SVIBOR - Projekt broj: 4-07-137

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 4-07-137


MIKOTOKSINI U NAMIRNICAMA I KRMIVIMA NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE


Glavni istraživač: DURAKOVIĆ, SENADIN (10973)



Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.05.91. do 01.04.96.

Ukupno radova na projektu: 32
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 10
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58)
Odjel/Zavod: Zavod za Biokemijsko Inžinjerstvo
Adresa: Pierottijeva 6
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0) 01 / 440-422
Telefon: 385 (0) 01 / 440-291

Sažetak: Plijesni dolaze kao česti kontaminanti hrane i krme. Velik broj Ť njih su toksične i tako 1. škode zdravlju domaćih životinja, 2. Ť prouzrokuju rezidue u organima i u mesu koje se prenose, 3. Ť sintetiziraju toksične produkte (mikrotoksine) u hrani Ť kontaminiranoj plijesnima i 4. mogu biti rizične za pljesnivu Ť fermentiranu hranu. Naša dosadašnja istraživanja su uključivala: Ť 1. pojavljivanje i karakterizaciju specifičnih toksina, 2. Ť istraživanja parametara što sudjeluju u tvorbi toksičnih tvari, Ť 3. opisivanje efekata pojedinih fungalnih metabolita na Ť mikroorganizme i životinje. Procjena kontaminacije mikotoksinima Ť načinjena je na osnovi analize 256 uzoraka namirnica i krme. Ť Rezultati pokazuju da su u istraživanim uzorcima bili sadržani Ť aflatoksin B1, okratoksin A i patulin. U 11 uzoraka žitarica, Ť dva su sadržavala 0,9 do 2,1 AFB1 i 0,4 do 1,3 ppb OT-A. U 59 Ť uzoraka voća i proizvoda od voća, tri su sadržavala 0,8 do 3,5 Ť ppb patulina. U 156 analiziranih proizvoda od mesa, jedan je Ť sadržavao 2,8 ppb AFB1.Broj fungalnih izolata i identifikacija Ť izoliranih gljiva načinjen je upotrebljavajući rutinske metode Ť a izolaciju i identifikaciju. Četiri skupine gljiva kao Ť Aspergillus, Penicillium, Fungi imperfecti i kvasci zajednički su Ť bile prisutne u 6 od 32 tipa uzoraka namirnica i krme. Dvije Ť vrste mikotoksikogenih gljiva Aspergillus flavus i A. ochraceus Ť zajednički su bile prisutne u 4 od 32 tipa namirnica i krme.

Ključne riječi: toksički fungalni metaboliti, mikotoksini, alfatoksini, okratoksini, patulin

Ciljevi istraživanja: Naše razumijevanje značenja mikotoksina kao faktora što utječu na zdravstvenu ispravnost namirnica i na zdravlje ljudi stalno se razvija i raste.Dostupni rezultati istraživanja na terenu i u skladištu pokazuju da kontaminacija namirnica i krme karcinogenim mikotoksinima nije više pojava na koju se sumnja, nego je to dokazan fenomen.No prije nego što se mogu izvesti ikakvi zaključci u pogledu etioloških odnosa različitih mikotoksina prema bolestima u čovjeka, nužno je riješiti kvantitativne odnose.Budući da nema izravne evidencije (kontrolirano pokusno hranjenje životinja) za uključivanje mikotoksina u bolesti ljudi izazvanih kontaminiranom hranom, neizravna evidencija se stalno povećava.Na osnovi dokaza o osjetljivosti mnogobrojnih vrsta životinja na različite efekte mikotoksina, teško je povjerovati da i u ljudi ne može doći do sličnih efekata. Regionalne studije akutnih i kroničnih primjera bolesti u ljudi zajedno sa kontaminacijom hrane aflatoksinom i ostalim mikotoksinima u istim regijama, potkrepljuju sumnje u vjerovatno uključenje mikotoksina u bolesti u ljudi što su takvom hranom izazvane.Stoga je najvažnije da se prevencijom onemogući kontaminacija namirnica i krme mikotoksikogenim vrstama plijesni na farmi, u skladištu, u trgovini i u domaćinstvu.Zaštita se dakle, namirnica i krme od kontaminacije mikotoksinima mora provoditi tijekom čitava lanca prehrane, od početka proizvodnje pa sve do hladionika i stola potrošača.


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
    Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

  2. Naziv ustanove: Medicinski fakultet-Klinički Bolnički Centar
    Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

  3. Naziv ustanove: Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
    Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

  4. Naziv ustanove: Medicinski fakultet-Klinički Bolnički Centar
    Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska


OSTALA POSTIGNUĆA


  1. Naziv: Prehrambena mikrobiologija(ured.V.Loknar) Medicinska naklada,Zagreb,1991.
    Tip proizvoda: Učila i nastavni materijal
    Autor(i): Senadin Duraković

  2. Naziv: Prehrambena mikrobiologija(ured.V.Loknar) Medicinska naklada,Zagreb,1991. Knjiga - monografija
    Tip proizvoda: Učila i nastavni materijal
    Autor(i): Senadin Duuraković

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 12.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr