Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-07-061
RAZVOJ PROCESA PROIZVODNJE I FRAKCIONIRANJA LECITINA
Glavni istraživač
: ŠTRUCELJ, DUBRAVKA (48402) Suradnici
JERIČEVIĆ, DUŠAN (144985)
RADE, DESANKA (39551)
JOVANOVIĆ, KARMELA (18915)
DOMINEZ, JELENA (10273)
MOKROVČAK, ŽELJKO (32312)
KONEČNY, DUBRAVKA (900713)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 28.02.95. Ukupno radova na projektu: 31
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 3
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58) Odjel/Zavod: Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo Adresa: Pierottijeva 6 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)41 440-089
teleFaks: 385 (0)41 418-230
Sažetak: Ispitivan je utjecaj uvjeta pripreme sjemena soje na udio i sastav fosfolipida sirovog i degumiranog ulja , a izvršeno je i bijeljenje komercijalnog (industrijskog, tehničkog) lecitina dodatkom 1% vodikovog peroksida. Razrađeni postupci laboratorijskog i poluindustrijskog frakcioniranja lecitina alkoholom provedeni su ekstrakcijom u dva stupnja. Frakcioniranjem etanolom u staklenoj koloni visine 1200 mm i promjera 86 mm moguće je dobiti nekoliko frakcija s uvećanim udjelom PC i poboljšanim omjerom PC/PE: Ekstrakt I. sa 56,15 % PC i PC/PE omjerom 4,01, ili dvije alkoholne frakcije s 38,49 % i 67,03 % PC odnosno PC/PE omjerom 1,98 i 6,26. Razrađeni su uvjeti laboratorijske kontinuirane protustrujne ekstrakcije lecitina smjesom heksan/aceton za dobivanje lecitina u prahu s niskim udjelom triacilglicerola (96,1 % netopljivog u acetonu) i uz dobro iskorištenje procesa (46,0 %). Promjena sastava fosfolipida tijekom ispitivanih procesa praćena je tankoslojnim kromatografijom (TLC) a za neke lecitinske frakcije je udio fosfolipida određen pomoću HPLC. Za lecitin i njegove frakcije određena su emulgatorska i antioksidacijska svojstva. Čisti PC bio je najbolji stabilizator za submikronske u/v emulzije dok je kod klasičnih u/v emulzija najbolje djelovanje imao komercijalni lecitin. Iz rezultata određivanja održivosti svinjske masti može se zaključiti da čisti PC ima najslabije a komercijalni lecitin najjače inhibitorsko djelovanje.
Ciljevi istraživanja: Prijedlog projekta, prijavljen u grupi
razvojnih istraživanja, osnivao se na ranijim vlastitim radovima i
iskustvima stečenim u suradnji s Tvornicom za preradu soje u Zadru koja je
najveći proizvođač komercijalnog (tehničkog ) lecitina. U vrijeme
podnošenja projekta postojao je veliki interes za poboljšanje tehnološkog
procesa proizvodnje i ulja i lecitina te razrade postupaka za njegovu
daljnju preradu, pa je obećana i financijska potpora. I prije nego što je,
zbog izbijanja ratnih sukoba, ova suradnja propala, bilo je očito da se
tako kompleksni zadatak kao što je frakcioniranje lecitina ne može obaviti
bez povezivanja opsežnog eksperimentalnog rada s teorijskim postavkama i to
na vrlo širokoj osnovi. Ovo će sigurno pridonjeti osim razvoju tehnologije
i razvoju znanosti što ovaj projekt svrstava svakako u kategoriju p r i m
j e n j e n i h istraživanja. Frakcioniranje lecitina soje alkoholom,
ima za cilj dobivanje nekoliko fosfolipidnih frakcija, od kojih su
najznačajnije one s povećanim udjelom fosfatidilkolina (PC) i omjerom PC/PE
većim od 4, jer se mogu primjeniti kao emulgatori u prehrambenim
proizvodima mogu ući u sastav i farmaceutskih preparata. Kao rezultat
frakcioniranja lecitina acetonom dobije se lecitin u prahu koji ima vrlo
široku primjenu u raznim prehrambenim proizvodima specijalne namjene te u
farmaceutskim proizvodima.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: Faculty of Agricultural Sciences Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Tip suradnje: Zajedničko objavljivanje znanstvenih radova Grad: Gent, Belgija
Naziv ustanove
: Agrokor-Tvornica za preradu soje Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Tip suradnje: Povremena razmjena informacija Grad: 23000 - Zadar, Hrvatska Ostali podaci o projektu.