SVIBOR - Radovi u CC - projekt broj: 4-99-161
MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE
Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Radovi citirani u Current Contents na projektu 4-99-161
Broj radova citiranih u CC: 6
Broj ostalih radova: 69
Ukupno objavljenih radova: 75
Naslov: Stremljenja u razvoju industrije krmnih smjesa
- Autori:
Katić, Zvonko (20511)
Časopis: Krmiva
Broj: 4
ISSN: 0023-4850
Volumen: 34
Godina: 1992
Stranice: od 165 do 170
Broj referenci: 15
Jezik: hrvatski
Sažetak: Snižavanje troškova proizvodnje u industriji krmnih
smjesauvjetovalo je, u svjetskim razmjerima, velike promjene uveličini,
opremljenosti i vlasništvu pogona za proizvodnju krmnihsmjesa.
Automatizacija pogona postala je obveza za opstanak, štoje istovremeno
omogućilo povećanje satnog kapaciteta preko 100t/h. Multinacionalne
kompanije prelaze granice kontinenata idiktiraju cijenu proizvodnje.
Ključne riječi: krmna smjesa, razvoj, tehnologija, ISO, Hrvatska
Naslov: Dorada zrna soje za hranidbu životinja
- Autori:
Katić, Zvonko (20511)
Časopis: Krmiva
Broj: 5
ISSN: 0023-4850
Volumen: 33
Godina: 1991
Stranice: od 99 do 106
Broj referenci: 13
Jezik: hrvatski
Sažetak: Dorada zrna soje radi inaktivacije njenih, za ishranu
štetnihsastojaka, među koje spada i tripsin-inhibitor, vrši se
raznimpostupcima. Tripsin-inhibitor je termolabilan i njegovainaktivacija
se postiže djelovanjem topline, vode i tlaka nazrno. Ostvareni učinak je u
neposrednoj vezi s vremenomdjelovanja svakog pojedinog činioca. Svakim od
njih, npr.toplinom, može se u određenim uvjetima postići zadani cilj.
Istotako se može, neodgovarajućom doradom, postići i negativnodjelovanje na
ostale korisne sastojke zrna. U novije vrijeme sekoristi i kemijska dorada.
Postupak je zaštićen pod imenom SUPRO.SUPRO je proces koji kemijskim
reakcijama prilagođuje biljniprotein tako da ga nepovratno denaturira.
Troškovi dorade zaviseod količine i oblika energije koja se koristi za
doradu. Postupcikoji koriste više toplinske, a manje mehaničke energije
sujeftiniji, iako to ne znači da su energetski povoljni.
Ključne riječi: soja, dorada, hranidba
Naslov: Ispitivanje dinamičke otpornosti zrna kukuruza hibrida Bc
492 sušenog klasičnim i "cooking" postupkom
- Autori:
Pliestić, Stjepan (10194)
Krička, Tajana (95395)
Časopis: Krmiva
Broj: 3
ISSN: 0023-4850
Volumen: 35
Godina: 1993
Stranice: od 125 do 134
Broj referenci: 16
Jezik: hrvatski
Sažetak: Zbog visokog stupnja mehaniziranosti pojedinih radnih
operacija u rukovanju zrnom kroz sve segmente proizvodnje dolazi do
njegovog oštećivanja. Isto tako, primjenom novih metoda dorade kojima se
omogućava povećanje probavljivosti, mijenja se i dinamička otpornost samog
zrna. Time se prolaskom zrna kroz niz transportnih uređaja povećava udio
loma u ukupnoj količini mase. U radu se uspoređuje dinamička otpornost zrna
kukuruza hibrida Bc 492 u klasičnoj metodi sušenja s dinamičkom otpornosti
zrna kukuruza nakon primjene tzv. "cooking" postupka s perforiranim i
neperforiranim perikarpom zrna. Za ispitivanje dinamičke otpornosti ili
potencijala genetske otpornosti zrna kukuruza upotrebljavan je u tu svrhu
posebno izrađen uređaj. Uređajem se mogu simulirati kinetički uvjeti koji
djeluju na zrno u strojnoj berbi, tijekom transporta, skladištenja itd.
Ključne riječi: dinamička otpornost, zrno, kukuruz, "cooking" postupak, klasični postupak, sušenje, perforirano, neperforirano
Naslov: Brzina sušenja perforiranog i neperforiranog zrna
kukuruza nakon "cooking" postupka
- Autori:
Krička, Tajana (95395)
Pliestić, Stjepan (10194)
Časopis: Krmiva
Broj: 6
ISSN: 0023-4850
Volumen: 36
Godina: 1994
Stranice: od 281 do 289
Broj referenci: 13
Jezik: hrvatski
Sažetak: U ovom radu dat je matematički model sušenja zrna kukuruza
hibrida Bc 492 FAO grupe 490, po podvrsti zuban. Obavljena je analiza
rezultata zrna koje je sušeno bez ikakvog prethodnog tehnološkog postupka,
te zrna koje je prethodno kuhano, pa zatim sušeno i zrna kukuruza koje je
prije sušenja perforirano i kuhano, te nakon toga sušeno.
Ključne riječi: zrno kukuruza, sušenje, "cooking" postupak, perforiranje
Naslov: Promjena brzine sušenja zrna kukuruza u zavisnosti o
hibridu
- Autori:
Krička, Tajana (95395)
Pliestić, Stjepan (10194)
Časopis: Agronomski glasnik
Broj: 5/6
ISSN: 0002-1954
Volumen: 57
Godina: 1995
Stranice: od 449 do 459
Broj referenci: 13
Jezik: hrvatski
Sažetak: U ovom radu analizirana je brzina sušenja 5 hibrida
kukuruza (Bc 468, Zg 43-28, OSSK 407, Bc 492, Bc 48 W) zrna kukuruza FAO
grupe 400, po tipu zuban. Pri sušenju s temperaturom zraka od 130 C, hibrid
Bc 468 se kraće sušio od hibrida Bc 492 za čak 83,3 %. Kod temperature
zraka od 110 C ta je razlika bila još veća. Tako se hibrid Zg 43-28 osušio
brže u odnosu na Bc 492 i OSSK 407 čak za 125 %.
Ključne riječi: sušenje, kukuruz zuban, FAO grupa 400.
Naslov: Zavisnost početka fluidizacije kukuruznog zrna hibrida Bc
492 o vlazi zrna i brzini zraka tijekom procesa sušenja
- Autori:
Pliestić, Stjepan (10194)
Časopis: Poljoprivredna znanstvena smotra
Broj: 1
ISSN: 0370-0291
Volumen: 60
Godina: 1995
Stranice: od 5 do 26
Broj referenci: 25
Jezik: hrvatski
Sažetak: Radom se obrađuju istraživanja početka pojave fluidizacije
sloja zrnja koja se mijenja sušenjem sloja materijala. Mjerenjem brzine
radnog medija (zraka) kod koje nastupa fluidizacija sloja utvrđeno je da se
i nivo brzine fluidizacije mijenja u zavisnosti s promjenom visine sloja
sušenog materijala, odnosno u zavisnosti je s promjenom fizikalnih osobina
zrnja u procesu sušenja. Promjenom navedenih karakteristika dolazi i do
promjene točke fluidizacije. Na laboratorijskom modelu sušare obavljeno je
mjerenje veličina svih utjecajnih čimbenika, a kao temelji element mjeren
je pad tlaka u sloju materijala. Na temelju rezultata tih mjerenja, kao i
na temelju teoretske analize procesa, načinjen je proračun volumena i
poroznost fluidiziranog sloja. Za primjenu zakonitosti strujanja radnog
medija kroz sloj biološkog materijala bilo je neophodno zrno zamijeniti s
nekim od poznatih geometrijskih oblika, u ovom slučaju za to je odabrana
sferičnost, odnosno koeficijent prilagodbe tijela kugli. Paralelno s
primarnim istraživanjima obavljeno je i istraživanje osnovnih fizikalnih
parametara zrna kukuruza hibrida Bc 492. Primarno je istraživanje obavljeno
na 48 uzoraka, različitih nivoa početne brzine sušenja (0.8; 1.1; 1.3 m/s)
kao i različitih temperaturnih nivoa radnog medija (85; 110 i 130 C) s
različitim početnim vlažnostima uzoraka. Zbog opsežnosti provedenih
istraživanja ovim radom obrađeni su uzorci jednog temperaturnog nivoa (110
C) i jedne radne brzine (1.1 m/s) strujanja radnog medija. Sušeni sloj
biološkog materijala mijenjao je visinu tijekom procesa sušenja, poradi
smanjenja dimenzija zrnja. Promjenom dimenzija zrnja u sloju mijenja se i
poroznost sloja navedenog materijala. U tim uvjetima sušenja utvrđena je
linearna promjena visine sloja materijala u zavisnosti o vlažnosti
materijala. Rad služi i kao podloga za konstrukciju industrijskih sušara,
te njihovo opremanje mjernom i regulacijskom opremom. Predložen je
matematički model ovisnosti navedenih veličina za određivanje točke početka
fluidizacije. Na temelju navedenog predlaže se uvođenje dodatnih veličina
ovisnosti pada tlaka sloja i brzine prostrujavanja radnog medija u
automatski sustav za cjelovito vođenje industrijskih sušara za kukuruz.
Ključne riječi: protok zraka, pad tlaka, fluidizacija, vlažnost, sušenje, zrno kukuruza, sferičnost, poroznost.
Naslov: Zdravstveni, tehnološki i energetski aspekt problematike
konzerviranja zrnatih ratarskih proizvoda
- Autori:
Katić, Zvonko (20511)
Krička, Tajana (95395)
Pliestić, Stjepan (10194)
Broj: naro
ISSN: 86-81601-01-6
Volumen: Među
Godina: 1990
Stranice: od 61 do 68
Broj referenci: 133
Jezik: hrvatski
Sažetak:
Zagađivanje osnovne hrane (žitarica) poprima sve veće razmjere.
Konzerviranje zrna se uglavnom vrši sušenjem, za koje se troši koji put
više energije nego za sve ostale radove u poljoprivredi. Neadekvatna
tehnologija konzerviranja i nepovoljno odabrana tehnička rješenja
omogućavaju naknadno zagađivanje hrane, što se bezuvjetno mora spriječiti.
Korištenje novih saznanja u tehnologiji sušenja i korištenje biomase kao
energenta za sušenje, pojeftinjuje sušenje i omogućava dobro konzerviranje
zdrave hrane.
Informacije: svibor@znanost.hr