Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-07-057
RAZVOJ SEPARACIJSKIH PROCESA U TEHNOLOGIJI VEGETABILNIH PROIZVODA
Glavni istraživač
: KONJA, GORDANA (21964) Suradnici
TRIPALO, BRANKO (50483)
KOVAČIĆ, ZRINKA (133946)
LEVAJ, BRANKA (80813)
BANOVIĆ, MARA (83392)
PRIMORAC, VESELA (198105)
VOJVODIĆ-BOLANČA, VESNA (165663)
BUČAR, BORIS (900833)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.03.91. do 01.03.95. Ukupno radova na projektu: 89
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 7
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58) Odjel/Zavod: Zavod za prehrambeno-tehnološko injženjerstvo Adresa: Pierottijeva 6 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)01 446-313
teleFaks: 385 (0)01 446-313
Sažetak: Ispitivanjima su obuhvaćeni separacijski procesi s težištem na mikrofiltraciji, ultrafiltraciji i hiperfiltraciji (reverznoj osmozi) u fazi pročišćavanja, koncentriranja i izolacije biljnih materijala/sastojaka ovisno o vrsti proizvoda npr. za bistrenje odnosno uklanjanje koloida, koncentriranje voćnih sokova, frakcioniranje pojedinih komponenata i njihovu izolaciju. Istraživanja su prvenstveno usmjerena na unapređenje proizvoda vegetabilnog porijekla i unapređenje tehnoloških procesa proizvodnje istih (npr. voćni sokovi, vino itd.).
Ciljevi istraživanja: Cilj istraživanja je dobivanje uvida u
mogućnosti primjene različitih membranskih procesa u tehnologijama
proizvoda vegetabilnog porijekla npr. voća i povrća, sokova,
bezalkoholnihi alkoholnih pića, hidrokoloida i biljnih pigmenata.
Rezultati istraživanja poslužit će kao osnova za unapređenje i razvoj
novih tehnologija odnosno novih proizvoda koji ne postoje u našoj zemlji. Ostali podaci o projektu.