SVIBOR - Projekt broj: 6-02-321

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 6-02-321


VLASI - STAROBALKANSKO STANOVNIŠTVO OD POVIJESNE POJAVE DO DANAS


Glavni istraživač: MIRDITA, ZEF (201650)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.93. do 01.01.98.

Ukupno radova na projektu: 13
Naziv ustanove: Institut za suvremenu povijest, Zagreb (19)
Odjel/Zavod: Vlasi - Starobalkansko stanovništvo od povijesne pojave do danas
Adresa: Opatička 10
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (041) 422-888 ku}ni 41
teleFaks: 385 (041) 428-199
E-mail: mirdizef¦misp.isp.hr

Sažetak: Unatoč povijesnog usuda, koji se je odražavao u asimilaciji s etnokulturnim grupama s kojima su živjeli Vlasi su ipak stoljećima bili poseban etnos. Na tu je činjenicu potrebno ukazati ako se žele razumjeti složeni povijesni procesi balkanskih naroda u pojedinim sudbonosnim trenucima, uključujući i današnja tragična zbivanja. Objavljivanje temeljne građe (Vlaški zakoni Turskoga carstva i neke kanunname te zadnji Vlaški zakoni nastali na području Habsburške monarhije-Vojna Krajina tijekom XVII. st.) zatim rasprava, studija i monografija, obradit će ovaj projekt glavne sastavnice povijesti Vlaha. Time se utemeljuje sustavan istraživački interes za proučavanje povijesnog razvoja Vlaha od njihove etnogeneze, njihovih odnosa s Bizantom, njihove kolonizacije od strane osmanske, mletačke i habsburške vlasti tijekom XIV, XV, XVI. i XVII. stoljeća u Bosni i Hercegovini te u zemlje Hrvatskog Kraljevstva, pa sve do njihovog etničkog nestanka u XIX. stoljeću. Od osobitog je značaja istraživanje uloge Srpske pravoslavne crkve na srbizaciju Vlaha tijekom XVIII. i XIX. stoljeća. Od velikog će znanstvenog interesa biti i poučavanje starohrvatskih Vlaha kao autohtonog pučanstva u većim dijelovima Hrvatske.

Ključne riječi: Vlasi, Balkan, osmanlijska, mletačka i habsburška kolonizacija, Bosna i Hercegovina, Hrvatsko Kraljevstvo, katun, Vojna Krajina, islamizacija, srbizacija, asimilacija, Aromuni, arijanstvo, bogumili, pravoslavlje.

Ciljevi istraživanja: Vlasi su nesumnjiva povijesna pojava Balkana. Oni su ostavili duboke tragove u povijesti svih balkanskih naroda. Nažalost u balkanskim nacionalnim historiografijama prešućena je povijest Vlaha kao zasebnog etnikuma. Zato je ovaj projekt okrenut pitanjima njihove asimilacije i slavenizacije. Cjelovita analiza najznačajnijih sastavnica vlaškog svijeta ukazat će na činjenicu da su oni i unatoč asimilacije ipak po svom mentalitetu i nadalje ostali Vlasi. Projekt će unijeti više svjetla u procese srbizacije doseljenih Vlaha u Hrvatskoj kao i Bosni i Hercegovini. Projekt bi trebao dati odgovor na pitanje o etničkoj pripadnosti današnjih Srba u Hrvatskoj i BiH.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 13.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr