SVIBOR - Projekt broj: 6-02-005

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 6-02-005


OBNOVA UGAŠENIH STUDIJA NAKON NEPODOBNIH HRVATSKIH PRIRODOSLOVAC


Glavni istraživač: RAC, MLADEN (113435)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.95.

Ukupno radova na projektu: 141
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 1
Naziv ustanove: Institut "Ruđer Bošković", Zagreb (98)
Odjel/Zavod: Centar za istraživanje mora
Adresa: Bijenička 54
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)01/4561-075
Telefon: 385 (0)01/4561-111/1475
teleFaks: 385 (0)01/42 54 97
teleFaks: 385 (0)01/420-437
E-mail: vstrpic@public.srce.hr

Sažetak: Dosad je neslužbeno poznato najmanje desetak aktivnih hrvatskih prirodoslovaca koji su zbog svojih nacionalnih, religijskih ili antikomunističkih opredjeljenja bili u dosadašnjem poratnom režimu na raznorazne načine šikanirani, ometani ili zatvarani, te im je zatim onemogućen rad u struci gdje su oni često bili naši jedini specijalisti, čime je učinjena dugoročna šteta i zastoj rada na toj problematici. Tako je dio njihovih značajnih studija i monografija sve dosad ostao, zbog tih politčkih blokada i embarga neobjavljen i u rukopisima koje bi po mogućnosti trebalo redigirati i naknadno tiskati. Konačno nakon takve spriječenosti ili čak doslovne likvidacije tih nepodobnih prirodoslovaca, u Hrvatskoj je preostao dio njihovih istraživačkih područja djelimično ili potpuno nepokriven i bez mlađih specijalista. Tako su slična istraživanja kod nas potpuno prekinuta i to naročito u lihenologiji, paleopalinologiji (analize fosilnog polena i spora), pa u zoocenologiji kopnenih vertebrata i drugo. Zato je nužno da se ovakva istraživanja kod nas obnove bar naknadno, tako da se na pripadnoj problematici specijalziraju mlađi istraživači izradom svojih magisterija i disertacija.

Ključne riječi: Hrvatska, povijest znanosti, politička represija, informacijski embargo, lihenologija, palinologija, zoocenologija

Ciljevi istraživanja: a) Prvi cilj je nedvosmisleno određivanje, kakva je bila vrsta i opseg uplitanja političke ideologije u razvoj i napredak (ili nazadak) prirodoslovnih struka u Hrvatskoj tijekom razdoblja 1945-1989, i to prvenstveno u botanici, zoologiji, ekologiji, fizičkoj geografiji (prirodni zemljopis), geomorfologiji, pedologiji, te inventarizacija aktivnih istraživača koji su bili tako onemogućeni i pod embargom uz rekonstrukcije njihova stručnog životopisa i znanstvenih, pa i nedovršenih doprinosa. b) Drugi bi cilj bio rad na pronalaženju, izvlačenju iz anonimnosti i objavljivanju njihovih neobjavljenih rukopisa i monografija sa značajnijim rezultatima od aktuelne ili bar povijesne vrijednosti, te konačno izdavanje njihovih sabranih djela. c) Najvažniji konačni cilj je identifikacija i omeđivanje onih znanstvenih područja koja su njihovom izolacijom i uklanjanjem iz znanosti ostale nepokrivena, bez mlađih specijaliziranih nasljednika. Na takvim problematskim područjima bi se angažirali novi mlađi istraživači koji bi se na tome specijalizirali kroz izrade svojih magisterija i u daljoj perspektivi disertacija kod nas ili u inozemstvu.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 09.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr