SVIBOR - Projekt broj: 5-99-339

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 5-99-339


GOSPODARSKA OBAVJEŠTAJNA I SIGURNOSNA SPOSOBNOST EUROPSKE UNIJE


Glavni istraživač: DEDIJER, STEVAN (300208)Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.07.95.

Ukupno radova na projektu: 0
Naziv ustanove: Pomorski fakultet, Dubrovnik (171)
Komunikacija
Telefon: 385 (0)20 411 613

Sažetak: Gospodarska obavještajna i sigurnosna sposobnost je ključno Ť oruđe i nezaobilazna karika odlučivanja i upravljanja a njeno osnivanje i prihvaćanje prioritetni je zadatak svake zemlje, organizacije,poduzeća pa i pojedinca. Metoda djelovanja joj je da iz mnoštva signala(informacija) koje se pojavljuju u cyberspaceu skupi,analizira i proslijedi one korisne rukovodećim strukturama društva,imajući u vidu zadani cilj(viziju). Polazište joj je iz mentalne i kognitivne sposobnosti ljudskog mozga. Pravilno korištenje jedne takve sposobnosti omogućuje da se svaki poraz(neuspjeh) pretvori u pobjedu(uspjeh).

Ključne riječi: inteligencija,inteligentno društvo,sigurnost, gospodarska obavještajna i sigurnosna sposobnost, konkurentnost,inventivnost,kreativnost, strategija,vizija

Ciljevi istraživanja: Obavještajna aktivnost,kao nezaobilazna karika u odlučivanju kod gospodarskih subjekata,se javlja kao ključno oruđe u ostvarivanju poslovne strategije djelovanjem u potpuno legalnim okvirima. Razvoj gospodarskih obavještajnih i sigurnosnih aktivnosti nalazimo u Japanu pod okriljem Ministarstva vanjske trgovine i industrije (MITI) i u Nacionalnoj vanjskotrgovinskoj agenciji(JETRO),u Švedskoj pod Tehničkim atašeem (STATT),u SAD pod National Economic Councilom (NEC),u Francuskoj pod INTELCO-om... Osim vladinih agencija,i sami gospodarski subjekti natjerani povećanom konkurencijom i strahom za svoj opstanak na tržištu osnivaju odjeljenja koja se bave obavještajnim i sigurnosnim aktivnostima. Što se tiče Hrvatske,u javnosti nema nikakvog traga ramišljanju o ovakvom pristupu,iako u našoj povijesti postoji primjer jednog takvog načina mišljenja,nikad istraženom,ostavljenom zaboravu vremena u bivšoj carinarnici i riznici a sada arhivu i kulturno-povijesnom spomeniku grada Dubrovnika. Strategija preživljavanja i gospodarske ekspanzije jednog malog,ali inteligentnog grada-države se ne može pripisati veličini oružane sile,brojnošću populacije i veličiniteritorija već savršenom organiziranošću obavještajne službe u osamdesetak državnih predstavništava i stotinama trgovačkih misija širom Svijeta kao baza gospodarskih,diplomatskih i vojnih aktivnosti. Cilj ovog istraživanja je da se na državnom i gospodarskom nivou potakne stvaranje nacionalnog pistupa obavještanim i sigurnosnim sposobnostima zajednice kao temelju konkurentnosti i opstanka hrvatskog gospodarstva. Budući da će Hrvatska u dogledno vrijeme postati članicom Europske Unije,njena je zadaća da svoje znanstvene,tehnološke i gospodarske aktivnosti prilagodi trendovima u Europskoj Uniji.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 10.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr