efekata u organizmu predložen je veliki broj metoda za njegovo određivanje
u namirnicama.
Za određivanje histamina u vinu modificirana je fluorometrijska OPT-metoda
koja su Taylor i sur. (1978) predložili za određivanje histamina u
različitim namirnicama (riba, sir, kiseli kupus) i testirana njena
primjenjljivost. Ispitivanja su pokayala da modificirana metoda ima dobru
reproducibilnost (srednja relativna standardna devicija paralelnih
određivanja 2.13%) i dobar iscrpak dodanog histamina (99.02%), pa se može
preporučiti kao jednostavna, reproducibilna i točna metoda za određivanje
histamina u vinu.
Sadržaj histamina određen u 22 uzorka domaćih vina kretao se od 247 do 689
ug/ml, što je znatno niže od "Pravilnikom o vinu" dozvoljenih 2mg/L.
Ključne riječi: vino, histamin,fluorometrijska metoda
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: High pressure liquid chromatographic determination of
carbohydrates in cereal flakes
- Autori:
Gruner, Matilda (14742)
Kujundžić, Diana
Banović, M
Horvatić, Marija (16182)
Naslov zbornika: The role of cereals in future nutrition
Jezik: engleski
Mjesto: Vienna, Austrija
Godina: 1995
Stranice: od 22
Skup: ICC jubilee conference "The role of cereals in future nutrition"
Održan: od 21.05.95 do 24.05.95
Ključne riječi: HPLC, ugljikohidrati, pahuljice cerealija
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Utjecaj svjetla i temperature na razgradnju beta-karotena
u različitim vrstamapovrća
- Autori:
Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
Balint, Lazar (1835)
- Urednici
- Lovrić, Tomislav
- Grba, Slobodan
- Tripalo, Branko
- Konja, Gordana
- Štrucelj, Dubravka
- Kniewald, Zlatko
- Glancer, M.
- Colić, I.
- Ježek, D.
Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međun
Jezik: hrvatski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1994
Stranice: od 27
Skup: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
Sažetak: Obzirom na značaj beta-karotena u metabolizmu kao i njegovu
pozitivnu ulogu u prevenciji nekih tipova karcinoma ispitivan je stupanj
razgradnje ovog provitamina u namirnicama koje su često podvrgnute
različitim postupcima obrade zbog mogućnosti njihove upotrebe kroz duže
vrijeme. Ispitivane su promjene sadržaja beta-karotena u različitim vrstama
povrća, kao glavnog izvora karotena, nakon sušenja u sjeni i na suncu te
nakon dubokog zamrzavanja. Analizom rezultata može se zaključiti da se
sadržaj beta-karotena značajno smanjuje i da se ovisno o vrsti povrća i
postupku koji je primjrnjen gubici kreću od 8.15 % do 96.32 %. Očito je
osim postupka (sušenje, zamrzavanje) i biostruktura odnosno kemijski sastav
namirnice jedan od bitnih činioca koji utječe na stabilnost odnosno stupanj
razgradnje beta-karotena te je kod nekih vrsta povrća gubitak biološke
vrijednosti u odnosu na beta-karoten vrlo visok.
Ključne riječi: beta-karoten, povrće, sušenje, zamrzavanje
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Iskoristivost cinka u kruhu sa dodatkom različitih
pahuljica
- Autori:
Gruner, Matilda (14742)
Horvatić, Marija (16182)
Gačić, Milica
- Urednici
- Lovrić, Tomislav
- Grba, Slobodan
- Tripalo, Branko
Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međun
Jezik: hrvatski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1994
Stranice: od 116
Skup: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
Sažetak: Fitinska kiselina u žitaricama i proizvodima na bazi
žitarica smanjuje biološku iskoristivost esencijalnih mineralnih sastojaka.
Tehnološki procesi prerade i pripreme proizvoda žitarica mogu pod određenim
uvjetima povoljno utjecati na iskoristivost minerala. Istraživanja in vivo
rezultirala su da kao pokazatelj biološke iskoristivosti cinka može
poslužiti, pored ostalog molarni odnos fitinske kiseline i cinka. U ovom
radu iskoristivost cinka izračunata je iz molarnih odnosa eksperimentalno
dobivenih rezultata za fitinsku kiselinu i cink. Fitinska kiselina određena
je spektrofotometrijskom metodom po Wheeler-u,a cink atomskom apsorpcionom
spektrofotometrijom. Ispitivanja su provedena sa sirovinama (brašno tip
500, pšenične, ražene, ječmene i zobene pahuljice), te kruhovima dobivenim
supstitucijom brašna sa 3% i 5% navedenih pahuljica. Dobiveni rezultati
pokazuju da je količina fitinske kiseline u kruhu signifikantno (p=0.05)
manja, računato na početnu količinu u odgovarajućim sirovinama, i to u
kruhu sa pšeničnim pahuljicama prosječno za 55.4 %, sa raženim za 78.3 %,
sa ječmenim za 100 % i zobenim za 52.5 %. Time se molarni omjer fitinska
kiselina/cink signifikantno (p=0.05) smanjio (1.82 - 5.74) i niži je od
kritičnog omjera 12, iznad kojeg se smatra da je iskoristivost cinka znatno
smanjena.
Ključne riječi: obogaćeni kruh, fitinska kiselina, iskoristivost cinka
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Promjene količine fitinske kiseline tijekom zriobe zrna
kukuruza
- Autori:
Horvatić, Marija (16182)
Halusek, Suzana
Balint, Lazar (1835)
- Urednici
- Lovrić, Tomislav
- Grba, Slobodan
- Tripalo, Branko
Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međun
Jezik: hrvatski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1994
Stranice: od 142
Skup: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
Sažetak: Kod selekcije i uzgoja kukuruza istraživanja su usmjerena u
prvom redu na nutritivno značajne komponente. Manje podataka se nalazi za
antinutritiente kao što je fitinska kiselina, koja veže mineralne sastojke
i/ili proteine u biološki neiskoristive kompleksne spojeve. Ova ispitivanja
obuhvaćaju praćenje količine fitinske kiseline tijekom zriobe zrna hibrida
normalnog kukuruza, uzgajanog pod jednakim topografskim i agrotehničkim
uvjetima, kroz dvije vegetacijske godine. Fitinska kiselina je određena
spektrofotometrijskom metodom. Rezultati pokazuju de se odlaganje
anorganskog fosfora u obliku fitinske kiseline odvija u svim stadijima
sazrijevanja zrna. Povećanje količine fitinske kiseline je značajno
(p=0.05) do kasnog stadija voštane zrelosti. Kod toga je utvrđena
visokosignifikantna (p=0.001) pozitivna korelacija fitinske kiseline sa
količinom suhe tvari i ukupnih proteina u svježoj supstanci zrna. Ovaj
podatak ukazuje, da bi deponiranje kao fitata u vrijeme kumulacije suhe
tvari zrna moglo predstavljati mehanizam za održavanje koncentracije
anorganskog fosfora u stanicama, a koji ima ulogu kod reguliranja
biokemijskih reakcija kao što je biosinteza škroba, proteina i drugih
komponenata. Na količinu fitinske kiseline u zrnu kukuruza značajan utjecaj
imaju, pored genetskog faktora, također i meteorološki uvjeti (oborine i
temperatura).
Ključne riječi: zrioba kukuruza, fitinska kiselina
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Fitinska kiselina u hidrotermički tretiranim proizvodima
žitarica
- Autori:
Horvatić, Marija (16182)
Skočić, Ružica
Balint, Lazar (1835)
- Urednici
- Lovrić, Tomislav
- Grba, Slobodan
- Tripalo, Branko
Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međun
Jezik: hrvatski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1994
Stranice: od 143
Skup: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
Sažetak: Fitinska kiselina se prirodno nalazi u zrnu žitarica.
Tehnološki postupci prerade i pripreme proizvoda žitarica mogu rezultirati
smanjenjem količine fitinske kiseline. Stupanj razgradnje ovisi o nizu
faktora, koji utječu na enzimnu ili kemijsku hidrolizu fitinske kiseline.
Osim toga, pojedine žitarice se znatno razlikuju u pogledu termičke
stabilnosti i aktiviteta fitaze. Ova istraživanja obuhvaćaju praćenje
količine fitinske kiseline u dvije proizvodne šarže uzoraka, tijekom
tehnološkog postupka proizvodnje pšeničnih, raženim, ječmenih i zobenih
pahuljica. Fitinska kiselina je određena spektrofotometrijskom metodom. Na
osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da u pojedinim fazama
tehnološkog procesa proizvodnje pšeničnih, raženih iječmenih pahuljica
obiju serija, nema značajnih (p=0.05) promjene količine fitinske kiseline.
Jedino je kod zobenih pahuljica utvrđeno značajno smanjenje, koje u odnosu
na sirovinu iznosi 14% odnosno 12%. Značajno veću količinu fitinske
kiseline u odnosu na ostale vrste pahuljica, sadrže zobene (serija 1: 1.04%
+ 0.06, serija 2: 1.02% + 0.06) i pšenične pahuljice (serija 1: 1.09% +
0.05, serija 2: 0.94% + 0.06). Nešto niže vrijednosti utvrđene su kod
raženih pahuljica (serija 1: 0.96% + 0.06, serija 2: 0.87% + 0.06).
Najmanja količina dobivena je kod ječmenih pahuljica (serija 1: 0.58% +
0.06, serija 2: 0.59 + 0.06).
Ključne riječi: fitinska kiselina, pšenične pahuljice, ražene pahuljice, ječmene pahuljice, zobene pahuljice
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Protein nutritive quality of hydrothermic treated cereal
products
- Autori:
Horvatić, Marija (16182)
Gruner, Matilda (14742)
Gutterman, Marica
Naslov zbornika: Quality cereals in a changing world
Jezik: engleski
Mjesto: The Hague, Netherlands
Godina: 1994
Stranice: od P 4.4
Skup: 14th ICC Congress
Održan: od 05.06.94 do 09.06.94
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Molar ratio value of phytic acid and some mineral
components during industrial cereal flakes productions
- Autori:
Gruner, Matilda (14742)
Horvatić, Marija (16182)
Gačić, Milica
Banović, M
Naslov zbornika: Quality cereals in a changing world
Jezik: engleski
Mjesto: The Hague, Netherlands
Godina: 1994
Stranice: od L4.9
Skup: 14th ICC Congress
Održan: od 05.06.94 do 09.06.94