SVIBOR - Projekt broj: 6-02-121

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 6-02-121


UMJETNIČKA TOPOGRAFIJA HRVATSKE


Glavni istraživač: BADURINA, ANĐELKO (1486)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.95.

Ukupno radova na projektu: 213
Naziv ustanove: Institut za povijest umjetnosti, Zagreb (20)
Komunikacija
Telefon: 385 (0)537-011

Sažetak: Istraživanje i popis rasporeda umjetničkih djela na određenom prostoru tijekom vremena. Spoznaja o organizaciji i umjetničkom oblikovanju prostora Hrvatske, sa svim razlikama koje se pri tom javljaju s obzirom na pojedine njene geografske dijelove, te o uzrocima tih razlika. Istraživanje obuhvaća organizaciju prostora, urbana i ruralna naselja, pojedine spomenike arhitekture u tim naseljima, nestale spomenike (arheološke lokalitete), te pokretne spomenike - kiparstvo, slikarstvo i umjetnički obrt. Izgradnja informatičke baze podataka cjelovitog inventara spomeničke baštine Hrvatske. Tako je 1993. dovršen rad na sustavnom istraživanju umjetničke topografije križevačkog kraja, a rezultati objavljeni u knjizi KRIŽEVCI - GRAD I OKOLICA, izdavač Institut za povijest umjetnosti, Zagreb 1993., 422 stranice folio formata. Započet je sustavni rad na umjetničkoj topografiji Požeške kotline i Ludbrega s okolicom, a radi se i na pojedinačnim temama u Dalmaciji i Istri.

Ključne riječi: umjetnička topografija,Hrvatska,urbana naselja,ruralna naselja,umjetnička djela,spomenik,spomenička baština,verbalna baza podataka,vizualna baza podataka,Križevci

Ciljevi istraživanja: Istraživanje ima za cilj stvaranje sustavnog inventara umjetničkih djela i spomenika s njihovim preciznim rasporedom u prostoru i vremenskom slijedu. Osnovna nakana nije dobivanje puke statistike spomeničke baštine, nego je riječ o dubljim spoznajama međusobnog odnosa umjetničkog djela i prostora na kom je to djelo nastalo. Umjetnička topografija je u stvari veliki registar umjetničkih spomenika organiziran prostornao prema mjestima (lokalitetima), evidencija kulturnih i materijalnih vrijednosti i dobara koja su nastala na povijesnom i geografskom prostoru Hrvatske tijekom njene tisućljetne prošlosti. Značaj takvog "inventara" je mnogostruk: on u prvom redu daje znanstvenim istraživanjima sustavno sređenu građu, potom pruža praksi zaštite i revitalizacije spomenika "popise" spomeničkog materijala, te konačno pruža urbanističkom, regionalnom i prostornom planiranju osnovne točke valorizacije koje treba poštivati svaki urbanistički i prostorni plan. Svi znanstveni rezultati ovog istraživanja bit će podloga za daljnja znanstvena proučavanja arhitektonskog i ostalog umjetničkog naslijeđa u Hrvatskoj prilikom rada na sinteznim pregledima stilskog, vremenskog i tipološkog razvoja umjetnosti na tlu Hrvatske. Konačni cilj je dobivanje distribuirane informatičke baze podataka sa znanstvenim informacijama o spomeničkoj baštini, te objavljivanje rezultata ponajprije pojedinačnih cjelina u časopisima, a konačno u zasebnim knjigama za pojedina zaokružena područja.


SURADNJA - USTANOVE


 1. Naziv ustanove: Grad Križevci
  Tip ustanove: Ustanova kojoj osnovna djel. nije znans
  Grad: 48260 - Križevci, Hrvatska

 2. Naziv ustanove: Grad Lubreg
  Tip ustanove: Ustanova kojoj osnovna djel. nije znans
  Tip suradnje: Novčana potpora
  Grad: 42230 - LUDBREG, Hrvatska


OSTALA POSTIGNUĆA


 1. Naziv: Izložba "SOS za ludbrešku baštinu"
  Tip proizvoda: Ostalo
  Autor(i): K. Horvat-Levaj, A. Badurina, I. Reberski, D. Radović, D. Stepinac, J. Marković, M. Stepinac, K. Tadić

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 12.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr