SVIBOR - Projekt broj: 5-03-197

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 5-03-197


MODERNIZACIJA UPRAVE U HRVATSKOJ


Glavni istraživač: PUSIĆ, EUGEN (39360)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.91. do 15.12.95.

Ukupno radova na projektu: 50
Naziv ustanove: Pravni fakultet, Zagreb (66)
Komunikacija

Sažetak: Općenito situacija u upravnom sustavu Hrvatske, a osobito glede personalnog sastava upravnih djelatnika, daleko je od poželjne. Radi toga je potrebno istraživati uporedive situacije u drugim zemljama, osobito glede politike kadrova oi lokalne samouprave, jer su to ključne točke modernizacijsk promjene uprave Hrvatske. Situacije u drugim sustavima potrebno je razmotriti kritički radi sistematizacije u našoj sredini prihvatljivih rješenja. paralalni cilj je kvalitativni napredak teorijskog razumijevanja procesa promjena upravno-političkog sustava, što je i u globalnim razmjerima izazovan zadatak.

Ključne riječi: uprava, upravni sustav, upravljanje, lokalna samouprava, centralna uprava, službenici, upravljanje gradom, teorija kooperativnih sustava, vrijednosne orijentacije, napredovanje, selekcija upravnih kadrova, Luhmann, organizacija

Ciljevi istraživanja: Ciljevi istraživanja su praktički i teorijski: nastoji se sistematizirati iskustvo drugih država o modernizaciji upravnog sustava. U tomo su neposredni zadaci slijedeći: - koji je model lokalne samouprave najbolja predosnova za teritorijslnu organizaciju upravnog sustava, upravljanje gradovima,ustroj lokalnog sustava odlučivanja, izvršenja takvih odluka i javnih poduzeća? - koji su prihvatljivi i mogući oblici izbora i obrazovanja ljudi za ključne upravne položaje? Uspoređivanje iskustava je nekorisno bez ocjene mogućnosti i koristi primjene iskustava kakva drugi imaju. Radi toga proučavaju se i komparativni modeli, institucije, solucije i praksa. Istovremeno nastoji se istražiti relevantne procese u upravnom sustavu koji koresopondiraju s tim iskustvima. Dodirna točka tih dviju zadataka je temeljna znanstvena analiza procesa u upravnim sustavima.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 28.02.94
Informacije: svibor@znanost.hr