SVIBOR - Projekt broj: 3-01-256

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 3-01-256


INTERVENTNA GASTROENTEROLOGIJA - RAZVOJ I PRIMJENA NOVIH TEHNOLOGIJA


Glavni istraživač: PULANIĆ, ROLAND (141256)Suradnici
Tip istraživanja: razvojno
Trajanje od: 01.01.91. do 30.12.97.

Ukupno radova na projektu: 38
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 5
Naziv ustanove: KBC, Znanstvena jedinica za patobiokemijska i klinička istraživanja, Zagreb (167)
Odjel/Zavod: Odjel interventne gastroenterologije Zavoda za gastroenterologi- ju interne klinike Rebro, KBC Zagreb.
Adresa: Kišpatićeva 12
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0) 233-233/187
teleFaks: 385 (0) 223-180

Sažetak: Cilj istraživanja je razvoj i primjena novih endoskopskih, ultrazvučnih i radijoloških tehnologija u gastroenterologiji, a koje bi omogućile nove dijagnostičke i terapijske postupke. Uvođenjem nove tehnologije povećali bi kompetentnost našega rada, uspješnije bi se uključili u međunarodni transfer znanja, čime bi doprinijeli novim spoznajama u gastroenterologiji. Osnivanjem hemodinamskog laboratorija, pokušao bi se odrediti rizik nastanka varikoziteta jednjaka i krvarenja iz njih, te mjesto transplantacije jetre, kao definitivne metode, u rješavanju posljedica portalne hipertenzije. Uvođenjem transjugularnog intrahepatalnog portosistemskog šanta proširili bi djelokrug našega rada, čime bi uspješno rješavali bolesnike s portalnom hipertenzijom. U sklopu projekta uvedena je aplikacija alkohola u primarne i metastatske tumore jetre. Kombinacijom te metode s duplex-sonografijom omogućeno je praćenje vaskularizacije tumora, odnosno njegove nekroze. U zadnje dvije godine razvijene su i metode bilijarnih drenaža i virsungografije pod kontrolom ultrazvuka i rentgena. U programu je uvođenje endoskopske bilijarne drenaže. Endoskopskim ultrazvukom omogućili bi praćenje uspješnosti laserske terapije ranih karcinoma gornjeg dijela probavnog sustava u onih bolesnika kod kojih se ne bi mogao izvesti operativni zahvat. Razvijanjem nove kompjutorsko endoskopske tehnologije, izradili bi vlastitu liniju za ispis i pohranjivanje endoskopskih i ultrazvučnih nalaza te omogućili izradu edukacijskih filmova.

Ključne riječi: Nove tehnologije, hemodinamski laboratorij, portalna hipertenzija, tumori jetre i primjena alkohola (PEIT), bilijarna drenaža, rani karcinomi želuca, endoskopski ultrazvuk, video-kopjutorske-endoskopske linije.

Ciljevi istraživanja: Osnovni cilj projekta je uvođenje i primjena novih endoskopskih i ultrazvučnih tehnologija u gastroenterologiji. Prvi je cilj praćenje događanja na razini portalne vene, kombinacijom endoskopskih, ultrazvučnih i radijoloških metoda. Očekujemo da ćemo ovim načinom moći pratiti hemodinamske promjene u bazenu portalne vene i procijeniti riziko nastanka varikoziteta jednjaka i krvarenja iz njih. Ovaj dio cilja će biti prikazan u obliku doktorske disertacije. Drugi je cilj razvijati i istražiti nove načine endoskopskog zaustavljanja krvarenja iz ulkusa gastroduodenuma. Uvedena je nova metoda injekcije fibrinskog ljepila.Na tom polju surađujemo s dr. Friedrichsom iz Duisburga i firmom Behring iz Marburga, Njemačka. Očekujemo da će se moći procijeniti uspješnost pojedinih hemostatskih metoda u različitim načinima krvarenja iz ulkusa, te da će se moći kritički evaluirati važeća Forrestova klasifikacija krvarećih ulkusa. Nadalje, cilj je istražiti povezanost infekcije Helicobacterom pylori s nastankom karcinoma želuca. Očekujemo da ćemo našim istraživanjem dati doprinos ovom problemu o kojem se raspravlja zadnjih par godina. Slijedeći cilj je praćenje endoskopskim ultrazvukom uspješnost laserske terapije ranih karcinoma želuca, kao kurativne metode u slučaju nemogućnosti operativnog zahvata. Očekujemo da će se povećati uspješnost u pristupu bolesnicima s ranim tumorima. Zadnju godinu i pol uvedena je bilijarna drenaža pod kontrolom ultrazvuka. Cilj ovog segmenta interventne gastroenterologije je proširiti način bilijarne drenaže endoskopskim putem, uvođenjem proteza u bilijarno stablo. Prije dvije godine uvedeno je injiciranje alkohola u tumore jetre. Cilj je modificirati metodu injekcijom alkohola u žilu hranilicu i omogućiti bržu destrukciju tumora. Rezultati će se prikazati u obliku doktorske disertacije. Konačno, cilj je završiti kompjutorsku liniju za ispis i pohranjivanje podataka s izradom edukacijskih filmova. Očekujemo, da ćemo se moći još bolje uključiti u međunarodni transfer znanja i podataka.


SURADNJA - USTANOVE


 1. Naziv ustanove: BEHRINGWERKE AG SBU THERAPEUTICS
  Tip ustanove: Državni institut
  Grad: D-3550 - MARBURG, GERMANY

 2. Naziv ustanove: KIRURŠKA KLINIKA KBC REBRO
  Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
  Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

 3. Naziv ustanove: KLINIKA ZA RADIOLOGIJU KBC REBRO
  Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
  Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

 4. Naziv ustanove: MIKROBIOLOŠKI LABORATORIJ KBC REBRO
  Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
  Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

 5. Naziv ustanove: MULTINET-INFORMATIČKI INŽINJERING, PROGRAMI ZA BOLNICE
  Tip ustanove: Neprofitna
  Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

 6. Naziv ustanove: KLINIKA ZA PATOLOGIJU KBC REBRO
  Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
  Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska


OSTALA POSTIGNUĆA


 1. Naziv: doktorat znanosti
  Tip proizvoda: Ostalo
  Autor(i): Roland Pulanić

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 15.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr