Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-07-116
HRANA : NUTRITIVNO-BIOKEMIJSKA I TEHNOLOŠKA ISTRAŽIVANJA
Glavni istraživač
: BALINT, LAZAR (1835) Suradnici
MOMIROVIĆ-ČULJAT, JELENA (32371)
VEDRINA-DRAGOJEVIĆ, IRENA (51686)
HORVATIĆ, MARIJA (16182)
ŠEBEČIĆ, BLAŽENKA (80894)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.94. Ukupno radova na projektu: 37
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 19
Naziv ustanove: Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb (6) Odjel/Zavod: Zavod za kemiju prehrane Adresa: Domagojeva 2 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)1 414 091
teleFaks: 385 (0)1 414 879
Sažetak: Izvršena istraživanja rezultirala su novim saznanjima o Ť
dinamici biosinteze i kumulacije pojedinih komponenata sojinog i Ť
kukuruznog zrna različitih genotipova te njihovoj biološkoj Ť
vrijednosti,što omogućuje izbor i selekciju sorata optimalne Ť
biostrukture. Utvrđene su optimalne doze gama zračenja koja Ť
značajno reduciraju mikrofloru supstrata, a ne utječu značajno na Ť
količinu iskoristivog lizina i sirovih proteina u proteinskim Ť
proizvodima soje. Zamrzavanjem namirnica različitog porijekla Ť
utvrđen je značajan stupanj razgradnje B6 vitamina sa naglaskom Ť
na namirnice animalnog porijekla. Ujedno je modifikacijom Ť
spektrofluorometrijske metode predložen postupak brzog i Ť
jednostavnog određivanja ukupnog B6 vitamina u različitim Ť
namirnicama. Novim pristupom interpretaciji reoloških testova Ť
na osnovi ekstenzograma i farinograma omogućeno je egzaktno Ť
vrednovanje kvalitete pšenice i njeno razvrstavanje u kvalitetni Ť
niz, kao i nova interpretacija utjecaja proteinske i škrobne Ť
komponente pšeničnog zrna na pojedine parametre reoloških Ť
testova. Predložena je kvantitativna mikroskopska metoda za Ť
određivanje veličine škrobnih granula pšeničnog brašna i Ť
određivanje distribucije veličine škrobnih granula. Predložena je Ť
nova spektrofluorometrijska metoda za određivanje nanogramskih Ť
količina ukupne žive u prirodnim vodama na osnovi gašenja Ť
fluorescencije ksantenskih boja.
Ciljevi istraživanja: Istraživanje biološki aktivnih komponenata
(aminokiselina,vitamina, masnih kiselina) i valorizacija nutritivne
vrijednostinamirnica kao i promjena do kojih dolazi pod utjecajem
određenihfaktora (gama zračenje, zamrzavanje, skladištenje).
Istraživanje utjecaja genetskih, fizioloških i klimatskihfaktora na
sadržaj nutrienata zrna soje i kukuruza. Izrada novih kriterija za
reološko vrednovanje kvalitetepšenice, te utvrđivanje kvantitativnih
odnosa između pojedinihfarinografskih i ekstenzografskih parametara
kvalitete kao ipovezanosti ovih novih parametara i glavnih komponenata
pšeničnogbrašna. Utvrđeno je da zamrzavanje namirnica smanjuje B6
vitaminskuaktivnost, a gama zračenje utječe najvećim dijelom na
komponentekoje su podložne oksidativnoj destrukciji. Utvrđeno je da,
iako ne utječu na dinamiku biosinteze niacina,odnosno kumulaciju
ispitivanih minerala i aminokiselina, određenepredispozicije genotipa i
klimatskih faktora imaju utjecaj nasadržaj ovih komponenata u zrelom zrnu
soje i kukuruza. Predložen je novi model na osnovi ekstenzograma za
vrednovanjekvalitete pšenice te utvrđen dominantan utjecaj oštećenog
škrobana farinografsku apsorpciju. Predložena je nova
spektrofluorometrijska metoda zaodređivanje nanogramskih količina ukupne
žive u prirodnim vodamana osnovi gašenja fluorescencije rodamina B u
prisutnosti jodidiona, kao i modifikacija spektrofluorometrijske metode
zaodređivanje ukupnog B6 vitamina u različitim namirnicama. Predložena je
kvantitativna mikroskopska metoda za određivanje veličine škrobnih granula
pšeničnog brašna i određivanje distribucije veličina škrobnih granula.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: INA - Razvoj i istraživanje Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Tip suradnje: Zajedničko objavljivanje znanstvenih radova Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: Hrvatski zavod za javno zdravstvo Tip ustanove: Državni institut Tip suradnje: Zajedničko objavljivanje znanstvenih radova Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska Ostali podaci o projektu.