SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-07-116

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-07-116


Broj radova citiranih u CC: 19
Broj ostalih radova: 18
Ukupno objavljenih radova: 37


  1. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Korrelation zwischen Lysin-, Tryptophan- und Prolamingehalt wahrend der Reifung des Maiskornes

    Autori:
    Horvatić, Marija (16182)
    Balint, Lazar (1835)
    Časopis: J. Agronomy and Crop Science
    ISSN: 0931-2250
    Volumen: 166
    Godina: 1991
    Stranice: od 73 do 80
    Broj referenci: 22
    Jezik: njemački
    Sažetak: Tijekom zriobe hibrida normalnog kukuruza utvrđeno je značajno(p=0.01) smanjenje količine ukupnog dušika, triptofana i uproteinima vezanog lizina u suhoj tvari zrna. Relativnanutritivna kvaliteta proteina također se smanjuje tijekom zriobe.Prolamin se povećava značajno (p=0.01) sa zrelošću zrna.Koeficijenti korelacije između količine prolamina i ostalihispitivanih komponenata tijekom zriobe zrna su negativni ivisokosignifikantni (p=0.001).
    Ključne riječi: Zrioba kukuruza, prolamin, triptofan, u proteinima vezani lizin.

  2. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Dynamics of the Biosynthesis of Niacin During Development to Maturity of Soybean Seed

    Autori:
    Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
    Časopis: J. Agronomy and Crop Science
    ISSN: 0931-2250
    Volumen: 167
    Godina: 1991
    Stranice: od 159 do 166
    Broj referenci: 22
    Jezik: engleski
    Sažetak: Dinamika biosinteza niacina praćena je tijekom razvoja četirigenotipa soje uzgojenih uz definirane topografske i agrotehničkeuvjete u razdoblju od tri godine. Analizom rezultata može sezaključiti da usprkos utjecaju klimatskih faktora i određenihgenetskih predispozicija biosinteza niacina dirigirana jepotrebama biljke u određenoj razvojnoj fazi sojinog zrna.
    Ključne riječi: Dinamika biosinteze, niacin, zrelo i nezrelo zrno soje.

  3. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Gehalt an verfugbarem Lysin in gammabestrahlten Sojaproteinprodukten

    Autori:
    Horvatić, Marija (16182)
    Gruner, Matilda (14742)
    Mulalić, Nedžad
    Časopis: Zeitschrift fur Ernahrungswissenschaft
    ISSN: 0044-264
    Volumen: 30
    Godina: 1991
    Stranice: od 307 do 312
    Broj referenci: 17
    Jezik: njemački
    Sažetak: Količina iskoristivog lizina i sirovih proteina u proteinskimproizvodima soje, zračenim dozom od 1, 3 i 5 kGy nije značajno(p=0.05) promijenjena. Nakon 3-mjesečnog skladištenja nemaznačajnih (p=0.05) promjena iskoristivog lizina kod svih zračenihuzoraka, a nakon 8-mjesečnog skladištenja kod uzoraka zračenih sa3 i 5 kGy. Neposredno nakon zračenja mikroflora je reduciranaznačajno (p=0.05), a gotovo 100% nakon 3-mjesečnog skladištenja.
    Ključne riječi: Proteinski proizvodi soje, gama zračenje, iskoristivi lizin.

  4. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Dynamics of the Cumulation of Macroelements - Phosphorus, Potassium, Calcium and Magnesium During Development to Maturity of Soybean Seed

    Autori:
    Slipčević, Vesna
    Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
    Balint, Lazar (1835)
    Časopis: J. Agronomy and Crop Science
    ISSN: 0931-2250
    Volumen: 168
    Godina: 1992
    Stranice: od 73 do 84
    Broj referenci: 15
    Jezik: engleski
    Sažetak: Praćenjem dinamike kumulacije makroelemenata- fosfora, kalcija,kalija i magnezija tijekom razvoja zrna četiri genotipa sojeuzgojenih uz iste topografske i agrotehničke uvjete za vrijeme odtri godine može se zaključiti da je intenzivna kumulacijaispitivanih minerala tijekom III i IV razvojne etape zrna, te dapostoji određena predispozicija genotipa kao i utjecaj klimatskihfaktora na kumulaciju ispitivanih minerala koja se odražava unjihovoj različitoj koncentraciji u zrelom zrnu soje.
    Ključne riječi: Dinamika kumulacije, makroelementi, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, zrno soje.

  5. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: New approach to the extensogram interpretation

    Autori:
    Balint, Lazar (1835)
    Horvatić, Marija (16182)
    Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
    Časopis: Die Nahrung
    Broj: 7
    ISSN: 0027-769
    Volumen: 35
    Godina: 1991
    Stranice: od 721 do 730
    Broj referenci: 12
    Jezik: engleski
    Sažetak: Predloženi su novi kriteriji za vrednovanje kvalitetnih osobinapšenice na bazi studija oblika i veličine ekstenzografskihkrivulja. Aproksimacijom eksperimentalnih krivulja -ekstenzograma - teoretskim krivuljama koje su im slične poobliku, a jednake po površini bilo je moguće utvrditi njihoveparametre forme. Na bazi ovih kriterija moguće je po prvi putaprecizno vrednovati ekstenzografske krivulje, a time irazvrstavanje pšenice u kvalitetni niz.
    Ključne riječi: Ekstenzogram, elipsa, pšenica.

  6. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Fluorometric method for determination of vitamin B6 in soya bean

    Autori:
    Šebečić, Blaženka (80894)
    Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
    Časopis: Z Lebensm Unters Forsch
    ISSN: 0044-3026
    Volumen: 194
    Godina: 1992
    Stranice: od 144 do 147
    Broj referenci: 28
    Jezik: engleski
    Sažetak: Jednostavna fluorometrijska metoda za određivanje dodanogpiridoksin-HCl u obogaćenim namirnicama modificirana je zaodređivanje ukupnog B6 vitamina u soji. U uporedbi sa drugimfluorometrijskim metodama predložena metoda je jednostavna, brzai laka za izvođenje sa dobrim iscrpkom, malom relativnomstandardnom devijacijom i malom totalnom greškom.
    Ključne riječi: B6 vitamin, fluorometrijska metoda, soja.

  7. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Procjene senzorskih svojstava kruha postupkom modificirane kvantitativno-deskriptivne analize

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Filajdić, Mirko
    Horvatić, Marija (16182)
    Mulalić, Nedžad
    Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
    Broj: 3
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 29
    Godina: 1991
    Stranice: od 167 do 170
    Broj referenci: 32
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Senzorska kvaliteta pšeničnog kruha sa dodatkom pahuljicarazličitih žitarica utvrđena je modificiranom kvantitativno-deskriptivnom analizom. Djelomična zamjena pšeničnog brašnapahuljicama cerealija povoljno utječe na pokazatelje kvaliteteobogaćenog kruha, a naročito na volumen, miris i okus.
    Ključne riječi: Pšenični kruh, senzorska kvaliteta.

  8. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Einfluss der Gamma-Bestrahlung auf die Lipidkomponente von Sojaproteinprodukten

    Autori:
    Gruner, Matilda (14724)
    Horvatić, Marija (16182)
    Kujundžić, Diana
    Magdalenić, Branka
    Časopis: Die Nahrung
    Broj: 5
    ISSN: 0027-769
    Volumen: 36
    Godina: 1992
    Stranice: od 443 do 450
    Broj referenci: 28
    Jezik: njemački
    Sažetak: Zračenje proteinskih proizvoda soje dozom od 3 i 5 kGy induciraznačajne promjene (p=0.05) međusobnog odnosa masnih kiselina, dokdoza od 1 kGy ne dovodi do značajnih promjena. Stupanj oksidacijelipida povećava se sa rastućom dozom zračenja. Količina ukupnihkarotenoidnih pigmenata smanjuje se u zračenim uzorcima, aprosječno relativno smanjenje iznosi od 6.0% do 16.8%.
    Ključne riječi: Proteinski proizvodi soje, gama zračenje, masne kiseline, karotenoidni pigmenti.

  9. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Određivanje udjela cinka, željeza, bakra, kalcija i fosfora u pepelu pšeničnog kruha s dodatkom pahuljica različitih žitarica

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Horvatić, Marija (16182)
    Filajdić, Mirko
    Mulalić, Nedžad
    Gačić, Milica
    Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
    Broj: 1
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 30
    Godina: 1992
    Stranice: od 31 do 34
    Broj referenci: 16
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Određivana je količina cinka, bakra, željeza, kalcija i fosfora uuzorcima kruha dobivenog dodatkom 3% i 5% pšeničnih, ječmenih,raženih i zobenih pahuljica. Dodatak od 5% pahuljica navedenihžitarica rezultirao je statistički značajnim (p=0.05) povećanjemkoličine cinka, bakra, kalcija i fosfora u odnosu na kontrolniuzorak.
    Ključne riječi: Pšenični kruh, mineralni sastojci.

  10. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Gehalt einiger organischen Sauren wahrend der Kasereifung

    Autori:
    Slipčević, Vesna
    Horvatić, Marija (16182)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 3
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 42
    Godina: 1992
    Stranice: od 203 do 213
    Broj referenci: 8
    Jezik: njemački
    Sažetak: Za vrijeme zrenja (u industrijskim uvjetima) autohtonog sirautvrđeno je značajno (p=0.05) smanjenje količine laktoze inajveća dinamika smanjenja je u prva dva tjedna. Koncentracija L-i D-mliječne kiseline povećava se značajno (p=0.05) u prvomtjednu, a smanjuje u drugom tjednu. Za vrijeme daljnjeg zrenja D-mliječna kiselina se povećava kontinuirano i značajno.
    Ključne riječi: Zrenje sira, organske kiseline.

  11. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Re-evaluation of simple colorimetric method for damaged starch determination

    Autori:
    Šebečić, Blaženka (80894)
    Časopis: Die Nahrung
    Broj: 4
    ISSN: 0027-769
    Volumen: 36
    Godina: 1992
    Stranice: od 333 do 345
    Broj referenci: 24
    Jezik: engleski
    Sažetak: Da bi se ispitala prikladnost jednostavne kolorimetrijske metodeza određivanje oštećenog škroba u brašnu, ispitan je utjecajsadržaja škroba i proteina na farinografsku apsorpciju. Nađen jedominantan utjecaj sadržaja oštećenog škroba dok je efektproteina povezan više sa njihovim svojstvima nego sa sadržajem.Kako se apsorpcija predviđena pomoću predloženih jednadžbiregresije dobro slaže sa stvarnom apsorpcijom (r=0.979) dvojbe uliteraturi o njenoj prikladnosti mogu se odbaciti.
    Ključne riječi: Oštećeni škrob, kolorimetrijska metoda, farinografska apsorpcija.

  12. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Changes of the Methionine Content During Maize Grain Maturation

    Autori:
    Horvatić, Marija (16182)
    Balint, Lazar (1835)
    Časopis: J. Agronomy and Crop Science
    ISSN: 0931-2250
    Volumen: 170
    Godina: 1993
    Stranice: od 45 do 55
    Broj referenci: 15
    Jezik: engleski
    Sažetak: Utvrđeno je značajno povećanje (p=0.01) količine suhe tvari imetionina, izraženih na originalnu tvar zrna, tijekom zriobehibrida normalnog kukuruza. Količina metionina u suhoj tvaridostiže u kasnom stadiju mliječne zrelosti vrijednosti koje sukarakteristične za zrelo zrno. Količina metionina u ukupnimproteinima se povećava i u voštanoj zrelosti postiže vrijednostikoje nisu značajno različite od onih u punoj zrelosti zrna.
    Ključne riječi: Zrioba kukuruza, metionin, ukupni dušik, suha tvar.

  13. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Einfluss der Gamma-Bestrahlung auf den Methionin- und Tryptophangehalt in Sojaproteinprodukten

    Autori:
    Horvatić, Marija (16182)
    Slipčević, Vesna
    Časopis: Die Nahrung
    Broj: 2
    ISSN: 0027-769
    Volumen: 37
    Godina: 1993
    Stranice: od 147 do 152
    Broj referenci: 20
    Jezik: njemački
    Sažetak: Utvrđeno je značajno (p=0.05) smanjenje količine metionina uproteinskim proizvodima soje, zračenih dozom od 1, 3 i 5 kGy.Paralelno sa smanjenjem metionina smanjena je i relativnanutritivna kvaliteta proteina. Količina triptofana smanjuje seznačajno (p=0.05) kod doze zračenja od 3 i 5 kGy. Relativnosmanjenje količine metionina i triptofana korelira značajno(p=0.05) sa količinom produkata zračenjem inducirane oksidacijelipida.
    Ključne riječi: Proteinski proizvodi soje, gama zračenje, metionin, triptofan.

  14. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Dynamics of the Cumulation of Iron, Copper and Sodium During Development to Maturity of Soybean Seed

    Autori:
    Slipčević, Vesna
    Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
    Balint, Lazar (1835)
    Časopis: J. Agronomy and Crop Science
    ISSN: 0931-2250
    Volumen: 170
    Godina: 1993
    Stranice: od 224 do 233
    Broj referenci: 12
    Jezik: engleski
    Sažetak: Praćena je dinamika kumulacije željeza, bakra i natrija tijekomrazvoja zrna četiri genotipa soje uzgojena pod istim topografskimi agrotehničkim uvjetima za vrijeme od tri godine. Analizomrezultata može se zaključiti da iako ne utječu na dinamikukumulacije određene predispozicije genotipa kao i klimatskifaktori imaju u pojedinim razvojnim etapama zrna znatan utjecajna kumulaciju ispitivanih minerala što se očituje u njihovimrazličitim koncentracijama u zrelom zrnu soje.
    Ključne riječi: Dinamika kumulacije, željezo, bakar, natrij, zrno soje.

  15. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Effect of frozen storage on the degree of vitamin B6 degradation in different foods

    Autori:
    Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
    Šebečić, Blaženka (80894)
    Časopis: Z Lebensm Unters Forsch
    Broj: 1
    ISSN: 0044-3026
    Volumen: 198
    Godina: 1993
    Stranice: od 44 do 46
    Broj referenci: 14
    Jezik: engleski
    Sažetak: Iz rezultata ispitivanja utjecaja zamrzavanja i pet mjesečnogskladištenja na temperaturi od -18 C na stabilnost ukupnogvitamina B6 u namirnicama različitog porijekla vidljivo je da segubici na sadržaju B6 vitamina kreću od 18.92% do 60.26% i da jegubitak signifikantno veći u namirnicama životinjskog porijekla.Očito je da je biostruktura odnosno kemijski sastav jedan odbitnih činioca koji utječe na stupanj razgradnje vitamina B6 unamirnicama koje se pohranjuju zamrzavanjem.
    Ključne riječi: Vitamin B6, razgradnja, zamrzavanje, skladištenje, namirnice biljnog i životinjskog porijekla.

  16. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Quantitative relations between farinogram area and new extensogram characteristics of wheat flour

    Autori:
    Balint, Lazar (1835)
    Horvatić, Marija (16182)
    Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
    Časopis: Die Nahrung
    Broj: 3
    ISSN: 0027-769
    Volumen: 37
    Godina: 1993
    Stranice: od 234 do 240
    Broj referenci: 8
    Jezik: engleski
    Sažetak: Analizom farinografskih krivulja utvrđeno je da je površinafarinograma vrlo pouzdan indikator za procjenu kvalitetepšeničnog brašna, ako se ta površina mjeri 12 minuta odpostizanja maksimuma krivulje. Utvrđeni kvantitativni odnosizmeđu površine farinograma i pokazatelja kvalitete ekstenzogramaA(far)=k'(E)(E)/A daje novi pristup interpretaciji farinogramagdje je, A(far)=površina farinograma, k'=konstanta,E=rastezljivost tijesta, A=površina ekstenzograma.
    Ključne riječi: Površina farinograma, površina egstenzograma, rastezljivost tijesta.

  17. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: A study of the inhibitory effect of sodium metabisulphite on the reaction of adrenaline oxidation in the presence of EDTA and superoxide dismutase

    Autori:
    Slaveska, Renata
    Balint, Lazar (1835)
    Momirović-Čuljat, Jelena
    Spirevska, Ilinka
    Časopis: Acta Pharmaceutica
    Broj: 4
    ISSN: 1330-0075
    Volumen: 44
    Godina: 1994
    Stranice: od 339 do 345
    Broj referenci: 12
    Jezik: engleski
    Sažetak: Istraženo je antioksidativno djelovanje Na2S2O5 na reakciju oksidacije adrenalina u prisutnosti EDTA i enzima superoksid dismutaze, u alkalnoj sredini, spektrofluorimetrijskom metodom. Rezultati ispitivanja su pokazali da EDTA u veoma niskim koncentracijama od 1 x 10-6 mol/L gotovo ne utječe na reakciju oksidacije adrenalina. Međutim, u istoj koncentraciji, EDTA potencira antioksidativni efekt Na2S2O5 na reakciju oksidacije adrenalina. Ovaj efekt EDTA, vjerojatno je rezultat promjena u mehanizmu oksidacije Na2S2O5, što je i diskutirano. Model-sistem gdje se adrenalin koristi kao osnovni supstrat, može se predložiti za testiranje antioksidativnog djelovanja i drugih kemijskih spojeva koji se upotrebljavaju ili se mogu upotrijebiti u farmaceutskoj praksi.
    Ključne riječi: antioksidanti, adrenalin, EDTA

  18. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: A study of the inhibitory effect of cysteine and cysteamine on the reaction of adrenaline oxidation in the presence of EDTA and superoxide dismutase

    Autori:
    Slaveska, Renata
    Balint, Lazar (1835)
    Momirović-Čuljat, Jelena
    Spirevska, Ilinka
    Časopis: Acta Pharmaceutica
    Broj: 4
    ISSN: 1330-0075
    Volumen: 45
    Godina: 1995
    Broj referenci: 17
    Jezik: engleski
    Sažetak: Istraženo je antioksidativno djelovanje cisteina i cisteamina na reakciju oksidacije adrenalina u alkalnoj sredini, u prisutnosti EDTA i enzima superoksid dismutaze, spektrofluorometrijskom metodom. Rezultati istraživanja su pokazali da je u niskom koncentracijskom području (do 3 x 10-5 mol/L) antioksidativan učinak cisteamina u odnosu na cistein mnogo jače izražen. Da bi se dobio uvid u mehanizam antioksidativnog djelovanja upotrebljenih tiola, u reakcionu smjesu uključen je enzim superoksid dismutaza i EDTA. Dobiveni rezultati pokazuju da je inhibitorno djelovanje svih ovih komponenata zajedno (cisteina, cisteamina, superoksid dismutaze i EDTA) jednako sumi njihovih pojedinačnih ućinaka. Izostanak učinka niskih koncentracija EDTA (od 10 x 10-6 mol/L) na veličinu antioksidativnog djelovanja cisteina i cisteamina može se objasniti činjenicom da se O2- premda se generira pri oksidaciji tiola, ne uključuje direktno u mehanizam formiranja lanca slobodnih radikala pri njihovoj daljnjoj oksidaciji.
    Ključne riječi: inhibicija oksidacije adrenalina, cistein, cisteamin, EDTA, superoksid dismutaza.

  19. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov:


  20. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov:

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Horvatić, Marija (16182)
    Kujundžić, Diana
    Banović, M
    Mjesto: Vienna, Austrija
    Skup: ICC jubilee conference "The role of cereals in future nutrition"
    Sažetak: Radi mogućnosti dobivanja potpunijeg uvida u transformaciju nutritivno značajnih ugljikohidrata za vrijeme tehnološkog procesa proizvodnje pahuljica žitarica, razrađeno je modificirano HPLC-određivanje mono-, di- i trisaharida u navedenom supstratu.

  21. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Spectroflourometric method for determination of the total mercury in environmental samples-waste waters

    Autori:
    Balint, Lazar (1835)
    Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
    Horvatić, Marija (16182)
    Šebečić, Blaženka (80894)
    Urednici
    Mildner, Boris
    Naslov zbornika: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-6256-16-9
    Stranice: od 91
    Skup: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 22.09.95 do 25.09.95

  22. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Influence of light and temperature on the degradation of vitamin C in different fruit species

    Autori:
    Šebečić, Blaženka (80894)
    Balint, Lazar (1835)
    Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
    Horvatić, Marija (16182)
    Urednici
    Mildner, Boris
    Naslov zbornika: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-6256-16-9
    Stranice: od 93
    Skup: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 22.09.95 do 25.09.95

  23. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Influence of light and temperature on the degradation of beta-carotene in different fruit species

    Autori:
    Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
    Šebečić, Blaženka (80894)
    Balint, Lazar (1835)
    Horvatić, Marija (16182)
    Urednici
    Mildner, Boris
    Mildner, Boris
    Naslov zbornika: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-6256-16-9
    Stranice: od 94
    Skup: Godišnji sastanak hrvatskih biokemičara s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 22.09.95 do 25.09.95
    Sažetak: Obzirom na značajnu ulogu karotena u metabolizmu i činjenicu da na njegovu stabilnost utječu mnogi faktori određivan je stupanj razgradnje beta-karotena različitih vrsta voća nakon blanširanja, sušenja na sobnoj temperaturi, sušenja iylaganjem sunčevoj svjetlosti te nakon smrzavanja u svrhu produžetka upotrebne vrijednosti. Sadržaj beta-karotena određivan je Booth-ovom spektrofotometrijskom metodom za određivanje karotena u biljnom materijalu. Analizom rezultata vidljivo je da sadržaj beta-karotena signifikantno pada nakon sušenja i zamrzavanja voća i gubici se ovisno o vrsti voća i primjenjenom postupku konzerviranja kreću od 6.3 % do 21.0 %.
    Ključne riječi: beta-karoten, spektrofotometrija, voće

  24. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Fluorometrijsko određivanje histamina u vinu

    Autori:
    Šebečić, Blaženka (80894)
    Vukušić, Jelena
    Urednici
    Lovrić, Tomislav
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko
    Konja, Gordana
    Štrucelj, Dubravka
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, M.
    Colić, I.
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: 2. hrvtaski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međun
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 120
    Skup: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Histamin u namirnicama je dekarboksilacioni produkt histidina nastao djelovanjem nekih bakterija. Zbog nepoželjnih fizioloških efekata u organizmu predložen je veliki broj metoda za njegovo određivanje u namirnicama. Za određivanje histamina u vinu modificirana je fluorometrijska OPT-metoda koja su Taylor i sur. (1978) predložili za određivanje histamina u različitim namirnicama (riba, sir, kiseli kupus) i testirana njena primjenjljivost. Ispitivanja su pokayala da modificirana metoda ima dobru reproducibilnost (srednja relativna standardna devicija paralelnih određivanja 2.13%) i dobar iscrpak dodanog histamina (99.02%), pa se može preporučiti kao jednostavna, reproducibilna i točna metoda za određivanje histamina u vinu. Sadržaj histamina određen u 22 uzorka domaćih vina kretao se od 247 do 689 ug/ml, što je znatno niže od "Pravilnikom o vinu" dozvoljenih 2mg/L.
    Ključne riječi: vino, histamin,fluorometrijska metoda

  25. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: High pressure liquid chromatographic determination of carbohydrates in cereal flakes

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Kujundžić, Diana
    Banović, M
    Horvatić, Marija (16182)
    Naslov zbornika: The role of cereals in future nutrition
    Jezik: engleski
    Mjesto: Vienna, Austrija
    Godina: 1995
    Stranice: od 22
    Skup: ICC jubilee conference "The role of cereals in future nutrition"
    Održan: od 21.05.95 do 24.05.95
    Ključne riječi: HPLC, ugljikohidrati, pahuljice cerealija

  26. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj svjetla i temperature na razgradnju beta-karotena u različitim vrstamapovrća

    Autori:
    Vedrina-Dragojević, Irena (51686)
    Balint, Lazar (1835)
    Urednici
    Lovrić, Tomislav
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko
    Konja, Gordana
    Štrucelj, Dubravka
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, M.
    Colić, I.
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međun
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 27
    Skup: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Obzirom na značaj beta-karotena u metabolizmu kao i njegovu pozitivnu ulogu u prevenciji nekih tipova karcinoma ispitivan je stupanj razgradnje ovog provitamina u namirnicama koje su često podvrgnute različitim postupcima obrade zbog mogućnosti njihove upotrebe kroz duže vrijeme. Ispitivane su promjene sadržaja beta-karotena u različitim vrstama povrća, kao glavnog izvora karotena, nakon sušenja u sjeni i na suncu te nakon dubokog zamrzavanja. Analizom rezultata može se zaključiti da se sadržaj beta-karotena značajno smanjuje i da se ovisno o vrsti povrća i postupku koji je primjrnjen gubici kreću od 8.15 % do 96.32 %. Očito je osim postupka (sušenje, zamrzavanje) i biostruktura odnosno kemijski sastav namirnice jedan od bitnih činioca koji utječe na stabilnost odnosno stupanj razgradnje beta-karotena te je kod nekih vrsta povrća gubitak biološke vrijednosti u odnosu na beta-karoten vrlo visok.
    Ključne riječi: beta-karoten, povrće, sušenje, zamrzavanje

  27. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Iskoristivost cinka u kruhu sa dodatkom različitih pahuljica

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Horvatić, Marija (16182)
    Gačić, Milica
    Urednici
    Lovrić, Tomislav
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko
    Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međun
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 116
    Skup: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Fitinska kiselina u žitaricama i proizvodima na bazi žitarica smanjuje biološku iskoristivost esencijalnih mineralnih sastojaka. Tehnološki procesi prerade i pripreme proizvoda žitarica mogu pod određenim uvjetima povoljno utjecati na iskoristivost minerala. Istraživanja in vivo rezultirala su da kao pokazatelj biološke iskoristivosti cinka može poslužiti, pored ostalog molarni odnos fitinske kiseline i cinka. U ovom radu iskoristivost cinka izračunata je iz molarnih odnosa eksperimentalno dobivenih rezultata za fitinsku kiselinu i cink. Fitinska kiselina određena je spektrofotometrijskom metodom po Wheeler-u,a cink atomskom apsorpcionom spektrofotometrijom. Ispitivanja su provedena sa sirovinama (brašno tip 500, pšenične, ražene, ječmene i zobene pahuljice), te kruhovima dobivenim supstitucijom brašna sa 3% i 5% navedenih pahuljica. Dobiveni rezultati pokazuju da je količina fitinske kiseline u kruhu signifikantno (p=0.05) manja, računato na početnu količinu u odgovarajućim sirovinama, i to u kruhu sa pšeničnim pahuljicama prosječno za 55.4 %, sa raženim za 78.3 %, sa ječmenim za 100 % i zobenim za 52.5 %. Time se molarni omjer fitinska kiselina/cink signifikantno (p=0.05) smanjio (1.82 - 5.74) i niži je od kritičnog omjera 12, iznad kojeg se smatra da je iskoristivost cinka znatno smanjena.
    Ključne riječi: obogaćeni kruh, fitinska kiselina, iskoristivost cinka

  28. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Promjene količine fitinske kiseline tijekom zriobe zrna kukuruza

    Autori:
    Horvatić, Marija (16182)
    Halusek, Suzana
    Balint, Lazar (1835)
    Urednici
    Lovrić, Tomislav
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko
    Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međun
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 142
    Skup: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Kod selekcije i uzgoja kukuruza istraživanja su usmjerena u prvom redu na nutritivno značajne komponente. Manje podataka se nalazi za antinutritiente kao što je fitinska kiselina, koja veže mineralne sastojke i/ili proteine u biološki neiskoristive kompleksne spojeve. Ova ispitivanja obuhvaćaju praćenje količine fitinske kiseline tijekom zriobe zrna hibrida normalnog kukuruza, uzgajanog pod jednakim topografskim i agrotehničkim uvjetima, kroz dvije vegetacijske godine. Fitinska kiselina je određena spektrofotometrijskom metodom. Rezultati pokazuju de se odlaganje anorganskog fosfora u obliku fitinske kiseline odvija u svim stadijima sazrijevanja zrna. Povećanje količine fitinske kiseline je značajno (p=0.05) do kasnog stadija voštane zrelosti. Kod toga je utvrđena visokosignifikantna (p=0.001) pozitivna korelacija fitinske kiseline sa količinom suhe tvari i ukupnih proteina u svježoj supstanci zrna. Ovaj podatak ukazuje, da bi deponiranje kao fitata u vrijeme kumulacije suhe tvari zrna moglo predstavljati mehanizam za održavanje koncentracije anorganskog fosfora u stanicama, a koji ima ulogu kod reguliranja biokemijskih reakcija kao što je biosinteza škroba, proteina i drugih komponenata. Na količinu fitinske kiseline u zrnu kukuruza značajan utjecaj imaju, pored genetskog faktora, također i meteorološki uvjeti (oborine i temperatura).
    Ključne riječi: zrioba kukuruza, fitinska kiselina

  29. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Fitinska kiselina u hidrotermički tretiranim proizvodima žitarica

    Autori:
    Horvatić, Marija (16182)
    Skočić, Ružica
    Balint, Lazar (1835)
    Urednici
    Lovrić, Tomislav
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko
    Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međun
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 143
    Skup: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Fitinska kiselina se prirodno nalazi u zrnu žitarica. Tehnološki postupci prerade i pripreme proizvoda žitarica mogu rezultirati smanjenjem količine fitinske kiseline. Stupanj razgradnje ovisi o nizu faktora, koji utječu na enzimnu ili kemijsku hidrolizu fitinske kiseline. Osim toga, pojedine žitarice se znatno razlikuju u pogledu termičke stabilnosti i aktiviteta fitaze. Ova istraživanja obuhvaćaju praćenje količine fitinske kiseline u dvije proizvodne šarže uzoraka, tijekom tehnološkog postupka proizvodnje pšeničnih, raženim, ječmenih i zobenih pahuljica. Fitinska kiselina je određena spektrofotometrijskom metodom. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da u pojedinim fazama tehnološkog procesa proizvodnje pšeničnih, raženih iječmenih pahuljica obiju serija, nema značajnih (p=0.05) promjene količine fitinske kiseline. Jedino je kod zobenih pahuljica utvrđeno značajno smanjenje, koje u odnosu na sirovinu iznosi 14% odnosno 12%. Značajno veću količinu fitinske kiseline u odnosu na ostale vrste pahuljica, sadrže zobene (serija 1: 1.04% + 0.06, serija 2: 1.02% + 0.06) i pšenične pahuljice (serija 1: 1.09% + 0.05, serija 2: 0.94% + 0.06). Nešto niže vrijednosti utvrđene su kod raženih pahuljica (serija 1: 0.96% + 0.06, serija 2: 0.87% + 0.06). Najmanja količina dobivena je kod ječmenih pahuljica (serija 1: 0.58% + 0.06, serija 2: 0.59 + 0.06).
    Ključne riječi: fitinska kiselina, pšenične pahuljice, ražene pahuljice, ječmene pahuljice, zobene pahuljice

  30. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Protein nutritive quality of hydrothermic treated cereal products

    Autori:
    Horvatić, Marija (16182)
    Gruner, Matilda (14742)
    Gutterman, Marica
    Naslov zbornika: Quality cereals in a changing world
    Jezik: engleski
    Mjesto: The Hague, Netherlands
    Godina: 1994
    Stranice: od P 4.4
    Skup: 14th ICC Congress
    Održan: od 05.06.94 do 09.06.94

  31. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Molar ratio value of phytic acid and some mineral components during industrial cereal flakes productions

    Autori:
    Gruner, Matilda (14742)
    Horvatić, Marija (16182)
    Gačić, Milica
    Banović, M
    Naslov zbornika: Quality cereals in a changing world
    Jezik: engleski
    Mjesto: The Hague, Netherlands
    Godina: 1994
    Stranice: od L4.9
    Skup: 14th ICC Congress
    Održan: od 05.06.94 do 09.06.94


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr