SVIBOR - Radovi u CC - projekt broj: 4-99-161

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi citirani u Current Contents na projektu 4-99-161


Broj radova citiranih u CC: 6
Broj ostalih radova: 69
Ukupno objavljenih radova: 75


Naslov: Stremljenja u razvoju industrije krmnih smjesa

Autori:
Katić, Zvonko (20511)
Časopis: Krmiva
Broj: 4
ISSN: 0023-4850
Volumen: 34
Godina: 1992
Stranice: od 165 do 170
Broj referenci: 15
Jezik: hrvatski
Sažetak: Snižavanje troškova proizvodnje u industriji krmnih smjesauvjetovalo je, u svjetskim razmjerima, velike promjene uveličini, opremljenosti i vlasništvu pogona za proizvodnju krmnihsmjesa. Automatizacija pogona postala je obveza za opstanak, štoje istovremeno omogućilo povećanje satnog kapaciteta preko 100t/h. Multinacionalne kompanije prelaze granice kontinenata idiktiraju cijenu proizvodnje.
Ključne riječi: krmna smjesa, razvoj, tehnologija, ISO, Hrvatska

Naslov: Dorada zrna soje za hranidbu životinja

Autori:
Katić, Zvonko (20511)
Časopis: Krmiva
Broj: 5
ISSN: 0023-4850
Volumen: 33
Godina: 1991
Stranice: od 99 do 106
Broj referenci: 13
Jezik: hrvatski
Sažetak: Dorada zrna soje radi inaktivacije njenih, za ishranu štetnihsastojaka, među koje spada i tripsin-inhibitor, vrši se raznimpostupcima. Tripsin-inhibitor je termolabilan i njegovainaktivacija se postiže djelovanjem topline, vode i tlaka nazrno. Ostvareni učinak je u neposrednoj vezi s vremenomdjelovanja svakog pojedinog činioca. Svakim od njih, npr.toplinom, može se u određenim uvjetima postići zadani cilj. Istotako se može, neodgovarajućom doradom, postići i negativnodjelovanje na ostale korisne sastojke zrna. U novije vrijeme sekoristi i kemijska dorada. Postupak je zaštićen pod imenom SUPRO.SUPRO je proces koji kemijskim reakcijama prilagođuje biljniprotein tako da ga nepovratno denaturira. Troškovi dorade zaviseod količine i oblika energije koja se koristi za doradu. Postupcikoji koriste više toplinske, a manje mehaničke energije sujeftiniji, iako to ne znači da su energetski povoljni.
Ključne riječi: soja, dorada, hranidba

Naslov: Ispitivanje dinamičke otpornosti zrna kukuruza hibrida Bc 492 sušenog klasičnim i "cooking" postupkom

Autori:
Pliestić, Stjepan (10194)
Krička, Tajana (95395)
Časopis: Krmiva
Broj: 3
ISSN: 0023-4850
Volumen: 35
Godina: 1993
Stranice: od 125 do 134
Broj referenci: 16
Jezik: hrvatski
Sažetak: Zbog visokog stupnja mehaniziranosti pojedinih radnih operacija u rukovanju zrnom kroz sve segmente proizvodnje dolazi do njegovog oštećivanja. Isto tako, primjenom novih metoda dorade kojima se omogućava povećanje probavljivosti, mijenja se i dinamička otpornost samog zrna. Time se prolaskom zrna kroz niz transportnih uređaja povećava udio loma u ukupnoj količini mase. U radu se uspoređuje dinamička otpornost zrna kukuruza hibrida Bc 492 u klasičnoj metodi sušenja s dinamičkom otpornosti zrna kukuruza nakon primjene tzv. "cooking" postupka s perforiranim i neperforiranim perikarpom zrna. Za ispitivanje dinamičke otpornosti ili potencijala genetske otpornosti zrna kukuruza upotrebljavan je u tu svrhu posebno izrađen uređaj. Uređajem se mogu simulirati kinetički uvjeti koji djeluju na zrno u strojnoj berbi, tijekom transporta, skladištenja itd.
Ključne riječi: dinamička otpornost, zrno, kukuruz, "cooking" postupak, klasični postupak, sušenje, perforirano, neperforirano

Naslov: Brzina sušenja perforiranog i neperforiranog zrna kukuruza nakon "cooking" postupka

Autori:
Krička, Tajana (95395)
Pliestić, Stjepan (10194)
Časopis: Krmiva
Broj: 6
ISSN: 0023-4850
Volumen: 36
Godina: 1994
Stranice: od 281 do 289
Broj referenci: 13
Jezik: hrvatski
Sažetak: U ovom radu dat je matematički model sušenja zrna kukuruza hibrida Bc 492 FAO grupe 490, po podvrsti zuban. Obavljena je analiza rezultata zrna koje je sušeno bez ikakvog prethodnog tehnološkog postupka, te zrna koje je prethodno kuhano, pa zatim sušeno i zrna kukuruza koje je prije sušenja perforirano i kuhano, te nakon toga sušeno.
Ključne riječi: zrno kukuruza, sušenje, "cooking" postupak, perforiranje

Naslov: Promjena brzine sušenja zrna kukuruza u zavisnosti o hibridu

Autori:
Krička, Tajana (95395)
Pliestić, Stjepan (10194)
Časopis: Agronomski glasnik
Broj: 5/6
ISSN: 0002-1954
Volumen: 57
Godina: 1995
Stranice: od 449 do 459
Broj referenci: 13
Jezik: hrvatski
Sažetak: U ovom radu analizirana je brzina sušenja 5 hibrida kukuruza (Bc 468, Zg 43-28, OSSK 407, Bc 492, Bc 48 W) zrna kukuruza FAO grupe 400, po tipu zuban. Pri sušenju s temperaturom zraka od 130 C, hibrid Bc 468 se kraće sušio od hibrida Bc 492 za čak 83,3 %. Kod temperature zraka od 110 C ta je razlika bila još veća. Tako se hibrid Zg 43-28 osušio brže u odnosu na Bc 492 i OSSK 407 čak za 125 %.
Ključne riječi: sušenje, kukuruz zuban, FAO grupa 400.

Naslov: Zavisnost početka fluidizacije kukuruznog zrna hibrida Bc 492 o vlazi zrna i brzini zraka tijekom procesa sušenja

Autori:
Pliestić, Stjepan (10194)
Časopis: Poljoprivredna znanstvena smotra
Broj: 1
ISSN: 0370-0291
Volumen: 60
Godina: 1995
Stranice: od 5 do 26
Broj referenci: 25
Jezik: hrvatski
Sažetak: Radom se obrađuju istraživanja početka pojave fluidizacije sloja zrnja koja se mijenja sušenjem sloja materijala. Mjerenjem brzine radnog medija (zraka) kod koje nastupa fluidizacija sloja utvrđeno je da se i nivo brzine fluidizacije mijenja u zavisnosti s promjenom visine sloja sušenog materijala, odnosno u zavisnosti je s promjenom fizikalnih osobina zrnja u procesu sušenja. Promjenom navedenih karakteristika dolazi i do promjene točke fluidizacije. Na laboratorijskom modelu sušare obavljeno je mjerenje veličina svih utjecajnih čimbenika, a kao temelji element mjeren je pad tlaka u sloju materijala. Na temelju rezultata tih mjerenja, kao i na temelju teoretske analize procesa, načinjen je proračun volumena i poroznost fluidiziranog sloja. Za primjenu zakonitosti strujanja radnog medija kroz sloj biološkog materijala bilo je neophodno zrno zamijeniti s nekim od poznatih geometrijskih oblika, u ovom slučaju za to je odabrana sferičnost, odnosno koeficijent prilagodbe tijela kugli. Paralelno s primarnim istraživanjima obavljeno je i istraživanje osnovnih fizikalnih parametara zrna kukuruza hibrida Bc 492. Primarno je istraživanje obavljeno na 48 uzoraka, različitih nivoa početne brzine sušenja (0.8; 1.1; 1.3 m/s) kao i različitih temperaturnih nivoa radnog medija (85; 110 i 130 C) s različitim početnim vlažnostima uzoraka. Zbog opsežnosti provedenih istraživanja ovim radom obrađeni su uzorci jednog temperaturnog nivoa (110 C) i jedne radne brzine (1.1 m/s) strujanja radnog medija. Sušeni sloj biološkog materijala mijenjao je visinu tijekom procesa sušenja, poradi smanjenja dimenzija zrnja. Promjenom dimenzija zrnja u sloju mijenja se i poroznost sloja navedenog materijala. U tim uvjetima sušenja utvrđena je linearna promjena visine sloja materijala u zavisnosti o vlažnosti materijala. Rad služi i kao podloga za konstrukciju industrijskih sušara, te njihovo opremanje mjernom i regulacijskom opremom. Predložen je matematički model ovisnosti navedenih veličina za određivanje točke početka fluidizacije. Na temelju navedenog predlaže se uvođenje dodatnih veličina ovisnosti pada tlaka sloja i brzine prostrujavanja radnog medija u automatski sustav za cjelovito vođenje industrijskih sušara za kukuruz.
Ključne riječi: protok zraka, pad tlaka, fluidizacija, vlažnost, sušenje, zrno kukuruza, sferičnost, poroznost.

Naslov: Zdravstveni, tehnološki i energetski aspekt problematike konzerviranja zrnatih ratarskih proizvoda

Autori:
Katić, Zvonko (20511)
Krička, Tajana (95395)
Pliestić, Stjepan (10194)
Broj: naro
ISSN: 86-81601-01-6
Volumen: Među
Godina: 1990
Stranice: od 61 do 68
Broj referenci: 133
Jezik: hrvatski
Sažetak: Zagađivanje osnovne hrane (žitarica) poprima sve veće razmjere. Konzerviranje zrna se uglavnom vrši sušenjem, za koje se troši koji put više energije nego za sve ostale radove u poljoprivredi. Neadekvatna tehnologija konzerviranja i nepovoljno odabrana tehnička rješenja omogućavaju naknadno zagađivanje hrane, što se bezuvjetno mora spriječiti. Korištenje novih saznanja u tehnologiji sušenja i korištenje biomase kao energenta za sušenje, pojeftinjuje sušenje i omogućava dobro konzerviranje zdrave hrane.


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr