SVIBOR - Projekt broj: 6-02-335

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 6-02-335


POVIJEST KRALJEVINE HRVATSKE I KATOLIČKE CRKVE OD 16.DO 20.STOLJEĆA PREMA GRAĐI VATIKANSKIH ARHIVA


Glavni istraživač: BOGOVIĆ, MILE (204495)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.95.

Ukupno radova na projektu: 0
Naziv ustanove: Institut za suvremenu povijest, Zagreb (19)
Odjel/Zavod: POVIJEST KRALJEVINE HRVATSKE I KATOLIČKE CRKVE OD 16. DO 20. STOLJEĆA PREMA GRAĐI VATIKANSKIH ARHIVA
Adresa: Opatička 10
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
E-mail: institut§misp.isp.hr
Telefon: 385 (1) 422 888
teleFaks: 385 (1) 428 243

Sažetak: Cilj ovog projekta jest temeljito i sustavno "pročešljati" vatikanske arhive u velikoj vremenskoj seriji od 16. do 20. stoljeća kako bi se hrvatskim povijesničarima omogućio znanstveno-istraživački rad na cjelovitoj povijesti hrvatskog naroda i to posebno njegove Crkve te odnosa između pravoslavlja i Katoličke crkve. S tim u vezi planira se tiskanje arhivske građe u nekoliko većih serija: Vatikanski tajni arhiv; Izvješća biskupa Kraljevine Hrvatske i Povijesni arhiv Kongregacije za širenje vjere i Kraljevina Hrvatska. S većim brojem studija obrađivala bi se napose uloga Katoličke crkve u duhovnom i kulturno-civilizacijskom razvoju hrvatskog naroda.

Ključne riječi: Katolička crkva, katolički pokret u Hrvata, pokret za uniju, povijest hrvatskog naroda, Kraljevina Hrvatska, biskupske relacije, biskupije Kraljevine Hrvatske

Ciljevi istraživanja: U određivanju konačnog cilja projekt polazi od druge temeljne spoznaje: u vatikanskim arhivima nalazi se bogata izvorna građa za povijest hrvatskog naroda. Polazeći od te činjenice želi se: 1. započeti sustavno istraživanje i objavljivanje vatikanske arhivske građe od 16. do 20. stoljeća, kako bi se istraživačima omogućio cjelovit uvid u nacionalnu povijest; 2. istovremeno s objavljivanjem izvorne građe suradnici projekta će raditi na izradi analitičkih studija o pojedinim pitanjima nacionalne povijesti; 3. nekritičkim i fragmentarnim prilozima nekih srpskih povijesničara suprotstaviti i suprotstavljati cjelovitu arhivsku građu, prije svega o odnosima između pravoslavlja i Katoličke crkve u zemljama Hrvatskog Kraljevstva; 4. prikupiti i izdati bibliografiju radova koji su dosada nastali na temelju izvora iz vatikanskih arhiva; 5. povezati postojeće znanstvene institucije i pojedine istraživače odgovarajućim glasilom kako se ubuduće ne bi istraživali samo jedni fondovi a druge serije arhivske građe ostale nepoznate našim povijesničarima.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 20.04.95
Informacije: svibor@znanost.hr