SVIBOR - Projekt broj: 6-01-258

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 6-01-258


FILOZOFIJA I DUH KRŠĆANSTVA


Glavni istraživač: CIPRA, MARIJAN (6923)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 30.06.92.

Ukupno radova na projektu: 11
Naziv ustanove: Institut za filozofiju, Zagreb (191)
Odjel/Zavod: Institut za filozofiju
Adresa: Ulica grada Vukovara 54/IV, 10000 Zagreb
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)1 61 11 984
teleFaks: 385 (0)1 511 841

Sažetak: Zadaća je projekta istražiti povijesno, i sistematski suodnos između ovih dviju tema, koje su stare koliko i duhovna povijest Europe. Povijesno istraživanje oslanjalo se pri tomu na obimni historijski materijal, kako se on nudi od prvih kršćanskih otaca i Augustina preko Srednjeg vijeka i skolastike do modernog doba. Nit vodilja istraživanja jest ideja autonomije i heteronomije kao dva duhovna usmjerenja, koja karakteriziraju filozofiju s jedne i religiju s druge strane. Sistematsko ispitivanje odnosi se na bit filozofije i na bit kršćanstva, te kako je moguć njihov uzajamni odnos ili pak posredovanje. Nakon razmatranja odgovora koji se tu nadaje iz duhovne povijesti Zapada, bilo u filozofiji, bilo u teologiji, rješenje ovog suodnošenja tražilo se u smjeru osobno-egzistencijalnog opredijeljenja i odluke.

Ključne riječi: filozofija, teologija, autonomija, heteronomija, osoba, egzistencija, znanost, vjera, posredovanje, obraćenje

Ciljevi istraživanja: Cilj je istraživanja ponovna aktualizacija tematike koja je temeljna za duhovnu povijest Europe. Budući da je fundamentalna filozofija u vodećem svom dijelu dospjela u krizu Heideggerovim pokušajem destrukcije zapadne filozofije kao metafizike i ontoteologije, ponovno promišljanje odnosa filozofije i duha kršćanstva plodonosno je kako za filozofiju tako i za "obnovu kršćanske vjere". Svakako, valjalo je se i razračunati s Nietzscheovom tezom o "smrti boga" kao i njegovim negativnim stavom prema vrijednostima istine kao takve. Time se ujedno razgrnuo i problem nihilizma koji pogađa kako filozofijski pojam bitka tako i vjersku ideju Boga. Traženi odgovor na pitanje odnosa filozofije i kršćanstva ne smije se tražiti niti na već istraženim putevima metafizike, niti na tragu teologije, nego na planu osobno-egzistencijalnog opredijeljenja i odluke.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 13.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr