SVIBOR - Projekt broj: 5-04-340

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 5-04-340


DEMOKRATSKA I NEZAVISNA HRVATSKA POLITIKA DEVEDESETIH


Glavni istraživač: LEROTIĆ, ZVONKO (25770)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.95.

Ukupno radova na projektu: 0
Naziv ustanove: Fakultet političkih znanosti, Zagreb (15)
Komunikacija
Telefon: 385 (01) 4569 276
Telefon: 385 (01) 4569 276

Sažetak: Svrha projekta je okupiti što više istraživača koji bi pisali znanstvena djela o suvremenoj hrvatskoj demokraciji i o stvaranju hrvatske nacije države. Rezultati istraživanja trebaju biti toliko kvalitetni da postanu zanimljivi i političkoj a nadasve znanstvenoj javnosti. S prevođenjem glavnih djela na strane jezike Hrvatske bi ušla u šire znanstvene politološke krugove i preko njih bi sigurno znatno utjecala na stvaranje realne slike o Hrvatskoj. Glavne teme o kojim bi trebalo pisati su : hrvatska demokracija, posebnost hrvatskog puta u nezavisnost, raspad bivše Jugoslavije i krah jugoslavenstva, domovinski rat i međunarodni interesi i položaj Hrvatske.

Ključne riječi: HRVATSKA, HRVATSKI NACIONALIZAM, POLITIČKI PLURALIZAM, RASPAD BIVŠE SFRJ, DRŽAVOTVORNA POLITIKA, DOMOVINSKI RAT, NACIONALNA MANJINA, ETNIČKE ZAJEDNICE, SRPSKA AGRESIJA, MEĐUNARODNO PRIZNANJE

Ciljevi istraživanja: Cilj projekta je istražiti glavne točke hrvatske politike i njezina puta u demokraciju i nezavisnost, čime bi suvremena hrvatska postala predmetom političkih znanosti kao što su i većina modernoh država predmetom znanstvene analize. Ukoliko budu osigurani uvjeti za rad trebalo bi sistemski voditi brigu da se u projektu godišnje pojavi pet do deset publikacija od kojih će barem polovica biti preveena na engleski i druge svjetske jetike. S tim da se preko naših ljudi u inotemstvu koji rade u izdavačkim i knjižarskim kućama te knjige ponude inozemnoij javnosti i znanstvenim zajednicama. Kako je Hrvatska medijski i promidžbeno još mlada islaba u ovom je trenutku najbolje i predstaviti i braniti samo znanstvena obrada pojedinih područja hrvatskog života koja su zanimljiva a o kojima su dosada napisane publicistički loše i čak neistinite knjige.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 24.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr