SVIBOR - Projekt broj: 6-02-318

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 6-02-318


POLITIČKA POVIJEST HRVATSKE (1945-1991)


Glavni istraživač: BILANDŽIĆ, DUŠAN (3593)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.08.93.

Ukupno radova na projektu: 0
Naziv ustanove: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb (101)
Komunikacija
Telefon: 385 (0)41 432 200
Telefon: 385 (0)

Sažetak: Projekt će biti realiziran historiografskom metodologijom, ipored Ť ostalog treba odgovoriti na slijedeća važna pitanja: -kako se odvijao proces razvoja hrvatske nacije (1918-1991); -kako je vođena politička borba za državni suverenitet Hrvatske; -kako se odvijao proces modernizacije društva u usporedbi Ť sazemljama istog geopolitičkog i civilizacijskog kruga Ť (SrednjaEuropa); -koje promjene su nastajale u staleškoj i radno Ť profesionalnojstrukturi (seljaštvo,radništvo, inteligencija, Ť srednji slojevi isl.); Rad će biti opremljen neophodnim statističkim i drugim tabelama. Uz navedeno, rad će dati i odgovore na mnoga sporna pitanja Ť kaosto su iseljavanja, slučaj Hebrang, Jasenovac, Bleiburg, Ť Jazovka,puč Lorković-Vokić, razni sudski procesi i proganjanja Ť itd.

Ključne riječi: Termini i kategorijalni aparat će biti historiografski, a pomoćniće biti politološki, sociološki, ekonomijski i kulturološki. država-etatizam, diktatura-totalitarizam, nacija-klasa, hegemonizam-unitarizam, jugoslavenstvo-nacionalna samobitnost, komandna ekonomija-tržište, samoupravljanje-centralizam, politički sustav i drugi politološki, sociološki, ekonomski i kulturološki termini

Ciljevi istraživanja: Samorazumljivo je da svaki moderni i civilizirani narod moraimati svoju pisanu povijest, od najranijih vremena do danas.Pisana povijest kao i svi ostali izvori društvenog saznanja(literatura, kultura i dr.) temelj su za razvijanje nacionalnesvijesti, bez koje je nezamisliv život nacije. Budući da Hrvatskanema ni znanstvene obrade pa čak ni udčbenika za najnovijupovijest, rad na izradi ovog projekta je i hitna i prvorazrednazadaća u našoj novoj hrvatskoj drzavi. Znannstveno istražiti glavne političke, gospodarske i duhovno-kulturne procese u Hrvatskoj u razdoblju od 1945.-1991. s težištem na politološkoj analizi.


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: Ministarstvo znanosti i tehnologije
    Tip ustanove: Ustanova kojoj osnovna djel. nije znans
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 19.09.95
Informacije: svibor@znanost.hr