Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-99-148
MAKRO - RAZVOJ BIOTEHNIČKE OSNOVE POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENOG SUSTAVA REPUBLIKE HRVATSKE
Glavni istraživač
: LOVRIĆ, TOMISLAV (57356) Suradnici
NOVAKOVIĆ, PREDRAG (24394)
KARADJOLE, IVO (20162)
NOVAK, SRĐAN (85892)
JURIĆ, IVAN (19332)
ROSEG, ĐURO (41525)
TADIĆ, VERA (48944)
KARLOVIĆ, DAMIR (20305)
ČAVLEK, BRANIMIR (7860)
Tip istraživanja: razvojno Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.94. Ukupno radova na projektu: 0
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58) Odjel/Zavod: Zavod za procesno inženjerstvo Adresa: Pierottijeva 6 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (41) 440-089
teleFaks: 385 (41) 418-230
Sažetak: Biotehnička funkcija i njezin razvoj predstavljaju polazište i ključnu pretpostavku razvoja cjelokupnog poljoprivredno-prehrambenog sustava. Stoga se ovaj projekt, koji je koncipiran kao sastavni dio makroprojekta "Management i marketing poljoprivredno-prehrambenog sustava", bavi proučavanjem trendova u odgovarajućoj suvremenoj tehnologiji, uključujući biotehnologiju i sve relevantne discipline, kako bi se na osnovi ekspertnih procjena tih trendova i rezultata istraživanja izradile projekcije razvoja sustava u svim pripadajućim segmentima. Pri tome je neophodno bilo uvažiti i rezultate postignute u okviru specifičnih istraživačkih projekata s obzirom na širinu biotehničke oblasti. Osim toga dopunskim projektom "Hrana i prehrana u ratnim i poslijeratnim uvjetima" prvotna tematska dispozicija je djelomično izmjenjena jer su u realizaciji projekta morala biti ponuđena i rješenja aktualnih problema u ovoj oblasti.
Ciljevi istraživanja: Složenost poljoprivredno-prehrambenog sustava
nameće potrebu usklađivanje svih tehnoloških, biotehnoloških i theničkih
čimbenika kako bi se postigla kvaliteta proizvoda prema svjetskim normama i
što veća učinkovitost proizvodnih procesa kao jedan od primarnih zadataka
(ciljeva) ovog projekta. Usporedno s time i kao podloga tome zahtjevu jesu
što veće korištenje prirodnih potencijala i uvođenje i unapređenih i novih
tehnologija u svim područjima - segmentima proizvodnje hrane, njezinom
prometu i upotrebi, općenito u što većoj valorizaciji poljoprivrednih
proizvoda, uz odgovarajuću zaštitu potrošaća i okoline. Projektom su
obuhvaćeni pojedini segmenti primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade
poljoprivrednih proizvoda, bilo u hranu ili u druge proizvode, posebno
tehnologije proizvoda visokog stupnja finalizacije uključujući kontrolu
kakvoće. Rezultati istraživanja će omogućiti brži razvoj cjelokupnog
prehrambenog sustava u novonastalim gospodarskim i vlasničkim uvjetima i
njegovo uključivanje u međunarodne tržišne tokove prilagodbom odgovarajućih
tehnologija normama svjetskog tržišta i elaboriranjem svih relevantnih
čimbenika za harmonizaciju dobre proizvodne prakse (GMP - koncepcija), i
ocjene kakvoće na osnovi procjene rizika i kontrole kritičnih točaka u
proizvodnji (HACCP - koncepcija). Ostali podaci o projektu.