SVIBOR - Projekt broj: 3-01-363

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 3-01-363


ZBRINJAVANJE KRANIOCEREBRALNIH OZLJEDA


Glavni istraživač: IVEKOVIĆ, VELEBIT (99864)Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.01.95.

Ukupno radova na projektu: 77
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 16
Naziv ustanove: Medicinski fakultet, Zagreb (108)
Komunikacija
teleFaks: 385 (0)1 21 38 57

Sažetak: U svrhu unapređenja spoznaja o dijagnostici i liječenju akutnih kraniocerebralnih ozljeda biti će pomno obrađeno 200 ozljeđenika. Primijeniti će se nasuvremeniji postupci dijagnostike, te monitoriranja fizioloških i patofizioloških parametara tijekom liječenja i ooporavka ozljeđenika. Istraživanje će obuhvatiti biomehaničke i patologijske značajke pri nastanku oštećenja mozga,tepore,ećaje mozgovne prefuzije i posljedični razvoj edema i povećanja intrakranijskog tlaka. Istofobno se želi procijeniti djelotvornost pojedinih konzervativnih i kirurških postupaka liječenja. Posaebna područja istražćivbanja biti će utvrđivanje dinamike oporavka psihičkih funkcija, te prosudba stupnja neurološkog oštećenja i preostale radne sposobnosti . Svrha je ukupnoig istraćživanja povećati djelotvornost liječenja te uspješnost rehabilitacije nakon opsežnih kraniocerebralnih ozljeda.

Ključne riječi: neurotraumatolgija, mozgovne funkcije, mozgovni edem, intrakranijski tlak, neuropsihologija, mikroneurokirurgija, rehabilitacija.

Ciljevi istraživanja: Broj ozljeđenika s KCO neprekidno se povećava i osobito u skupini politraumatiziranih ozljeđenika, kao posljedica ozljeda u prometu, te i različitih ozljeda na radu. Pri tom je većina ozljeđenika u skupini radno aktivne populacije. Stoga je velika važnost primjene najracionalnijih i nakjdjelotvornijih postupalka liječenja te prevencije i rehabilitacije posljedica KCO. Svrha istražćivanja je daljnji razvoj i unapređivanje psoznaja o dijagnostici i liječenju akutnih KCO. Razlaganje relevantnih patogizioloških značajki ima presudno značenje za spoznaje o razvoju spazma mozgovnih krvnih žila i mozgovnog edema. Stoga je među zadacima istražćivanje i unapređivanje postupaka monitoriranja intrakranijskog tlaka i mozgovne funkcije. Velikoi značenje imaju istraživanja promjena što nastaju u ozljeđenika tijekom oporavka i rehabilitacije, pošto je individualnost i gubitak radne psosbnosti učestala posljedic KCO. POroicjena stupnja neurološđkih i psihičkih oštećenja, te preostale radne sposobnnosti značajni su dijelovi istraživanja. Svrha ukupnog istražćivanja je povećati stupanj djelotovornosti ii uspješnosti liječenja ten ukupne rezultate rehabilitacije nakon pretrpljenih opsežnih KCO.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 17.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr