SVIBOR - Projekt broj: 5-06-168

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 5-06-168


SPECIFIČNOSTI SOCIOTEHNIČKOG SUSTAVA GRAĐEVINSKOG PODUZEĆA


Glavni istraživač: HALADIN, STJEPAN (16722)Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.95.

Ukupno radova na projektu: 7
Naziv ustanove: Građevinski fakultet, Zagreb (82)
Odjel/Zavod: Odjel za organizaciju i ekonomiku građenja
Adresa: Kačićeva 26
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)440857
teleFaks: 385 (0)416621

Sažetak: U građevinarstvu i u građevinskom poduzeću kao sasvim specifičnom sociotehničkom sustavu neprikosnoveno dominira princip tehnološkog determinizma, tako da se preferiraju samo tehničko-tehnološki i djelomično ekonomski aspekti, dok su socijalni odnosno sociološki aspekti ovog sistema sasvim zanemareni i nepoznati. Budući da se po svemu sudeći posljednjih decenija intenzivno uvodi industrijalizacija i u građevinarstvo što se u ostalim privrednim djelatnostima dogodilo znatno ranije, vjerojatno se radi o sklopu potpuno istih ili vrlo sličnih procesa koji su potakli brojna istraživanja u prvoj polovici našeg stoljeća. Ove hipoteze treba teorijski i empirijski verificirati kako bi se mogla prognozirati i sugerirati rješenja koja su već uglavnom provjerena u industriji, a uz odgovarajuće modifikacije mogla bi se primijeniti i u građevinarstvu.

Ključne riječi: tehnologija, organizacija, sociotehnički sustav, industrijska tehnologija, motivacija, centralizacija, radne grupe

Ciljevi istraživanja: Građevinsko poduzeće tretira se u teoriji i u praksi isključivo kao tehnološki i ekonomski sistem zanemarujući sasvim njegove socijalne aspekte. To više nije primjereno ovim tehnološkim i socijalnim promjenama koje se brzim tempom zbivaju u građevinarstvu. Stoga je krajnje vrijeme da se počmu s respektom uvažavati socijalni aspekti ovih procesa, imajući u vidu najuspješnija teorijska i praktična rješenja kroz koja je prošla industrija od sloma tejlorizma (tehnološkog determinizma) do sistemske teorije. Bilo bi nerazumno propuštanje prilike da se provjerena rješenja u industriji ne apliciraju na ovu djelatnost, imajući dakako, u vidu njene specifičnosti. Ovakva pitanja i rješenja treba da postanu integralni dio i sadržej redovnog studija građevinskih inženjera, ali ujedno i sastavni dio svake stručne ekspertize koja se odnosi na funkcioniranje modernog građevinskog poduzeća.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 01.03.94
Informacije: svibor@znanost.hr