Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-99-161
KOMPJUTERIZACIJA SUŠARE:OPTIMALIZACIJA PROCESA SUŠENJA ŽITARICA
Glavni istraživač
: KATIĆ, ZVONKO (20511) Suradnici
KRIČKA, TAJANA (95395)
VOJTA-DUDA, LJILJANA (147900)
JOVIĆ, FRANJO (18985)
PLIESTIĆ, STJEPAN (10194)
DOBRIČEVIĆ, JANKO (94811)
BRATKO, JUSTINA (128175)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 01.01.95. Ukupno radova na projektu: 75
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 6
Naziv ustanove: Agronomski fakultet, Zagreb (178) Odjel/Zavod: Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport Adresa: Svetošimunska 25 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (041) 235-777/105
Sažetak: Projekt obuhvaća temeljna ispitivanja utjecaja režima sušenja na potrebu energije za sušenje i kakvoću zrna. Na osnovu temeljnih istraživanja u laboratoriju i rada sušara tokom sezone sušenja, prikupljeni podaci upotrebljavaju se za izradu programske podrške kojom će se omogućiti regulacija rada sušara za zrno u optimalnom režimu rada. Predviđa se rad sušare s maksimalnim čuvanjem kakvoće zrna, minimalnom potrošnjom energije i maksimalnim kapacitetom sušenja. Obavljaju se temeljna istraživanja o mogućnosti primjene toplinske dorade zrna (hidrotermički postupak) prije sušenja radi poboljšanja probavljivosti zrnja kao hrane. Time bi se ujedno smanjila potrebna toplinska energija za sušenje i naknadnu toplinsku doradu.
Ciljevi istraživanja: Cilj istraživanja je kompjuterom voditi proces
sušenja žitarica u optimalnom režimu rada. To znači s najvećim mogućim
kapacitetom sušare uz najmanju moguću potrošnju energije i najbolje
sačuvanu kakvoću zrna. Rad sušare ne smije zagađivati okolinu. Do sada su
istraženi osnovni podaci o brzini sušenja 27 hibrida zrna kukuruza.
Promjene fizikalnih osobina nastaju zbog različitih načina sušenja (brzina,
temperatura), te o najvećoj dozvoljenoj brzini zraka u sušari, prije
nastanka fluidizacije. Pojava fluidizacije istražena je za 1 hibrid u dvije
berbe (1991-1992). Istražen je utjecaj perforiranja zrna na brzinu sušenja
za deset hibrida. Dokazana je mogućnost toplinske dorade zrna kukuruza
prije sušenja. Primjenom ovih tehnologija moglo bi se u Hrvatskoj uštediti
do 10.000 tona nafte/godišnje.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: Veterinarski fakultet Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: Seting - Delnica Tip ustanove: Državni institut Grad: 51300 - Delnice, HR