SVIBOR - Projekt broj: 6-02-123

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 6-02-123


ARHITEKTURA XIX I PRVE POLOVICE XX ST. - STIL I GRAD


Glavni istraživač: ČORAK, ŽELJKA (8352)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.91. do 01.01.95.

Ukupno radova na projektu: 71
Naziv ustanove: Institut za povijest umjetnosti, Zagreb (20)
Komunikacija
Telefon: 385 (0)538 060, 538 022
teleFaks: 385 (0)537 613

Sažetak: Projekt razmatra odnose pojedinačnih arhitektonskih ostvarenja (i cijelih opusa) s njihovim urbanim (i regionalnim) kontekstom. On valorizira arhitekturu naročito s urbanotvornih pozicija. Posebnosti gradova i pejsaža čitaju se kao rezultati individualnih opusa, a strukturalni elementi arhitekture provjeravaju se kao stilski formanti grada i krajolika (pročelje kuće - tijek i dinamika ulice, formiranje ugla - ritam i vizura, građevni materijal - realnost i evazija, sky-line - arhitektura i metafora, itd.). Arhitektura, hortikultura i urbanizam interpretiraju se unutar povijesti kulture. Zbog ratnih okolnosti jedan dio radova posvećen je negativnim fenomenima "stila i grada" - analizi razaranja građevina i gradova. U okviru projekta u ove tri godine objavljen je velik broj radova, kojima su obrađene pojedine značajne građevine, građevne cjeline i graditelji Zagreba i Hrvatske. Posebno se to odnosi na poglavlje historicizma. Valja također reći da se vremenska granica teško održava na prvoj polovici dvadesetog stoljeća, jer se pokazalo da se mnogi opusi nastavljaju , a mnogi problemi ponavljaju do suvremenog trenutka.

Ključne riječi: arhitektura, stil, grad, historicizam, ekspresionizam, secesija, prva polovica XX stoljeća, Hrvatska, Zagreb, Herman Bolle, Milan Lenuci, Stjepan Planić,

Ciljevi istraživanja: Ciljevi su projekta ispunjenje znatnih kronoloških i topografskih praznina, obrada reprezentativnih pojava hrvatske arhitekture i urbanizma 19. i 20. stoljeća, razvoj interpretacije odnosa objekta i konteksta. Očekivani rezultati su monografije pojedinih arhitekata (Herman Bolle, Stjepan Planić, Milan Lenuci, Juraj Neidhardt), građevnih cjelina ("Zelena potkova", Maksimir, Mirogoj, Zrinjevac, "Željeznička kolonija"), te cjeloviti pregledi arhitekture historicizma, secesije, ekspresionizma u Zagrebu.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 13.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr