Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-07-005
ISTRAŽIVANJA AMBALAŽNIH MATERJALA ZA PAKIRANJE I ČUVANJE HRANE
Glavni istraživač
: CIKOVIĆ, NADA (6892) Suradnici
GALIĆ, KATA (58664)
HALT, MARIJA (76414)
GOŠEK, ZORAN (116576)
PIRJAVEC, DARINKA (96622)
MESIĆ, ZLATA (161034)
POSPIŠIL, JASNA (38355)
BERKOVIĆ, KATARINA (71486)
PREJAC, SANDRA (900706)
DRAGOVIĆ-UZELAC, VERICA (900774)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.94. Ukupno radova na projektu: 86
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 9
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58) Odjel/Zavod: Zavod za kemiju i biokemiju Laboratorij za fizikalnu kemiju i koroziju Adresa: Pierottijeva 6 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0) 1 440 005
teleFaks: 385 (0) 1 418 230
E-mail: kgalic mapbf.pbfrng.hr
Sažetak: Istraživana su svojstva polimernih i metalnih ambalažnih materijala te njihovih kombinacija u procesima pakiranja i čuvanja prehrambenih proizvoda. Najveća pažnja posvećena je proučavanju interakcija i migracija u sustavu: hrana - ambalaža -okolina, u modelnim i realnim sustavima. Praćene su promjene materijala uz istodobno praćenje promjena prehrambenih proizvoda tijekom perioda skladištenja. Polimerni materijali, uključivši i biodegrabilne, korišteni su za pakiranje i čuvanje proizvoda u modificiranoj atmosferi. Osim ambalažnih materijala proučavani su i pomoćni materijali, kao što su otapala ljepila i slične tvari koje mogu doći u dodir s prehrambenim proizvodima.
Ciljevi istraživanja: U razvoju procesa prehrambene industrije jedan
od važnih aspekata je pakiranje i čuvanje prehrambenih proizvoda, a zajedno
s time i razvoj ambalažnih materijala i tehnologije pakiranja. U ovom
području danas su u centru istraživanja procesi migracije u sustavu
hrana-ambalaža-okolina, pakiranje i čuvanje u kontroliranoj i modificiranoj
atmosferi, te razvoj novih netoksičnih ambalažnih materijala, posebno
biodegradabilne ambalaže. U području pakiranja i ambalaže proučavana su
svojstva polimernih i metalnih ambalažnih materijala i njihovo ponašanje u
kontaktu s hranom, kao i uvjeti pakiranja i čuvanja hrane u različitim
vrstama ambalaže. Procesi migracije praćeni su uz istovremeno određivanje
promjene relevantnih fizičko-kemijskih parametara kvalitete prehrambenog
proizvoda i ambalažnog meterijala. Krajnji cilj je razvoj domaćih
ambalažnih meterijala i procesa pakiranja hrane, te standardizacija i
korekcija propisa na tom području.
SURADNJA - PROJEKTI
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: Podravka Tip ustanove: Državni institut Tip suradnje: Sustavna razmjena informacija Grad: 48300 - Koprivnica, Hrvatska Ostali podaci o projektu.