SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-07-057

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-07-057


Broj radova citiranih u CC: 7
Broj ostalih radova: 82
Ukupno objavljenih radova: 89


  1. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Anwendung der NMR-Technik bei der Bestimmung von Inhaltsstoffen in Wein

    Autori:
    Clauss, Ekkehard
    Konja, Gordana (21964)
    Urednici
    Terčelj, Dušan
    Izdavač: Ministarstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
    Godina: 1992
    Stranice: od 69 do 75
    Broj referenci: 7
    Jezik: njemački
    Sažetak: Verfaelschungen von Weinen in den letzten Jahren fuehren zur Anwendung immer hochempfindlicheren, aus sagekraeftigerenanalytischer Methoden wie die der NMR in der Qualitaetskontrolle der Lebensmitteln. In der Arbeit wird die der 2H NMR-Technik und 13C NMR-Technik in der Weinanalytik auf gezeigt. Es koennencharakteristische Spektren in sehr kurzer Zeit erstellt werden, mit denen ein Weine als fingerprint identifiziert werden kann. Zugleich koennen viel Qualitaetsparameter des Weines quantitativohne Zerstoerung der Probe bestimmt werden.
    Ključne riječi: 2H NMR, 13C NMR, Verfaelschung von Wein, Wein, Qualitaetskontrolle

  2. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Heat Transfer in Food Engineering

    Autori:
    Tripalo, Branko (50483)
    Urednici
    Konja, Gordana (21964)
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Tripalo, Branko (50483)
    Izdavač: University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology and EFAPTEM
    Godina: 1992
    Stranice: od 29 do 36
    Broj referenci: 5
    Jezik: engleski

  3. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Advances in Food Extrusion Equipment

    Autori:
    Tripalo, Branko (50483)
    Urednici
    Konja, Gordana (21964)
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Tripalo, Branko (50483)
    Izdavač: University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology and EFAPTEM
    Godina: 1992
    Stranice: od 157 do 159
    Broj referenci: 3
    Jezik: engleski

  4. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Tehnologija ekstrudiranja u prehrambenoj industriji

    Autori:
    Tripalo, Branko (50483)
    Martinek, M. (29142)
    Urednici
    Tripalo, Branko (50483)
    Goldoni, Luka (13763)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1992
    Stranice: od 41 do 48
    Broj referenci: 13
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Tehnologija ekstrudiranja je na temelju široke primjene u proizvodnji hrane postala važnom granom prehrambene industrije. Klasificiranje modela ili tipova ekstrudera vrši se prema geometrijskoj konfiguraciji mehaničkim, funkcionalnim ili termodinamičkim karakteristikama. Najsvrsishodnija je klasifikacija prema fizikalnim parametrima i njihovom učinku naf izikalno-kemijska i prehrambena svojstva proizvoda. Kao primjer naveden je učinak ekstrudiranja na proizvode meljave pšenice variranjem mehaničke energije, temperature, tlaka i količine vode u početnom uzorku.

  5. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Određivanje mehaničkih svojstava ekstrudiranih proizvoda

    Autori:
    Bauman, Ingrid (130254)
    Tripalo, Branko (50483)
    Urednici
    Tripalo, Branko (50483)
    Goldoni, Luka (13763)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1992
    Stranice: od 65 do 72
    Broj referenci: 5
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U industriji pri proizvodnji koktel-peciva i sličnih namirnica podaci o teksturi i strukturi proizvoda od posebne su važnosti. Pomoću test-karata moguće je ustanoviti gornje i donje granice prihvatljivosti strukture i teksture. Međutim u praksi se kao važan problem javlja mogućnost da se ovi nivoi kvalitete pretvore u mjerljiva mehanička i fizička svojstva kao što su čvrstoća i žilavost. U ovom radu su prezentirana iskustva korištenja metoda uobičajenih za određivanje čvrstoće i žilavosti plastike na ekstrudirane namirnice.

  6. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Sušenje

    Autori:
    Tripalo, Branko (50483)
    Viličić, V.
    Urednici
    Požar, Hrvoje
    Izdavač: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb, svezak 12
    Godina: 1992
    Stranice: od 451 do 461
    Jezik: hrvatski

  7. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Trendovi pri postupku sušenja

    Autori:
    Tripalo, Branko (50483)
    Pavčec, Vanda
    Urednici
    Tripalo, Branko (50483)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1991
    Stranice: od 12 do 16
    Broj referenci: 10
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U radu su prikazana dostignuća i opće smjernice u tehnologiji sušenja od interesa za industriju. Tendencije u tehnologiji sušenja bit će usmjerene prema postizanju visoke energetske efikasnosti, povećanju brzine sušenja, bolje kontrole u cilju povećanja kvalitete i optimalnog kapaciteta, poboljšanja kvalitete proizvoda, sniženju emisije u okolinu, sigurnijeg rada s uklanjanjem rizika požara i eksplozije, fleksibilnih sustava koji mogu biti korišteni za sušenje više različitih proizvoda pri promjenjivim proizvodnim brzinama, sposobnosti provedbe više postupaka (npr. kombiniranjem sušenja s kemijskom reakcijom,aglomeriranje, hlađenjem ili grijanjem, rezanjem itd. u jednom uređaju), razvojem postupaka kojima se daju posebna fizička svojstva proizvodu, razvoju sušara koje koriste više toplinskih izvora obuhvaćanjem zahtijeva za posebnim proizvodima i kod kojih se izbjegava rukovanje proizvodom kombinacijom operacija. (1)

  8. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Advances in Membrane Separation Processes

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Urednici
    Konja, Gordana (21964)
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Tripalo, Branko (50483)
    Izdavač: University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology and EFAPTEM
    Godina: 1992
    Stranice: od 88 do 103
    Jezik: engleski

  9. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Konzerviranje i prerada voća i povrća

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Pospišil, Jasna (38355)
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Piližota, Vlasta (90114)
    Levaj, Branka (80813)
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1991
    Stranice: od 162 do 191
    Broj referenci: 21
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Razlozi za relativno spor razvoj proizvodnje i prerade voća i povrća u bivšoj Jugoslaviji su navedeni u radu. Napravljena je analiza asortimana i količine voća i povrća i njihovih produkata u bivšoj Jugoslaviji. Na kraju, dane su sugestije za budući razvoj te industrije.

  10. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Stanje i pravci razvoja industrije alkoholnih pića

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Marić, Vladimir (28422)
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1991
    Stranice: od 272 do 288
    Broj referenci: 19
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Nakon što je ustanovljeno da su agro-ekološki uvjeti za uzgoj različitih biljaka za proizvodnju alkoholnih pića u bivšoj Jugoslaviji vrlo povoljni, analizirana je prodaja alkoholnih pića na domaćem i stranom tržištu. Dane su sugestije za daljnji razvoj ove industrije.

  11. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Berry Fruit Juices

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Urednici
    Nagy, Steven
    Chen, Chin Shu
    Shaw, Phillip
    Izdavač: AGSCIENCE, INC.
    ISBN: 0-9631397-1-1
    Godina: 1993
    Stranice: od 436 do 514
    Broj referenci: 48
    Jezik: engleski

  12. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Structural Analysis of Aggregated Polysaccharides by High-Performance Size-Exclusion Chromatography - Viscometry

    Autori:
    Fishman, M.L.
    Gillespie, D.
    Levaj, Branka (80813)
    Urednici
    Provder, Theodore
    Izdavač: American Chemical Society
    ISBN: 0-8412-2625-3
    Godina: 1993
    Stranice: od 141 do 165
    Broj referenci: 18
    Jezik: engleski

  13. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Changes in the Physico-chemical Properties of Peach Fruit Pectin during On-tree Ripening and Storage

    Autori:
    Fishman, M.L.
    Levaj, Branka (80813)
    Gillespie, D.
    Scorza, Ralph
    Časopis: Journal of the ASHS
    Broj: 3
    ISSN: 0003-1062
    Volumen: 118
    Godina: 1993
    Stranice: od 343 do 349
    Broj referenci: 26
    Jezik: engleski

  14. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Study of Color and Aroma Retention of Black-currant Juice during Concentration by Hyperfiltration

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Vojvodić, Vesna (165663)
    Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev
    Broj: 3
    ISSN: 0352-9193
    Volumen: 29
    Godina: 1991
    Stranice: od 121 do 125
    Broj referenci: 18
    Jezik: engleski
    Sažetak: Ispitivan je utjecaj različitih membrana i radnih uvjeta na boju,hlapljive tvari, šećere i kiseline soka crnog ribizla tijekomkoncentriranja hiperfiltracijom. Dvije vrste membrana različitosu utjecale na zadržavanje pigmenata. Tijekom koncentriranjapovećavao se udio slobodnih antocijana, a udio kondenziranihpigmenata ostao je nepromijenjen. Zadržavanje hlapljivih tvariznatno je ovisilo o radnim uvjetima, vrsti membrane, stupnjukoncentriranja i radnoj temperaturi. Za razliku od zadržavanjahlapljivih tvari, zadržavanje šećera i ukupnih kiselina nijeovisilo o radnim uvjetima. Obje vrste membrana pokazale su vrlodobro svojstvo zadržavanja šećera.
    Ključne riječi: Sok crnog ribizla, boja soka crnog ribizla, aroma soka crnog ribizla, koncentriranje hiperfiltracijom, zadržavanje arome soka, membrane od celuloze, složene mebrane

  15. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Pectin Microgels and Their Subunit Structure

    Autori:
    Fishman, M.L.
    Cooke, Peter
    Levaj, Branka (80813)
    Gillespie, D.
    Sondey, Scott M.
    Scorza, Ralph
    Časopis: Archives of Biochemistry and Biophysics
    Broj: 1
    ISSN: 0003-9861
    Volumen: 294
    Godina: 1992
    Stranice: od 253 do 260
    Broj referenci: 35
    Jezik: engleski

  16. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Component Analysis of Disaggregation of Pectin During Hollow Fibre Module Ultrafiltration

    Autori:
    Hoagland, P.D.
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Časopis: J. Agric. Food Chem.

  17. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: The Stability of Pectin During Ultrafiltration

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Fishman, M.L.
    Hoagland, P.D.
    Clauss, Ekkehard
    Urednici
    Fonseca Campos, Edison
    Naslov zbornika: Report of Congress. XI International Congress of Fruit Juice
    Jezik: engleski
    Mjesto: Sao Paulo, Brazil
    Godina: 1992
    Stranice: od 459 do 468
    Skup: Interjuice 91
    Održan: od 17.11.91 do 21.11.91

  18. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: PVPP zur Verminderung der Braeunungsbereitschaft und seine tehnische Anwendung im Wein

    Autori:
    Clauss, Ekkehard
    Konja, Gordana (21964)
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Fussnegger, B.
    Urednici
    Muth, Reinhard
    Naslov zbornika: Kongress Berichte
    Jezik: njemački
    Mjesto: Stuttgart, NjemaŞka
    Godina: 1991
    Stranice: od 122 do 132
    Skup: Innovationen in der Kellerwirtschaft
    Održan: od 25.05.92 do 27.05.92
    Sažetak: In der vorliegenden Arbeit wurde der Einsatz von PVPP als eineWeinbehandlungsmassnahme zur Reduzierung phenolischer Substanzenzur Farb- und Geschmacksstabilisierung im Weisswein untersucht.Die Versuche waren mit einem ausgebauten Riesling-Wein imGrossversuch geschaffen.
    Ključne riječi: braeunungsbereitschaft des Weines, Polivinilpirolydon, phenolische Substanzen, Riesling-Wein

  19. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Unloesliche, komplexbildende Polymere als Ersatzprodukte fuer Kaliumhexacyanoferrat (II)

    Autori:
    Fussnegger, B.
    Maurer, R.
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Urednici
    Muth, Reinhard
    Naslov zbornika: Kongress Berichte
    Jezik: njemački
    Mjesto: Stuttgart, NjemaŞka
    Godina: 1992
    Stranice: od 264 do 279
    Skup: Innovationen in der Kellerwirtschaft
    Održan: od 25.05.92 do 27.05.92
    Sažetak: Die Arbeit befasst sich mit einer alternativen Moeglichkeit zur Reduzierung von Shwermetallen in Wein. Der Verfahren basiert auf einer Komplexbildung eines Popcornpolymerisats welches als Grundstruktur Polyvinilpyrolidon aufweist.Die aktive Gruppe stellt ein Imidazolring dar. Der Wirkmechanismus funktioniert nicht auf dem Ionenaustauscher Prinzip, sonder auf dem Wirkprinzip einer Door-Akzeptor Bindung zwieschen dem Stickstoff des Heterocyclenrings und dem Kation des Schwermetalles. Verschiedene Zusammensetzungen des Popcorn-Polymeren bzw. Verschiedene Konzentrationen des Imidazolanteiles wurden untersucht. Die Resultate zeigen, dass die Entwiklung eines Popcornpolymers mit dem Imidazolring als aktive Gruppe als alternativer Verfahren zum bisherigen das der Blauschoenungeingesetzt werden kann. Es ist eine hoch selektive und effektive Substanz, unter Ausschaltung der Cyanidproblematik sowohl in der Anwendung als auch bei der Deponierung.
    Ključne riječi: komplexbildende Polymere, Kaliumhexacyanoferrat (II), Popcornpolymere, Imidazolring, schwere Metallen, Wein

  20. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Characterization of Complex Polysaccharides by Size Exclusion Chromatography with Viscosity Detection

    Autori:
    Hoagland, P.D.
    Fishman, M.L.
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Urednici
    Baltes, W.
    Naslov zbornika: Strategies for Food Quality Control and Analytical Methods in Europe
    Jezik: engleski
    Mjesto: Hamburg, Njemačka
    Godina: 1991
    ISBN/ISSN: 3-86022-004-7
    Stranice: od 379 do 384
    Skup: EURO FOOD CHEM VI
    Održan: od 22.09.91 do 26.09.91

  21. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Relationships between physical properties of polysaccharides as determined by high performance size exclusion chromatography with concentration -viscosity detection

    Autori:
    Hoagland, P.D.
    Fishman, M.L.
    Konja, Gordana (21964)
    Naslov zbornika: sinopsis radova
    Jezik: engleski
    Mjesto: Paris, Francuska
    Godina: 1992
    Stranice: od 657 do 657
    Skup: XVIth International Carbohydrate Symposyum
    Održan: od 05.06.92 do 10.06.92

  22. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Disaggregation of pectin during ultrafiltration

    Autori:
    Hoagland, P.D.
    Fishman, M.L.
    Konja, Gordana (21964)
    Naslov zbornika: sinopsis radova
    Jezik: engleski
    Mjesto: Berlin, Njemačka
    Godina: 1992
    Skup: Carbohydrate Symposium
    Održan: od 01.06.95 do 03.06.95

  23. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: The Influence of Different Filtration Processes on the Filtration Capacity and on the Quality of White Wine

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Clauss, Ekkehard
    Vojvodić, Vesna (165663)
    Felić, Senijad (190931)
    Urednici
    Hoeflinger, W.
    Naslov zbornika: proceedings
    Jezik: engleski
    Mjesto: Vienna, Austrija
    Godina: 1994
    Stranice: od 117 do 129
    Skup: New Developments in Filtration and Separation in the Beverage Industry, International Symposium.
    Održan: od 23.03.94 do 25.03.94

  24. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Behaviour of some Heavy Metals, Non-Metals and Flavour Components during the Concentration of Quince Juice by Reverse Osmosis

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Urednici
    Schobinger, U.
    Naslov zbornika: XXI International Fruit Juice Symposium
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zug, Švicarska
    Godina: 1993
    Stranice: od 307 do 307
    Skup: Hungarojuice 93
    Održan: od 04.05.93 do 07.05.93

  25. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Određivanje nehlapljivih organskih kiselina u koncentriranim voćnim sokovima tehnikom plinske kromatografije

    Autori:
    Clauss, Ekkehard
    Škara, Nikica
    Budić, Gordan
    Bučar, Boris
    Urednici
    Vrbešić, Darko
    Kljajić, Filip
    Naslov zbornika: Sinopsisi radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Osijek
    Godina: 1993
    Stranice: od 29 do 30
    Skup: Sastanak kemičara i tehnologa Slavonije i Baranje, Ružičkini dani
    Održan: od 23.09.93 do 24.09.93
    Sažetak: Svojstva voćnih sokova određuju se uvelike prema sastavu imeđusobnom odnosu nehlapljivih organskih kiselina. Istraživana jenova metoda istovremenog određivanja osnovnih nehlapljivihorganskih kiselina u voćnim sokovima. Analizirani sukoncentrirani sokovi limuna, naranče, ananasa šljive i višnje.Mjerenja su vršena na plinskom kromatografu. Rezultati pokazujuda se predloženom metodom mogu uspješno odrediti nehlapljiveorganske kiseline u voćnim sokovima. Zbog svoje jednostavnostimoguće ju je razviti i predložiti kao standardnu metodu zaodređivanje jednog od parametara kvalitete bezalkoholnih pića.

  26. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Prilog proučavanju primjene selektivnog adsorbensa za uklanjanje metala iz vina

    Autori:
    Clauss, Ekkehard
    Segarić, Daniel
    Vojvodić, Vesna (165663)
    Eri, Sanja (195576)
    Urednici
    Vrbešić, Darko
    Kljajić, Filip
    Naslov zbornika: Sinopsis radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Osijek
    Godina: 1993
    Stranice: od 61 do 62
    Skup: Sastanak kemičara i tehnologa Slavonije i Baranje, Ružičkini dani
    Održan: od 23.09.93 do 24.09.93
    Sažetak: Vino sadrži vrijedne mineralne supstance i elemente u tragovima uvrlo povoljnoj formi. Međutim, velike koncentracije nekihelemenata u vinu, osobito željeza i bakra, mogu utjecati nazdravlje ljudi, a mogu imati negativne posljedice u proizvodnjivina. Istraživanja su provedena s novom sintetskom tvaripolivinilimidazolom (PVI), koji ima sposobnost selektivnogukljanjanja pojedinih metala. Rezultati pokazuju da je PVI vrloefektivan u uklanjanju bakra i željeza ali ne toliko cinka imangana. Rezultati pokazuju da se PVI može uspješno koristiti kaozamjena za kalijev heksacijanoferat (II) za bistrenje vina.

  27. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Ispitivanje utjecaja različitih postupaka ultrafiltracije na kapacitet filtracije i kvalitetu bijelog vina

    Autori:
    Vojvodić, Vesna (165663)
    Konja, Gordana (21964)
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Felić, Senijad (190931)
    Urednici
    Vrbešić, Darko
    Kljajić, Filip
    Naslov zbornika: Sinopsis radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Osijek
    Godina: 1993
    Stranice: od 83 do 84
    Skup: Sastanak kemičara i tehnologa Slavonije i Baranje, Ružičkini dani
    Održan: od 23.09.93 do 24.09.93
    Sažetak: Istraživani su utjecaji različitih metoda provedbe filtracije na kapacitet filtracije i kvalitetu bijelog vina. Ove metodeuključivale su šaržnu, polušaržnu i kontinuiranu filtraciju, kaoi klasižnu filtraciju. Upotrebljavana su komercijalnavisokokvalitetna bijela vina. Bolja separacija koloida iz vinapostignuta je ultrafiltracijom u odnosu na klasičnu filtraciju.Najveći kapacitet filtracije postignut je šaržnom metodom, zatimpolušaržnom i kontinuiranom.

  28. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Einsatz von PVPP zur Verminderung der Braunungsbereitschaft und seine technische Anwendung im Wein

    Autori:
    Clauss, Ekkehard
    Konja, Gordana (21964)
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Fussnegger, B.
    Urednici
    Muth, Reinhard
    Naslov zbornika: Kongress Berichte
    Jezik: njemački
    Mjesto: Stuttgart, NjemaŞka
    Godina: 1992
    Stranice: od 122 do 132
    Skup: Innovationen in der Kellerwirtschaft
    Održan: od 25.05.95 do 27.05.95

  29. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Production of Procyanidin Rich Wines

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Hoeflinger, W.
    Urednici
    Muth, Reinhard
    Naslov zbornika: Sinopsis radova
    Jezik: engleski
    Mjesto: Stuttgart, NjemaŞka
    Godina: 1995
    Stranice: od 67 do 78
    Skup: Innovationen in der Kellerwirtschaft
    Održan: od 18.05.95 do 19.05.95

  30. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Fractal Properties of Dextran, Pullulan and Pectin Determined by HPSEC with Viscosity Detection

    Autori:
    Hoagland, P.D.
    Fishman, M.L.
    Konja, Gordana (21964)
    Naslov zbornika: Sinopsis radova
    Jezik: engleski
    Mjesto: New York, Sjedinjene Američke DrŽav
    Godina: 1991
    Stranice: od 25 do 28
    Skup: Proceedings of N.Y.C. Meeting
    Održan: od 25.08.91 do 28.08.91

  31. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Karakterizacija složenih polisaharida tehnikama gel kromatografije i mjerenjem viskoznosti

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Hoagland, P.D.
    Clauss, Ekkehard
    Urednici
    Kljajić, Filip
    Naslov zbornika: sinopsisi radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Osijek
    Godina: 1993
    Stranice: od 40 do 40
    Skup: Sastanak kemičara i tehnologa Slavonije i Baranje, Ružičkini dani
    Održan: od 23.09.93 do 24.09.93
    Sažetak: Provedena su ispitivanja s otopinama pektina jabuke, tragakanta, brašnom rogača, gumi arabikom i Na-alginatima. U istraživanjima korištena je kombinirana tehnika gel kromatografije (HPSEC) i mjerenja viskoznosti. Mjerenja su vršena na kolonama tvrtke Waters u-Bondagel E-High, E-1000 i SynChrom Synchropack GPC-100. Mobilna faza bila je 0.05M NaNo3. Veličina uzorka iznosila je 100 uL. Ukupni volumen otopine izmjeren je otopinom saharoze. Radna temperatura bila je 35 stupnjeva C +/-0,1 stup.C. Kalibracija kolona izvršena je s otopinama pululana. Na osnovu krivulja viskoznosti određivani su stvarna viskoznost i prosječna molekularna težina pojedinih hidrokoloida. Iz rezultata dobivenih gel kromatografijom ispitivanih polisaharida izračunate su veličine promjera molekula te promjera vrtnje molekula i pojedinih određenih komponenti molekularne težine MWw u Kd. Rezultati pokazuju da je tehnika vrlo prikladna za određivanje i malih promjena karakteristika hidrokoloida pod utjecajem temperature, energije mikrovalova, enzima, kemijskih sredstava ili starenja supstrrata.

  32. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Određivanje metala u vinu prema direktivama Europske zajednice

    Autori:
    Vojvodić, Vesna (165663)
    Felić, Senijad (190931)
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Urednici
    Mirošević, Nikola
    Naslov zbornika: Glavni referati i sažeci znanstvenih i stručnih priopćenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 111 do 111
    Skup: Prvi hrvatski kongres vinogradara i vinara
    Održan: od 27.06.94 do 29.06.94
    Sažetak: Direktive Europske unije za određivanje metala u vinu propisuju referentnu metodu kojom se uobičajeno u laboratoriju određuju metali. Kakvoća vina u znatnoj mjeri ovisi o prisustvu pojedinih teških metala koji su odgovorni za tvorbu naknadnog zamućenja, u prvom redu to se odnosi na bakar i željezo. U međunarodnom prometu vina pored ostalih parametara kvalitete odrđuje se i količina bakra i željeza. U radu je na jednom primjeru predočeno kako se metoda za određivanje željeza i bakra uvodi, primjenjuje i kako se provodi usklađivanjje te analitičke metode u našem laboratoriju istom metodom u odgovarajućem laboratoriju u drugim zemljama.

  33. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Niskomolekularni flavani u vinu

    Autori:
    Hoeflinger, W.
    Konja, Gordana (21964)
    Maleš, P
    Urednici
    Mirošević, Nikola
    Naslov zbornika: Prvi hrvatski kongres vinogradara i vinara
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 94 do 94
    Skup: Prvi hrvatski kongres vinogradara i vinara
    Održan: od 27.06.94 do 29.06.94
    Sažetak: Koncentracija nisko molekularnih flavana odrZena je u različitim vinima iz berbe 1990., 1991. i 1992. Analizirano je pet crnih vina: Plavac, Trnjak, Vranac, Merlot i Game i jedno bijelo vino: Kujundžuša, koja su proizvedena vinifikacijom izmuljanih bobica grožđa. Kontakt s masuljem trajao je pet dana. Kiseli i neutralni fenolni spojevi razdvojeni su na, prethodno kondicioniranim, Sep Pak C18 kolonama. Važniji sastojci niskomolekularnih flavana određeni su primjenom visoko tlačne kromatografije (HPLC) na reverznoj fazi. Prosječni udio procijanidin dimera grupe B, u ispitivanim uzorcima vina, bio je veći od udjela katehin monomera. Dominirajući dimeri bili su B1 iB2. Procijanidin dimeri B3 i B4 su, također, bili prisutni ali u manjim koncentracijama. Uočen je značajan utjecaj sorte i godine berbe na udi katehin monomera i procijanidin dimera u vinu.

  34. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj različitih postupaka filtracije na kvalitetu crvenih vina

    Autori:
    Nemanič, Julij
    Konja, Gordana (21964)
    Urednici
    Mirošević, Nikola
    Naslov zbornika: Glavni referati i sažeci znanstvenih i stručnih priopćenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 98 do 98
    Skup: Prvi hrvatski kongres vinogradara i vinara
    Održan: od 27.06.95 do 29.06.95
    Sažetak: Racionalizacija proizvodnje vina nameće potrebu jeftinije, kontinuirane filtracije. Membranska filtracija nailazi zadnjih godina na sve širu primjenu u prehrambenoj industriji i u vinarstvu. Međunarodni ured za vinovu lozu i vino (OIV), 66. generalna skupština u Santiago di Chile 1986. preporučla je ispitivanje utjecaja membranske filtracije na kvalitetu bijelih i crvenih vina. 73. generalna skupština OIV održana 1993. u San Francisco (USA) izvijestila je da na temljelju reyultata višegodišnjih ispitivanja primjene višekratne klasične filtracije, bistrenja i stabilizacije vina i primjene membranske filtracije nije utvrđen negativniji utjecaj membranske filtracije na kakvoću arome vina u odnosu na klasičnu filtraciju. U ovom radu željelo se ispitati uspješnost cross-flow filtracije u pripremi crvenih vina. Ispitivanja su provedena na sortama grožđa Modra frankovka i Gamay bojadiser. Uz klasičnu naplavnu filtraciju korištene su cross-flow filtracija na pločastom modulu i cross-flow filtracija na cijevnom modulu.

  35. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Nova saznanja o procesu bistrenja vina

    Autori:
    Clauss, Ekkehard
    Konja, Gordana (21964)
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Bučar, Boris
    Urednici
    Mirošević, Nikola
    Naslov zbornika: Glavni referati i sažeci znanstvenih i stručnih priopćenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 95 do 95
    Skup: Prvi hrvatski kongres vinogradara i vinara
    Održan: od 27.06.95 do 29.06.95
    Sažetak: Svježe isprešani mošt i tek prevrela vina sadrže pored suspendiranih čestica različitih veličina, također i nevidljive koloidalno otopljene tvari. Kako je bistroća jedan od važnih parametara kvalitete moraju se ista prije punjenja bistriti. Tehnike bistrenja vina koje se koriste u podrumarstvu mogu se podijeliti u dvije grupe: mehaničke metode odvajanja krutih čestica kao što su separacija i filtracija, te fizikalno-kemijske metode kojima se izdvaja dio koloidno otopljenih tvari. Provedena su istraživanja predbistrenja i bistrenja vina i ispitivan je njihov utjecaj na koloidni sistem vina i praćene su promjene proteinskog i šećernog dijela koloida. Analize su vršene tehnikama gelkromatografije i plinske kromatografije.

  36. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Sistemi upravjanja kvalitetom u industriji vina

    Autori:
    Clauss, Ekkehard
    Konja, Gordana (21964)
    Eri, Sanja (195576)
    Urednici
    Mirošević, Nikola
    Naslov zbornika: Glavni referati i sažeci znanstvenih i stručnih priopćenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 109 do 109
    Skup: Prvi hrvatski kongres vinogradara i vinara
    Održan: od 27.06.95 do 29.06.95
    Sažetak: Nastankom europskog zajedničkog tržišta znatno se povećala konkurencija na području prehrambene industrije. Glavni činioci konkurencije su troškovi proizvodnje i kvaliteta proizvoda. Uvođenjem sistema upravljanja kvalitetom prema EN 29 000 u industriji otvara se mogućnost unapređenja kvalitete proizvoda - vina. Osim toga će se od izvoznika vina u europsku zajednicu posebno tražiti dokaz o uvedenom sistemu osiguranja kvalitete u proizvodni pogon jer nova EG direktiva o higijeni namirnica i novi zakon europske zajednice o jamčenju za proizvod to podstiču. Nadalje, upravo bi se certifitiranje pogona prema DIN ISO 9000 moglo upotrijebiti kao zaštitna mjera proizvođača iz zemalja europske zajednice prema onima koji ne pripadaju europskoj zajednici. Težište rada usmjereno je na objašnjenje uvoda sistema osiguranja kvalitete prema DIN ISO 9001 u industriji vina. U radu su navedeni preduvjeti koji moraju biti ispunjeni za uvođenje sistema, obješnjeno je uspostavljanje takvog sistema i način izobrazbe kadra potrebnog za to.

  37. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Vitamin P (C2) u grožđu

    Autori:
    Hoeflinger, W.
    Konja, Gordana (21964)
    Maleš, P
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko (50483)
    Konja, Gordana (21964)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, Margareta
    Colić, Irena
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: sinopsisi radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 32 do 32
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.95 do 17.06.95
    Sažetak: Grožđe sadrži brojne polifenolne spojeve. Velik dio ovih sekundarnihbiljnih metabolita pripada grupi flavonida. Prema dosadašnjim saznanjima neki flavonidi, procijanidini, imaju pozitivno djelovanje na krvožilni sustav i poznati su kao "vitamin P" ili "vitamin C2". U Usporedbi s drugim voćem grožđe je bogato procijanidinima. Tijekom vinifikacije dolazi do ekstrakcije ovih spojeva iz čvrstih dijelova grožđa u vino. Kako su grožđe i proizvodi od grožđa sastavni dio ishrane čovjeka, ovo se voće može smatrati značajnim izvorom vitamina P(C2). Cilj ovoga rada je upoznavanje sastava procijanidina u različitim bijelim i crnim sortama grožđa koje se uzgajaju napodručju srednje i južne Dalmacije i Dalmatinske zagore. Razdvajanje te kvalitativno i kvantitativno određivanjepojedinih spojeva provedeno je tehnikom visoko tlačne tekućinske kromatografije (HPLC) na reverznoj fazi. Rezultati pokazuju da se i bijele i crne sortemogu smatrati značajnim izvorom procijanidina, sadržja kojih ovis o sorti i stupnju zrelosti grožđa.
    Ključne riječi: Grožđe sadrži brojne polifenolne spojeve. Veliki dio ovih sekundarnih biljni metabolita pripada grupi flavonida. Prema današnjim saznanjima neki flavonidi, procijanidini imaju pozitivno djelovanje krvožilni sustav i poznati su kao "vitamin P" ili "vitamin C2". U usporedbi s drugim vočem grožđe je bogato procijanidinima. Tijekom vinifikacije dolazi do ekstrakcije ovih spojeva iz čvrstih dijelova grožđa u vino. Kako su grožđe i proizvodi od grožđa sastavni dio ishrane čovjeka, ovo se voće može smatrati značajnim izvorom vitamina P (C2). Cilj ovog rada je upoznavanje sastava procijanidina u različitim bijelim i crnim sortama grožđa koje se uzgajaju na području srednje i južne Dalmacije i Dalmatinske zagore. Razdvajanje te kvalitetivno i kvantitativno određivanje pojedinih spojeva provedeno je tehnikom visokotlačne tekućinske kromatografije (HPLC) na reverznoj fazi. Rezultati pokazuju da se i bijele i crne sorte grožđa mogu smatrati značajnim izvorom procijanidina, sadržaj kojih ovisi o sorti i stupnju zrelosti grožđa.

  38. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Karakterizacija hidrokoloida tretiranih mikrovalovima

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Hoagland, P.D.
    Clauss, Ekkehard
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko (50483)
    Konja, Gordana (21964)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, Margareta
    Colić, Irena
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: Sinopsisi radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 10 do 10
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.95 do 17.06.95
    Sažetak: Hidrokoloidi nalaze danas izuzetno široku primjenu u različitim granama prehrambene industrije kao sredstva koja daju odnosno poboljšavaju reološka svojstva hrane posebno viskoznih, visko-elastičnih i elastičnih namirnica. Brojni hidrokoloidi koriste se u pripremanju polugotove i gotove hrane koju je prije upotrebe potrebno eventualno samo podgrijati. U tu svrhu na sve širu primjenu nailazi upotreba mikrovalova. Zagrijavanje namirnica mikrovalovima postaje sve popularnije radi manjeg utroška energije za isti efekt u usporedbi s kalsičnim postupcima zagrijavanja i znatno kraćeg vremena zagrijavanja. Cilj istraživanja bio je da se karakterizira struktura pojedinih hidrokoloida i da se isti izlože djelovanju mikrovalne energije pod određenim uvjetima snage i vremena. Ispitivana je stabilnost tih hidrokoloida pri čemu su određene veličine kao što su distribucija molekularnih težina, viskoznost, radius rotacije molekule. Karakterizacija strukture ispitivanih hidrokoloida provedena je tehnikom kromatografije u kombinaciji s mjerenjem koncentracije i viskoznosti istih.
    Ključne riječi: hidrokoloidi, gel kromatografija, energija mikrovalova.

  39. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: QM-Elemente der DIN ISO 9000

    Autori:
    Clauss, Ekkehard
    Konja, Gordana (21964)
    Budić, Gordan
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko (50483)
    Konja, Gordana (21964)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, Margareta
    Colić, Irena
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: Sinopsis radova
    Jezik: njemački
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 36 do 36
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.95 do 17.06.95
    Sažetak: Viele verwechselen die DIN ISO 9000 Norm mit einer Einfuehrung eines verbesseertenQualitaetskontrollsystems. Es ist aber eine unternehmensbezogene Nor, die eine Unternehmensphilosophie einschliesst und individuell an ein Unternehmen anzupassen ist. Bei dem Aufbau eines QM-Szstems wird die Umsetzung sogenannter Qualitaets - Elemente aus der DIN ISO 9000 in das Unternehmen (DIN ISO 9004) gefordert. Hierbei werden alle Unternehmensbereiche beruecksichtigt. Umgekehrt werden bei einer Zertifizierung eines Unternehmens die Wirksamkeit der QM Elemente im Unternehmen ueberprueft. Der Vortragstellt das QMS-Modell nach DINN ISO 9001 vor, welches die QM-Elemente in Fuehrungselemente, phasenuebergreifende und phasenspezifische Elemente einteilt. Es werden die Q-Elemente der Norm vorgestellt und einzelne davon mit Beispielen erlaeutert. Diese Anpassung der QM-Elemente in ein Unternahmen muss mit grosser Sorgfalt vorgenommen werden, um nicht bestehende und funktionierende Unternehmensstrukturen zu zerstoeren.
    Ključne riječi: Qualitaetskontrollsysteme, DIN ISO 9000

  40. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Primjena NMR-tehnike u dokazivanju došećeravanja mošta

    Autori:
    Kocjančič, Mitja
    Kidrič, J.
    Konja, Gordana (21964)
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko (50483)
    Konja, Gordana (21964)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, Margareta
    Colić, Irena
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: Sinopsis radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 26 do 26
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.95 do 17.06.95
    Sažetak: U Europskoj uniji nije dozvoljeno došećeravanje mošta i vina u cilju povećanja količine alkohola, osim u iznimnim slučajevima. Prema slovenskom "Zakonu o vinu i drugim proizvodima iz grožđa i vina" (Ur. list RS 16/74) također je zabranjeno dodavanje saharoze i drugih slatkih tvari i kiselina u mošt odnosno vino, u cilju poboljšanja njihovih svojstava, osim u posebnim slučajevima. Od 1990. godine je na području Europske unije priznato, kao službena metoda za dokazivanje došećeravanja mošta i vina tehnika nuklearne magnetske rezonancije (NMR). U radu su obrađeni rezultati ispitivanja došećeravanja 11 sorti grožđa koje se uzgajaju u posavskom vinorodnom rajonu, berba 1991. Odabrane sorte grožđa su perspektivne za proizvodnju slovenskih vina namijenjenih za izvoz na tržište Europske unije. Korištena je tehnika SNIF-NMR, aparat tvrtke "Bruker", Reinstetten (BRD), model AC 400 MHz. Uzorci vina destilirani su na uređaju destilator/ultratermostat za NMR prema G. Bullio-u, Milano, Italija, s 4 kolone. Uzorcima grožđa, mošta, vina i destilata određni su osnovni kemijski sastojci. Na osnovu rezultata mjerenja SNIF-NMR izračunate su vrijednosti (D/H)1 i (D/H)2 te vrijednost "R" (relativni odnos izotopa deuterija i vodika na oba C-atoma molekule etanola).
    Ključne riječi: vino, mošt, došećeravanje, NMR

  41. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Promjene antocijana od grožđa do pretoka vina Modra frankovka i Gamaz bojadiser

    Autori:
    Nemanič, Julij
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko (50483)
    Konja, Gordana (21964)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, Margareta
    Colić, Irena
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: Sinopsis radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 33 do 33
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.95 do 17.06.95
    Sažetak: Grožđe sorte Modra frankovka od posebnog je interesa za preradu u kvalitetno i čuveno vino radi svojih senzornih karakteristika. Grožđe sorte Gamay bojadiser posebno je zanimljivo za preradu u vino radi količine pigmenata. U radu su izvršena istraživanja promjene količine antocijana navedenih sorti grožđa u fazama od ploda prije potpune zrelosti, u potpunoj zrelosti te tijekom prerade i nakon prvog pretoka mladog vina. U svim ispitivanim uzorcima određeni su osnovni kemijski sastojci. Boja mošta odnosno vina iskazana je kao ukupni antocijani određeni spektrofotometrijski i tehnikom visokotlačne tekućinske kromatografije - HPLC (Tekućinski kromatograf tvrtke "Hewlett-Packard" - HP-1090 s dioda-aray-detektorom, kolona C-18, RP Hypersil). Rezultati istraživanja pokazuju da se ispitivane sorte grožđa značajno razlikuju po količini i sastavu antocijana. Sorta Gamay bojadiser sadržavala je u trenutku berbe 17,8 ukupnih antocijana u voćnom mesu, a sorta Modra frankovka samo 0,8%. Utvrđeno je da je sastav antocijana u pokožici i voćnom mesu bitno različit kod sorte Gamay bojadiser dok je kod sorte Modra frankovka ta razlika vrlo mala. Tijekom dozrijevanja zabilježen je porast ukupnih antocijana kod ovih sorti. Ista pojava utvrđena je i u tijeku maceracije i burne alkoholne fermentacije.
    Ključne riječi: Modra frankovka, Gamay bojadiser, vino, antocijani, maceracija

  42. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Određivanje alkohola i kiselina u koncentriranim voćnim sokovima

    Autori:
    Clauss, Ekkehard
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Radenić, Željka
    Konja, Gordana (21964)
    Felić, Senijad (190931)
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko (50483)
    Konja, Gordana (21964)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, Margareta
    Colić, Irena
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: sinopsis radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 28 do 28
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: S obzirom na svoju prehrambenu vrijednost voćni sokovi predstavljaju prehrambeni proizvod prve klase, te stoga moraju udovoljavati visokim kvalitativnim zahtjevima. Dozvoljene koncentracije lakohlapljivih komponenata, etanola i metanola u voćnim sokovima i koncentratima su male. Povećanje koncentracije navedenih alkohola iznad dozvoljene vrijednosti mogu značajno utjecati na kvalitetu gotovih proizvoda, te je za njihovo određivanje potrebna vrlo precizna i brza metoda. U radu su lakohlapljive komponente (etanol i metanol) u koncentriranim voćnim sokovima (naranča, limun, ananas, šljiva, višnja) određivanje pomoću vrlo poznate i brze plinsko-kromatografske metode na uređaju tvrtke "Varian" tipa "Varian 3300" uz kapilarnu kolonu s tekućom fazom DB-WAX. Rezultati su pokazali da se primijenjena tehnika plinske kromatografije može s uspjehom koristiti za kvantitativno određivanje etanola i metanola u voćnim sokovima čime se upotpunjuje slika o kvaliteti istih.
    Ključne riječi: koncentrirani voćni sok, kiselina, plinska kromatografija, metanol, ettanol.

  43. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Bistrenje vina s različitim vrstama polivinilpolipirolidona

    Autori:
    Banović, Mara (83392)
    Clauss, Ekkehard
    Konja, Gordana (21964)
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko (50483)
    Konja, Gordana (21964)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, Margareta
    Colić, Irena
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: sinopsisi radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 24 do 24
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.95 do 17.06.95
    Sažetak: Visoka koncentracija fenolnih spojeva može u određenim uvjetima dovesti do nestabilnosti boje, zamućenja i oporog okusa u bijelim vinima. U podrumarstvu se za uklanjanje fenolnih spojeva primjenjuju sredstva koja sadrže bjelančevine (želatina) ili bjelančevinama slične supstance (polivinilpolipirolidon-PVPP). U ovom radu je u industrijskim uvjetima provedeno bistrenje vina Laški rizling s tri vrste PVPP-a koji dolaze pod različitim trgovačkim nazivima (Divergan W, Divergan F i Polzcar V). Izvršeno je određivanje fenolnih spojeva (ukupni fenoli, flavonoidni fenoli, neflavonoidni fenoli, katehini, leukoantocijani), boje (A420) te je izvršena i analiza ostalih osnovnih komponenata vina (pH, kiselost, alkoholi...).
    Ključne riječi: bijelo vino, bistrenje, PVPP, fenolni spojevi.

  44. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj cross-flow filtracije na parametre kvalitete vina

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko (50483)
    Konja, Gordana (21964)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, Margareta
    Colić, Irena
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: Sinopsisi radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 21 do 21
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.95 do 17.06.95
    Sažetak: Cross-flow filtracija je poznati membranski separacijski proces koji se koristi zadnjih tridesetak godina. Posljednjih desetak godina nailazi na sve širu primjenu u industriji hrane i piča. Zahvaljujuči naglom razvoju materijala za izradu membrana, tehnologiji proizvodnje membrana te novim tehnikama nastrujavanja medija na membrane ovaj postupak filtracije nema više nepovoljnih učinaka na boju i buke vina koji čine dva najvažnija parametra kvalitete vina. Cilj istraživanja bio je ispitati komparativne prednosti različitih postupaka cross-flow filtracije na različitim uređajima za filtraciju u usporedbi s klasičnim na parametre kvalitete bijelo i crvenog vina.
    Ključne riječi: cross-flow filtracija, crveno vino, bijelo vino, membranska separacija.

  45. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Stabilizacija rakije primjenom procesa ultrafiltracije

    Autori:
    Brnić, Dijana
    Clauss, Ekkehard
    Vojvodić, Vesna (165663)
    Budić, Gordan
    Urednici
    Mirošević, Nikola
    Naslov zbornika: Glavni referati i sažeci znanstvenih i stručnih priopćenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 99 do 99
    Skup: Prvi hrvatski kongres vinogradara i vinara
    Održan: od 27.06.94 do 29.06.94
    Sažetak: Proizvodnja jakih alkoholnih pića - rakija kod nas ima dugu tradiciju. Ovim su se radom željela produbiti spoznaja o utjecaju modernih metoda filtracije-ultrafiltracije na aromu i boju rakije. Istra#ivanja su provedena sa rakijom dobivenom od zrele i zdrave šljive bistrice. Šljivovici je prije ultrafiltracije korigiran vol% alkohola na 40 vol%. Za ultrafiltraciju su korištena dva različita tipa modula: pločasti modul Mini Lab 10 tvrtke De Danske Sukkerfabrikker (DDS) i cijevni modul Romicon, te razli:ite vrste membrana s različitim cutt-off-om. Praćene su promjene tvari arome ispitivanih uzoraka tehnikom plinske kromatografije na aparatu tvrtke Hewlett Packard model 5890 Gc, te promjene boje spektrofotometrijski.

  46. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Primjena novog selektivnog adsorbensa za uklanjanje metala iz vina

    Autori:
    Clauss, Ekkehard
    Vojvodić, Vesna (165663)
    Konečny, Dubravka
    Segarić, Daniel
    Eri, Sanja (195576)
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Grba, Slobodan
    Tripalo, Branko (50483)
    Konja, Gordana (21964)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, Margareta
    Colić, Irena
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: Sinopsisi radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 34 do 34
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.95
    Sažetak: Povećana koncentracija metala u vinu nepoželjna je iz više razloga: mogući nepovoljan utjecaj na zdravlje potrošača, te izazivanje problema u tehnološkom procesu proizvodnje. U vinu je posebno nepoželjjna povećana koncentracija željeza i bakra jer su uzročnici pojave prijeloma i stvasranja taloga. U radu su izneseni rezultati istraživanja uspješniosti uklanjanjan pojedinih metala iz vina upotrebom novog sintetičkog selektivnog adsorbenta polivinilimidazola(PVI). Istraživanjna su provedena s model sistemima i reaalnim supstratima(vino) a ispitivana je kinetika uklanjanja željeza, bakra, cinka i mangana. Prisustvo metanola identificirano je tehnikom plamene atomske apsorpcione spektrometrije (AAS). Rezultati pokazuju da je polivinilimidazol sredstvo koje se može vrlo uspješno koristiti za selektivno uklanmjanje metala iz vina, posebno dobro željeza i bakra što upućuje ne njegovu moguću primjenu kao zamjene za kalijheksacijanoferat(II) u slučaju plavog bistrenja.

  47. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Koncentriranje i identifikacija tvari arome soka jabuke

    Autori:
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Eri, Sanja (195576)
    Banović, Mara (83392)
    Ranilović, Jasmina
    Nemet, Zvonimir
    Urednici
    Lovrić, Tomislav (57356)
    Grba, Slobodan
    Konja, Gordana (21964)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Kniewald, Zlatko
    Glancer, Margareta
    Colić, Irena
    Ježek, D.
    Naslov zbornika: Sinopsis radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 29 do 29
    Skup: 2. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Sažetak: Sok jabuke, posebno koncentrirani sok jabuke zauzima vodeće mjesto u svjetskoj proizvodnji voćnih sokova. Koncentrirani sok jabuke proizvodi se danas još najvećim dijelom tehnikom uparavanja pri sniženom pritisku uglavnom uz upotrebu uređaja za izdvajanje i rekuperaciju tvari arome. Proces koncentriranja uparavanjem uz velike prednosti ima i značajan nedostatak, a to je nedovoljna selektivnost. Zbog toga se zadnjih 15 godina razvijaju procesi membranske separacije, posebno reverzna osnoza i ultrafiltracija kao zamjena za proces koncentriranja uparavanjem. U radu je istražena uspješnost koncentriranja soka jabuke upotrebom membranskog separacijskog procesa reverzne osmoze uz korištenje pločastog modula laboratorijskog tipa. Analiza sastojaka arome vršena je tehnikom plinske kromatografije plinskim kromatografom tvrtke "Varian" tipa "Varian 3300" uz kolonu Carbowax 20M. Rezultatiistraživanja pokazuju da je moguće uspješno koncentrirati tvari arome aroma vode soka jabuke primjenom membranskog separacijskog procesa reverzne osmoze, uz upotrebu pločastog modula i membrane tipa "Thin-film-composite" (HR 98 fluorpolimer).
    Ključne riječi: sok jabuke, koncentriranje, membranska separacija, aroma, plinska kromatografija

  48. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Problem došećeravanja mošta i vina

    Autori:
    Kocjančič, Mitja
    Konja, Gordana (21964)
    Urednici
    Mirošević, Nikola
    Naslov zbornika: Glavni referati i sažeci znanstvenih i stručnih priopćenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 105 do 106
    Skup: Prvi hrvatski kongres vinogradara i vinara
    Održan: od 27.06.94 do 29.06.94
    Sažetak: Dodatek sladkorja gorzdnemu moštu in mlademu vinu z namenom dvigniti naravno vsebnost alkohola v vinu je v vsej evropski gospodarski skupnosti (EGS) dovoljen samo pod določenemi pogoji. Tudi po slovenskem "zakonu o vinu in drugih proizvodih iz grozdja in vina" (Ur. list RS, št. 16/74) prepoveduje popravljanje mošta in grozdja z dodajanjem s sladkorjem, koncentriranega mošta, drugih sladkih snovi i kisline. Izjemoma je dovoljeno dodajanje sladkorja ali koncentriranega mošta, če je zardi neugodnih vremenskih razmer ali posledic bolezni na vinski trti v grozdju, moštu ali drozgi manj sladkorja, kot je normalna količina sladkorja za določeno sorto grozdja na določenom vinorodnem območju. Otod izhaja veliko zqanimanje za občutljivo in zanesljivo analizo s katero bi lahko določili dosladkanje grozdnega mošta ali vina, kar bo vplivalo tudi na bodoči izvoz slovenskih vin na vpodročje ESG, katera bo po letu 1995 z ukrepom prepovedala uvoz vina, ki je bilo dosladkano. V delu so prikazane raziskave, ki omogočaju dokazovanje dosladkanja moštov za Podravski vinorodni rajon (mariborski, ljutomersko-ormoški in radgonsko-kapelski vinorodni okoliš) na sortah "sauvignon", "renski rizling", "laŠki rizling", "chardonnay", "traminec" in "ranina". Raziskave smo izvedli z uporabo devterijeve magnetne resonance (2HNMR) po metodi G.L. Martina, kjer je potrebno določiti za vsako sorto razmjerje devterja proti vodiku v C-atomih molekule vinskega etanola. To razmerje varira v zelo ozkih mejah in je specifično za vrstu in sortu grozdja glede določenih agrotehničnih pogorjev ter za vina proizvedena iz tega grozdja. Metoda za dokazovanje dosladkanja oziroma analizo vina je priznana s strani EGS z Direktivo No 2676/90, z dne 17. september 1990 in kot tako jo uporabljemo pri naših raziskavah.

  49. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Bleibt ein Wein-filtriert auf drei verschiedenen CF-Anlagen unter gleichen Bedingungen-auch der gleiche Wein?

    Autori:
    Clauss, Ekkehard
    Konja, Gordana (21964)
    Bučar, Boris
    Budić, Gordan
    Urednici
    Hoeflinger, W.
    Naslov zbornika: proceedings
    Jezik: njemački
    Mjesto: Vienna, Austrija
    Godina: 1994
    Stranice: od 289 do 289
    Skup: New Developments in Filtration and Separation in the Beverage Industry, International Symposium.
    Održan: od 23.03.94 do 25.03.94
    Sažetak: Die Anwendung der Cross-Flow Filtration hat in der Getraenkeindustrie in den letzten Jahren in Deutschland und Europa einen rasanten Anstieg zur verzeichnen. Besonders in der Weinindustrie setzte sich die Membranfiltration fuer Wissweine in Deutschland durch. Die langen Standzeiten der Membrananlagen und immer guenstiger werdende Membranen haben der kontinuerlichen Filtration bei geringem Personaleinsatz in der Praxis zum Durchbruch verholfen. Da es mehrere Anbieter auf dem Markt gibt, war es Ziel der Arbeit, die Einflussgroesen der Membran wie Material(polysulfon, Cellulose, Fluorpolimer), Typ (Rohrmodul, Plattenmodul), Trenngrenze undder Anlage zu untersuchen. Die Untersuchungen wurden mit einem Wein, der ungeschnoet war, unter gleichen Prozessparametern(Druck, Temperatur, Oberflaeche) und der Cross-Flow-Filtration durchgefuehrt. Anhand der Prozessparameter(Temperatur, Druck, Kapazitaet) und der Veraenderung der Kolloide im Wein, quantitativ und qualitativ (Kohlenhydrat,-Zuckeranteil, Molekulargewichtsverteilung) koennen die unterschniedlichen Versuchbedingungen und deren Auswirkung auf die Weinfiltration interpretiert werden. Mit der Analyse kolloidaler Strukturen eines Weines kann eine Charakterisierung des Filtrationsvorganges, beinflusst vom Anlagenbau und des Filtrationsmaterials, vorgenommen werden. Die wissenschaftlichen Untersuchungen dienen zum besseren Verstaendnis der Vorgaenge an der Membranoberflaeche und die Notwendigkeit, die Angaben der Membranhersteller kritischer zu beurtellen.

  50. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Ispitivanje utjecaja različitih postupaka ultrafiltracije na kapacitet filtracije i kvalitetu bijelog vina
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Autor: VOJVODIĆ-BOLANČA VESNA
    Datum obrane: 10.04.92
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 112
    Sažetak: Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih postupakavođenja procesa filtracije na kapacitet i kvalitetu bijelog vina.U tu svrhu proveden je postupak batch, semibatch i kontinuiraneultrafiltracije te postupak klasižne filtracije. Istračivanja suprovedena s bijelim kvalitetnim vinom s geografskim porijeklomLaški rizling 89 u industrijskom razmjeru. Za postupkeultrafiltracije korišten je pilot modul tvrtke DDS s ugrađenimmembranama od fluorpolimera poznate pod šifrom FS 40 PP spromjerom pora 100 000 Daltona. Klasični postupak filtracije proveden je na pločastom vertikalnomfilteru. Razultati istraživanja pokazuju da se postupci batch, semibatch ikontinuirane ultrafiltracije mogu uspješno koristiti zabistrenje bijelih vina i to s obzirom na efikasnostupotrebljenog pilot uređaja i s obzirom na senzorna svojstva.


  51. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ispitivanje primjene zaslađivača u proizvodnji kaše od marelica
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 29.10.91
    Broj stranica: 65
    Autor: Rastija Silvija
    Rad: Diplomski rad


  52. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Analiza tehnološkog postupka proizvodnje koncentriranog voćnog soka višnje-maraske i soka "maraške"
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 19.07.91
    Broj stranica: 68
    Autor: Kontić Gordan
    Rad: Diplomski rad


  53. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje nehlapljivih organskih kiselina u koncentriranim voćnim sokovima tehnikom plinske kromatografije
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 02.07.92
    Broj stranica: 70
    Autor: Škara dipl. ing. Nikica
    Rad: Diplomski rad


  54. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Značaj 2,3-butandiola za kvalitetu vina i ispitivanje utjecaja polivinipirolidona na njegovu količinu
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 29.09.92
    Broj stranica: 74
    Autor: Tomašević Damir
    Rad: Diplomski rad


  55. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Istraživanja primjene selektivnog adsorbensa za uklanjanje metala iz modelnih otopina i vina
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 03.03.93
    Broj stranica: 62
    Autor: Segarić dipl.ing. Daniel
    Rad: Diplomski rad


  56. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Koncentriranje i identifikacija tvari arome soka jabuke
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 30.03.93
    Broj stranica: 67
    Autor: Ranilović Jasmina
    Rad: Diplomski rad


  57. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Mogućnosti ispitivanja regeneracije sintetskih polimera koji se koriste za spriječavanje posmeđivanja vina
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 01.10.93
    Broj stranica: 68
    Autor: Zorić Zoran
    Rad: Diplomski rad


  58. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Dinamika uklanjanja bakra, željeza, olova, cinka, mangana i kadmija iz model otopina realnih sistema
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 26.10.93
    Broj stranica: 62
    Autor: Mičunović Barbara
    Rad: Diplomski rad


  59. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje olova, bakra, željeza, cinka, mangana i kadmija u bijelim i crnim vinima
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 28.10.93
    Broj stranica: 62
    Autor: Konečny Dubravka
    Rad: Diplomski rad


  60. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Plinsko-kromatografsko određivanje etanola i metanola u koncentriranim voćnim sokovima
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 25.11.93
    Broj stranica: 61
    Autor: Radenić Željka
    Rad: Diplomski rad


  61. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Dobivanje medicinskog alkohola iz rafiniranog etanola
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 24.11.94
    Broj stranica: 66
    Autor: Ashour Suffian
    Rad: Diplomski rad


  62. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ispitivanje utjecaja došećeravanja mošta na sastav lakohlapljivih sastojaka vinskog destilata
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 23.12.94
    Broj stranica: 92
    Autor: Bučar Boris
    Rad: Diplomski rad


  63. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Dokazivanje autentičnosti šljivovice tehnikom plinske kromatografije
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 05.05.95
    Broj stranica: 95
    Autor: Budić Gordan
    Rad: Diplomski rad


  64. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ispitivanje utjecaja različitih postupaka ultrafiltracije na kapacitet filtracije i kvalitetu bijelog vina
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 10.04.92
    Broj stranica: 120
    Autor: Vojvodić mr Vesna
    Rad: Magisterij


  65. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Bistrenje vina primjenom polivinilimidazola kao zamjena za plavo bistrenje
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 28.12.94
    Broj stranica: 154
    Autor: Rosati Ivanka
    Rad: Diplomski rad


  66. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Preučevanje vpliva različnih encimov in različnih postopkov cross-flow-filtracije na kvaliteto rdečih vin
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 24.11.93
    Broj stranica: 246
    Autor: Nemanič mr. dipl. ing. agr. Julij
    Rad: Doktorat


  67. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Prispevek k določevanju porekla sladkorja v vinih Republike Slovenije s pomočjo nuklearne magnetne resonance (NMR)
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 25.07.95
    Broj stranica: 220
    Autor: Kocjančič mr., dipl.ing. Mitja
    Rad: Doktorat


  68. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj vrste pektina i vrste kiseline na karakteristike pektinskog gela
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 07.07.95
    Broj stranica: 73
    Autor: Milićević Zrinka
    Rad: Diplomski rad


  69. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj sorte, stupnja zrelosti grožđa i vinifikacije na sadržaj nekih polifenola udomaćenih sorti vinove loze dalmatinske regije
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: KONJA GORDANA
    Datum obrane: 16.07.94
    Broj stranica: 223
    Autor: Katalinić mr.sci, dipl.ing. Višnja
    Rad: Doktorat


  70. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje osnovnih filtracijskih parametara

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Rosati, Ivanka
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Datum obrane: 21.02.91
    Broj stranica: 57
    Autor: Brusić Darinka
    Rad: Diplomski rad

  71. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj koncentracije suspenzije i radnog tlaka na filtraciju suspenzije kvasca
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Datum obrane: 01.02.95
    Broj stranica: 66
    Autor: Pavčec Vanda
    Rad: Diplomski rad


  72. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ispitivanje utjecaja koncentracije suspenzije kvasca na otpor filtracijskog sredstva i specifični otpor kolača
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Datum obrane: 31.05.95
    Broj stranica: 81
    Autor: Kedmenec Edita
    Rad: Diplomski rad


  73. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje specifičnog otpora i vremena pranja kolača pri filtraciji suspenzije NaCl
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Datum obrane: 27.05.93
    Broj stranica: 61
    Autor: Grubeša Ivica
    Rad: Diplomski rad


  74. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje koeficijenta istjecanja 25%-tne otopine saharoze
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Datum obrane: 23.12.93
    Broj stranica: 58
    Autor: Ivanov Melita
    Rad: Diplomski rad


  75. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ujecaj različitih tlakova i različitih pomoćnih filtracijskih sredstava za filtraciju suspenzije kvasca različite koncentracije
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Datum obrane: 28.04.94
    Broj stranica: 65
    Autor: Bartulović Marija
    Rad: Diplomski rad


  76. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Filtracija suspenzije kvasca sa predslojem
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Datum obrane: 30.06.94
    Broj stranica: 119
    Autor: Milić Darko
    Rad: Diplomski rad


  77. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Ersatz der Blauschoenung durch Anwendung neuer Adsorbentien im Wein und Schnaps

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Rosati, Ivanka
    Naručitelj: Istravino
    Depo ustanova: Istravino
    Godina: 1991
    Stranica ukupno: 63
    Jezik: njemački

  78. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Moeglichkeiten der Anwendung der Cross-Flow Filtration fuer stark alkoholische Getraenke

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Vojvodić, Vesna (165663)
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Naručitelj: Podravka-Segestica
    Depo ustanova: Podravka-Segestica
    Godina: 1991
    Stranica ukupno: 72
    Jezik: njemački

  79. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Aufarbeitung von Abwasser in der Melasseverarbeitung

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Naručitelj: Brčko
    Depo ustanova: Brčko
    Godina: 1991
    Stranica ukupno: 45
    Jezik: njemački

  80. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Anwendung verschiedener Prozessverfahren bei der Filtration von Wein

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Naručitelj: Vinag
    Depo ustanova: Vinag
    Godina: 1993
    Stranica ukupno: 65
    Jezik: njemački

  81. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Veredelung von Alcohol

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Bučar, Boris
    Budić, Gordan
    Naručitelj: Badel d.o.o.
    Depo ustanova: Badel d.o.o.
    Godina: 1993
    Stranica ukupno: 55
    Jezik: njemački

  82. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Veredelung von Kirschschnaps mit salzen zur Entfernung und Entstehung von Ethylcarbamat

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Naručitelj: Dona
    Depo ustanova: Dona
    Godina: 1994
    Stranica ukupno: 66
    Jezik: njemački

  83. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Veredelung von Kirschschnaps mit Salzen zur Entfernung und Entstehung von Ethylcarbamat

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Bučar, Boris
    Naručitelj: Dona
    Depo ustanova: Dona
    Godina: 1995
    Stranica ukupno: 89
    Jezik: njemački

  84. Tip rada: Projekt

    Naslov: Anwendung neuer, selektiv wirkender, Adsorbentien zur Reduzierung von Kupfer und Eisen in Weinen

    Autori:
    Konja, Gordana (21964)
    Clauss, Ekkehard
    Kovačić, Zrinka (133946)
    Rosati, Ivanka
    Naručitelj: Istravino
    Depo ustanova: Istravino
    Godina: 1992
    Stranica ukupno: 68
    Jezik: njemački

  85. Tip rada: Pozvano predavanje

    Naslov: Quality Assurance Systems and Food Industry Certification
    Ustanova: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
    Godina: 1994



MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr