SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-99-161

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-99-161


Broj radova citiranih u CC: 6
Broj ostalih radova: 69
Ukupno objavljenih radova: 75


  1. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Sušenje lješnjaka

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Krička, Tajana (95395)
    Katić, Zvonko (20511)
    Krička, Tajana (95395)
    Sedmak, Zdenko
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Kerep (Dobričević), Nadica (96692)
    Poljak, Gordana
    Časopis: Poljoprivredna znanstvena smotra
    Broj: 1
    ISSN: 0370-0291
    Volumen: 56
    Godina: 1991
    Stranice: od 159 do 168
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Radi dobivanja osnovnih parametara sušenja plodova lješnjaka,obavljen je niz ispitivanja na temelju kojih su proračunatejednadžbe sušenja u ispitivanim uvjetima. Prikazane su jednadžbeza proračun trajanja sušenja ploda lješnjaka u više varijanata,za uvjete koji se najčešće javljaju u praksi.
    Ključne riječi: sušenje, lješnjak, kakvoća

  2. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Utjecaj toplinske dorade kukuruza prije sušenja na kakvoću i upotrebu energije za sušenje

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Krička, Tajana (95395)
    Bratko, Justina (128175)
    Krivec, Gabrijela
    Sito, Stjepan
    Časopis: Krmiva
    Broj: 3
    Volumen: 35
    Godina: 1993
    Stranice: od 147 do 148
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: kukuruz, sušenje, toplinska dorada,

  3. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Ispitivanje dinamičke otpornosti zrna kukurza hibrida Bc 492 sušenog klasičnim i "cooking" postupkom

    Autori:
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Krička, Tajana (95395)
    Časopis: Krmiva
    Broj: 3
    ISSN: 0023-4850
    Volumen: 35
    Godina: 1993
    Stranice: od 125 do 134
    Broj referenci: 16
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Zbog visokog stupnja mehaniziranosti pojedinih radnih operacija urukovanju zrnom kroz sve segmente proizvodnje dolazi do njegovogoštećivanja. Isto tako, primjenom novih metoda dorade kojima seomogućava povećanje probavljivosti, mijenja se i dinamičkaotpornost samog zrna. Time se prolaskom zrna kroz niztransportnih uređaja povećava udio loma u ukupnoj količini mase.U radu se uspoređuje dinamička otpornost zrna kukuruza hibrida Bc492 u klasičnoj metodi sušenja s dinamičkom otpornosti zrnakukuruza nakon primjene tzv. "cooking" postupka s perforiranim ineperforiranim perikarpom zrna. Za ispitivanje dinamičkeotpornosti ili potencijala genetske otpornosti zrna kukuruzaupotrebljavan je u tu svrhu posebno izrađen uređaj. Uređajem semogu simulirati kinetički uvjeti koji djeluju na zrno u strojnojberbi, tijekom transporta, skladištenja itd.
    Ključne riječi: zrno kukuruza, dinamička otpornost, klasično sušenje, cooking postupak

  4. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Sušenje prethodno parenog kukuruznog zrna - Energija za sušenje i kakvoća zrna

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Krička, Tajana (95395)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Bratko, Justina (128175)
    Krivec, Gabrijela
    Sito, Stjepan
    Časopis: Krmiva
    Broj: 1
    ISSN: 0023-4850
    Volumen: 37
    Godina: 1995
    Stranice: od 3 do 11
    Broj referenci: 12
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U radu su izneseni podaci istraživanja kojima je bila svrha ustanoviti kolika je razlika u potrebi energije i kakvoći zrnja kukuruza koje je obrađeno toplinom prije sušenja od danas uobičajenog postupka dorađivanja toplinom suhog zrnja u mješaonicama krmnih smjesa. Suho zrnje dorađuje se toplinom radi povećanja iskoristivosti hrane. Tijekom dorade potrebno je zrnju dodavati vodu i toplinsku ili mehaničku energiju. Dorada zrnja toplinom prije sušenja omogućava uštedu energije, jer nije potrebno isparavati naknadno dodanu vodu iz zrnja.
    Ključne riječi: kukuruz, sušenje, parenje, kakvoća

  5. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Hrana i čovjek - poljoprivreda i energija

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Časopis: Energija
    Broj: 6
    ISSN: 0013-7448
    Volumen: 42
    Godina: 1993
    Stranice: od 345 do 356
    Broj referenci: 24
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Analiza energetske valjanosti proizvodnje hrane upućuje na sve lošije iskorištavanje uložene energije. Uzrok tome je težnja za povećanjem prinosa i smanjivanjem ljudskog rada upotrebom mehanizacije, povećane prihrane bilja, zaštite bilja i konzerviranjem nedozrelog uroda. Od 1940. do 1970. godine odnos dobivena energija u hrani: uložena energija za proizvodnju (input:output) smanjio se u SAD od 1:4 na 1:2,82, a u Francuskoj od 1:3 na 1:0,82. Porast energije koja se troši za modernu poljoprivrednu proizvodnju porastao je za 17 puta u posljednjih trideset godina i u Francuskoj 1975. iznosi 9,7 % od ukupne potrošnje energije u zemlji. Veliki udio u potrošnji energije ima i sušenje zrnatih ratarskih proizvoda.
    Ključne riječi: proizvodnja hrane, biomasa, energetski potencijal,

  6. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Daljnji razvoj sušenja zrnatih proizvoda

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Vešnik, Ferdinand (51971)
    Krička, Tajana (95395)
    Kerep (Dobričević), Nadica (96692)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Poljak, Gordana
    Časopis: Agrotehničar
    Broj: 2
    ISSN: 0002-1990
    Volumen: 26
    Godina: 1990
    Stranice: od 30 do 33
    Broj referenci: 12
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Rad obrađuje problematiku sušenja zrnatih proizvoda, istraživačku djelatnost Instituta MTG.
    Ključne riječi: sušenje, zrno, energija, tehnologija,

  7. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Metode i uređaji za određivanje vlažnosti mase žitarica

    Autori:
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Časopis: Agrotehničar
    Broj: 11
    ISSN: 0002-1990
    Volumen: 27
    Godina: 1991
    Stranice: od 13 do 20
    Broj referenci: 18
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Rad obrađuje metode i uređaje za određivanje vlažnosti mase žitarica i to kao izravne metode i posebne metode, te daje pregled najučestalijih analizatora vlažnosti žitarica na području Republike Hrvatske.
    Ključne riječi: metode, vlažnost, žitarice, uređaji,

  8. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Upotreba hidromotora u sistemima doziranja i vaganja

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Krička, Tajana (95395)
    Vojta-Duda, Ljiljana (147900)
    Kanajet, Branko
    Časopis: Krmiva
    Broj: 3
    ISSN: 0023-4850
    Volumen: 35
    Godina: 1993
    Stranice: od 145 do 146
    Jezik: hrvatski

  9. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Analiza sadašnjeg stanja i ratnih oštećenja, te prijedlog za način sanacuje oštećenih i modernizacije zastarjelih tipova sušara za žitarice

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - VIII. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenj
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Stranice: od 1 do 7
    Skup: VIII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 26.03.92 do 27.03.92
    Sažetak: Od 90 sušara industrijskog tipa u Hrvatskoj, 25 je uništeno,oštećeno ili okupirano. Njihov kapacitet je oko 500 t/h sušenjazrna kukuruza. Predlaže se redosljed sanacije i kasnijemodernizacije tako da se zadovolje zahtjevi za zaštitu okoliša ismanji potrebna energija za isparavanje vode iz zrna.
    Ključne riječi: sušara, kapacitet, okoliš, energija, rekonstrukcija

  10. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Vođenje gravitacionih sušara računarom

    Autori:
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Dobričević, Janko (94811)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - VII. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Stranice: od 33 do 44
    Skup: VII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '91"
    Održan: od 16.01.91 do 19.01.91
    Sažetak: Projekt automatskog vođenja sušare obuhvaća petogodišnji periodispfitivanja i prikupljanja podataka u sušenju različitihratarskih kultura. Praćenje i ispitivanje kako sistema tako ikultura provodi se na terenu u realnim uvjetima, ali i ulaboratorijskim uvjetima na modelu. Ovaj rad daje kratki pregledpraćenja rada sušarskih postrojenja na dvije lokacije i to udvije sezone sušenja kukuruznog zrna. Na osnovu prikupljenih podataka s terena i podataka dobivenihispitivanjima u laboratorijskim uvjetima, npr. brzine sušenjapojedinih hibrida, količine mehaničkih oštećenja, klijavosti, teostalih kvalitativnih zahtjeva, biti će razrađeni i prezentiranikonačni uvjeti automatskog vođenja sušare. Primarni zadatak u tomcijelom procesu je dakako očuvanje kvalitete sušenog materijala,te prema tome treba i postaviti sve tehničko-tehnološke zahtjeve.
    Ključne riječi: sušare, računar, vođenje
    Ostalo:

  11. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utjecaj sušenja na osnovne hranidbene vrijednosti perforiranog zrna kukuruza

    Autori:
    Krička, Tajana (95395)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - VII. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Stranice: od 45 do 49
    Skup: VII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '91"
    Održan: od 16.01.91 do 19.01.91
    Sažetak: Novi tehnološki postupak pripreme zrna neposredno prije sušenja,perforiranje zrna, nameće pitanje kako se perforiranje održava naosnovne hranidbene vrijednosti. Ispitivanja su sprovedena nahibridu Bc 462 i to s tri početne vlažnosti zrna (w1 = 22,82 %,w1 = 23,16 % i w1 = 30,9 %). Nakon četvrtanja, perforiranjapolovice uzoraka i sušenja na 130 C dobiveno je perforiranje nedjeluje na osnovne hranidbene vrijednosti. Međutim, u samo vrijeme ispitivanja, proizašlo je da što je većapočetna vlažnost zrna, to sadržaj proteina u osušenom kukuruzu jeveći. Taj podatak nagovještava novo područje ispitivanja, izoblasti sušenja i ishrane životinja.
    Ključne riječi: sušenje, kukuruz, perforacije, osnovne hranidbene vrijednosti
    Ostalo:

  12. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Sušenje hibrida Bc 592 pri različitim temperaturama i utjecaj sušenja na promjenu volumena zrna

    Autori:
    Sito, Stjepan
    Naslov zbornika: Zbornik radova - VII. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Stranice: od 59 do 66
    Skup: VII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '91"
    Održan: od 16.01.91 do 19.01.91
    Sažetak: Na osnovu sušenja hibrida kukuruza Bc 592 s dvije temperatureodređena je krivulja sušenja. Mjerenjem prije i poslije sušenjaustanovljena je promjena pojedinih dimenzija zrna kao i odnosukupnog volumena. Nakon sušenja određen je lom zrna, odnosnomehaničko oštećenje za oba režima. Međusobnom komparacijomizmjerenih i izračunatih veličina određen je utjecaj režimasušenja na dužinu trajanja procesa, promjenu dimenzija zrna,promjenu volumena zrna kao i podložnost zrna mehaničkomoštećenju.
    Ključne riječi: kukuruzno zrno, sušenje, temperatura, volumen, gustoća, dinamičko opterećenje

  13. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Vrijeme sušenja različitih hibrida kukuruza u ovisnosti o temperaturi zraka

    Autori:
    Krička, Tajana (95395)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - VII. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Tuheljske Toplice, Hrvatska
    Godina: 1991
    Stranice: od 67 do 69
    Skup: VII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '91"
    Održan: od 16.01.91 do 19.01.91
    Sažetak: U ovom radu obuhvaćeno je vrijeme sušenja pet hibrida kukuruza ito Bc 468, Bc 48 W, Bc 592, OOSK 407 i Zg 43-28. Sušenje jeobavljeno s temperaturom zraka od 110řC i 130řC. Kod hibrida Bc48 W vrijeme sušenja s temperaturom zraka od 110řC u odnosu natemperaturu zraka od 130řC trajalo je 125 % duže. Kod hibrida Zg43-28 ukupno vrijeme trajanja sušenja iznosilo je 12,5 %. Obahibrida imala su približno jednaku početnu vlagu zrna. Proizlazi da iako iskustveno računamo do 10řC smanjuje kapacitetza 10 %, te vrijednost varira ovisno o hibridu, odnosno omorfološkim karakteristikama hibrida.
    Ključne riječi: hibrid kukuruza, temperatura zraka, vlažnost zrna, vrijeme sušenja.

  14. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Mogućnosti automatske ocjene radnih parametara sušare

    Autori:
    Jović, Franjo (18985)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - VII. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Stranice: od 70 do 75
    Skup: VII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '91"
    Održan: od 16.01.91 do 19.01.91
    Sažetak: Prikazana je oprema za eksperimentalno praćenje procesa sušenjakukuruza u gravitacijskoj sušari PIK "Braća Rađenović" Novska.Ukazano je na moguće dobitke i potrebu praćenja radnih parametarasušenja u cilju automatske prilagodbe opreme vođenja na aktualnostanje procesa. Predložen je postupak automatske ocjeneparametara sušare na osnovu određivanja funkcije semantičkevažnosti globalnih procesnih varijabli. Date su granice točnostii primjenjivati predložene metode.

  15. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Mogućnost oplemenjivanja žitarica i uljarica u postojećim sušarama za zrno

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Krička, Tajana (95395)
    Sito, Stjepan
    Naslov zbornika: Zbornik radova - VII. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Tuheljske Toplice, Hrvatska
    Godina: 1991
    Stranice: od 121 do 128
    Skup: VII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '91"
    Održan: od 16.01.91 do 19.01.91
    Sažetak: Postojeća postrojenja za sušenje zrnatih ratarskih proizvodamoguće je koristiti i za djelomično poboljšanje kakvoće žitaricai uljarica. Djelovanjem topline na zrno, moguće je poboljšatihranidbenu vrijednost zrna i njegovu probavljivost, što značinjegovo iskorištenje kao hrane. Želatinizacija škroba, koja nastaje djelovanjem topline, povećavanjegovu iskoristivost kod monogastričnih životinja i ljudi. Dorada zrna grahorica, naročito soje, potrebna je radiinaktivacije njenih, za ishranu štetnih sastojaka, među kojespada i Tripsin - inhibitor. Primjenom odgovarajuće tehnologije prilikom sušenja zrna upostojećim sušarama, mogu se postići djelomično slični učincikoji se postižu u posebnim, za tu svrhu predviđenim uređajima.
    Ključne riječi: sušara, hidrotermička dorada, žitarice, uljarice

  16. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Rezultati testa NIR analizatora pri određivanju vlažnosti mase

    Autori:
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - VII. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Tuheljske Toplice, Hrvatska
    Godina: 1991
    Stranice: od 154 do 163
    Skup: VII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '91"
    Održan: od 16.01.91 do 19.01.91
    Sažetak: Dosljedno i točno mjerenje količine vlage jedno je od ključnihmjerenja u području sušenja i skladištenja žitarica kao i upodručju proizvodnje stočne hrane. Sve donedavno količinavlažnosti rasutog materijala određivana je u prikupljenimuzorcima iz procesa, laboratorijski. Da bi se izbjegli nepotrebnitokovi uzoraka, te brže reagiranje na promjene uočene u procesurazvijani su uglavnom infracrveni analizatori vlažnosti i to u"on line" sistemu, dakle direktno bez uzimanja uzoraka iz procesasušenja ili skladištenja ili pak iz procesa proizvodnje stočnehrane. Takav je i NIR analizator vlažnosti Quadra Beam 6000, čijije rad ispitivan na četiri kulture s nekoliko stupnjeva vlažnostii to: pšenici, ječmu i kukuruzu, ispitivanja su dala vrlopovoljne rezultate, te će dotični uređaj na osnovu tih rezultatadobiti tipsko odobrenje Saveznog zavoda za mere i dragocenemetale.
    Ključne riječi: vlažnost, NIR analizator, žitarice

  17. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Strojevi i postupci za tlačno-toplinsku doradu - Potrebna energija i kakvoća proizvoda

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Naslov zbornika: Zbornik radova-VIII Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Stranice: od 121 do 129
    Skup: VIII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 26.03.92 do 27.03.92
    Sažetak: Toplinsko-tlačnu doradu gotove krmne smjese ili sirovina kao npr.žitarice ili uljarice, (posebno soje), moguće je doraditi na višenačina. Ako se tehnologija odabranog postupka dobro vodi, konačnirezultat koji pokazuje kakvoću proizvoda je kod svih postupakapribližno isti. Razlika je samo u potrebi energije i njenojcijeni, potrošnom materijalu, rezervnim dijelovima i konačnotroškovima otpisa postrojenja. U radu se uspoređuje potrebnaenergija koju trebaju različiti postupci. Ukupno potrebnaenergija se razlučuje na toplinsku i električnu, jer je cijenarazličita za toplinsku i električnu energiju.
    Ključne riječi: ekstruder, energija, kvalitet, krmne smjese

  18. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Vođenje sušare u uvjetima povećane proizvodnosti

    Autori:
    Jović, Franjo (18985)
    Naslov zbornika: Zbornik radova-VIII. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Stranice: od 141 do 145
    Skup: VIII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '92"
    Održan: od 26.03.92 do 27.03.92
    Sažetak: Opisuje se adijabatski proces sušenja. Prikazane su pojave usušari u uvjetima nagle promjene vlage i velike brzine radaizuzimača. Daje se model sušenja zasnovan na linearnojaproksimaciji linija stalne suhoće. Rezultati mjerenja nagravitacionoj sušari, s dvije zone sušenja bez recirkulacijezraka u uvjetima povećane proizvodnosti, vođene proporcionalnimregulatorima. Prikazani model može poboljšati vođenje procesa uzodređene poteškoće koje mogu nastupiti prilikom podešavanjamodela.
    Ključne riječi: sušare, mjerenje, modelski postupak, povećana proizvodnost

  19. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Određivanje količina primjesa u masi kukuruza

    Autori:
    Sito, Stjepan
    Naslov zbornika: Zbornik radova-VIII. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Stranice: od 198 do 203
    Skup: VIII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '92"
    Održan: od 26.03.92 do 27.03.92
    Sažetak: U radu su objavljena ispitivanja primjesa u masi kukuruza, tj.sve što propadne kroz sito otvora 5 mm. Za određivanje primjesaprimjenjena je standardna metoda (1) i paralelno provedenoprosijavanje na aparatu "Sortimat" u trajanju od 1, 2 i 3 minute.
    Ključne riječi: kukuruz, prosijavanje, primjese, laboratorijska analiza

  20. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Mjerni instrumenti na kompjuterom vođenoj sušari

    Autori:
    Vojta-Duda, Ljiljana (147900)
    Naslov zbornika: Zbornik radova-VIII. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Stranice: od 204 do 207
    Skup: VIII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '92"
    Održan: od 26.03.92 do 27.03.92

  21. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: 2002. godina i međunarodni propisi ISO, te njihov utjecaj na obnovu i razvoj industrijskih pogona u poljoprivredi Hrvatske

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - IX. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    ISBN/ISSN: 953-6135-00-0
    Stranice: od 1 do 9
    Skup: IX. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '93"
    Održan: od 26.01.93 do 27.01.93
    Sažetak: Primjena propisa ISO treba biti u EZ ostvarena do 2002. godine.Primjena propisa zahtjeva velika ulaganja u industrijske pogone,u kojima će se tražiti potpuna zaštita okoliša, kakvoća proizvodai pridržavanje propisane kontrole u toku proizvodnog procesa. Svaulaganja u obnovu ili modernizaciju naših pogona treba uskladitisa zahtjevima propisa koji će vrijediti i u EZ.
    Ključne riječi: ISO, industrija, razvoj, poljoprivreda

  22. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utjecaj perforiranja površine zrna kukuruza različitih hibrida na brzinu sušenja

    Autori:
    Krička, Tajana (95395)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - IX. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 68 do 73
    Skup: IX. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '93"
    Održan: od 26.01.93 do 27.01.93
    Sažetak: Tehnološki postupak perforiranja površine zrna kukuruza provedenje u laboratorijskim uvjetima na deset hibrida. Uzorak nakon štoje rukom orunjen i na razdjeljivaču uzorka razdjeljen, sušen jena laboratorijskoj sušnici. Drugom dijelu uzorka je prije sušenjaperforirana površina na laboratorijskom "ježu", gdje je svakozrno dobilo 3 - 5 uboda. Nakon toga uzorci su sušeni natemperaturi zraka na ulazu u sušaru od 130řC i brzini zraka naizlazu iz sušare od 1,75 - 2,25 m/s.
    Ključne riječi: sušenje, perforacija površine zrna kukuruza, različiti hibridi

  23. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Proces sušenja kao stacionarni nelinearni dinamički sustav

    Autori:
    Jović, Franjo (18985)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - IX. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 74 do 80
    Skup: IX. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '93"
    Održan: od 26.01.93 do 27.01.93
    Sažetak: Gravitacijska sušara u stacionarnom režimu rada. Izbor osnovnihmodova rada. Prikaz nelinearnog dinamičkog sustava. Faznazapremina, trajektorije. Poincareovi presjeci. Ljapunovljevieksponenti i čudni atraktori. Eksperimentalni vremenski signal.Redukcije faznog prostora. Parametri jednofimenzijskogpreslikavanja. Kritični rě.
    Ključne riječi: nelinearni dinamički sustav, stacionirano stanje, gravitacijska sušara

  24. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Pristup izboru karakterističnih veličina u automatskom vođenju gravitacionih sušara

    Autori:
    Vojta-Duda, Ljiljana (147900)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - IX. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 81 do 90
    Skup: IX. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '93"
    Održan: od 26.01.93 do 27.01.93
    Sažetak: Postojeće poznavanje odnosa među karakterističnim veličinamaprocesa sušenja omogućava razvrstavanje veličina na mjerne,izvršne i dr., te izbor najprikladnijeg načina automatskeregulacije. To mogu biti za manje sušare regulacije s negativnompovratnom vezom, ali je najbolja regulacija s unapređenimvođenjem.
    Ključne riječi: statičke karakteristike, radna točka, metode regulacije, osiguranje kvaliteta

  25. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utjecaj "cooking" metode na probavljivost kukuruza
    Naslov zbornika: Zbornik radova - X. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: X. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '94"
    Održan: od 18.01.94 do 21.01.94


  26. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utjecaj hlađenja na osnovne kemijske vrijednosti zrna kukuruza

    Autori:
    Krička, Tajana (95395)
    Sito, Stjepan
    Urednici
    Krička, Tajana (95395)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Katić, Zvonko (20511)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - X. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 953-6135-04-3
    Stranice: od 112 do 119
    Skup: X. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '94"
    Održan: od 18.01.94 do 21.01.94
    Sažetak: Očuvanje kakvoće zrna kukuruza jedno je od osnovnih zahtjeva prilikom skladištenja. Jedno od načina je i čuvanje zrna u kontroliranim uvjetima temperature zraka od 5 C. U ovom radu dat je osnovni kemijski sastav zrna kukuruza 6 različitih hibrida kukuruza, različite FAO grupe, odmah nakon sušenja, te nakon godine dana skladištenja u navedenoj atmosferi.
    Ključne riječi: zrno kukuruza, hlađenje zrakom, skladištenje

  27. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Regulatori u procesu automatizacije

    Autori:
    Jović, Franjo (18985)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - X. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 0 do 0
    Skup: X. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '94"
    Održan: od 18.01.94 do 21.01.94

  28. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Vođenje procesa kontinuiranog sušenja

    Autori:
    Vojta-Duda, Ljiljana (147900)
    Krička, Tajana (95395)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Krička, Tajana (95395)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - X. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 953-6135-04-3
    Stranice: od 255 do 263
    Skup: X. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 18.01.94 do 21.01.94
    Sažetak: Opsežna metoda za optimiranje procesa sušenja u gravitacionimsušarama može biti izvedena od nekoliko funkcionalnih cjelina i uviše faza. Svaka faza unapređuje proces, a sve zajednopredstavljaju kompletan sustav za optimalno vođenje.
    Ključne riječi: statička karakteristika, prijelazni odziv, unapredno vođenje,mikroprocesorski kontroler, optimizacija

  29. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utjecaj klimatskih uvjeta i vlažnosti zrna kukuruza na osnovna fizikalna svojstva

    Autori:
    Sito, Stjepan
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Krička, Tajana (95395)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - X. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 953-6135-04-3
    Stranice: od 221 do 233
    Skup: X. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '94"
    Održan: od 18.01.94 do 21.01.94
    Sažetak: Hibridi zrna kukuruza razlikuju se po građi, veličini, sastavu,obliku, izgledu površine, itd. U zavisnosti od hibrida i sadržajavode mijenjaju se i fizikalna svojstva zrna. U ovom izlaganjupromatran je utjecaj klimatskih uvjeta, odnosno ukupna količinagodišnjih oborina na osnovna fizikalna svojstva zrna kukuruza,hibrida Bc 492.
    Ključne riječi: zrno kukuruza, vlaga, volumen, gustoća, dimenzije zrna, sušenje

  30. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utjecaj toplinske dorade kukuruza prije sušenja na hranidbenu kakvoću zrnja

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Krička, Tajana (95395)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Bratko, Justina (128175)
    Krivec, Gabrijela
    Sito, Stjepan
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Krička, Tajana (95395)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Naslov zbornika: Zbornik radova - X. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 953-6135-04-3
    Stranice: od 1 do 17
    Skup: X. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '94"
    Održan: od 18.01.94 do 21.01.94
    Sažetak: Prednosti toplinske dorade žitarica su poznate. Toplinska doradakukuruza obavlja se u mješaonama krmnih smjesa (MKS) tako da sesuhom zrnu dodaje voda ili para i zrno izlaže djelovanju toplinei tlaka. Za to se koriste različiti tehnološki postupci kojiimaju svi isti cilj: povećati probavljivost kukuruza kao hrane,što znači i iskoristivost. U radu su iznešeni podaci istraživanja kojima je bila svrhaustanoviti da li postoji razlika u kakvoći zrna koje je obrađenotoplinom prije sušenja od uobičajenog postupka dorađivanjaposlije sušenja. Dorada prije sušenja omogućava uštedu energije,jer nije potrebno isparavati naknadno dodanu vodu iz zrna.
    Ključne riječi: zrno kukuruza, hidro-termički postupak, kakvoća zrna.

  31. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Sušenje ploški jabuka konvekcijom

    Autori:
    Dobričević, Nadica (96692)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Krička, Tajana (95395)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Naslov zbornika: X. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "ZRNKO '94"
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 963-6135-04-3
    Stranice: od 207 do 217
    Skup: X. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '94"
    Održan: od 18.01.94 do 21.01.94
    Sažetak: Prerada jabuke sušenjem rađena je u laboratorijskim uvjetima. Sušene su jabuke sorte Božičnica, ubrane na različitim proizvodnim područjima. Božičnica je naša stara autohtona sorta, za koju ne postoje podaci o sušenju. Plodovi jabuke su rezani u ploške debljine 6 do 8 mm. Kao antioksidans je korištena 0,1 % otopina askorbinske kiseline temperature 15 C uy vrijeme potapanja 3 min. Jabuke su sušene šaržno u dvije faze. U prvoj fazi temperatura zraka za sušenje kretala se 92 do 140 C, a u drugoj 70 do 80 C. Brzina zraka za sušenje u prvoj fazi bila je približno 2,0 m/s, a 1,85 m/s u drugoj fazi. Vrijeme sušenja u prvoj fazi prosječno je iznosilo 65 minuta, a u drugoj fazi 105 min. Prosječni skladišni sadržaj vode u osušenim jabukama iznosio je 16,73 %.
    Ključne riječi: jabuka, Božičnica, sušenje, konvekcija, kemijske analize, organoleptičke karakteristike, snaga upijanja vode.

  32. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Mjere zaštite od požara i zagađivanja okoliša na gravitacionim sušarama

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Krička, Tajana (95395)
    Naslov zbornika: XI Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-6135-12-4
    Stranice: od 1 do 14
    Skup: XI Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 17.01.95 do 20.01.95
    Sažetak: Povećati sigurnost rada sušara za zrnje, u kojima se gravitacijom spušta zrnje koje sušimo, je mjera koju treba primjenjivati po mogućnosti u svakoj sušari. U tu svrhu služi posebna oprema kojom se prati temperatura i protok zrnja u tornju sušare. konstrukcija tornja, kanala za raspodjelu zraka i uređaja za pražnjenje tornja ima veliko značenje za siguran rad sušare. Zagađivanje okoliša prašinom je drugi problem kojim se odlikuju neki tipovi sušara. Zakonom o zaštiti okoliša propisana je najveća dozvoljena vrijednost imisije prašine u okoliš. Nakon primjene zakonskih odredbi, većina sušara za zrnje u Hrvatskoj će morati prestati s radom. 80 % postojećih sušara je staro preko 15 godina. Obnova tih sušara je djelomično u toku. Radi pomanjkanja sredstava obnovu se svodi na zamjenu dotrajalih dijelova, što znači da je tehnologija sušenja ostala kao i prije 20 godina. Svaki zahvat na tim sušarama kojim se želi sušara osposobiti za rad, bez da se pri tome sušara ne modernizira i primjeni i tehnologija koja štedi energiju, štiti od požara i zagađivanja okoliša, je najblaže rečeno - besmislena.
    Ključne riječi: gravitaciona sušara, zaštita, požar, okoliš.

  33. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utvrđivanje lomne otpornosti prirodno vlažnog i rehidriranog zrna kukuruza hibrida Bc 492

    Autori:
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Krička, Tajana (95395)
    Naslov zbornika: XI Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-6135-12-4
    Stranice: od 117 do 128
    Skup: XI Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 17.01.95 do 20.01.95
    Sažetak: Rehidracijski postupak izravnog vlaženja kukuruznog zrna hibrida Bc 492 proveden je na uzorcima suhog kukuruza približne vlažnosti oko 11 %, a dobiveni su sušenjem prirodno vlažnih uzoraka s vlažnosti od približno 30 % na 11 %. Za svaki navedeni nivo određivana je lomna otpornost, te je utvrđeno da je lomna otpornost zrna kukuruza obrnuto proporcionalna njegovoj vlažnosti. Također je utvrđeno da rehidrirani uzorci prema navedenoj metodi neće znatno odstupati u iskazu lomne otpornosti u odnosu na prirodno vlažne uzorke. Iz rezultata istraživanja je vidljivo da je lom prirodno vlažnih uzoraka na nivou vlažnosti od 28,5 % iznosio približno 1,38 %, dok je kod rehidriranih uzoraka na nivou vlažnosti od 29,5 % iznosio 1,31 %.
    Ključne riječi: kukuruzno zrno, vlažnost, rehidracija, lomna otpornost.

  34. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Promjene hektolitarske mase kukuruza u procesu sušenja

    Autori:
    Dobričević, Nadica (96692)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Krička, Tajana (95395)
    Naslov zbornika: XI Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-6135-12-4
    Stranice: od 109 do 116
    Održan: od 17.01.95 do 20.01.95
    Sažetak: Analiziranje promjena hektolitarske mase hibrida kukuruza Bc 492 grupirano je prema nivou vlažnosti u 10 grupa. Hektolitarska masa u svježim uzorcima kukuruza i uzorcima kukuruza nakon sušenja, rađena je SCHOPPER-ovom vagom prema metodici "Pravilnika". Hektolitarska masa u svježim uzorcima iznosila je od 55,50 kg/hl do 71,45 kg/hl, a količina vode iznosila je od 17,88 % do 30,02 %. Nakon sušenja došlo je do nejednolikog smanjenja hektolitarske mase u rasponu od 0,55 do 7,55 kg/hl i ne može se izraziti određenom jednadžbom.
    Ključne riječi: hektolitarska masa, kukuruz, sušenje

  35. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utjecaj sušenja na kut prirodnog pokosa i kut trenja sorte "Silvia"

    Autori:
    Krička, Tajana (95395)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Krička, Tajana (95395)
    Naslov zbornika: XI Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-6135-12-4
    Stranice: od 129 do 136
    Skup: XI Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 17.01.95 do 20.01.95
    Sažetak: U ovom radu analizirana je sipkost zrna uljane repice, sorte "Silvia" i to prije i poslije sušenja. Sipkost je analizirana pomoću kuta prirodnog pokosa i kuta trenja. Pri početnoj vlažnosti zrna uljane repice w = 10,8 %, kut prirodnog pokosa iznosio je 27,5 %. Kod vlažnosti w = 4,8 %, kut je iznosio 26,2. Kod iste početne vlažnosti zrna (10,8 %), kut trenja iznosio je za početak klizanja 7,5, za glavninu zrna 9,3, a kraj klizanja bio je kod 11,3. Kod vlažnosti uljane repice 4,8 % kut trenja na početku klizanja iznosio je 9,1, glavnina "istekla" pri 13,9, a završetak klizanja zrna uljane repice bio je kod 16,9.
    Ključne riječi: sušenje, uljana repica, kut prirodnog pokosa, kut trenja.

  36. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Modeliranje energetskih omjera sušare sjemenskog kukuruza

    Autori:
    Jović, Franjo (18985)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Krička, Tajana (95395)
    Naslov zbornika: XI Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-6135-12-4
    Stranice: od 186 do 190
    Skup: XI Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 17.01.95 do 20.01.95
    Sažetak: Sušare sjemenskog kukuruza su projektirane za manje temperature ulaznog medija, a proces sušenja je dugotrajan. Stoga je i izlazna sila sušenja promjenjiva veličina. Razmotren je i predložen model sušenja koji prati proces u cijelom tijeku sušenja. Model je izrađen na osnovu rang korelacijske metode. Dobiveni su koeficijenti rang korelacije ulaznih i izlaznih termodinamičkih veličina bolji od 0,83 za početni i srednji tijek sušenja. Određena je i osjetljivost povezanosti ulazne i izlazne energije na temperature i relativne vlažnosti. Najmanju osjetljivost pokazuje izlazna vlažnost zraka za sušenje.
    Ključne riječi: sušara, model, energija.

  37. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Fuzzy logika - kao unapređenje automatizacije

    Autori:
    Vojta-Duda, Ljiljana (147900)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Krička, Tajana (95395)
    Naslov zbornika: XI Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-6135-12-4
    Stranice: od 191 do 202
    Skup: XI Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 10.01.95 do 20.01.95
    Sažetak: Kratak pregled strukture i primjene neizrazitih regulatora.
    Ključne riječi: neizraziti skupovi, funkcije pripadnosti, odlučivanje, defuzzyfikacija, unapređenje.

  38. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Ispitivanje infracrvenog analizatora vlage

    Autori:
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Poljak, Gordana
    Naslov zbornika: VI. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1990
    Stranice: od 322 do 331
    Skup: VI. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 16.01.90 do 19.01.90

  39. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Laboratorijski uređaj za ispitivanje dinamičke otpornosti zrna kukuruza

    Autori:
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Poljak, Gordana
    Naslov zbornika: VI. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1990
    Stranice: od 172 do 182
    Skup: VI. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 16.01.90 do 19.01.90
    Sažetak: Za ispitivanje dinamičke otpornosti ili potencijala genetske otpornosti zrna kukuruza upotrebljavan je u tu svrhu posebno izrađen uređaj. Uređajem se mogu simulirati kinematički uvjeti koji djeluju na zrno prilikom berbe, transporta, skladištenja itd. Uspoređivanje i istraživanje mehaničkog oštećenja zrna dinamičkim opterećivanjem raznih hibrida kukuruza obavljeno je u laboratorijskim uvjetima. Ispitivano je 27 karakterističnih hibrida za uzgojno područje Hrvatske. Neki od njih ispitani su i s različitim vlažnostima, a pri različitim opterećenjima.
    Ključne riječi: dinamička otpornost, zrno, kukuruz, laboratorijski uređaj.

  40. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Kompjutersko praćenje rada sušare sa šest temperaturnih zona radi optimalizacije rada

    Autori:
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Dobričević, Janko (94811)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Poljak, Gordana
    Naslov zbornika: VI. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1990
    Stranice: od 94 do 102
    Skup: VI. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 16.01.90 do 19.01.90

  41. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Zdravstveni, tehnološki i energetski aspekt problematike konzerviranja zrnatih ratarskih proizvoda

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Krička, Tajana (95395)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Urednici
    Pažanin, Josip
    Naslov zbornika: Međunarodni kongres Energija i zaštita čovjekove okoline
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Rijeka
    Godina: 1990
    ISBN/ISSN: 86-81601-01-6
    Stranice: od 61 do 68
    Skup: Međunarodni kongres Energija i zaštita čovjekove okoline
    Održan: od 18.04.90 do 21.04.90
    Sažetak: Zagađivanje osnovne hrane (žitarica) poprima sve veće razmjere. Konzerviranje zrna se uglavnom vrši sušenjem, za koje se troši koji put više energije nego za sve ostale radove u poljoprivredi. Neadekvatna tehnologija konzerviranja i nepovoljno odabrana tehnička rješenja omogućavaju naknadno zagađivanje hrane, što se bezuvjetno mora spriječiti. Korištenje novih saznanja u tehnologiji sušenja i korištenje biomase kao energenta za sušenje, pojeftinjuje sušenje i omogućava dobro konzerviranje zdrave hrane.

  42. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Kompjutersko praćenje rada sušare

    Autori:
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Dobričević, Janko (94811)
    Urednici
    Vukadinović, Vladimir
    Naslov zbornika: Primjena kompjutora u poljoprivredi
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Osijek
    Godina: 1990
    Stranice: od 96 do 99
    Skup: Primjena kompjutora u poljoprivredi

  43. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Rezultati testa NIR analizatora pri određivanju vlažnosti mase

    Autori:
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Poljak, Gordana
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Poljak, Gordana
    Naslov zbornika: VII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Stranice: od 154 do 163
    Skup: VII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '91"
    Održan: od 16.01.91 do 19.01.91
    Sažetak: Dosljedno i točno mjerenje količine vlage jedno je od ključnih mjerenja u području sušenja i skladištenja žitarica kao i u području proizvodnje stočne hrane. Sve donedavno količina vlažnosti rasutog materijala određivana je u prikupljenim uzorcima iz procesa, laboratorijski. Da bi se izbjegli nepotrebni tokovi uzoraka, te brže reagiranje na promjene uočene u procesu razvijeni su uglavnom infracrveni analizatori vlažnosti i to u "on line" sistemu, dakle direktno bez uzimanja uzoraka iz procesa sušenja ili skladištenja ili pak iz procesa proizvodnje stočne hrane. Takav je i NIR analizator vlažnosti Quadra Beam 6000, čiji je rad ispitivan na tri kulture s nekoliko stupnjeva vlažnosti i to: pšenici, ječmu i kukuruzu. Ispitivanja su dala vrlo povoljne rezultate.
    Ključne riječi: vlažnost, NIR analizator, žitarice.

  44. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Vođenje gravitacionih sušara računalom

    Autori:
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Dobričević, Janko (94811)
    Urednici
    Katić, Zvonko (20511)
    Poljak, Gordana
    Naslov zbornika: VII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Stranice: od 33 do 44
    Skup: VII. Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko '91"
    Održan: od 16.01.91 do 19.01.91
    Sažetak: Projekt automatskog vođenja sušare obuhvaća petogodišnji period ispitivanja i prikupljanja podataka u sušenju različitih ratarskih kultura. Praćenje i ispitivanje kako sistema tako i kultura provodi se na terenu u realnim uvjetima, ali i u laboratorijskim uvjetima na modelu. Ovaj rad daje kratki pregled praćenja rada sušarskih postrojenja na dvije lokacije i to u dvije sezone sušenja kukuruznog zrna. Na osnovu prikupljenih podataka s terena i podataka dobivenih ispitivanjima u laboratorijskim uvjetima, npr. brzine sušenja pojedinih hibrida, količine mehaničkih oštećenja, klijavosti, te ostalih kvalitativnih zahtjeva, biti će razrađeni i prezentirani konačni uvjeti automatskog vođenja sušara. Primarni zadatak u tom cijelom procesu je dakako očuvanje kvalitete sušenog materijala, te prema tome treba i postaviti sve tehničko-tehnološke zahtjeve.
    Ključne riječi: sušara, računalo, vođenje.

  45. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Practice of drying maize with high moisture content in Croatia

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Krička, Tajana (95395)
    Pliestić, Stjepan (10194)
    Dobričević, Janko (94811)
    Naslov zbornika: Maszyny w procesach rozdrabniania materialow rolno-spozywczych
    Jezik: engleski
    Mjesto: Bydgoszcz, Poljska
    Godina: 1992
    Stranice: od 35 do 42
    Skup: Maszyny w procesach rozdrabniania materialow rolno-spozywczych

  46. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Utjecaj perforiranja perikarpa pšena kukuruza na brzinu sušenja konvekcijom
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Autor: KRIČKA TAJANA
    Datum obrane: 16.02.93
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 171
    Sažetak: Tehnološki postupak perforiranja površine zrna kukuruza provedenje u laboratorijskim uvjetima na deset hibrida. Uzorak nakon štoje rukom orunjen i na razdjeljivaču uzorka razdjeljen, sušen jena laboratorijskij sušnici. Drugom dijelu uzorka je prije sušenjaperforirana površina na laboratorijskom "ježu", gdje je svakozrno dobilo 3 - 5 uboda. Nakon toga uzorci su sušeni natemperaturi zraka na ulazu u sušaru od 130 řC i brzine zraka naizlazu sušare od 1,75 - 2,25 m/s.
    Ključne riječi: sušenje, perforacija perikarpa pšena kukuruza, različiti hibridi


  47. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Zavisnost početka fluidizacije kukuruznog zrna hibrida Bc 492 o vlazi zrna i brzini zraka tijekom procesa sušenja
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Autor: PLIESTIĆ STJEPAN
    Datum obrane: 21.02.95
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 187
    Sažetak: Radom se obrađuju istraživanja početka pojave fluidizacije sloja zrnja koja se mijenja sušenjem sloja materijala. Mjerenjem brzine radnog medija (zraka) kod koje nastupa fluidizacija sloja utvrđeno je da se i nivo brzine fluidizacije mijenja u zavisnosti s promjenom visine sloja sušenog materijala, odnosno u zavisnosti je s promjenom fizikalnih osobina zrnja u procesu sušenja. Promjenom navedenih karakteristika dolazi i do promjene točke fluidizacije. Na laboratorijskom modelu sušare obavljeno je mjerenje veličina svih utjecajnih čimbenika, a kao temeljni element mjeren je pad tlaka u sloju materijala. Na temelju rezultata tih mjerenja, kao i na temelju teoretske analize procesa, načinjen je proračun volumena i poroznosti fluidiziranog sloja. Za primjenu zakonitosti strujanja radnog medija kroz sloj biološkog materijala bilo je neophodno zrno zamijeniti s nekim od poznatih geometrijskih oblika, u ovom slučaju za to je odabrana sferičnost, odnosno koeficijent prilagodbe tijela kugli. Paralelno s primarnim istraživanjima obavljeno je i istraživanje osnovnih fizikalnih parametara zrna kukuruza hibrida Bc 492. Primarno je istraživanje obavljeno na 48 uzoraka, različitih nivoa početne brzine sušenja (0.8; 1.1; 1.3 m/s) kao i različitih temperaturnih nivoa radnog medija (85; 110 i 130 C), s različitim početnim vlažnostima uzoraka. Zbog opsežnosti provedenih istraživanja ovim radom obrađeni su uzorci jednog temperaturnog nivoa (110 C) i jedne radne brzine (1.1 m/s) strujanja radnog medija. Sušeni sloj biološkog materijala mijenjao je visinu tijekom procesa sušenja, poradi smanjenja dimenzija zrnja. Promjenom dimenzija zrnja u sloju mijenja se i poroznost sloja navedenog materijala. U tim uvjetima sušenja utvrđena je linearna promjena visine sloja materijala u zavisnosti o vlažnosti materijala. Rad služi i kao podloga za konstrukciju industrijskih sušara, te njihovo opremanje mjernom i regulacijskom opremom. Predložen je matematički model ovisnosti navedenih veličina za određivanje točke početka fluidizacije. Na temelju navedenog predlaže se uvođenje dodatnih veličina ovisnosti pada tlaka sloja i brzine prostrujavanja radnog medija u automatski sustav za cjelovito vođenje industrijskih sušara za kukuruz.


  48. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Utjecaj uvjeta sušenja na neka fizikalna svojstva zrna kukuruza
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Datum obrane: 13.05.94
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 62


  49. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj perforiranja perikarpa pšena kukuruza na brzinu sušenja konvekcijom
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: ADLER NEVENKA
    Datum obrane: 16.02.93
    Broj stranica: 0
    Autor: Krička dr.sc. Tajana
    Rad: Doktorat


  50. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Zavisnost početka fluidizacije kukuruznog zrna hibrida Bc 492 o vlazi zrna i brzini zraka tijekom procesa sušenja
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KATIĆ ZVONKO
    Datum obrane: 21.02.95
    Broj stranica: 187
    Autor: Pliestić dr.sc. Stjepan
    Rad: Doktorat


  51. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj uvjeta sušenja na neka fizikalna svojstva zrna kukuruza
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KATIĆ ZVONKO
    Datum obrane: 13.05.94
    Broj stranica: 62
    Autor: Sito mr.sc. Stjepan
    Rad: Magisterij


  52. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Sušenje zrna ventiliranjem u sušari
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KATIĆ ZVONKO
    Datum obrane: 12.01.90
    Broj stranica: 43
    Autor: Marmilić dipl.inž. Mladen
    Rad: Diplomski rad


  53. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje krivulje sušenja suncokreta
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KATIĆ ZVONKO
    Datum obrane: 05.02.90
    Broj stranica: 45
    Autor: Šiljeg dipl.inž. Stanislav
    Rad: Diplomski rad


  54. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje krivulje sušenja zrna soje
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KATIĆ ZVONKO
    Datum obrane: 25.05.90
    Broj stranica: 65
    Autor: Ivković dipl.inž. Ante
    Rad: Diplomski rad


  55. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj temperature zraka na brzinu sušenja i dinamička opterećenja nekih hibrida kukuruza
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KATIĆ ZVONKO
    Datum obrane: 06.06.90
    Broj stranica: 56
    Autor: Paranos dipl.inž. Željko
    Rad: Diplomski rad


  56. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj temperature sušenja na osnovne fizikalne osobine zrna kukuruza
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KATIĆ ZVONKO
    Datum obrane: 17.06.91
    Broj stranica: 63
    Autor: Vejić dipl.inž. Predrag
    Rad: Diplomski rad


  57. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Osnovne fizikalne osobine zrna suncokreta u ovisnosti o temperaturi
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KRIČKA TAJANA
    Datum obrane: 11.07.91
    Broj stranica: 68
    Autor: Milošević dipl.inž. Dragan
    Rad: Diplomski rad


  58. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Homogenost vlažnosti zrna na izlazu iz sušare
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KRIČKA TAJANA
    Datum obrane: 12.07.91
    Broj stranica: 67
    Autor: Kranjčić dipl.inž. Mišo
    Rad: Diplomski rad


  59. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje količine primjesa u pšenici ručnim i automatskim prosijavanjem
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: PLIESTIĆ STJEPAN
    Datum obrane: 12.07.91
    Broj stranica: 38
    Autor: Purkert dipl.inž. Darko
    Rad: Diplomski rad


  60. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Sušenje sjemenskog kukuruza hibrida Bc 592 u klasičnoj sušari
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KRIČKA TAJANA
    Datum obrane: 19.01.93
    Broj stranica: 46
    Autor: Brnić dipl.inž. Saša
    Rad: Diplomski rad


  61. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Usporedba dinamičke otpornosti zrna kukuruza u klasičnom i "cooking" postupku
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: PLIESTIĆ STJEPAN
    Datum obrane: 08.07.93
    Broj stranica: 62
    Autor: Košćak dipl.inž. Damir
    Rad: Diplomski rad


  62. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj vlažnosti zrna na kut trenja i kut prirodnog pokosa nekih žitarica i uljarica
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KRIČKA TAJANA
    Datum obrane: 03.03.94
    Broj stranica: 73
    Autor: Lasek dipl.inž. Zlatko
    Rad: Diplomski rad


  63. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Promjena hektolitarske mase hibrida Bc 492 u procesu sušenja
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: PLIESTIĆ STJEPAN
    Datum obrane: 11.03.94
    Broj stranica: 47
    Autor: Marijić dipl.inž. Marko
    Rad: Diplomski rad


  64. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ispitivanje loma rehidriranog zrna kukuruza hibrida Bc 492
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: PLIESTIĆ STJEPAN
    Datum obrane: 13.05.94
    Broj stranica: 46
    Autor: Varga dipl.inž. Vladimir
    Rad: Diplomski rad


  65. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Promjene brzine sušenja zrna kukuruza u zavisnosti o temperaturi zraka
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KRIČKA TAJANA
    Datum obrane: 28.06.94
    Broj stranica: 38
    Autor: Štrbenc dipl.inž. Deana
    Rad: Diplomski rad


  66. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj sušenja na kut trenja i kut prirodnog pokosa uljane repice sorte "Silvia"
    Fakultet: Agronomski Zagreb
    Mentor: KRIČKA TAJANA
    Datum obrane: 03.02.95
    Broj stranica: 56
    Autor: Šarić dipl.inž. Zlatko
    Rad: Diplomski rad


  67. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Sušenje i sušare u poljoprivredi - I dio

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Vrsta rada: Interna skripta - 1992
    Jezik: hrvatski

  68. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Bubnjaste sušare - II dio

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Vrsta rada: Interna skripta - 1993
    Jezik: hrvatski

  69. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Sušenje žitarica i uljarica - III dio

    Autori:
    Katić, Zvonko (20511)
    Vrsta rada: Interna skripta - 1994
    Jezik: hrvatski


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr