SVIBOR - Projekt broj: 4-07-005

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 4-07-005


ISTRAŽIVANJA AMBALAŽNIH MATERJALA ZA PAKIRANJE I ČUVANJE HRANE


Glavni istraživač: CIKOVIĆ, NADA (6892)



Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.94.

Ukupno radova na projektu: 86
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 9
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58)
Odjel/Zavod: Zavod za kemiju i biokemiju Laboratorij za fizikalnu kemiju i koroziju
Adresa: Pierottijeva 6
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0) 1 440 005
teleFaks: 385 (0) 1 418 230
E-mail: kgalic mapbf.pbfrng.hr

Sažetak: Istraživana su svojstva polimernih i metalnih ambalažnih materijala te njihovih kombinacija u procesima pakiranja i čuvanja prehrambenih proizvoda. Najveća pažnja posvećena je proučavanju interakcija i migracija u sustavu: hrana - ambalaža -okolina, u modelnim i realnim sustavima. Praćene su promjene materijala uz istodobno praćenje promjena prehrambenih proizvoda tijekom perioda skladištenja. Polimerni materijali, uključivši i biodegrabilne, korišteni su za pakiranje i čuvanje proizvoda u modificiranoj atmosferi. Osim ambalažnih materijala proučavani su i pomoćni materijali, kao što su otapala ljepila i slične tvari koje mogu doći u dodir s prehrambenim proizvodima.

Ključne riječi: pakiranje hrane, čuvanje hrane, svojstva hrane, ambalažni materijal, pomoćni materijali, migracije, propustljivost, interakcija hrana-ambalaža, korozija metala, kositar, aluminij, željezo, polimerni filmovi, fleksibilni materijalli, pakiranje u modificiranoj atmosferi, uvjeti skladištenja

Ciljevi istraživanja: U razvoju procesa prehrambene industrije jedan od važnih aspekata je pakiranje i čuvanje prehrambenih proizvoda, a zajedno s time i razvoj ambalažnih materijala i tehnologije pakiranja. U ovom području danas su u centru istraživanja procesi migracije u sustavu hrana-ambalaža-okolina, pakiranje i čuvanje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi, te razvoj novih netoksičnih ambalažnih materijala, posebno biodegradabilne ambalaže. U području pakiranja i ambalaže proučavana su svojstva polimernih i metalnih ambalažnih materijala i njihovo ponašanje u kontaktu s hranom, kao i uvjeti pakiranja i čuvanja hrane u različitim vrstama ambalaže. Procesi migracije praćeni su uz istovremeno određivanje promjene relevantnih fizičko-kemijskih parametara kvalitete prehrambenog proizvoda i ambalažnog meterijala. Krajnji cilj je razvoj domaćih ambalažnih meterijala i procesa pakiranja hrane, te standardizacija i korekcija propisa na tom području.


SURADNJA - PROJEKTI




SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: Podravka
    Tip ustanove: Državni institut
    Tip suradnje: Sustavna razmjena informacija
    Grad: 48300 - Koprivnica, Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 18.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr